Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz Muton #4381 üzenetére

    - Alig egy ezres körül márni kapni 3+1/2 digites 200mV-os panelműszert ([link]), ezzel, meg egy soros feszültségosztó potméter + ellenállás kapcsolással megoldható, hogy látszódjon a potméter helyzete mondjuk 0-100 [mV] között.
    - Szinte akármilyen kisjelű npn-bipolár vagy n-csatornás mosfettel (pozitív vezérléshez) kivitelezhető: BC182, BC547, BS170, stb.. Mindegyik elbír minimum 1-200mA kollektor- v. draináramot, az pedig több ledsornak is elegendő.
    - Attól függ, mire kell. Rá lehet kötni, de az IC bemenetét illik egy nagyértékű ellenállással a nyomógombbal rákapcsolandóval ellentétes tápág felé húzni, hogy akkor is stabil szint legyen a kapu bemenetén, ha a gomb nincs megnyomva. Ha más extra is kell, pl. szűrés v. prellmentesítés, akkor lehet trükközni.
    - Lehet, de további 1-2 komparátor fokozat kell hozzá. Pl. a múltkor linkelt oldalról: [link], ezt kiegészítheted egy további komparátorral úgy, hogy a neminvertáló (+) bemenetét a bemenő feszültségre (a rajzon egy potméter csúszkája szimbolizálja) kötöd, hasonlóan az 1B jelű fokozathoz, az invertálót pedig a V-ref2 -es referenciára. Ez a harmadik komparátor magas kimenettel jelezni tudja, ha az 'ablak' felső limitjét haladja meg a bemeneti feszültség, az alsó limit alatt pedig mindkét kimenet alacsony szintű lesz. Így már egyértelműen jelezhető a bemeneti potenciál két referenciához viszonyított nagysága.

Új hozzászólás Aktív témák