Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz szabifotos #64390 üzenetére

    "Tettem bele", ez annyiból érdekes fogalmazás, mert azt a töltőmodult állandóra nem jó betenni (rákötni az akkura), mivel a kimenetén a negatív visszacsatolás osztója folyamatosan terhel.

    Ha nem is sokkal, de 1,2 kΩ hosszabb távon rajta hagyva lemeríti az akkut. Pláne védelem nélkül még túl is merítené.

    Ennek inkább az a módja, hogy a modul egy külső töltőegységet képez, ami egy DC-csatlakozón megy be. Viszont ezen a DC-csatlakozón rajta van az akku lényegében, tehát ott lehet zárlatveszély, de az biztosítékkal jól védhető. Ennek a biztosítéknak csak a töltőáramot kell elbírnia, az akku zárlatára pedig kiolvad.

    Érdekes ellenpélda volt az a hoverboard, amit egyszer javítottam a Hervis cégnek, ahol az akku tényleg ki volt vezetve egy standard DC-csatlakozóra. Tulaj meg is piszkálta valamivel és elolvadt a tűje. Majd visszavitte garanciába, utána került hozzám javításra.

    Maga a CC/CV modul további védelmet nem igényel szerintem, hiszen ő maga az elektronikus védelem, szinte egy kis labortáp lényegében. Okosabb védelmet kiegészíteni egy butább biztosítékkal lehet ugyan, de nem szokás ezen a szinten.

    Az akku védelme más kérdés, amit már sokszor kitárgyaltunk, nem ismétlem. Ni-Cd pakkokat szoktak hőbiztosítékkal védeni a szerszámgépekben.

    Li-ionhoz vagy rendes védőpanel kellene (amiből létezik hőérzékelős is), vagy ha nem, akkor meg ilyen hőbiztosíték szerintem már sokat nem ér.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák