-
IT café
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz Gyula84 #57840 üzenetére
Ha nem zárlatos, akkor 99,9 %-ra mondanám, hogy jó. A maradék azon ritka esetek, ami áram alatt, illetve bemelegedés hatására megbízhatatlanul viselkedik.
Nagy terhelésre igénybe vett, nagy hőmérsékleten üzemelő Schottky-diódáknál fordul elő ilyen, hogy idővel belefárad az impulzusokba és időszakos leállást produkálhat.
Amellett szoktam nézni a nyitóirányú feszültségesést is, de az csak informális jellegű, amiből kiderül, hogy Schottky- vagy normál dióda. Másra nem lehet következtetni belőle.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
mezis
félisten
válasz Sinisi #57848 üzenetére
Az a kis többlet feszültség nem fogja tönkretenni. Azért írnak 1,2V-ot, hogy akkumulátorról is működtethető.
Gyanítom, hogy a takarítórobot teljes áram ellátásához kell az a két "baby" (LR14) elem és nem csupán a villogáshoz.
Vagyis a kis "dávid"-jaiddal sokkal hamarabb abba fogja hagyni a takarítást, függetlenül az elért tisztaság fokától.Egyébként ilyen nagy áramigényű készülék működtetéséhez akkumulátort célszerű használni.
[ Szerkesztve ]
mezis
-
BMS
őstag
Hali
Nem tudom,hogy hova írjam ezt a kérdést de majd max átküldenek egy másik topikba
Érdemes túlfeszültségvédelemmel ellátott elosztót venni a számítógéphez? A lámpa,a gép tápkábele,a monitor kábele és az internet modem tápkábele van bedugva a jelenlegibe.
Vagy elég a pár ezer forintos földelt elosztós.
itt van 2 típus(nem e kettő közül választok):1,[link]
2,[link]
"You will be remembered as the King who sacrificed his life... for NOTHING"
-
Danex
addikt
Üdv, tudnátok segíteni nekem ,hogyan lehetne a legeffektívebben 3.7V-ból 12V-ot csinálni úgy, hogy áramerősségből olyan 2A rendelkezésre álljon?
Li-Ion akksim volna (4db-om van) és egy erősítőmodulhoz kéne a 12V, néztem StepUp convertereket, de amiket találtam azok ekkor mértékű emelésnél 12V-on csak 0.5A körül tudnak.
A cellák sorba kötését azért zártam ki, mert akkor a cellák töltése lenne szerintem problémásabb.
Előre is kösz!
-
Ribi
nagyúr
Pedig vannak töltők amik pont ilyen esetekre vannak kitalálva.
Hirtelen rákeresve.[ Szerkesztve ]
-
mezis
félisten
Üdv.!
Én nem költenék túlfeszültség védelemre. Vagy beépítették azt a pár Ft-os alkatrészt (varisztor) a gyárban a készülékbe, vagy nem. A varisztor élettartama nem korlátlan, minden egyes védelmi aktus során, kicsit fogy belőle. Vagyis csak idő (és hálózati viszonyok) kérdése az, hogy a hajdanában túlfeszültség védelemmel rendelkező elosztó közönséges elosztóvá "öregedjen".
[ Szerkesztve ]
mezis
-
xxxjjjkkk
senior tag
hm, ha van mondjuk, egy schneideres kontaktor, mondjuk egy ilyen, azon nagyságrendileg mennyi idő alatt megy tönkre, egy átlag varisztor.
Mondjuk közepes, havi 10.000 kapcsolásnál?
Tudom, hogy ezer dolgotól függ, de mégis, 5-10-20 év?
Vagy épp az RC tag, bár az szokott füstölni, ha arról van szó."Attól, hogy valaki tud fogat húzni, még nem lesz fogorvos"
-
SüdiLaller
aktív tag
Sziasztok!
Adnátok ötletet hogy egy folyamatos usb 5 voltot mivel szakítsak meg egyszerűen?
Rákötöttem egy media box-ra egy kis ventit, de az standby módban nem áll le.
Előzmény: mediabox melegedés elleni modKöszönöm!
[ Szerkesztve ]
Amivel a napjainkat töltjük, azzal telik az életünk is.
-
DrojDtroll
veterán
válasz DrojDtroll #57818 üzenetére
erre valaki?
-
BMS
őstag
az elosztóknál a névleges feszültség mennyit számít,hogy 230V vagy 250V??
ja és az amper van ahol 10et van ahol 16ot ír...egy 10ezres terméknél 10 amper van egy 1500ft-nál meg 16 kb[ Szerkesztve ]
"You will be remembered as the King who sacrificed his life... for NOTHING"
-
xxxjjjkkk
senior tag
A hosszabítókról már a múltkor kialakult egy vérre menő vita, az hogy 230 vagy 250 et írnak rá az tök mindegy, elvileg a "220as hálózatra" készültek.
A 16 ampert mindenre ráírják már, de tartósan nem biztos, hogy bírja, sőt, inkább nem. Jobb gyártók külön jelölik ezt.
A 10 amperes valószínűleg a folyamatos 10et bírja, ami elég jó, de ehhez látni kéne az összes jelölést.Van egy kínai piacon már nem dolgozó ismerős, a múltkor láttam a hosszabítóját szétszedve, max 0,5 ös vezeték, az is, forrasztva. Arra is rá volt írva a 16A, mivel
románnem beszél jól magyarul, nem igazán értette meg, hogy ez nem konyhai elosztó, és vigye innen a p*csába, használja tovább vígan."Attól, hogy valaki tud fogat húzni, még nem lesz fogorvos"
-
Kernel
nagyúr
válasz SüdiLaller #57860 üzenetére
Keresni kell benne valami kapcsolt feszültséget, ami lehet kétféle:
- Nem terhelhető, ami FET-kapcsolón keresztül vezérlőjelként használható. Ez lehet akár egy LED feszültsége is, megfelelő illesztéssel.
- Közvetlenül terhelhető.5V HDD-táp például elbír pluszban még egy ventilátort, ami egyébként is 12 V-os, vagyis csökkent áramot vesz fel 5 V-ról.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
Van nagyáramú step up konverter (amelyiknek két hűtőborda van a két oldalán), de nem biztos, hogy az a jó megoldás. Veszteséget is okoz a konverzió, amellett bemenőoldalon kisebb feszültség, de többszörös áram tartozik hozzá.
(#57856) Ribi
Az csak a szokásos megtévesztés, töltőként hirdetik, de az csak egy 4S védelem.
Viszont csak egy töltésszabályzó kell hozzá, meg egy laptoptáp vagy hasonló és kész a töltő. Vagy lehet 3S modul is, ha elég annyi.
-
Kernel
nagyúr
válasz DrojDtroll #57818 üzenetére
Meg kellene mérni a teljes áramfelvételt, de 18650 cellákban érdemes gondolkodni, soros kapcsolásban, szükség szerint step down konverzióval, cellavédelemmel. Utóbbi a soros kapcsolás miatt kellene.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Újabb tápos kérdés. Igyekeztem csinálni koppanásgátlót, ráépítve a tápra.
Véleményetek szerint ez így jó? Az az elképzelés, hogy beindul a felső táp, az x másodperc múlva behúzza az RE1. relét, ami aztán a két másikat is. Mikor kikapcsol az erősítő, akkor meg szinte azonnal elbont az RE1, vele együtt meg a többi.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
-
Kernel
nagyúr
válasz CPT.Pirk #57869 üzenetére
Működhet, de hirtelen visszakapcsoláskor a C12-ben maradó töltés miatt kisebb lesz a késleltetés, illetve ezen a kondin csak a B-E feszültség kis tartományában mozog a feszültség (0 --> 0,75 V), ami nem szokványos megoldás, néhány problémát vethet fel.
A GND-ág / középcsapolás biztosítékkal történő megszakítása viszont egyáltalán nem szokás, illetve káros lehet (DC-elcsúszás, ha megszakad). A két szélső AC-ágba kell a biztosíték, illetve olyan is van, hogy ezek elmaradnak, de akkor diódazárlat esetén a primer biztosítéknak kell kiolvadni.
Egyébként eBay-en uPC1237-re rákeresve van komplett megoldás is, vagy félkész panel, vagy IC önmagában is.
-
pjen
félisten
válasz SüdiLaller #57872 üzenetére
Nem véletlen írom:egy jól konfigurált lakás biztosítás a tuti.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Kernel #57873 üzenetére
Igen, a GND ágas biztit én sem gondoltam komolyan. Mondjuk annak a trafónak a primerjén van bizti, lehet ide nem is kell semmi. Sőt, az erősítő panelok + és - tápágaiban úgy is van bizti, szóval ide nem teszek.
A delay meg jah, nem gondoltam át eléggé a kondi kérdését. Átterveztem ilyenre:
Az az IC érdekes amit mutattál. Nálam mondjuk csak a delay része lenne használva, az egyéb funkciói nem annyira. Jókora elkóban végződik az erősítő, ami ad neki bizonyos fokú védelmet.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Lompos48
nagyúr
A varisztor élettartama nem korlátlan, minden egyes védelmi aktus során, kicsit fogy belőle.
Azért én csínján bánnék az ilyen kinyilatkozásokkal. Az a szerencsétlen varisztor nem kopik, nem fogy. Szerepe leginkább egy öngyilkosjelöltté. Ha kicsit kell védenie, azt megteszi, uitána "megrázza magát", minthe mi sem történt volna (lásd a maximális levezetendő energialimitjét egy megadott időtartamra). Nagyobbnál feláldozza magát. Legtöbbször a biztosítékot is kiveri, ami elég észlelhető jelenség.
Ilyenkor megéri a varisztort cserélni az egész géppark helyett. -
Lompos48
nagyúr
-
Sinisi
senior tag
Köszönöm az infókat!
Maga a robot egy 4600mAh-os akksiról megy. A világítótorony a takarítórobin kívüli egység, virtuális falnak illetve ennek a sorompónak a meghatározott időegység utáni feloldását lehet rábízni. Van kommunikációja a robival menet közben ami meríti az akksit de úgy vettem észre, hogy olyan sokat nem fogyaszt (bízom benne, hogy elég sokáig bírják azok a "baby"k (több hónap)), hogy merjem kipróbálni gyengébb akksiról is... de a feszültség kérdése bezavart!Az távirányítókba, fali órákba is mehetne az 1.6V-os AA-s akku? Arra van itthon 1.2V-os AA-s akksi, hogy kipróbáljam a tronyot az adapterrel. Arra gondoltam, hogy ha 1.6V-ról is megy és még nyernék is rajta valamennyi többletet akkor, mivel aktuális, hogy új AA-s akksikat szerezzek be, megpróbálkozhatnék az 1.6V-osakkal. Vagy ez teljesen felesleges, mert többlet munkateljesítménnyi időt úgysem ad?
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Sinisi #57882 üzenetére
Másik topikban a NiZn-re rákeresve lehet olvasni az 1,6 V-os akkukról, miután bizonyára arról van szó.
Szerintem inkább az 1,2 V vagyis Ni-MH akkukkal érdemes próbálkozni először, noha a soros kapcsolás örök átka (a leggyengébb cella túlmerül, átpolarizálódik, kinyíródik) bárhol és bármikor okozhat kellemetlenséget.
-
Kernel
nagyúr
válasz bandi0000 #57847 üzenetére
...autó riasztó távirányítót hogy programozzák? adott két egyforma kulcs, egyik nyitja az autót másik nem, meg lehet ezt oldani?
Van, illetve volt olyan is, hogy a riasztóhoz mellékelnek két ugrókódos távkapcsolót, amit a riasztón kell betanítani. Tehát a vevőegységen lévő rejtett gomb nyomásával, a kezelési utasításban leírt módon. Mindkettőt, egymás után. A vevő 5 db-ot tudott megtanulni.
6. tanításnál az első kiesik a memóriából, ez arra jó, ha például szervizben betanítanának egy idegen vezérlőt, amiről a tulaj nem tud, ki tudja törölni. Ha ugyanis betanítja az egyiket egyszer, utána a másikat négyszer, a memória megtelik. Ha még egyszer tanítja az utóbbit, az első törlődik, már nem működteti a rendszert. Ebből lehet tudni, hogy már biztosan nincs tárolva idegen eszköz. De ez csak egy példa volt, a régi Enforcer riasztó működött így.
Viszont jártam úgyis, hogy az egyik adó meghibásodott, onnan kezdve az már semmire nem volt jó (rádiójelet egyébként sugárzott). Itt nem sok alkatrészről van szó, sőt még egy hibátlan példány is adott volt az alkatrészcserés tesztekhez, de végül csak annyit tudtam kimutatni, hogy az IC-nek lett valamilyen rejtélyes baja. Miután minden mást kizártam.
További lehetőség a tanítható távkapcsoló használata, klónozás.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Lompos48 #57881 üzenetére
Köszi!
Az AC-t azt honnan veszed le? Nálam középmegcsapolásos trafó van. A BC256-os meríti ki a 220u-t, ha megszűnik az AC és ezzel a bázisa alacsonyabb potenciálra kerül, mint az emittere. Nálam egy diódán keresztül kellene odakötni az egyik, vagy 1-1 diódán keresztül mindkét AC ágat?
-
Volkov
senior tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
Van egy Genius SW 5.1 -es hangrendszerem, amelyt elérte a típushiba: kikopott a hangerő szabályzó potija.
Egy 6 csatornás motoros poti van benne, nem olcsó a csere (már ha épp lehet kapni).
Ez pici mókolással csere darabA kérdés: új motoros poti helyett digitális potméter jó ilyen célra?
(az sima ügy, hogy Arduino-val érzékelem a motor vezérlő jelét, s ez alapján állítanám a digitális potmétert)
Tehát egy tekerős poti kiváltható 1:1-be digitálissal?
Mire kell odafigyelni?MCP42050-E/P pl?
Köszi!
[ Szerkesztve ]
:)
-
Lompos48
nagyúr
válasz CPT.Pirk #57885 üzenetére
Az egyenirányítóhíd bármelyik AC lábáról. Az azonnal megszűnik kikapcsoláskor, semmi kondenzátor nem kotnyeleskedik bele.
Előbb próbáld ki asztalon!
A 2 LED csak pikantériának van. Mielőtt a kimenetre kapcsolódnának a hangszórók, jelzik, hogy be vannak kötve.
[ Szerkesztve ]
-
TheProb
veterán
Sziasztok!
Rendeltem egy ilyen erősítőt, amit egy Dell laptop töltővel akarok meghajtani majd. Jó lenne, ha nem kéne megbarmolni a töltő kábelét, nem tudtok megoldást erre? Vagyvalamilyen átalakítót vagy adaptert esetleg.
"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Lompos48 #57888 üzenetére
Azért kérdeztem a diódát, mert a közép megcsapolásos trafó miatt a földhöz képest negatív feszültség is előáll az AC pontokon. Az meg szerintem folyton nyitogatná a pnp tranyót minden második félperiódusban. Jól mondom?
TheProb: A laptop táp nem igazán erősítőhöz való, de megteszi. Átalakítót nem fogsz kapni, de olyan laptop töltőt valszeg igen, amit be lehet dugni a cuccba. Ha nagyobb hangerőt is szeretnél, akkor 20Vdc alá ne add a tápfeszt, mert nagyon leviszi a jelentős torzítás nélkül kivehető teljesítményt. Adatlap 9. oldalán a figure 9 és 10 az idevágó grafikon. [link]
24V-os táp mellett 20..25W vehető ki a cuccból, míg 12V mellett mindössze 8..9.
A legjobb megoldás két darab pár Ah-s kis aksit sorba kötni, és azokról járatni a cuccot. Azokat meg néha feltölteni.
-
Kernel
nagyúr
válasz TheProb #57889 üzenetére
Főleg, amikor levágás után megbánnád, mert a védőföldes táp földhurkot képez a szintén földelt számítógéppel, vagy nem tudom, mihez lesz majd kötve. Emiatt mondjuk zúgni fog. Bár manapság nem lehet tudni, vannak erősítők, ahol ezt igyekeznek kivédeni.
Átalakítót csak ilyet látok most:
https://www.aliexpress.com/item/-/32785731908.html
Esetleg levágni a végét és rászerelni másikat. Vagy ilyen is van:
https://www.aliexpress.com/item/-/32713999389.html
De ez nem olyan praktikus, még zsugorcsőbe burkolva is megkérdőjelezhető.
-
TheProb
veterán
válasz CPT.Pirk #57890 üzenetére
19,5V/6,7A-es ez a töltő és azért ez a terv, mert ilyet tudtam szerezni ingyér.
(#57891) Kernel:Ezt akkor most laikus nyelven is fogalmazd meg Amúgy tv-re lesz kötve.
Az első jónak tűnne, csak az erősítőn nem 4.8*1.7 csati van, hanem 5.5/2.1-es, nem?[ Szerkesztve ]
"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
Kernel
nagyúr
válasz TheProb #57892 üzenetére
Azért írtam, hogy el kellene vágni, de nem a tápegység kábelét, hanem csak az átalakítót átalakítani.
TV-nél is lehet probléma, akkor is, ha nem védőföldelt a dugója. Kap földet más irányból, az antennakábel és egyéb csatlakozások felől. Nem biztos, de elég gyakori eset.
Gyakorlatilag annyit veszel észre, hogy kellemetlen zúgás jelentkezik, amit a földhurok okoz, lehalkítani sem tudod. Erősítőnél ezért legjobb, ha csak lapos dugója van, bővebben:
https://prohardver.hu/tema/modding_es_elektronikai_kerdesek/hsz_18144-18144.html
-
Kernel
nagyúr
válasz TheProb #57894 üzenetére
Zúgás és zúgás között is van különbség, lehet még rosszabb is. A Sony Hifi nem védőföldes általában, így nincs földhurok, tehát a java csak utána jön, amikor már földhurok is van.
De majd meglátod, ahogy utaltam rá, ezen a téren semmi nem biztos.
-
And
veterán
válasz Volkov #57887 üzenetére
Elvileg ki lehet váltani, de akkor mit fogsz tekergetni? Marad az IR-távkapcsoló (?), vagy beteszel valamilyen rotary kapcsolót is? Ezen felül a digitális potméter lineáris jellegű, az eredeti motoros potméter pedig nagy valószínűséggel nem az. Amit linkeltél, annak az adatlapján is szerepel a jelleggörbe kódja. Szoftveresen persze lehet ezen faragni, csak akkor esetleg az eredeti 255 lépcsőből jóval kevesebb marad a végén.
-
Volkov
senior tag
Tekergetni nem szoktam, eddig se volt, a távirányítóval volt kapcsolgatva, de akár beteszek egy rotary encodert, majd meglátom.
Az arduino/vezérlés része nem para, amit nem tudok eldönteni az az analóg rész, hogy tényleg csak annyi lenne, hogy tekerős poti ki - digitális poti 1:1-be és kész?Az erősítő szempontjából a digitális ugyan úgy fog viselkedni mint a tekerős?
(persze leszámítva azt hogy lineáris és nem logaritmikus):)
Új hozzászólás Aktív témák
- POSZTER NYOMTATÁS - NAGYFORMÁTUMÚ FÉNYKÉP / FOTÓ NYOMTATÁS
- Canon A-1
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro R50-C - i3-5G I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro A40-D: i5-7GEN I 8GB I 256SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Toshiba Tecra Z40-C: i5-6GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest