Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr. Szilikát

    őstag

    válasz kemotox #79045 üzenetére

    Nem feltétlenül annyival tölt, meg az is lehet, úgy van méretezve a trafó feszültsége, hogy a végén csökken valamennyit az áram, ahogy emelkedik az akkufesz. De lényeg az akku melegedése, ami elárul mindent. Noha betervezik / kihasználják általában azt is, hogy ezek aránylag jól bírják a hőt. Más kérdés, amikor mégis rövidíti az életét.

    C/10 áramon 150 % töltést kell bevinni, ami 15 órának felel meg, de ez úgy értelmezendő, hogy ennyit az akkunak akkor is ki kell bírni, ha nem volt teljesen lemerülve. Tehát nincs ugyan kőbe vésve, hogy pontosan 15 óra után kell levenni a töltésről, de 24 óránál tovább nem jó rajta hagyni, illetve ha nagyon melegszik, addig sem.

    Vagy szoktam úgy is, hogy C/10 alá veszem az áramot, hőmérséklet legyen legfeljebb langyos, így maradhat 24 órára és kényelmesen felnyomódik.

    Mindez labortáp hiányában megoldható egy XL4015 CC/CV modullal és egy 24 V-os monitortáppal is. 18 V névleges --> 15 cella --> 20 V feletti végfeszültség szükséges.

    IPC / BC vagy hasonló töltők regeneráló funkciójával is lehet éppen próbálkozni, ami addig tölti-kisüti, míg eléri a legnagyobb Ah-kapacitást. A töltőhöz csináltam kivezetést, de később láttam hasonlót készen is:

    https://www.aliexpress.com/item/4000598248910.html

    Tehát így a csomagban egyszerre csak egy cellára lehet rácsatlakozni (különben zárlat lenne), míg független / bontott cellákból több is mehet a töltőre. Mindamellett inkább érdekesség, mert igazán beteg cellát nem gyógyít a regenerálás sem, legfeljebb átmenetileg, amint tapasztaltam.

Új hozzászólás Aktív témák