-
IT café
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz Daneeka #9098 üzenetére
Igazad van. A "csak"-al nehéz vitába szálni. Ne szórakozni ilyenekkel. Kösd közvetlen az IC lábaira, és minden sallangot forrassz ki.
Azért ne lepődj meg nagyon, ha nem fog működni, netán belehal a DAC.Azért áruld el hogy milyen változást remélsz attól, hogy kiveszed a kondit? Amik az IC-n belül vannak azok nem számítanak?
Mire dugod rá?
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
PLaci58
addikt
Az ón :
Töltött lágyforrasz, MSZ 714, F-Sn 60 Pb / 5 x A-IPRI, 1mm
Csepel Művek Fémműve, Nagytétényi GyáregységIlyen árnyékolt vezetékeket nem szeretek savazni, mert belefolyik és idővel szétmarja a vezetéket. Mindenesetre kiváncsiságból kipróbálom, annak a kábelnek már úgyis mindegy.
Vízkőoldó biztos van itthon
Közben szereztem másik kábeleket is (szerintem VGA kártyákhoz adták).[ Szerkesztve ]
"Nincs végzet, csak ha magad is bevégzed!"
-
PLaci58
addikt
válasz szakalistvan #9102 üzenetére
A savazás nem segített, pedig valami sósav tartalmú vízkőoldóval próbáltam.
Ellenáll ez a drót mindennek
Másik kábel tökéletesen forrasztható, ez meg megy a selejtbe."Nincs végzet, csak ha magad is bevégzed!"
-
PLaci58
addikt
válasz PLaci58 #9105 üzenetére
Szétkaptam az egyik RCA "öntött" dugót a kábelen. A kínaiak is tudják, hogy nem forrasztható a vezeték. meg sem próbálják. Az árnyékolásra rányomva, a belső ér pedig átdugva egy lyukon és rádugva előlről a tüske. Még csak nem is öntött dugó. Csoda, hogy egyáltalán működik Majd csinálok róla képeket.
-
Daneeka
senior tag
Mire dugod rá?
PC--->DAC--->CMoy fejhallgató erősítő--->moddolt HD555.
A CMoyban összesen egy kondival találkozik a jel, ami nem egy szar elektrolit hanem egy prolipropilén Wima MKP10-es. De ha valaki elég alacsony dc-offsetű cuccról "hajtja" a CMoy-át akkor még ezt a kondit is kihagyja.
Amik az IC-n belül vannak azok nem számítanak?
Kétlem, hogy elektrolitok lennének.
Azért áruld el hogy milyen változást remélsz attól, hogy kiveszed a kondit?
"Jobb" lesz a hangja. Elektrolit kondit nem szokás komoly audio cucc jelútjába tenni tudtommal mert szar a hangjuk, nem is láttam még más felhasználását tápfilter meg hasonló feladatokon kívül.
Amúgy nem vitatkozni jöttem, abban sem vagyok biztos, hogy van értelme annak amit csinálok, inkább csak arra lettem volna kíváncsi, hogy van-e a DC blokkoláson kívül más feladata annak az elektrolit kondinak.
-
válasz Daneeka #9109 üzenetére
Kezd, leesni, hogy te ilyen audiofül vagy...
Hát fogsz 1 műszert, és rámérsz az IC kimenetére, és megméred milyen feszkó van rajta.
Ha DC 0, akkor kikötöd s kondit+ a hozzátartozó ellenállást, és örülsz.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A normál kondik tömbkondira (pl. MKP) cserélése tényleg sokat számít, én nem vagyok audiofül , de ahogy a bemeneti csatoló kis kék bizbasz kondikat lecseréltem tömbkondira a csövesemben, le kellett ülnöm, annyira más hangja lett a cuccnak, pl. előjöttek a mély hangok.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
válasz CPT.Pirk #9112 üzenetére
Utolsó hozzászólásomban szándékosan nem mentem bele már semmilyen megjegyzésbe, mert a hittel nem lehet észérvekkel vitába szálni.
Az audiofüleknek is megvannak a maga különböző hitvallásai. Jópárat ismerek is (ala HiFimagazin).Pl. Te se a kondikat tüntetted el, hanem egy márkás modelre cserélted. Azért ez nem ugyanaz
Valószínű elájulnának a "kondenzátorírtók", ha látnák, hogy 1-1 stúdióberendezésben (amikkel készültek az általuk hallgatott zene!) mennyi kondenzátor van a jel útjában, főleg ha analóg keverőpultal dolgoztak.
A jitter, a kvantálás, és egyébb digitális nyalánkságok nem zavarják, csak a kondi?
Bocsátassék meg nemkem, én akarom bántani/kifigurázni, csak szerintem az egészet kellene nézni (hallani), nem pedig kiragadni 1-1 dolgot, és csak ahoz ragaszkoni. Viszont ha nekik attól szól jól, hát lelkük rajta, élvezzék úgy a zenét. (És végülis ez a lényeg nem?!)
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
popp
aktív tag
válasz ommagreg #9100 üzenetére
Elég rosszul néz ki sajnos. Amivel szerintem lehetne próbálkozni, hogy az USB csatlakozó lábait kiforrasztani, a kettétört nyákdarabokat szorosan/pontosan összeilleszteni, esetleg pl. epoxi alapú ragasztóval megpróbálni ragasztani, de szigorúan csak a furatokon kívül (ha egyáltalán kivitelezhető, mert ahogy elnézem elég kicsi köztük a hely). Majd pedig beforrasztani a csatlakozó lábait, tkp. ezek tartanák össze a két nyákdarabot, szal túl tartós nem lesz, már ha egyáltalán sikerül és nem sérült vezetőpálya a lemezen. Ügyességre egész biztos szükség lesz a javítás(próbá)hoz.
[ Szerkesztve ]
"A MOSFET-ek karakterisztikája olyan egyenes, hogy attól bármelyik elektroncső sírva fakadna. A csöveké viszont épp olyan mértékben görbe, ami az emberi fülnek kellemes."
-
Daneeka
senior tag
Nem vagyok hifista és nem hiszek semmiben, viszont pár ködoszlató dumát én is elő tudok vezetni a kondikkal kapcsolatban.
A stúdió berendezés az bizonyos szempontból egy hangszer, más hangja lesz egy Abbey Road-i mixnek mint mondjuk egy 100%-ig DAW-val készült mixnek. Én építettem már egy valag gitárcuccot ahol sok esetben a használt kondik adják egy effekt "signature" hangját azzal, hogy elszínezik/elcseszik (nézőpont kérdése) a hangot. (pl. hol máshol ragaszkodnának az emberek ahhoz, hogy tele legyen tolva kb. 15 szar 50 éves kerámia kondival a jelút? Míg a "triangle" Big Muffnak (Gilmour etc.) ez adja a jellegzetes hangját többek közt, vagy hol ragaszkodnának nagypapa korú olajpapír kondikhoz? (gitár hangszínszabályzó "áramkör", vintage erősítők stb.)
Tehát míg a hangszereknél/stúdióban a kondik a saját non-linearitásukkal, "szarságukkal" alakítják a hangzást, addig a cuccnak amit hallgatunk az a feladata, hogy ezt mindnél pontosabban visszaadja, tehát a hifi cuccokban lévő kondiknak inkább az a feladata, hogy "hallhatatlanok" azaz ne alakítsák a hangzást tovább. De ez csak a saját elképzelésem, nem tudom, hogy mi a hifisták álláspontja ezzel kapcsolatban. -
PH-User
addikt
Gumi üzemanyagcső. Gyújtóban van ilyen kék LED, 100ft egy gyújtó és van benne 3db 1,5V-os gombelem, eredetileg arról üzemelnek. Úgy kicsit sokat vesz fel és szerintem 4,5V is sok, ezért kimértem műszerrel és beállítottam 25mA-re az áramkört, szerintem az még nem árt a LED-eknek.
Miért nem jó a 9V-os elem? Hamar le fog merülni?Egy más kérdés hozzád: Amit tőled kaptam trafót, azt milyen dobozba tegyen?
Bútorlap dobozba tehetem egy ventilátorral, vagy készítsek neki fém dobozt?[ Szerkesztve ]
''Amíg szól a zene muszáj felkelni és táncolni.''
-
PLaci58
addikt
válasz Daneeka #9088 üzenetére
Én nem gyártok, gyártottam hangszereket és úgy tudom, hogy van rossz és jó kondi.
A jó kondi olyan mint az ideális, a rossz meg mindenféle fázisforgatásokat és impedanciákat visz az áramkörbe.
Tény és való, hogy az elkók nem a legoptimálisabbak az audiótechnikában, de van amikor szükségesek. Mint a te kapcsolásodban is. Nagy kapacitásra (220uF) van szükség, hogy a kis értékű ellenálláson (330 Ohm) jó legyen a mély hangok átvitele. Ekkora értékben a legegyszerűbb az elkó. A kis impedancia nem tudom miért kell, hiszen 10 KOhm-on jobbak az IC tulajdonságai (PCM2704). Valószínű, hogy ezzel tüntetnek el egy csomó zajt és a bekapcsolási koppanást. Lehet, hogy a süketítésnél is leveszi a tápot a kimenetről. Az utána jövő 1 uF viszont a következő fokozat impedanciájához illeszkedik, mondjuk 47KOhm. Ezt a kondit szerintem nyugodtan kihagyhatod, mivel a következő fokozatod is kondival kezdődik. A 220 uF viszont kell mivel a kimenet féltápfeszen van, ami ha jól láttam ennél az áramkörnél 1,6V körüli. Át lehet alakítani a kimenetet, de nem hiszem, hogy sokat javulna a dolog. Itt egy másik kimeneti kapcsolás, 2 db. 47KOhm és 100uF-al USB-DAC .Inkább azt a 2704-et kéne 2702-re cserélni. A 2704 talán az első generációs USB-DAC és ahogy a neten nézegettem nem nagyon elégedettek vele a felhasználók. Eleve a 16 bit 48KHz lekorlátozza a minőséget. Ami torzítás és zaj a 330 Ohm miatt jelentkezik (+0,01% a THD-ben), azt elég nehéz lehet füllel meghallaniHát ennyit tudok segíteni az ügyben.
ui. 50 éves kerámia kondikat tudok adni ( jó nagyok)PH-User! a gumicső az nem fekete?
Elég oda 3 ceruzaelem, de én inkább akksikat használnék.[ Szerkesztve ]
-
PHM
addikt
válasz PH-User #9121 üzenetére
Igen, a 9V-os elem gyorsan lemerül és fajlagosan elég drága is.
Ilyesmire a legjobb a lítiumakku, csak hát az nem olcsó, meg spéci
töltő is kell hozzá, ami szintén nem a piaci ceruzaakku töltőkkel van egy árban.
A lítiumakkuk alternatív beszerzési helye lehet akár a helyi bolhapiac is.
Fillérekből meg lehet úszni, de megvan az a kockázat,
hogy a kiválasztott pl laptopakku egyetlen cellája sem jó.
Töltőnek meg megteszi a labortáp is, ha valakinek van ilyen a munkahelyén.
A trafóhoz inkább fém dobozt javaslok, amit feltétlen földelj le.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
PH-User
addikt
Van egy 3,7V-os Li-Ion akksim, tudom is tölteni, az megfelelő lenne?
Amit a kis papíron jelöltél nekem, a primer felőli oldalon földnek, azt csatlakoztassam a készülék házához és az aljzat föld pontjához is? PC-táp aljzatot fogok betenni a hálózat felől. (3 tűset)PLaci58 -
[ Szerkesztve ]
''Amíg szól a zene muszáj felkelni és táncolni.''
-
PHM
addikt
válasz PH-User #9128 üzenetére
- Igen, szerintem megfelelő.
Fontos, hogy töltés közben az akku kapocsfeszültsége még rövid idöre
se haladja meg a 4,2 - 4,3 V-ot, különben igen gyorsan tönkremegy.
Ugyanez történik, ha 2,7 V alá esik kisütés közben a kapocsfeszültség.
- Igen, a trafó földpontját és a fémházat is kösd össze
a csatlakozó földpontjával.[ Szerkesztve ]
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
-
-
PHM
addikt
válasz milanovics #9134 üzenetére
Óriási tévedés. Ez csak a Ni-MH akkukra igaz, a lítiumokra nem.
Hidd el, nem egy darabot szedtem szét és nem csak telefonhoz valókat.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
PHM
addikt
válasz milanovics #9136 üzenetére
Helyesbítek, én a lítium-ion akkukra gondoltam.
Azoknál pedig magam is említettem 2 kivételt.
Kivétel még a beépített akkuk esete is, de ez gondolom evidens.
Lítium-polimer akkuval eddig egyszer volt dolgom, de az nem teló akku volt.
Ettől függetlenül már megbocsáss, de én meg neked nem tudok hinni.
Nem állítom, hogy minden (lítium) telefon akkuban van elektronika,
de azt igen, hogy a zömükben igenis van.
Konkrétan az általam megvizsgáltak mindegyikében volt.
Ettől még igazad van, vannak kivételek, például egyes okostelefonok,
illetve a kínai "csodákról" is el tudok ilyet képzelni.[ Szerkesztve ]
-
PH-User
addikt
Köszi szépen, még egy dologgal okosabb lettem!
Konkrétan egy Sony Ericcson BST-30 3,6V 700mAh akkumulátorról van szó.
Ide gondolom nem kell 1 LED-hez semilyen ellenállás, ennyit mindegyik elvisel?!''Amíg szól a zene muszáj felkelni és táncolni.''
-
PHM
addikt
válasz PH-User #9139 üzenetére
Azért egy kisértékű soros ellenállást mindenképp javaslok.
Nem mindegyik led viseli el a frissen töltött lítiumakku feszültségét.
Különösen igaz ez a piros ledekre.
Tehát frissen töltött akkunál mérni, és bekötni a megfelelő ellenállást.
A fehér, illetve a kék ledekhez olyan 10-22 ohm közti ellenállás kell szvsz.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
PH-User
addikt
-
PHM
addikt
válasz PH-User #9141 üzenetére
Ezek a ledek olyan 20-25 mA-t még gond nélkül elviselnek.
A lítiumakku kapocsfeszültsége a töltöttségtől függően 2,7...4,2 V közt van.
Ezért a soros kapcsolás nem alkalmazható, párhuzamosan kell a ledeket kötni.
1 db led elé rakd a potit és a műszert.
A legnagyobb méréshatárban mérd az áramot, a poti legnagyobb ellenállású
helyzetétől kezdve.
Ha nem akarsz méricskélni, egyszerűen köss sorba mindkét leddel
1-1 33 ohmos ellenállást, majd így kösd őket az akkura.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
PLaci58
addikt
válasz PH-User #9141 üzenetére
Egyszerűbb módszer a potinál (mivel elég kis értékű potmétert kellene használni (pl. 100 Ohm):
Megméred, hogy a LED-en mekkora feszültség van a jelenlegi kapcsolásodban (9V). Ha jól tudom 2,5 V körül kell lennie, de ki tudhassa, ezért kell megmérni.
Aztán jön a számolás. Az akksi névleges feszültsége 3,6 V - a LED-en mért feszültség.
Pl. 3,6-2,5=1,1 V Erre a feszültségre kell kiszámolni az ellenállás értékét. Engedjünk meg mondjuk 25mA-t. Így 1,1 V / 0,025 A = 44 Ohm
33 Ohm-al kb. 33 mA; 22 Ohm-al kb. 50 mA fog a LED-en átfolyni.
Szerintem ezek a LED-ek elviselnek akár 100 mA-t is.
A szükséges ellenállás teljesítmény: 1,1 V x 0,025 A = 0,0275 W, tehát bőven elég egy 0,1W-os ellenállás is"Nincs végzet, csak ha magad is bevégzed!"
-
PHM
addikt
válasz PH-User #9146 üzenetére
Jól látod a dolgot.
Az egyszerű 5mm-es ledek névleges árama 10-20 mA.
50-et még elviselnek, de valószínűleg azt sem tartósan.
PLaci58: attól tartok, rosszul számolsz.
A kék ledek nyitó feszültsége üzemi áramon 3,3V körül van.[ Szerkesztve ]
-
PLaci58
addikt
"PLaci58: attól tartok, rosszul számolsz."
Azt írtam, hogy meg kell mérni. Csak példát írtam a számolásra!
Egyébként a kék LED-ek nyitófeszültsége több mint 4 V is lehet, az átfolyó áramtól függően. LED Itt vannak általános adatok (nyitófeszültség, áram, fényintenzitás ...).
Egyébként engedtem már át kék LED-en 100 mA-t pár percig. Semmi baja nem lett. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindegyik biztosan kibírja.
Arról hallottál, hogy mire használják a hibás CD-DVD írók LED-jeit? Átengednek rajtuk akár 1 Ampert is impulzus üzemben. Lehet, hogy csak 5 percig világít, de addig rendes fénye van[ Szerkesztve ]
-
PHM
addikt
válasz PLaci58 #9148 üzenetére
Így igaz, de konkrétan ezt írtad:
Ha jól tudom 2,5 V körül kell lennie, de ki tudhassa, ezért kell megmérni.
Jelen esetben kék ledekről volt szó, azokra pedig a 2,5V nem igaz.
Pár ledet én is kipróbáltam, hogy mennyit bírnak.
Volt, ami vidáman kibírta a 100 mA-t, de olyan is volt, ami már
50 mA hatására egy pillanat alatt tönkrement.
Nem nagy tragédia, nekem van még a fiókban százával.
Csak hát PH-User kollégának talán mindössze az a kettő van.
Ráadásul az öngyújtókba biztosan nem a legsikerültebb ledeket teszik,
ezért nem tartom szerencsésnek a határok feszegetését.
Az impulzus üzem más, ott valóban extrém(nek tűnő) áramok
is megengedhetők.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
PLaci58
addikt
Mutassak 2,5V-os nyitófeszültségű kék LED-et? Nekem van. Mégpedig kavics alakú gumiszerű kulcstartóban. 2 db. AG3-as (3V) van benne. Megmértem most a kedvedért, mivel már elég haloványan világít. Üresen a 2 elemben 2,53V van. Amikor ráteszem a LED-et leesik 2,41-re, de ez lement 2,28-ra is és még mindíg világít a kék LED !!! Ez sosem fog 3,3 V-ot kapni. Nincs benne semmiféle ellenállás, ahogy az öngyújtókban sincs, amikben fehér vagy v.kék LED-ek vannak 3 db. gombelemről hajtva (4,5V). Ha megnézed a belinkelt oldalon van egy táblázat, amiben a "High intensity Blue" LED-ek tipikus nyitófeszültsége 4,5V. Hogyan fognak ezek az általad javasolt 3,6V-os Li akksiról világítani?
Mivel sokféle LED van, ezért írtam, hogy meg kell mérni."Nincs végzet, csak ha magad is bevégzed!"
Új hozzászólás Aktív témák
- Telekom mobilszolgáltatások
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- Milyen monitort vegyek?
- Analóg fényképezés
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Elektromos autók - motorok
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest