-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zolnagy
őstag
válasz SoundON #85400 üzenetére
Köszi a videokat!
A GC vízterítése nagyon szép valóban. De nekem ezzel az a tapasztatom, hogy nem mindig azzal készül mintaszerű pogácsa, aminek üresen csapolva ilyen szép a vízterítése. Volt olyan gépem, ami üresen ugyanilyen szép volt, mégis krátereket csinált a pogácsába és nem is esett ki egyben a pogácsa, ergo a kioldódás se volt így jó, míg egy másik gépnél látszólag nem volt szép a vízterítés, mégis mintaszerű pogikat gyártott.
A hőmérsékletnél az a pár tized sztem nem jelenthet semmit. A végeredményben ízre is elmaradt a GS3?
Milyen kávéval tesztelted? -
zolnagy
őstag
-
zolnagy
őstag
Full Tuning GC eladó. Részletek a hirdetésben: [link]
-
zolnagy
őstag
válasz grizlisandor #85746 üzenetére
Köszi!
Így ugyan elvesztettem a vízbetöltési lehetőséget felülről, de nekem így jobban tetszik. A rézbojler jó, mert réz -
-
zolnagy
őstag
Holnap a Kávé Napján szerintetek lesz lehetőségünk valahol a GC-t kipróbálni? Holnap viszem, és a vevő ott venné át, de jó lenne kipróbálni.
[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz Bali27 #86074 üzenetére
Pedig jobban járnál egy használt normális géppel, mint egy új ipari hulladékkal. A dedica és a másik újonnan kb 45-ért megvehető. Én most fél perces kereséssel gyorsan találtam egy használt gaggia babyt: [link] , ami a belsejét tekintve sokkal minőségibb, mint a delonghik (nyilván meg kell nézni, ki kell próbálni, nem ismerem az eladót). Ha ezeken valami tönkremegy, tudsz venni olcsón alkatrészt, a delonghit meg valószínűleg dobhatod el (garancia után), mert nem éri megjavítani. Persze azt tudni kell, hogy egy ilyen normális géphez jó örlő kell (Graef cm 702 a legolcsóbb használható belépő örlő ~30e Ft-ért). Ha nincs megfelelő őrlőd, akkor persze ez ennyivel nagyobb kiadás, ill jó örlő nélkül a gaggia nem fog jó kávét készíteni.
Mindezt azért írtam le, mert itt a fórumról sztem senki nem venne delonghit, ha 45e Ft-ja van, ezért nem hiszem, hogy kapsz érdemleges választ. Azt még hozzáteszem, hogy én személy szerint akkor már inkább egy használt Gaggia Classicot vennék egy kicsivel többért, mert azt jobban lehet később tuningolni (több benne a hely), de alapgépnek a baby is teljesen jó.[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz grizlisandor #86107 üzenetére
Nem akarom kétségbe vonni, amit írtál, csupán a tények miatt leírom, hogy én évek óta vásárolok ott és még nem tapasztaltam ilyet.
Amit most vettem az egy Brazil Mundo Novo, ami teljesen jó klasszik kávé. Vettem még egy csomag Yrgat is, azt még nem bontottam, de vicces1 írása alapján már várom, milyen lesz. -
zolnagy
őstag
Csináltam egy kísérletet a nyomás alatti hőmérséklet mérésre. Nem olyan professzionális, mint Soundon topiktársé, de egyszerűen kivitelezhető. Kell egy gumi vakszűrő a karba, meg egy TM902C hőmérő. Hátránya, hogy csak sima aljú karnál működik (a Silvanoé ilyen). Mi a véleményetek? Video: [link]
-
zolnagy
őstag
Vettem egy QM 0650-t megint...
Nem hiszem, hogy használni fogom, de nem bírtam otthagyni, olyan szép piros!
Működésképtelenként hirdette az olasz ember, pedig mindene működik. Jó, a fej tiszta dzsuva, ki kell tisztítani, meg az egész gépet. Meg sajnos a mechanikus lefúvató szelep itt is ereszt, de majd meghekkelem, ha tudom. Ezt a gépet már nem fogom eladni, dísztárgyként is nagyon szép. -
zolnagy
őstag
Kell egy kis QM a házba
@waxos,
látod ezt nem néztem, de most kedd estig nem vagyok otthon. Az biztos, hogy valami korai darab. Az alján fémlap van, nem műanyag. A lámpa körül is van ugye az a fém búra. És belül az elválasztó lemez is fém, ami a víztartályt választja el a thermoblock nyomócsövétől. Ilyet eddig nem láttam. A nálam járt QM-eknél ez műanyag volt, Jövő héten szétkapom, kitisztítom és meglátom, hogy tudok-e kezdeni valamit a szeleppel. -
zolnagy
őstag
Szia Jolti,
üdv újra itt
Köszönöm a lehetőséget, hogy használhatom az ötletedet.Csak megerősíteni tudom a fentieket. A Silvano vízterítése gyakorlatilag tökéletes lett tőle. A gyárival nem volt az, hiába tettem rá IMS felsőszűrőt, nem segített. Látszottak a lyukak a pogácsán és nem is egyben jött ki. Most teljesen egyben jön ki a pogácsa és sima a felülete.
Szerintem ez egy must have tuning a hagyományos fejbojleres gépeknél. Annyi különbség lehet, hogy míg ECM-nél és Silvanonál a vízterítő O gyűrű bemarása a fejen van (és így a vízterítő tömítő felülete sima), addig pl a Brasilia Ladynél a vízterítőben van a bemarás, így ott még kell egy plusz bemarás az O-gyűrűnek. -
zolnagy
őstag
válasz 72lakiluk #86983 üzenetére
Úgy emlékszem annak ugyanaz a vízterítője, mint a réginek, így sztem azon is alapból jó lehet. Nálam Brasilia Ladyk voltak, meg most a Silvano, amiknél gyárilag nem ideális. Meg az ECM-nek sem ezek szerint. A Gaggiakkal nem volt bajom.
A Jolti vízterítőnek nálam még egy pozitívuma van, hogy gyakorlatilag alig koszolódik. Valahogy nem jut be oda a kávézsír. A gaggiat gyakrabban kellett takarítanom. -
zolnagy
őstag
válasz Gravity1234 #87020 üzenetére
A napokban linkeltek itt egy mazzer minit 60 körül, az annyit megérhet. Persze én azonnal küldeném fragola mesterhez.
-
zolnagy
őstag
válasz Gravity1234 #87022 üzenetére
Biztos, hogy halkabb. Teljesen más konstrukció, az ipari örlőkével egyező felépítés. Nyilván a babok törése itt is hangot ad. A különbséget üres állapotban lehet a legjobban hallani. Ez szinte hangtalan, míg a Lelit akkor is visít.
@iatti, hallotál már egy iberital challenge, lelit fred felépítésű örlőt? Ha ahhoz képest nem csendesebb a minid, akkor ott valami baj van
[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
Eladom a QM Silvanom: [link]
A gyári állapoton felül fél éve teljesen szétkaptam, tisztítottam. Kapott új szilikon csöveket, szűkítést a bojlerbe, pumpanyomás szabályzást. Beépítettem egy hőmérőt, ami a thermoblock hőmérsékletét méri, hogy időben lehessen indítani a gőzölést. Kapott egy 2. ipari OPV-t a pumpa után közvetlenül. Van hozzá gyári és feneketlen kar.
És ami a legnagyobb tuning: Jolti féle vízterítővel szerelve! -
zolnagy
őstag
válasz qvik27 #87376 üzenetére
Sima dimmer, mint más gépekben is. Az egyik képen az látható.
@pbalint, semmi. Van itthon egy régi QM 0800 és egy Flair. Egyenlőre elég lesz ennyi. Le szeretném redukálni az itthoni gépparkot.
@Csápájev, az alsó kijelzőt én építettem be és a thermoblokk hőmérsékletét mutatja. 58 mm normál kar. ECM-el, Rancilioval kompatibilis. -
zolnagy
őstag
Remélem még nem volt. BF ajánlat új GC-ra: [link]
-
zolnagy
őstag
-
zolnagy
őstag
válasz macilaci78 #88016 üzenetére
A lidlis 3,8k-s propelleres kávétörő eszközt nem ajánlanám még kotyogóshoz sem. Ott is jelentkezik a különbség, ha ugyanazt a kávét normálisan őrlöd, vagy ilyen eszközzel töröd össze. Ez utóbbi ugyanis nagyon egyenetlen szemcseméretet produkál, ami nem tesz jót az ízeknek.
-
zolnagy
őstag
válasz vicces1 #88338 üzenetére
Kicsit kívülállónak érzem magam, mert nekem meg nem hozza azt a Flair, amit itt többen írnak, hogy gyakorlatilag kávégépet meghazudtoló produktum. Szó se róla, hordozható eszközök közül ez eddig a legjobb, amim volt. De ízekben nálam egyértelműen lejjebb van a Silvanotól. Lehet azért, mert nem is tudok olyan finomra őrölni hozzá, mint ahhoz. Kb 2 ricnivel durvábbra kell állítanom a mazzert, hogy ne az egész felsőtestemmel kelljen ránehezedni és akkor is éppen, hogy csak csöpögjön. Én úgy érzem, hogy összemossa az ízeket. Minden kávéból egy egyen íz felé viszi. Próbáltam többféle kávéval is már (klassziktól újhullámosig több pörkölőtől is).
-
zolnagy
őstag
válasz Kávé Kálmán #88351 üzenetére
Lennék én fogékony, de amíg a “normál” géppel jobbak a kávék, addig ez megmarad utazósnak. Pedig nálam abszolút jó lenne a Flair, mert csak egyedül kávézom otthon. Gyanakodtam az örlőre, de a mazzer mini-e (most f64 evo késekkel) és a commandante sem hozott áttörést. Kínosan ügyelek minden részletre pedig. Megbeszéltem ismerősökkel, hogy valamikor a szünetben összefutunk és kipróbáljuk Kinuval. Ők kíváncsiak a Flairre, én meg a Kinura.
Még anno megosztottál egy videot a műveletről, de most nem találom. Megnézném, hátha tudok ötletet meríteni belőle. -
zolnagy
őstag
válasz sndrngy #88552 üzenetére
Szerintem nem lenne gond a 155-el sem. A gőzölést úgyse akkor kell indítani ezeknél a gépeknél, amikor gőzre már felfűtött és kikapcsol a termosztát, hanem a felfűtési fázisban, a kikapcsolás előtt 10-15 fokkal. Ekkor a gőzölés alatt folyamatosan fűt és nem fogy el a gőz.
Flair update:
jó, hogy feltettétek ezt az előmelegítés tippet, hogy a dugattyúval addig lezárom a végét. Én eddig a fejjel melegítettem együtt elő, úgy hogy egy sík tányérra helyeztem, hogy ne folyjon ki a víz. Elég macerás volt és értékes másodperceket veszítettem, amikor kiöntöttem a vizet. Mert akkor el kellett törölni a fejet és akkor beletölteni a kávét, tömöríteni, miközben az előmelegített dugattyú szépen hűlt. Most csak a hengert melegítem (a dugattyúval lezárva, az állványra helyezve), mialatt a kávét beletöltöm, tömörítek. Ezalatt át is melegszik, majd azonnal jöhet az összedugás, forróvíz és húzás. Jobb így a kávé egyértelműen. -
zolnagy
őstag
válasz Kávé Kálmán #88565 üzenetére
Én eddig csak egyszer 30s-ra melegítettem elő. A pörkölés közepes. Akkor ezek szerint ez kevés. A durván jótól még messze vagyok, de átlagos jó eszpresszónak megfelel. Megpróbálom majd Kinuval is, ha összejön a találka az ismerőssel.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen