- Chiptörvénnyel készül Trump elnökségére Dél-Korea
- Egy vagyont költött a kriptoipar az amerikai választásokra, kilőtt a bitcoin
- Crypto Trade
- Ingyenes vagy akciós szoftverek
- Netflix
- VoIP - mélyvíz (Asterisk és társai)
- Milyen NAS-t vegyek?
- DIGI kábel TV
- macOS PC-re
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
-
IT café
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz Tangerine #3100 üzenetére
Építs pl. egy ledes kivezérlésjelzőt, amit bekalibrász a fesz értékekre.
nem is kell a sok led csak kettő, mondjuk az első és utolsó led.
Javasolt az lm3915 típus, mert az tud egy futópontot is, nem csak fénycsíkot.
kapcsolást pl itt is találsz, [link]
a kivez. jelzőt pedig előtét ellenállásokkal be lehet kalibrálni, pl két darab trimmerpotival csinálsz egy fesz osztót. esetleg egyenirányítd is egy diódával.
Így az áramkör tulajdonképpen egy ledes voltmérőként működik, amin összesen két led van.
[link] [link]
Az input oldalra kell a fesz osztó, és az ic táplálását is meg lehet oldani egy graetz híd+stab ic párosítással.
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
LukE
veterán
válasz #96302336 #3101 üzenetére
ehez kepest egy uC-s megoldas sem lenne bonyolult Es meg olcsobb is
De szerintem egy sima 78xx feszstab + 1 muveleti erositos komparator + 1 tranzisztor + par ellenallas + potmeter elvegzi a feladatot.
A muveleti erosito invertalo bemenetere kb a feszstab feszultsegenek felet, a nem invertalo bemenetre pedig egy potmeterrel a trafo kimeno feszultseget (ha AC, es nincs egyeniranyitva sehol, akkor egy dioda+kondi is kell) ugy leosztva, hogy ha nem kapcsolt be a paka, akkor meg epp ne menjen magasba a muveleti erosito kimenete.
egy rajz:[link] a harom ellenallasnak kb jo 1k Ω, a poti is kb 10k, igazabol nem lenyeges a pontos ertekuk. A VG1 a ''trafo''.
Nem latszik valami jol, de a komparator kimenete akkor valt, amikor az egyik bemenet feszultsege nagyobb lesz, mint a masik. Ha a feszultseg nagyobb, mint 20V (vagy ahogy be allitod), a komparator kimenete kb 0 V lesz, a tranzisztor lezar, es a led nem vilagit.
szerk: ha valaki felfogta, irja le erthetoen
[Szerkesztve]''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι
-
Tangerine
senior tag
Ajajj ez nekem tényleg túl bonyi
Vacillálni, vagy nem vacillálni, ez itt a kérdés, vagy mégse?
-
LukE
veterán
válasz Tangerine #3105 üzenetére
Miert? Ha tudsz forrasztani, akkor mennie kellene. Kell egy par Ft-os dioda, 7808, ket 1-10uF-os kondi, ket 10k-s ellenallas, egy muveleti erosito vagy komparator IC, egy potmeter, egy majdnemmindegymilyen kis aramu npn tranyo vagy fet, meg a led es az ellanallas elé. Meg par drotdarab.
Az egeszet ossze lehet rakni egy kb 5x5-os probanyakra, es kb 200Ft.''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι
-
kuki
tag
sziasztok
ismeri valaki az Atmega mikor vezérlőket? -
Winner_hun
titán
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Winner_hun #3108 üzenetére
Ar R=U/I -ből számolva 50ohmot ad ki, és 0,5W -al fog melegedni, ha mindent jól tudok...
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Winner_hun #3110 üzenetére
Azvolt a problémád, hogy nemtudtad mekkora ellenállás kell 5V-on 100mA-hez...
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Winner_hun #3112 üzenetére
igen, 50 ohm kell, a melegedést meg csak arra mondtam, hogy léteznek félwattos, wattos meg ez feletti ellenállások, ajánlom az 1w-ost...
-
Vamp
senior tag
Láttam nemrég egy boltban ELEKTRONIKA PM-04-es keverőt. Igazi szovjet gyártmány, ha jól emléxem 12 sávos, végfok nincs benne. '91-es gyártású.
Tud erről valaki valamit? 10E forintért árulják, szerintetek megéri? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Winner_hun #3115 üzenetére
igen, olyat kérj, ami kibír 0,5W -ot minden nélkül...
-
-
And
veterán
válasz Winner_hun #3119 üzenetére
Ha a +5V -os ágra akarsz ledeket aggatni, akkor mi a fenének a külön 100mA-rel terhelő ellenállás? Száztíz darab led annyit minimum - de inkább jóval többet - kiszed az 5V -os ágból, még akkor is, ha 2-2 darabokat kötsz sorba (kék v. fehér típusoknál ez nem játszik, ott kénytelen vagy egyesével - plusz ellenállással - berakni a ledeket).
-
Winner_hun
titán
Fehéret szeretnék és Batman2 írta, hogy kell. Ja és a kb 110 az a max, amikor az összes megy, de olyan is lehet, hogy csak 15-20 db menne.
Viszont kéne piros verzióra is egy bekötés, hogy úgy mi legyen, lehet lesz az is. Vagyis fehért mellette kék azt szeretném. Ha azokat ugyan úgy kell bekötni, akkor ok, ha a pirosat máshogy, akkor hogy?
remélem érted, én asszem nem vágom, hogy mit akarok► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ
-
And
veterán
válasz Winner_hun #3121 üzenetére
''Fehéret szeretnék és Batman2 írta, hogy kell.''
Nem. Ő azt írta, hogy bármelyik ágon akarsz áramot kivenni, a +5V -ot is illik leterhelni ahhoz, hogy a többi ág fesz. szabályozása is megfelelő legyen. Ez tápfüggő is lehet, de ezt most hagyjuk. De ha te alapból az 5V-ra kötöd azt a sok ledet, akkor ez az 5V-ra kötendő 50Ω / 1W -os plusz ellenállás totál fölösleges, hiszen egy rakás led eleve leterheli azt az ágat ennyivel. Számoljunk 110 db. kék vagy fehér leddel, az 5V-os tápágon. Ez a gyakorlatban 110 párhuzamos ágat jelent (alapesetben egy ág = led + soros ellenállás). Ha ledenként csak 10mA-rel számolunk, ez akkor is 1.1A -es összterhelést jelent, így kicsivel a 100mA -es minimum felett vagyunk.. A piros, zöld vagy sárga ledek alacsonyabb nyitófeszültsége miatt azokból 5V-on akár kettő is ''elfér'' sorban (a soros áramkorlátozó ellenállás persze ekkor is kell), így az összáram kevesebb lehet. -
Winner_hun
titán
100mA=1A?
(a soros áramkorlátozó ellenállás persze ekkor is kell) hupsz ezt nem értem
Akkor ha csak a tegyük fel fehéret szeretném berakni, akkor mindegyik elé kell egy ellenállás, de a tápon nem kell pluszban leterhelni.
Ha alacsonyabb nyitófeszű LED-et tennék be, akkor azokból 1 vezetékre lehet 2t is tenni és azok elé is kell egy ellenállás.
Így van vagy még mindig nem értem?► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ
-
And
veterán
válasz Winner_hun #3123 üzenetére
''100mA=1A?''
Ok, legközelebb a ''kicsivel'' szót idézőjelbe teszem, vagy rakok utána egy szmájlit ..
A tápot nem azért nem kell pluszban terhelni, mert fehér ledet raksz rá, hanem azért, mert úgy írtad, hogy az 5V-ra teszed azokat a ledeket. Márpedig ha elég sok ledet + ellenállást odapakolsz, akkor meg is van a minimumterhelés.
''Ha alacsonyabb nyitófeszű LED-et tennék be, akkor azokból 1 vezetékre lehet 2t is tenni és azok elé is kell egy ellenállás.''
Úgy van, legalábbis 5V-on. 12V-on pedig nyilván még több elfér. De ezt már kábé 30-szor írtuk le ebben a topikban . -
Winner_hun
titán
Szóval kell a plusz terhelés, mert azt is írtam, hogy lehet, hogy csak 15-20 darab menne.
5Voltos ágra raknám, nem szeretném a 12-est terhelni. Akkor egy LED-hez mekkora ellenállás kell? fehérhez, kékhet (ugyan akkora) zöldhöz, piroshoz (ezek is megegyeznek)► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ
-
gery03
senior tag
válasz Winner_hun #3125 üzenetére
Ha 1db van rákötve, akkor megnézed, hogy mekkora a tápfeszültsége. Kivonod a tápod feszültségből. (5V, ha oda akarod rakni) Megnézed mekkora áramot szokása az lednek felvenni. Aztán R=U/I. pl: piros led tápfesze 1,7V (nem 100%-os adat). 5V-1,7V=3,3V. Általában 20mA-t vesznek fel. Szóval neked egy 3,3/0,02=165 ohmos ellállás kell vele sorosan kapcsolva. Mivel pontosan ilyen nem lesz, általában csak nagyobbat szabad venni.
Ha valamit elrontottam volna, akkor majd úgyis kijavítanak. -
Winner_hun
titán
Hm és akkor mi van, ha a piros LED 1,7 volt helyett 2-t kap? Kinyiffan?
Ha 2-t teszek bele, akkor 1,7 volttal számolva az 3,4, vagyis 5-3,4=1,6 1,6/0,02=80 ohmos ellenállás kell. Ha jól értem. A fehér és kék lednél mekkora fesszel számoljak?► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ
-
gery03
senior tag
válasz Winner_hun #3128 üzenetére
Utánnanézve sem találtam igazán információkat a ledek nyitófeszültségéről. Piros, zöld 1.7 de efölé is lehet menni fesszel, de csak óvatosan, és nem sokkal. A fehérnek, ha minden igaz 3.3V, a kéknek 3.2V .
A legbiztosabb amúgy az, ha megszerzed a ledjeidnek az adatlapjait. Ott pontosan le van írva minden fontos infó róluk. Főleg ha smd, mert ott nem tudom mennyire változnak a dolgok a 3 és 5mm-esekhez képest. -
And
veterán
válasz Winner_hun #3128 üzenetére
Ha ''áramgenerátorosan'' táplálod, nem fog 1.7 helyett 2V esni rajta. Ezért kell a soros ellenállás. Ha a tápfeszültség (nem a led nyitófeszültsége) adott, akkor a minimális nyitófeszre kiszámolt ellenállás jó lesz: az áram már csak kisebb lehet a meghatározottnál, ha a led mégis kicsivel nagyobb feszültségen nyit. A lehetséges tartományokat szín szerint már többször leírtuk ebben a topikban (is), pl.: [link].
Pl.: vörös led, lehetséges nyitófesz. tartomány: 1.6 - 1.9V. Meghatározunk 20mA -es kívánt áramot, és kiszámoljuk a soros ellenállást a minimális nyitófeszültségre (5V-os tápfeszültség és egy led esetére): R= (Ut-Uf_min) / If= (5V-1.6V) / 0.02A= 170Ω.
Ha a led karakterisztikáján mégsem a pontosan 1.6V-hoz, hanem a lehetséges tartomány másik végéhez, mondjuk 1.9V -os nyitófeszültséghet tartozik az a 20mA -es nyitóáram, akkor - ugyanezt az ellenállást hagyva a körben - a következő történik: If= (5V -1.9V)/ 170Ω= 3.5V / 170Ω= 18.24mA -es lesz a leden átfolyó nyitóáram (csak nagyjából, hiszen ha nem egészen 20mA folyik a körben, már a leden sem fog pontosan 1.9V esni, csak kicsit kevesebb..). Tehát valamive kisebb lesz az áram, mint az előre meghatározott, de még mindig jobb mintha nagyobb lenne. Gond nem lesz, de ezért kell az a nyomorult soros ellenállás, hogy ne is legyen . Ebből is látható, hogy nem kell neked mV-ra pontosan tudnod egy adott led nyitófeszültségét, csak nagyjából. Az áramgenerátoros táplálás majd intézi a többit.
[Szerkesztve] -
Winner_hun
titán
Köszönöm, majd alkotok
► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ
-
Moto!!!
csendes tag
Helló!
Eléggé alap kérdésem lenne! Egy régi Motorola töltőről akarok meghajtani 3 LED-et: Töltő 4,8 V 350 mA! kérdés milyen előtétellenállást használjak? és hogy kössem be? simán az egyik főszál elé forrasszam be sorosan? A ledeket párhuzamosan forrasszam(sorosan ugyebár több fesz. kéne)? Hogy csináljam hogy a LEDek ne nyuffanjanak ki? Ti mennyiért veszitek a kék LEDeket?
Előre is köszi! -
And
veterán
2. oldal teteje, Maximum ratings / Input voltage: 35V max, kivéve a 24V-os kimeneti feszültségű típusoké, mert azoknál 40V a maximum.
5V-ot hiába is adnál a bemenetre, abból nem lenne stabil 5V a kimeneten. A dropout (feszültségesés) értéke ennél a stab. IC-nél 2V, tehát a bemenetére minimum 7V-ot kell adni, ha a maximális terhelést, 1A-t szeretnél belőle kivenni. -
And
veterán
Sima 7805, ez egy csomó cég által gyártott 5V / max. 1A-es stabkocka, és alkatrészboltokban szinte biztosan kapsz.
-
DTM
tag
Knight Rider-es fénycsíkot szeretnék csinálni, de sehol sem találok leírást vagy legalább egy áramkörrajzot!
Tudna segíteni valaki?Bízzál Istenben, és mentsél rendszeresen!
-
ReJim
őstag
van nekem egy beag AET-453 tip. 50w-os erőstőm. működik, szól - csak nem a legszebb a hangja, pedig mindenki dícsérte eddig...
szóval olyan sercegős, olyan gyenge minőségű jelet ad ki. (nincs szkópom nem tudom kimérni.)
így néz ki: [link] [link]
a nagyok azt mondták, hogy cseréljek benne elkót, mert az már biztos kiszáradt. itt most a pufferkondira értette? vagy az összes elkóra, ami benne van? [link] [link]
vagy ebben a formában nem is érné meg felújítani? esetleg építsem át? vagy használjam belőle a végfokot, trafót? valaki tudna valamit tanácsolni?
másik kérdés:
van egy ilyenem, és nem tudom micsinál
[link] [link] [link]
igazából nekem csak a doboz kell, meg esetleg a táp. de nem merem rá küldeni a 220-at a táp bemenetére, mert nem úgy néz ki, mint ami arról üzemelt volna. ilyen csatija van: [link] (ez kibírta a nagyobb kraftot? mert ha nem, akkor lehet a trafó sem fogja bírni...)
nos, ötlete valakinek?</end.?>
-
villamos
őstag
A beag, egy mono 50W -os 4 csatornás keverőerősítő. Hangosításra, ill iskolarádiókban használták. Van kisszinű kimenete, ez sima hangszóróra köthető, ill van egy 100V-os nagyszintű kimenete, amit a hangosításhoz használnak (ezt úgy lehet felhasználni, ha pl. a kert végében szeretnéd hallani a zenét, ami a szobába megy. Fogod az erölködőt, és a nagyszintű kimenetre teszel jó hosszú kábelt, amennyire szükség van, pl 220-as ikerPVC-t. A végén ráteszel egy trafót ami a 100V -ról visszateszi kisszintre a jelet -tipikusan Tesla hangszórókban szokott ilyen lenni a sulikban, vagy vasúti várótermekben. A trafó kimenetére ráteheted a hangszórót) Ezek közül kapcsolóval lehet választani. Az 1979 es Rádiótechnika évkönyvben a van kapcsolási rajza. Kell? Mert talán elő tudom valahogy bányászni... Hogy miért recseg, azt nem tudom.
Nekem is van egy ilyenem, de én a dobozon, a trafón, és talán a potikon kívűl hajintom kifelé az egészet, mivel egy egyedi erölködőt szeretnék összerakni belőle magamnak.
A másik erősen valamiféle vasúti cuccnak tűnik (a vasúton használnak ilyen csatikat), talán valami hangos, rendszer egy darabja lehetett.
Semmiképp se tegyél rá 220-at, a vasúti hangos rendszer 24V-ról működik...
[Szerkesztve]Szép álmokat csillagom! És amíg te csicsikálsz, én hozok neked egy... LÁNGSZÓRÓT TAKAROGGYÁ!
-
villamos
őstag
válasz villamos #3142 üzenetére
A tápkondik bizony nem mai darabok (több mint 30 éves konstrukció a cucc), de ha azok ki vannak száradva, akkor brummognia kellene, nem pedig sercegnie. Amúgy szerintem ne várj tőle túl sokat, nem Hifire lett tervezve...
Szép álmokat csillagom! És amíg te csicsikálsz, én hozok neked egy... LÁNGSZÓRÓT TAKAROGGYÁ!
-
mezis
félisten
Bármit, csak a végfokját ne használd ! (Sok-sok évvel ezelőtt egy szilveszteri bulira egy ilyen
erősítő volt beállítva, és akkor próbaképpen kicseréltük az éppen elkészült QUAD-405-ömre.
Óriási volt a különbség, innentől már azt is hallottuk, hogy milyen hangszer szól.)
Üdv.: István
van nekem egy beag AET-453 tip. 50w-os erőstőm. működik, szól - csak nem a legszebb a hangja, pedig mindenki dícsérte eddig...
szóval olyan sercegős, olyan gyenge minőségű jelet ad ki. (nincs szkópom nem tudom kimérni.)
a nagyok azt mondták, hogy cseréljek benne elkót, mert az már biztos kiszáradt. itt most a pufferkondira értette? vagy az összes elkóra, ami benne van?
vagy ebben a formában nem is érné meg felújítani? esetleg építsem át? vagy használjam belőle a végfokot, trafót? valaki tudna valamit tanácsolni?mezis
-
ReJim
őstag
válasz villamos #3142 üzenetére
tudok a kimeneteiről, meg a szerepéről. de nekem egyik manuszka azt mondta, ők stúdióban használták régen, két darabot, elég profi minőségű...
az iskolákban meg többnyire 100voltos hangszorókat használnak, bár lehet az újak már nem.
eddig nekem mindenki dícsérte, furcsa, hogy ezt hallom tőled...
mind1, majd lehet kicserélem benne az elkókat, meg megpróbálom az előfokot, hangszint megkerülni. a végfokra kiváncsi vagyok...
a második cucc inkább távközlési dolog lehet, mivel egy matáv raktárból lett elhozva...
az viszotn érdekes, hogy 100voltos kondik vannak benne, vagy ez nem lényeg?
valaki nem szánna meg egy egyszerű 100-150 wattos tranyós erősítő kapcsolással..
sehol sem találok normálisat</end.?>
-
villamos
őstag
Tökmindegy, a matáv is távközlési cég (vasúton belül is van távközlési részleg), nemigen használnak a telefonok 220-at, max 48 V-ot. Egy szónak is száz a vége, az a csatlakozó, ami rajta van, nem 220-ra lett tervezve. Talán valami öreg telefonközpont egy darabja lehet akkor...
Viszont a kondik elég arik benne, valami erölködőhöz biztosan jók lesznek tápszűrésre...
[Szerkesztve]Szép álmokat csillagom! És amíg te csicsikálsz, én hozok neked egy... LÁNGSZÓRÓT TAKAROGGYÁ!
-
villamos
őstag
válasz villamos #3146 üzenetére
Viszont ennek a Beagnak elég sok bemenete van. Attól is lehet sercegő hangja, ha a lemezjátszó bemenetre nagyobb jelet adsz, pl. magnó. Nemcsak a RIAA korrektor rondít bele, hanem még az erőlködő is túl lesz vezérelve, ettől pedig szörnyű hangja lesz.
Szép álmokat csillagom! És amíg te csicsikálsz, én hozok neked egy... LÁNGSZÓRÓT TAKAROGGYÁ!
-
ReJim
őstag
válasz villamos #3146 üzenetére
szerintem is telefonközpont mind1, szétbontom
ha a trafóra rámászik, véletlenül a 230, az szétsüti, elfüstöl - lebassza az autómatát? vagy lehet belőle komolyabb probléma? mert ahogy néztem jópár menet van rajta, és olyan 1mm átmérőjű a rézdrót próba cseszernye, ha 48 voltos, sokra nem megyek vele
a beag-ot szerintem kudarcba fogom folytani. bár még kipróbálom a magnó bemenetét is.
én gitárt kötöttem rá, és a hambi pick-upom olyan 200-400mV körül ad ki, annyira nem vezérelhettem túl. eszeveszettül szar hangja volt... de majd lepróbálom még1szer
syn7h37ic:
az elsőröl azt olvastam gyenge
másodiktól meg tartózkodom, mivel fetes egy gyári mosfet-es gitárerősítőhöz van szerencsém - szerencsére ki szoktuk váltani egy groundig 30éves szarral - iszaonyatossan gyenge... lehet azért mert alapból szar, de inkább maradok a tranyóknál...
azért köszi neked is.
[link] lehet ezt fogom megépíteni.
vagypedig, egy régi hobbbyelektrónikában találtam egy tranzisztoros kapcsolást, igaz még csak átfutottam rajta... csak lehet az meg már régi - jobb megoldás is van...</end.?>
Új hozzászólás Aktív témák
- Escape from Tarkov
- Monitor hiba topik
- Asszociációs játék. :)
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Chiptörvénnyel készül Trump elnökségére Dél-Korea
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Telekom mobilszolgáltatások
- Tudományos Pandémia Klub
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest