-
IT café
Amit a Haswell-ről tudni érdemes!
Új hozzászólás Aktív témák
-
SSJPeter
őstag
Hali!
Azt szeretném kérdezni, hogy az alábbi hőmérsékleti adatok alapján meg lehet-e vajon mondani, hogy a mostani 4690-es procimhoz képest mennyivel lenne melegebb egy 4790 vagy akár egy 4790K?
Itt most minden automata beállításon van, auton kapja a feszt is, Prime Small fft alatt.
A legújabb prime verziónál félelmetesen magas a fesz amit kap, egy pár pillanat után ki is nyomtam, de a hűtő még ott is megoldja úgy ahogy.Szóval a kérdésem az lenne, hogy megbirkózna ez a hűtő egy 4790K-val?
Hűtő csere már nem jöhet szóba, mert most cseréltem.Köszi.
[ Szerkesztve ]
Let’s go Brandon!
-
NFree
addikt
válasz SSJPeter #33401 üzenetére
Nem lehet ezt így előre megmondani , sajnos ahány proci annyiféle fesz és hőfok. sztem a mostani procid sem lenne ilyen meleg ha megpróbálnád kicsit alulfeszelni. 4790k lutri+ léggel szerintem ha rossz darabot fogsz ki nem jól beálított fesszel képes elszálni. De előfordulhat az elenkezőe is ha jó procit fogsz ki akkor még lehet tunin g is belefér.
vga
-
SSJPeter
őstag
Köszi a választ.
Hát a proci tuning vagy egyáltalán a vele való babrálás nem tartozik az érdeklődési körömbe, nekem a tuning max. annyit ér meg, amennyit most is csináltam, hogy egy kattintással auto-ra állítottam a biosban.
Az, hogy mennyi feszt ad neki nem nagyon érdekel sajnos, ameddig még normális hőfokokon van, meg nem értek hozzá egyáltalán.
Ha ennyire rizikós lenne a dolog, akkor valószínűleg nem merem bevállalni a K-t, így kénytelen leszek sima 4790-et venni.
Akkor azt ugye tutira vinni fogja a hűtő?
Vagy az is lutri? A gyári TDP-je ugyanannyi, mint a 4690-nek, minden estre...[ Szerkesztve ]
Let’s go Brandon!
-
SSJPeter
őstag
-
NFree
addikt
válasz SSJPeter #33404 üzenetére
Akkor ne vegyél k-s procit , elég a sima . gyári hűtővel adják ki kell bírja ha tönkre megy akkor gari. De nem hiném , hogy baj lenne vele . Hétköznapi használatba nem olyan meleg egyik proci sem.
Viszont a haswell tuning (finomhangolás) egyszerű , itt a srácok útbaigazítanak s csak pár katintás az egész. ha van pénzed egy k-s procira akkor amit lehet ki kell tekerni belőlle. egyébként ha nem akkro teljesen felesleges a k jelzésű proci.vga
-
laychi
veterán
-
SSJPeter
őstag
Köszönöm ismét.
Hát azt hiszem 10k a különbség a kettő között, tényleg nem nagy összeg, hogy mihez kéne?
Hát talán az időtállóság miatt, azt hiszem, mert aztán az lesz, hogy nem lehet majd kapni. Az biztos, hogy nem akarom megbontani a gépem még egy jó ideig, ezért még a processzoron akarok fejleszteni, amíg még lehet.
Játékokban mit számítana az a +400mhz, amivel jobb a K?Persze, még lenne egy olyan lehetőség is, hogy 4690K-t vennék és azt húznám fel 4.4-re...de ha így lenne, azt biztos, hogy nem bízom majd magamra, valakit majd megkérek személyesen, mert az ezzel való babrálás már nem érdekel már sajnos...
Remélem lejjebb megy majd az ára a 4790-nek valamikor, a K-hoz képest és akkor könnyebb szívvel választanám azt.
Majd még meglátom, köszi nektek.
[ Szerkesztve ]
Let’s go Brandon!
-
Melorin
addikt
válasz SSJPeter #33409 üzenetére
El sem hinnéd milyen egyszerű ezeket a procikat húzni! 2 dolog kivételével mindent Auto-n hagyni, és amit kézzel kell azok a Vcore és maga a szorzó, ahány MHz-re szeretnéd húzni a procit.
4400-ra pl. jó nagy biztonsági tartalékkal megadsz neki 1,25V-ot, szorzókat 44-re és készen is vagy a tuninggal
Nem olyan pepecselős mint gondolnád -
cyberkind
félisten
Lehet off leszek, de remélem nem gond, hogy itt kérdezem meg!
Van ilyen ramom, hogy szokás ezeket tuningolni, BCLK-t nem emeltem így a következő szint a 2666MHz lenne ha jól tudom, ezen mehetne, és ha igen milyen időzítéssel?
-
NFree
addikt
válasz cyberkind #33413 üzenetére
Háát maradjon az xmp profil állísd be a ramot 2600 ra s emeld meg neki a feszt , ha nemmegy akkor kezdj el lazítani az időzítéseken. 1,68v-1,7v tesztre belefér de hétköznapi használatra én nem ajánlom max 1,58v-1,6v a te ramod szokta tudni az xmp-t 2400mhz en 1,6v al . Legalább is 2 rampárról tudok akinek ment így . Sajnos egyébként a ram tuningot nem vágom . kicsipapucs a nagy mester ebben meg még vagy 2-3 felhasználó. Hátha járnak majd erre.
vga
-
Ciccuka
veterán
Érdekes teszt: Test of CPU for Gaming : 30 CPUs compared (játékok alapján, igaz 2014-es)
Techpowerup-on van még pár CPU teszt, de ilyen átfogóbbra lennék kíváncsi, amiben több régebbi processzor is megmutatkozik és látható, hogy mennyit fejlődtek. Tudtok hasonlót linkelni?
[ Szerkesztve ]
Cicák támogatása: www.fos.hu/1176
-
SSJPeter
őstag
válasz Melorin #33410 üzenetére
Köszi a biztatást. Meggondolom még ezt. Amit írsz az alapján valóban tök egyszerűnek tűnik, de mi van a tesztelés részével? Én utoljára 6-7 éve próbálkoztam tuningal, de nem volt vele sikerem, hetente többször is elszállt gépem. Mióta a 4690-et használom auto-n, most már 2 éve, még egy darab fagyás, vagy kék halál nem volt. Egyetlen egy sem.
A tuning tesztelésével emlékeim szerint többet kell pepecselni, mint magával a beállítással, de köszi, meglátom majd, hogy alakul az életem és belefér-e ez az időmbe.Let’s go Brandon!
-
MK VII
veterán
válasz SSJPeter #33417 üzenetére
Azért a tesztelés sem olyan nagy ördöngösség.
IBT Very High-on 10 kör, ha lemegy akkor örülni kell.. Valószínűleg felmennek a hőfokok 80-90 körülire, de játékokban olyankor 60fok körül megáll. Ha IBT vagy prime után a játékok alatt nem hal össze a gép akkor kész is a tesztelés. Pár óra alatt megvan az egész. Finomhangolni pedig utána is lehet, ha megvan egy stabil fix beállítás. -
laychi
veterán
válasz cyberkind #33413 üzenetére
Nekem a vga-n nem dobott (csak 5 pontot,de az mérési pontatlanság is lehet) cpu-n igen kb 280 pontot,de 1333Mhz-et hasonlítottam össze 2133 Mhz-el,2400 és 2666 közt még ekkora különbség se lenne.
Procituningot kikapcsolatam,alap turboboost volt,teljesen ki volt resetelve a bios,másik beállításnál csak a ramórajelet és az időzítést változtattam.
-
őstag
-
laychi
veterán
válasz kicsipapucs #33422 üzenetére
Ne kelts pánikot,nálam is előfordult már és megy a proci gond nélkül,nem is degradálódott,pedig kezdetek óta húzva van,átélt jópár tesztet,delidelve lett, mit is mondhatnék még.?
-
őstag
válasz laychi #33423 üzenetére
Nem degradálódik, 110BCLK-val járó 110MHz PCI-E-t is bír, próbáltam már nitróval, nem mondtam ilyet.
Én instabilitásról beszélek. Egy szögre belőtt feszes rendszer ettől a 2% plusz OC-tól pont gyönyörű szépen tudja dobálni a BSOD-kat.
Melorin: SZERINTEM fixáld 100.1-re a BCLK-t a biosban.
[ Szerkesztve ]
Nyugodj békében, drága Maffia cicám. :(
-
Melorin
addikt
válasz kicsipapucs #33424 üzenetére
Próbából újra lekorlátoztam a state-t C3-ra C7 helyett és azóta nem csinálja
Még tesztelgetem, hogy tényleg az volt-e hatással rá. -
cyberkind
félisten
Megfogadtam a tanácsot és felnyomtam 2600-ra az XMP-t de mindenhogy fagyott a Time Spy, alap időzítéssel, emelttel is, aztán BCLK emeléssel belőttem 2506MHz-re alap időzítésen és a Time Spy lement, ennek tükrében stabil lehet így a memória, illetve az gond ha olyan 5-6-ot emeltem a BCLK-n, hogy ez az eredmény meglegyen?
[ Szerkesztve ]
-
NFree
addikt
válasz cyberkind #33428 üzenetére
Lehet a blck emelése okozza az instabilitást , lazíts az időzítéseken, de az is előfordulhat , hogy a lap nem komálja 2600-on volt már rá példa nekem. Persze más lappla más rammal. a tras és a trfc is állísd át a trfc-t 360 ra és onnan csökkensd a tras is mehet neki 33-36 s csökkensd . próbáld meg habár a te ramod sokkal jobban kell menejen. de mint említettem nem hoz olyan sokat a konyhára , hogy megérje vele görcsölni. Persze ha valamilyen eredményre gyúrsz (hwbot-on) akkor lehet vele babrálni.
(#33427) Melorin
bios reset ha nem megy akkor cseréld ki a biost hátha megoldja.[ Szerkesztve ]
vga
-
-
őstag
válasz cyberkind #33430 üzenetére
Egy oldalas, vagy két oldalas kiszerelések a ramok? Ergo a hűtő alatt (nem kell leszedni, elég alánézni oldalról) mindkét oldalon vannak chipek? Illetve mi a memóriák sorozatszáma? Abból ki lehet derítani a rajta lévő chiptípust. Minden IC-nek más a tuning metódusa. 2400C10-es TridentX az vagy egy oldalas Samsung 4Gbit Rev-Q, vagy Rev-B, vagy 2Gbit Rev-D chipekkel szerelt.
A 4Gbit Rev-Q chipek 99%-ban limitáltak 2500MHz körül és a timingjuk középen tüskés. Ergo a tRCD kiemelkedik a CL és a tRP közül. Pl.: 10-11-10
A 4Gbit Rev-B chipek tRP-ben ugranak ki, azok olyan 10-11-13, vagy akörüli fő időzítésekkel tudhatnak 2600-at, ritka esetben 2666-ot.
A 2Gbit Rev-D a legjobb esélyed (ebben az esetben két oldalasak a ramok). Ezek 9-11-11-gyel mennek 2800-at is kellő fesszel és belőtt subtimingokkal. Óriási a feszültségtűrésük (egy srác hónapokig használta őket 2,4V-on és 0 volt a károsodás a teszt előtthöz képest), illetve nagyon effektívek (tekintve, hogy ezek a 3 közül egyedüliként dual rank ramok, ami a haswellnek nagyon sokat jelent ram sebességben).
Mivel 2400C10-es binnelésű kited van, nem hiszem, hogy rakéta ramok lennének, 2400C9, 2600C10 között lehet még értelmes eredményed, ha ez a chip van rajta.
Még egyszer mondom, nem kell levenni a hűtőt, letépi a nyákról a ramot, erős a TridentX ragasztó. Egy modult a lapból kivéve és forgatva alá lehet nézni, hogy vannak-e SMD-k és IC-k mindkét oldalon.Nyugodj békében, drága Maffia cicám. :(
-
cyberkind
félisten
válasz kicsipapucs #33431 üzenetére
Fogalmam sincs, kivenni se nagyon akarom.
Inkább azt mondd meg, hogy érhetem el a legjobb eredményt, illetve sokat hoz ez játékban? -
őstag
válasz cyberkind #33432 üzenetére
Játékban abszolút semmit. Nagyjából 1866MHz-ig sikerült egy 6-7 főből álló baráti társaság által, fejenként 1-3 gépen letesztelve emelkedést előidéznünk FPS-ben, fölötte semmi.
Lustaság fél egészség.
Többet érsz akkor, ha hagyod alap órajelen és fő időzítésen és a subtimingokat finomhangolod picit, illetve alulfeszeled. Hűvös is lesz, gyári is lesz, gyorsabb is lesz.
Nyugodj békében, drága Maffia cicám. :(
-
cyberkind
félisten
válasz kicsipapucs #33433 üzenetére
Oké akkor ez lesz, én olyan 1.6V-ra lőttem be, mehet lejjebb is?
(#33435) kicsipapucs
Köszi, ezzel a ram tuninggal régen se volt kibékülve meg most se, a többi az oké.[ Szerkesztve ]
-
őstag
-
Melorin
addikt
válasz Melorin #33427 üzenetére
Srácok, akkor hol lehet a hiba ha sem a bios update sem a bclk 100.1-re való fixálása nem segít?
Tehát eddig 2 anomália van:
-Néha felkúszik a bclk néhány MHz-et
- stabilitás tesztek alatt nem fix a szorzó, 46-ról leesik 39, 42-re 1-1 magé random. Van, hogy már az első percben de van, hogy csak nagyon sokára. Ez a leesés csak egy pillanra történik meg. -
Melorin
addikt
válasz Melorin #33436 üzenetére
Az órajel visszaeséssel kapcsolatban fejlemény van!
Az ahhoz a maghoz tartozó feszültség amelyiknek az órajele/szorzója visszaesik teszt közben, szintén leesik.
Nézzétek csak a képet:
a Core#0 VID 1.165V-ra esett vissza és abban a pillanatban a Core#0 Clock is. Vagy a leesett órajel miatt vett vissza a feszültségből?[ Szerkesztve ]
-
őstag
-
Melorin
addikt
válasz kicsipapucs #33438 üzenetére
4096-ra fel van téve napok óta. Tudom h a VID az nem a vcore de csak ez mutatja magonként a feszültséget.
-
Melorin
addikt
válasz kicsipapucs #33438 üzenetére
Az Intel SpeedStep kikapcsolása megoldotta az órajel visszaesését
Kérdés, hogy hogy maradjon: kikapcsolt SpeedStep vagy leeső órajel?
Nem tesztelné le valaki még ezt a dolgot? SpeedStep+C-state bekapcsolva, és mind a 4!! órajelet figyelni, hogy beesik-e. Mert ahány tesztet látok a neten, mindenki tök jól elvan 1db közös órajelet monitorozva, nem láttam még eddig olyat, aki HWinfoval nézte volna mind a 4-et.
Természetesen a teszt indulása után nullázva a monitorozást, hogy a minimumérték ne az idle windowsét mutassa. -
balika55
csendes tag
Üdv mindenkinek!
Mivel elég kezdő vagyok ebben a dologban, ezért szeretném megkérdezni tőletek, hogy mennyire számítanak jó eredménynek ezek?
i7 4790k 4,4Ghz
Előre is köszönöm a választ![ Szerkesztve ]
-
Bile Demon
őstag
válasz Melorin #33437 üzenetére
Nem kéne visszaesnie egy mag órajelének.
-CPU valami miatt nincs 100%-ra kihasználva, ne kérdezd miért, akár hibás driver, vagy a HDD-re kell várnia valaminek a háttérben stb.
-ne felejtsd el a short ÉS a long TDP limitet IS jó nagy értékre állítani 1024 vagy 4096-ra
-ne felejtsd el a current limitet is felnyomatni 1000Amperre.Bruhe
-
balika55
csendes tag
válasz ricsi8800gt #33444 üzenetére
Nem tervezek magasabb tuningot, egyrészt a hőfökok miatt, másrészt nekem elég ez a teljesítmény.
-
Melorin
addikt
válasz Bile Demon #33443 üzenetére
Beállítottam mindenféle "tiltott" dolgot a biosban, amperlimit, powerlimit az egekbe, még a biztonsági hőfokvédelmet is kikapcsoltam, de így is ingadozott a magórajel. A HWInfo nem mutatott semmit 'Yes'-nek az eventeknél.
Egyszer csak egy sugallattól vezérelve beléptem a Windows Energiagizdálkodásába és teljesítménycentrikusra tettem Kiegyensúlyozott helyett. Ekkor Idle is 100%-on pörgött a proci, úgyhogy a minimumot 5%-ra tettem.
Ezután elindítottam a Prime95-öt a szokásos menetrend szerint és lám: betonstabil az órajel.
Hülye windows napok óta szivatott
Próbából oda-vissza kapcsolgattam a Teljesítménycentrikus és a kiegyensúlyozott között és 100%-os arányban dobálta az órajeleket kiegyensúlyozottban, teljesítményben pedig nem. Mégegyszer: -
Trailblazer
veterán
válasz Melorin #33446 üzenetére
De mi változtatta meg a default teljesítménybeállítást az energiagazdálkodásban? Nekem soha, semelyik Winem alatt nem történt ilyen. Ha valamit elszabtam a biosban tuning során, az user error volt. (De azért többnyire klappoltak a dolgok alapos utánaolvasás/kérdezősködés után.)
Lehet más a helyesírás...? -> https://lnk.bz/fJ4V
-
Melorin
addikt
válasz Trailblazer #33448 üzenetére
A default az a kiegyensúlyozott. Azon is volt. De valamiért nem jól kezeli a 4690K-t.
Új hozzászólás Aktív témák
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Politika
- Windows 11
- PlayStation 5
- Autós topik
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Windows 10
- További aktív témák...
- Hibátlan - INTEL Core i9-9900K LGA1151v2 CPU processzor
- Intel I7 13700K 16mag/24szál - Új, Tesztelt - Eladó! 108.000.-
- Intel Core i5 13500 - 14mag/20szál - Hibátlan, tesztelt Eladó! 67.000.-
- Intel I7 13700 - 16mag/24szál - Eladó! 92.000.-
- Intel Core i5 14500T - 14mag/20szál - TDP 35W - Új, gépben még nem volt - Eladó!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest