Új hozzászólás Aktív témák

  • #41133696

    törölt tag

    válasz Linem #21940 üzenetére

    Persze, mert az egyik forrás megvan a kettőből, ameddig bent van a kábelszolgáltatók rendszerében a csatorna. A két forrás pedig nem más mint a csatorna által sugárzott reklám - ha kevesen nézik is a csatornát ameddig a szerződése szól a szolgáltatókkal, addig fixen kapja rajtuk keresztül az előfizetőktől a pénzt - és ez a másik forrás.

    T7ulajdonképpen nem is a csatornák mennyiségével van bajom, hanem inkább a minőségével és azok eloszlásával.

    A minőség nálam három kategóriába lett sorolva:

    - Tartalom alapján
    - Felbontás és bitráta alapján
    - Reklámmentesség az adott műsorszám közben (Az Invitelnél jelenleg egy olyan filmcsatorna van, ami DVB-C területen 1080i és reklámtól mentes is ez pedig a FilmBox Extra HD bónuszként benne van a Családi csomagban)

    No ami a tartalmat illeti ott az a baj, hogy a legtöbb futottak még kategória. Nem elég, hogy a mennyiségre feküdt rá minden szolgáltató, de a minőségi adókat szépen kiszervezték minicsomagokba.

    Most az a helyzet, hogy a gyengébb adókkal van tele a Családi csomag is, amolyan nesztek nézzétek ezt, ha szintet akartok ugrani, meg rendeljétek meg valamelyik minicsomagunkat és fizessetek még többet hozzáállás van. Persze ügyesen csinálják, mert vegyük például a Discovery csoportot, jelenleg ez van a családiban: Discovery Channel az is SD-ben, a többit tessék szépen megvenni.

    Van 20 HD csatorna, abból konkrétan kettő érdekel:

    Ebből a 20-ból kb ezek érdekelnek: AMC HD, Spektrum HD

    Oké, nekem már nem nagyon van időm tévézni, de a lakosság szempontjából akkor is eléggé lehúzás szagú a dolog, hogy minden kategóriából egy kicsi, az is SD minőségben, és mintegy kedvcsinálónak. Amikor még újdonság volt a HD vagy a sok csatorna rendben volt (megjegyzem akkoriban nem voltak minicsomagok), de 10+ éven ezt a marketing stratégiát tolni eléggé gáz. No és akkor csodálkoznak, hogy az emberek kezdenek elfordulni a hagyományos tévézéstől, és inkább a célirányos Streaming szolgáltatásokat választják. Vagyis választanák, mert ettől még kénytelenek fizetni a nem nézett csatornákért, hiszen úgy van kitalálva a csomag rendszer, hogy magában Internetet ne érje meg rendelni.

    Még 12 év múltán is képesek a HD tartalmakkal úgy operálni mintha újdonság lenne. Nemhogy ott tartanánk, hogy ennyi idő elteltével minden csatorna, vagy legalábbis a túlnyomó többsége FHD lenne, de még a bitrátával is erősen problémák vannak. Vizes jeleneteknél vagy a csatorna vízjelénél látszik, hogy agyon van tömörítve.

    Ennek is két oka van: Az egyik a takarékosság, a másik pedig az IPTV. Jelenleg IPTV-t kiadnak simán 10 Mbps-os Internetre is, ami SD streamnél még elmegy. Ha azonban a bitrátával főleg ilyen adóknál amelyek: Film, Ismeretterjesztő, Sport.

    DVB-C-nél annyira nem lenne rossz, ráadásul itt a bitráta is jobb mint IPTV-nél.
    Viszont ha Standard lenne a HD, akkor bizony egy csomó falusi IPTV előfizető kiesne, hiszen egyszerűen nem bírná a vonal, még a tömörített HD-t sem.

    Egyszerűen az ADSL2+ nem erre lett kitalálva... Film adónál meg az lenne az igazi, ha a jelenlegi bitráta minimum 3-4x-esével jönne. Ja igen akkor már 40-50 Mbps-nál tartunk, de még ez is tömörített.

    Nos nekem volt korábban FilmBox Live-om, és most van HBO GO-m. Náluk is van tömörítés, de érezhetően jobb a bitráta mint egyébként a többinél.

    Ahol jó eséllyel nem lehetne látni a tömörítés jeleként magát mutogató pixelek nyomait sem az ez lenne:

    85 Mb/s :D

    Persze a jelenlegi tempóval ez baromira soká fog elterjedni.

    Ja igen japánban a RIO2016 8K-ban is megnézhető...

    Gondolom sok-sok év múlva a HD lesz nálunk az SD helyén, és majd a 4K vagy a 8K (persze agyon tömörítve) a prémiumkategória :D

Új hozzászólás Aktív témák