Új hozzászólás Aktív témák

  • Batman2

    őstag

    válasz lanszelot #87239 üzenetére

    Magad is ki tudod számolni, milyen teljesítményű ellenállás kell.
    Össze szorzod az ellenálláson várhatóan átfolyó áramot, amit a fogyasztó fel fog venni, az ellenálláson eső feszültséggel.
    Azután a kapott teljesítmény érték alapján az annál valamivel nagyobb szabványos teljesítményű ellenállást fogod választani.
    Pl. 4W teljesítményhez felülről legközelebb az 5W szabványos teljesítményű ellenállás fog esni, de persze használhatsz 10W-osat is, az igaz hogy nagyobb méretű, de biztosabban kezeli a 4W teljesítményt.
    Viszont 4W elfűtendő teljesítménynél már nagyon figyelni kell, hogy az ellenállás szabadon állhasson, mindentől távol, hogy ne olvasszon, égessen el semmit maga körül és célszerű a minimálisnál hosszabb lábbal szerelni, hogy a nyáklaptól bőven el emelkedhessen, azt se égesse el, illetve ne "forrassza ki" magát !
    A 0,2W-hoz a 0,25W-os szabványos ellenállás teljesítmény érték áll a legközelebb, de itt is használhatsz 0,5W-osat, vagy akár 1W-osat is, ha fér.
    A lineáris stabilizátorkat is fogdd fel egy ellenállásnak, melynek változik az ellenállása, önszabályozza magát, attól függően, hogy mennyi a bemenő és kimenő, stabilizálandó feszültség között a különbség.
    Ha csökkent a különbség, akkor csökkent a stabilizátor ellenállása, ha nő a különbség, akkor nő a stabilizátor ellenállása.
    Adott áramfelvételhez adott értékű előtét ellenállás kell, ha más az ellenállás értéke, más lesz a feszültségesés és esetleg a táplált készülék 3V helyett 4V-ot kap, amitől tönkremehet.
    Tehát változó áramfelvételhez csak változó ellenállás megfelelő, vagyis egy stabilizátor áramkör.

    Üdv.

    [ Szerkesztve ]

    Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

Új hozzászólás Aktív témák