- 3,6 billió dollárt ér az NVIDIA, idáig még egy cég sem jutott el soha
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- DIGI kábel TV
- Synology NAS
- Microsoft Excel topic
- Amazon: nem a kötelező az irodai munkával akarják kirúgni az embereket
- Windows 11
- Programozás topic
- YouTube
- Nem tetszik az USA-nak az olasz webadó
-
IT café
Amit a Haswell-ről tudni érdemes!
Új hozzászólás Aktív témák
-
skyrush7
aktív tag
Én GTX 970-nel hajtom mióta megvan. Mára már néhány játékban CPU limitbe ütközök.
Viszonyítási alapnak jó lehet. -
matrix23
tag
Sziasztok!
Valaki tudna abban segíteni hogy 4.generációs intel procinál, számít e tuning szempontból a memória órajele?
Tehát mondjuk egy I5 4690k vagy egy I7 4790k mellett hogy 1600-as 1866-os 2400-as....stb
mhz-es ramok vannak.
Minél magasabb a ram mhz-e annál magasabb mhz-et lehet kihozni a prociból? Vagy ahogy emelem a proci órajelét akkor a memóriáé nem emelkedik?
köszi
(Utoljára még 775ös konfigomat tuningoltam..q9550 et, ott nem volt mindegy hogy 800as vagy 1066os ramok vannak..) -
matrix23
tag
válasz Speed® #40358 üzenetére
Köszi szépen a választ
Ezt amúgy úgy értsem hogy
PL.: 4200 mhz-hez, 2400 mhz-es ramokkal lehet hogy több feszültség kell a procinak, mint ugyanúgy 4200mhz csak 1600 as ramokkal?
köszide ez gondolom csak akkor lehet ha a ram is több feszkót kap, ugye?
tehát ha mondjuk a ram 1.5v on 1600 de az 1866hoz se kell neki több akkor nem kell a procinak több ugyanazon az órajelen csak ha már emelek az 1.5 ön[ Szerkesztve ]
-
Exodius
őstag
válasz Exodius #40298 üzenetére
Nah azóta eltelt egy pár hónap és csak nem hagyott nyugodni....
Szóval azóta beszereztem egy remek állapotú Gigabyte GA-H97-D3H alaplapot is és azzal teljesen jól ment az i5-4460. Semmi baja nem volt.
Arra tudok tippelni, hogy mikor véletlenül egy kevéske hűtőpaszta került a B85-ös alsó proci-lábaira (mikor cserélgettem i3-ról i5-re és vissza), akkor az nem zavart be az i3-nál, de az i5-nél már igen. Viszont nem tudom az okát.
Ugye kivettem a RAM-okat és bent maradt az i5. És nem sírt fel egyáltalán, mert:
1. Vagy nem látta egyáltalán a procit.
2. Vagy pont az a részét nem látta a procinak, ami a RAM-okért felel.Franc se tudja, de a lényeg, hogy jó.
Viszont a B85-öt el kell küldenem majd egy bevizsgálásra, mert így nincs pofám meghirdetni aprón. -
javorszky
tag
Sziasztok!Segítséget szeretnék kérni!
Meg halt a videókarim.Szeretném ideiglenesen használni míg nem veszek a proci videókarijával. I5 4670K.De sajnos nem ad jelet ha bedugom a hdmi-t az alap lapba.
Tudna valaki segíteni mi lehet a baj???Legyél becsületes és korrekt !!!!!!
-
Baryka007
őstag
-
MaxxxImi
csendes tag
Sziasztok!
Egyik este elkezdett sípolni az alaplapom netezés közben. Újraindítottam a gépet és meglepődve tapasztaltam, hogy a BIOS szerint túlmelegedett a procim (77-78 fok). Ez egy 4690K proci Z97-A alaplapon szerelve végig Titan Hyper TX3 hűtővel használva. Tuningolva igazából sohasem volt.
Első körben néztem a ventiket amik már mind max fordulaton mentek, ezután levettem a bordát paszta ellenőrzés céljából.
Ez is hibátlan volt de újra pasztáztam (~1,5 évente szoktam) de a hiba továbbra is jelen van.
AIDA-val ellenőrizva kiderült hogy igazából csak a 3-as magon jelentkezik a magas hőmérséklet, a többi kb. egyforma 31-35 fokosak természetesen terheletlenül.
Hát most raámtört a kis község feeling azaz nagyon tanácstalan vagyok. Vagy a proci ténylegesen döglődik vagy csak a szenzor halt meg benne. El lehet indítani a gépet, megy is stabilan fagyás nélkül de max fordulatú venti mellett!
Találkozott már valaki ilyen problémával?
Szép napot mindenkinek! -
MaxxxImi
csendes tag
válasz AMD1975 #40374 üzenetére
Á nem gamer, a videókari a gyenge R7 260X. Platformot szerintem nem szeretnék váltani most 150-200 ezerért. Engem is kiszolgált bőven. Elsősorban CAD-ezésre volt szánva. M2 SSD-vel meg 16 Gb Ram-mal is rendkívül gyors, szóval én még nagy hátrányát nem tapasztaltam. Persze az új Windows 11 ahogy olvasni lehet már majd kevesli a TPM 2.0 miatt. Az meg egy vicc kategória már hogy az új Windows miatt vegyél új gépet.
-
Sipoka
csendes tag
Sziasztok!
Esetleg járna erre egy hozzáértő.4770K cpu-ról van szó. Mennyire számít jó, elfogadható eredménynek 1.1V/4.4GHz? Egy ventis Hyper 212 EVO hűti.A szobahőmérséklet 20 fok.
És még egy kérdésem lenne. Az északi híd órajele pontosan miért is felelős? Gyárilag ugye az
3800 azt emeltem 4000-re (jó' van az úgy alapon), de nem ártana tudni, hogy van e értelme emelni vagy inkább állítsam vissza...
Jönne válasz azt előre is köszönöm.
-
Sipoka
csendes tag
válasz Baryka007 #40379 üzenetére
Köszi a gyors választ. Itt egy fapados Asus B85M-E van alatta. Pár órát játszottam már így eddig nem hasalt el...(RDR2, Cyberpunk) És elkezdtem a topikot az elejéről átnyálazni így megtaláltam a másik kérdésemre a választ a 300 körüli hozzászólásoknál./Lustaság néha belőlem is előjön...Egyszerűbb kérdezni mint keresgélni... /
Ui. : Jah a drága Aida valamiért a cpu hőmérsékletet rosszul méri, többi proginál szerencsére nincs így...
[ Szerkesztve ]
-
ricsi99
addikt
-
Sipoka
csendes tag
-
Sipoka
csendes tag
Ahogy beléptem Days Gone-ba 1.21V-on el is hasalt. 1.22V-on már betöltött a játék, de hibával kidobott. 1.23V-on 10 percet nyúztam addig nem dobott ki. A stabil 4.6-hoz valszínűleg nekem is,kell(het) az 1.25V, de amíg nem muszáj marad 1.23V-on. De ahogy fentebb írtam marad a 4.4GHz, de ha minden kötél szakad és szükségét érzem legalább ott van még a 4.6.
-
Baryka007
őstag
Be Quiet Dark rock 4...
Itthon delideltem, majd kentem rá folyékonyfémet, az IHS-t pedig 400 as smirglivel felcsiszoltam a rézig, ezután 800-1000-2000-3000 vizes smirgli, WD40 el nedvesítve.
Aztán köszörű-rongykorong kombó, fém polírpasztával 2 órán át... Felül, meg belül is, ahol a IHS-hez "csatlakozik" a DIE...
Ezután folyékony fémet kapott a proci kupak, és a bq dr4 talpa is...
A rövidzárlatot meg ilyeneket pedig kiküszöböltem úgy, hogy mielőtt az alaplap CPU lefogató konzolt ráhúztam volna a procira, körberagasztottam maszkolószalaggal magát a CPU nyákját az alaplaphoz... Így a foglalatba nem tud befolyni semmi... illetve az alaplapra sem, ameddig kiér a maszkolószalag.
Ezután ráraktam a BQ DR4 et a tetejére, és azt is körbe leragasztottam az alaplapra maszkolószalaggal...
Így ha ki is jönne valahová a folyékony fém, az max a maszkolószalagra menne Alulra raktam egy táblázatot hőmérsékletekről
Ez lett a végeredmény
Az egész léghűtésen van,
-
ricsi99
addikt
válasz Baryka007 #40386 üzenetére
Szép
Én csak delid + normálisabb paszta +kupak csak nature vissza... ha kiszárad a paszta majd ujrakenem....
5ghz-hez meg eszméletlen fesz kell hogy stabil legyen ,az meg csak ihs-nélkül is éphogy hűthető ...igy maradok ennél a kombó-nálEgy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...
-
Baryka007
őstag
válasz ricsi99 #40387 üzenetére
Anno volt 4770k-m azt is delideltem folyékonyfémmel, emlékszem hogy a gyári turbo órajelén, asszem 3,9 annak a turbója. 48 fokig kúszott fel, zárt gépházban több óra játék után
Noh meg, nem csak szimplán ösztönzésből, Haswellt ugye nehezebb folyékony fémmel kezelni, mert a kupak alatt van neki itt ott egy-két SMD je, ha jól emlékszem. Azokra hagyományos MX4 pasztát kentem, az jól szigetel, és mivel nem graffit vagy fém alapú, ezért az áramot sem vezeti az a paszta. Sóval így kentem meg a DIE-t.
Itt van pár kép a 4770k -m delidelése és pasztázásának folyamatáról
De visszatérve az ösztönzésre, pont elfogyott itthon a folyékonyfémem, és nekem is paszta volt a kupak alatt és felett is 3-4 napig mielőtt folyékonyfémre cseréltem volna... és felpolíroztam volna a kupakot...
Gyakorlatilag a polír, illetve a paszta fémre cserélése annyit számított... Hogy P95 ben instant 97 fok helyett csak 61-62 re ugrott... És onnan kúszott felfelé lassacskán.
Rengeteget számít ez a folyékonyfém, megéri az árát nagyon... Csak tudni kell vele bánni.
[ Szerkesztve ]
-
ricsi99
addikt
válasz Baryka007 #40388 üzenetére
Asszony körömlakja csodákra képes szigetés terén...
+ amire nem elég a haswell 4,6-on ott 5ghz-n is kevés lessz...
Mostanában meg csínyján bánok a tuningal mert igencsak melbevágó árak vannak a használt piacon ha megcsúszik a kezemEgy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...
-
-
PAtr0n
addikt
válasz Baryka007 #40388 üzenetére
Én megkentem anno liquid pro-val a 4670k-t, meg a 4790k-t is. Azért az MX4-hez képest is hoz még 5-6 fokot.
A delidet meg mindig satuban csináltam, sokkal biztonságosabbnak tartom, mint a szikézést. csak arra kell figyelni mere tolod le a kupakot, mert csak egyik irányban biztonságos az smd-k közelsége miatt."Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes"
-
lenoma
aktív tag
Az utóbbi időben sokat lassult a 4770T CPU-m, mit érdemes átállítanom a biosban, hogy gyorsabb legyen, ne fogyasszon túl sokkal többet. Most gyári minden beállítás.
-
lenoma
aktív tag
válasz Speed® #40394 üzenetére
Nem erre gondoltam. Pár hónapja tűnt fel, hogy egy program vagy weboldal indításán 5-10 másodpercet gondolkodik, de utána már akadásmentesen fut. /2. gép/
Az Intel/Microsoft nem lassíthatott rajta? Mint a dx12 megszüntetése, a biztonsági rések befoltozása, vagy a win11 és vele új gép fele terelés mint az apple is húzott valami lassítós szivatást.
Intelhez nem nagyon értek ezért kérdeztem mit állítsak át a biosban.
Ha jól értem most a CPU-m 45W TDP-vel alap órajelen 2,5Ghz-en megy és ha belefér a 45W-os keretbe akkor boostolhat 3,7Ghz-ig.
Nincs valami százalékos határeltolás a biosban? -
Speed®
HARDVERAPRÓD
válasz lenoma #40395 üzenetére
SSD van alatta? Esetleg egy friss Win próba szerencse, de alapvetően nem gyorsvonat már a Haswell. i7-4860EQ van a HTPCmben, kis piszkálás után hasonló tartományban allcore, ez sem olyan pattogós már W10el, mint régen W7 alatt..de azért 5-10s nincs ilyen felhasználásban.
[ Szerkesztve ]
-
lenoma
aktív tag
válasz Speed® #40396 üzenetére
Igen Samsung NVMe-ről fut a rendszer viszont clonozott és nem értem mért de leválasztható lenne mint egy pendrive.
Tanulási céllal többféle virtuális gépet szoktam rajta futtatni akár egyszerre azt bírja,
viszont így van benne vagy 4 virtuális hálókártya is.
Újratelepítés tervben ha rendbe tettem az adatokat rajta.
Én a Windows updatera gyanakszom lehet valami turpisságot csináltak.
Biosban nem tudom emelni a 45W TDP limitet egy kicsit?
Egy Xeon L5430 cseréltem erre az gyorsabb volt. Csak abban már nem volt SLAT. -
banderasz77
addikt
Sziasztok!
4790K-nak 24/7-re mi az ideális tuning AllCore?
Fesz/Mhz? -
ricsi99
addikt
válasz banderasz77 #40398 üzenetére
én 1.22-vel hajtom ,annyit tudok kihűteni....
nekem a4670k , 4,6-on megy
szerintem 4,2-4,3 at mennie kell... aztán mehetsz feljebb ha stabilEgy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...
-
TigerDzsó
tag
válasz banderasz77 #40398 üzenetére
Ha jól emlékszem régebben itt a topikban ilyen 1.25V volt megadva, mint maximum ajánlott feszültség 24/7-re, de ahogy ricsi99 is említette az is szempont, hogy ezt kellőképp le tudd hűteni.
Én majdnem 4 éven keresztül 4,5GHz / 1.184V-al használtam a 4790k-t, de az utóbbi időben fagyogatott Handbrake alatt, így visszavettem 4,4GHz-re. Így 65-70C körül mozog maximum terhelésen egy Hyper 212 EVO-val hűtve.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Autós topik
- PLC programozás
- 3,6 billió dollárt ér az NVIDIA, idáig még egy cég sem jutott el soha
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Elektromos cigaretta 🔞
- Egy óra, két rendszer
- DIGI kábel TV
- BestBuy topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest