Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr. Szilikát

    őstag

    válasz fatpingvin #91785 üzenetére

    A klasszikus felépítésű ATX-tápoknál a 12 V-os ágak egy tőről fakadnak, csak a szabvány szerint van egy áramkorlát, hogy a 12 V ne lehessen túl erős, mert vezetékek, panelok izzanának fel egy zárlat esetén (tűzveszély).

    Ezért erősebb tápoknál a 12 V-ot több ágra kell osztani, az egyes ágakba áramfigyelő söntöt iktatnak és azokra külön kell reagálni a védelemnek.

    Ugyanakkor az 5 és 12 V egyazon trafó szekunderei, tehát nagyjából együtt futnak. A negatív visszacsatolás korábban elsősorban a + 5 V-ra stabilizált, később már a 12 V pontossága is jobban képbe került.

    De ez annyi, hogy a figyelőosztó mindkét ágra csatlakozik, a felső tagok súlyozásával lehet játszani, hogy az 5 és 12 V változása milyen súllyal essen latba (visszacsatolásba).

    Ezen felül van még külön a feszültségfigyelő biztonsági védelem, abba is be kell avatkozni, ha módosítani akarsz. Ennek további érdekessége, hogy a legegyszerűbb ATX-táp túláramot nem is figyel egyáltalán (nincs sehol áramfigyelő ellenállás).

    Amikor lesz egy zárlat, a feszültség normálistól való eltérését veszi észre a védelem és amiatt állítja le a primer PWM-et. Ilyenkor áramtalanítással lehet csak újraindítani.

    A korszerűbb, nagyteljesítményű tápok már másképp működnek, előbb egy 12 V-os trafó van, amiből lekonvertálnak 5 V-ra (is). Vagy több trafó, meg a szinkron egyenirányítók stb. Korábban több ilyen újabb tápegység felépítését átnéztem, részletező netes fotók alapján rájöttem sok dologra, de pontosan már nem emlékszem.

Új hozzászólás Aktív témák