-
IT café
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
draff
aktív tag
Sziasztok!
Nem tudom, belefér-e ide egy trafóról szóló értekezésem?
Van egy hypersil vasmagos trafóm. Csupán annyi van ráírva a tekecseire, hogy: 1500 / 0,224
Mindez - gondolom, a menetszám és a huzalvastagság lenne.
Ja és ez a primer oldal ...A másikhoz meg az van, hogy: 157 / 0,5
Mindez persze kétszer.
Tehát mindebből arra gyanakszom, hogy ezek lennének a szekunder oldali adatok.A műszerrel mért feszültségadatokból az derült ki, hogy a szekunder oldalon 2x 22 V váltóáram jön le.
Kérdésem.:
Mennyi lehet a szekunder oldali áramerősség és ezzel a trafó összteljesítménye?
Huzalvastagságot ugyan látok, de ... vaskeresztmetszetet sehol, no meg ez valami hypersil ... más a jósági tényezője, stb.
Az elképzelhető, hogy a keresztmetszet = 0,7-szer a négyzetgyök alatt az áramerősség képlettel mindez kiszámolható?
Mert akkor elvi számításaim szerint a szekunderek 0,5 A-esek. A trafó pedig mindezzel 22 VA-es?Jól számoltam volna?
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
Jók a számításaid.Ezekkel a menetszámokkal a szekunderfeszültség 230V primér esetén 24 és 220V primérnél 23V.
A műszerrel mért feszültségadatokból az derült ki, hogy a szekunder oldalon 2x 22 V váltóáram jön le.
Fogalmazzuk inkább úgy, hogy 2x22V váltófeszültséget mértél. Áram csak akkor, ha le is van terhelve valamivel, azt pedig amperekben mérik.
Maximális terhelhetőséghez valahogy meg kellene mérned a magkeresztmetszetet majd ismerve a mag anyagát táblázatokból keresgélhetsz. A huzal keresztmetszetéből nem lehet számolni, mert eltérő környezeti viszonyokra más-más maximális áramsűrűséggel szoktak számolni és tényleg a vasmag telítési tulajdonságaitól függ. Huzamosabb üzemmódban az amatőrök általában a 2...2.5A/mm2 áramsűrűséggel operálnak.
-
DonThomasino
veterán
Melyik a legvastagabb ellenállás huzal ami olcsó ?
" I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
moha21
veterán
Üdv!
Apum adott egy TV távirányítót, mert már hiába nyomkodja az nem reagál. Szétszedtem és a következő a kérdésem:
A panelon egyenletesen ilyen ragasztószerű, átlátszó réteg van a fekete ( vezetősávok ? )-on
kep1,kép2.A gumioldalán a gombokban meg valami fekete folyadék van : kep1, kep2.
Mik ezek? Neten olvastam, hogy alkohollal dúrjam végig, pucoljam ki a távirányítót, de akkor ezeket is el kellene távolítanom?
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
DonThomasino
veterán
Ha veszek ilyen huzalt
kanthal átmérő:0,7 mm , 3,6 ohm/m
Fogok egy darabot, feltekerem egy porcelánra.Egy méteres darab:
24V on 6.6A
12V on 3,6A
5V on 1,4AFél méteres darab:
24V 13,3A
12V 6.6A
5V 2.7A.
...????........[ Szerkesztve ]
" I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #26659 üzenetére
Első teljesítendő feltétel, hogy a porcelánon legyen egy menetszerű horony/vájat, mert a meneteket szigetelni kell egymástól.
A kérdés, hogy (most a legrosszabb esetet veszem) például a 24V 13,3A esetén összejövő 319.2W teljesítményt szerinted egy félméteres 0,7 mm átmérőjű drótdarab képes elviselni? Kétlem. Szépen felizzik, megnyúlik, a tekercstestet képviselő porcelánt ripittyára töri majd lekonyul. Igaz, lehet izzítani talán 1400 Celsius fokig is (kemencékben használják is), de te az nem akar(hat)od. Emlékezz vissza: a régesrégi spirálellenállásos villanyrezsókban 500W köruli teljesítményhez hasonló vastagságú drótból jónéhány méter ellenállásdrót van és pirosan (800 fok), vagy egyenesen sárgán (1100-1200 fok) körül izzik. Csak zárójelben: a felizzással az ellenállása is váltözik, ugyanúgy le van táblzatokban dokumentálva.
Most nem fogom megkeresni, de biztos táblázatba van szedve és megtalálható, hogy mekkorára kell méretezni teljesítmény függvényében.
Ilyen átmérő esetén 2, 3, 4... szálat kötsz párhuzamosan és ugyanannyiször növeled a hosszát is.
Amiket kiszámoltál így csak az Ohm-törvény illusztrálására jó.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Lompos48 #26650 üzenetére
Sajnos semmi kép nem maradt fent arról a weboldalról, úgy látszik senki el nem mentette.
Volt erről egy kép, állnak a mező közepén a parabolával, már látszott h. sötétedik, és oda volt tartva a fókuszpontba a lángoló, körülötte meg még vizes újságpapír. Arra még emlékszem, hogy le kellett takarni a tükör csempéket akkor is, ha nem a nap felé nézett a parabola mert még úgy is veszélyes volt.
Az optika mondjuk sosem volt az erősségem és itt mifelénk nem is tanították meg rendesen, bezsúfolták az elektromágneses terek tárgy utolsó 2-3 előadására a teljes optikát...
Reggie0: wow, olyasmiért mit kérnek?
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Lompos48
nagyúr
válasz CPT.Pirk #26661 üzenetére
Valamit félreérthettél vagy kamu volt. Gondolkozz el rajta, ha ez igaz lehetne, akkor az antennákat sem kellene pontosan a műholdra állítani, csak esetleg a műhold teljesítményét és/vagy a vevő érzékenységét növelni és venni a szórt sugárzást akár több műholdtól egyszerre.
[ Szerkesztve ]
-
DonThomasino
veterán
válasz DonThomasino #26659 üzenetére
Akkor legyen mondjuk 5 db 20ohm os 20w os ellenállás párhuzamosan.
1/Re=1/R1+1/R2+1/R3+1/R4+1/R5
1/4=1/20+1/20+1/20+1/20+1/20
Akkor ez maximum 100w ot bírna el a teljesítmény értékek össze adódnak?" I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Lompos48 #26662 üzenetére
Milyen viszonyban van a szórt fény "ereje" a műholdak szórt / visszavert jeléhez képest? Ha nem volt kamu ami a fényképen volt, akkor nagyságrendileg a szórt fény sokkal erősebb.
Emlékeim szerint akkor készült a fénykép, amikor a nap korong már éppen nem látszott, de az ég még színes volt.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Lompos48
nagyúr
válasz CPT.Pirk #26665 üzenetére
Kizárólag a parabola geometriai és implicite optikai vagy akár elektromágneses hullámokkal szembeni viselkedésére utaltam. A sugárzó forrás valamilyen módon a parabola tengelyében kellene legyen. Egy lement napnál ilyet már nem találunk. Nem nagyon látok ilyen esetben fókuszálni valót.
A műholdak esetében ugyanaz a helyzet. Egyik legnagyobb veszély nyáron a nap "belövése" antennabeállításkor, mert ilyenkor véletlenül pillanatok alatt ki lehet nyírni a konvertert....a szórt fény sokkal erősebb.
Ilyen megközelítésben fényes nappal a tányért északra fordítva is meg kellene gyúljon a nedves papír.
De hagyjuk.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #26664 üzenetére
Annak az eredője 4 ohm, összteljesítmény, amit disszipálni tud - igen - 100W. És ha megint Ohm bácsit idézzük, erre huzamosabb ideig maximum 20V feszültséget köthetsz, ami 5A-t fog rajtuk átkergetni.
-
kjani18
őstag
válasz Lompos48 #26667 üzenetére
Elküldtem PÜ-ben a rajzot, légyszi valamit...
Köszi
DonThomasino Én ilyen esetekben egyszerű cekászt használok, egy 600W-os kávéfőző cekász 220V-on 600W-ot disszipál, egy hősugárzó 2kW-ot, 75W-os 24V-os kamion fényszóró 75W-ot, stb. az ellenállását ki tudod számolni...
Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Lompos48 #26666 üzenetére
Nah, az internet mélyéről előkerült az idevágó ordasi oldal képekkel együtt! [link] [link] (L:http://web.archive.org/web/20071207173224/http://tuningnet.hu/cikkek/feny7/)[link](/L) [link]
Azt hiszem a sok év alatt összekeveredett a dolog bennem, ugyanis azt mondta:
"veszélyes dolog ez a tükrös parabola, ugyanis még akkor is túlságosan sok fényt koncentrál a fókusz közelébe, ha háttal van a napnak, így még akkor sem szabad a fókuszpontba tenni a fejünket. "1.2 méter széles tükröt használt, 1.1m2 hasznos felületet ért el, a mérései szerint a fókuszpontba ~10cm vízmelegítőt téve 65%-os hatásfokot ért el.
Lehet volt még egy fénykép arról, amit írtam korábban, de eddig nem találtam rá utalást.
[ Szerkesztve ]
-
moha21
veterán
válasz DonThomasino #26669 üzenetére
Nagy valószínűséggel az "kullantotta" össze magát amit használnál belőle.
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
draff
aktív tag
válasz Lompos48 #26654 üzenetére
Köszi!
De a keresztmetszetet azt sehogyan se tudom lemérni, mert valami mágneses szórás - na meg az egésznek a fizikai összeszorítása okán valami eléggé merev fémburkolatba van belecsomagolva.Ezért aztán csak saccolni tudom magát a "magot". az pedig így, elvileg kiszámolva a burkolat lemezvastagságától - úgy nagyjából 20x25 mm, azaz nagyjából 500 mm2, azaz 5 cm2.
Ebben a két fél "U" betű van benne - mindkét oldaláról, alaposan összelakkozva meg minden.A trafóvas telítési adatait sajna nem tudom, de gondolom, hogy valami szabvány azért van minderre..
Csak saccolom olyan 20-22 VA-esre. -
Lompos48
nagyúr
válasz CPT.Pirk #26670 üzenetére
Végigolvasgattam és én is azt az egyetlen szövegrészt találtam, amit idéztél. De az szerintem semmi különöset nem mond.
Ha nem lenne a hátam mögött kb 6-7 esztendő háztetőkön való mászkálás, antennák szerelése, hangolása/beállítása, a LNC kézi beállítása, csak hogy a székely atyafiak házába Háromszéken DunaTV-t varázsoljunk, akkor nem szólnék kukkot se. És ezt természetesen napközben csináltuk. Sokszor (legtöbbször) valamennyire a nap irányában, persze nagyobb elevációval. És mivelhogy a negyvenannyadk fokú szélességi körön éldegélünk, a holdak pedig az egyenlítő fölött keringenek, a napsugarak szélességi irányban cos45° csillapítással, a hosszúsági irányban pedig (Astra akkor -13° volt) cos(13°+25°) csillapítással érkeztek oda, délben. Soha nem égettem vagy pirítottam meg kezeimet, vagy akár a koax kábeleket sem.
Csak poénként: télen a pókok előszeretettel költöztek/fészkeltek be afókuszban található LNC hullámvezetőjébe (nem tudom ez-e a helyes megfelelője a waveguide-nak ), és a ragyogó téli napsütés sem volt képes kihajtani őket a 2 említett cosinus ellenére a finom langy-melegből, miközben a környezetben recsegett a fagy (éjjel is).Így a "vitaindító" kijelentést egyszerűen és mereven ELVETEM.
-
draff
aktív tag
válasz moha21 #26656 üzenetére
Annak a trutyinak egyáltalán nem kellene ott lennie!
Tehát bátran el- és lemoshatod alkohollal, sebbenzinnel vagy olyan valami oldószerrel, ami leviszi.
Aztán szépen bekened Ruwidó pasztával - ha van .. vagy ha a tudsz valahonnan szerezni -
ám ha nem, talán jó rá a Contact spray is.
Ezt általában lehet kapni dezodor-dobozos kiszerelésben, kis piros műa tartozékcsővel.
De jó még a szegedi Medikémia Prevent Preciziós Kontakt tisztitója is ugyanerre a célra.Mellesleg azt még megjegyezném -
én már elég sok TV, HiFi torony, videó, műholdvevő és más egyéb távszabályzókat szedtem már szét, mert valamiért nem működtek, pl. leejtették (és ezért többnyire letört vagy a dióda, vagy a kerámiaszűrő egyik lába), vagy csak lemerült benne az elem, esetleg teljesen elkoszolódott a tasztatura -
ám ezek mindig tele voltak ezzel az ismeretlen taknyos trutyival.
Hogy az mi a csoda lenne? Nem tudom ... Biztos vagyok benne, hogy nem a gyárban tették bele ...
Lehet, hogy a kezelői kéz több éves izzadsága, vagy talán a szoba párás levegője csapódik le folyamatosan, ezt azonban a jóisten se tudja. Én meg pláne nem ...[ Szerkesztve ]
-
moha21
veterán
Én sem tudok rájönni, hogy mi lehetett, de alkoholos törlőkendővel letisztítottam, a többi részét mosószeres forróvíz és így már tökéletesen működik. Én még nem találkoztam ilyen koszos valamivel, tényleg nem tudom.
-
draff
aktív tag
válasz Lompos48 #26660 üzenetére
EMBER!, oda speciális ellenálláshuzal kell.
Nem lehet csak azt megcsinálni, hogy veszek valami jó vastag drótot, aztán mindenféle Ohm törvénnyel kiszámolom hozzája a frankót.
Igaza van a kollegának, hogy szépen fel fog izzani és rögtön szét fog égni - már az első menetben ...
s ha még szerencséd is lesz, az már csak természetes, hogy elviszi a porceláncsévét magával - a sírba.
(vagy a szemétbe ...) -
Lompos48
nagyúr
...és ezért többnyire letört vagy a dióda, vagy a kerámiaszűrő egyik lába)
Az mit keres egy távirányítóban?
oda speciális ellenálláshuzal kell
A kanthal véletlenül ellnálláshuzal, ha nem is speciális, hanem mondjuk... mezei.
mindenféle Ohm törvénnyel
Abból csak egy van. Annak az egyenáramú egyszerű változata volt az ajánlott.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Lompos48 #26673 üzenetére
Hehe, ez a tetőn szerelés nyáron a darazsakkal nekünk is kijutott bőven, csak mi nem parabolákat raktunk fel, hanem többnyire wifis cuccokat.
Amúgy rendesen tükröződős parabolát nem láttam még, mindegyik valami matt bevonatot kap, gondolom ez miatt nem menekültek ki / sültek oda a pókok a tietekében sem, no meg valószínűleg nyáron maga a fejegység is megsült volna, ha nem ilyen lenne.
Am. a parabola állítgatás is vicces dolog, néha elmozdul a villanyduc a telkünkön, akkor lehet felmászni és utánaállítani, persze mivel apámék nem szereztek be hangolást segítő eszközt, ki szoktak vinni egy tévét az oszlop tövéhez a digi dobozzal, és akkor azzal figyelik a jelerősséget, mert amúgy kb. 50-50 méterre van két tévé az oszloptól.
Egyébként ezzel kapcsolatban van egy kérdésem, 100m-es táv van a két tv között, az oszlop középen van, a kábelek meg csak kézzel össze vannak sodorva az oszlop alatt, és úgy mennek két felé, semmiféle oda való elosztó nem lett használva. Ez így mennyire normális? Magas jelerősséget és jelminőséget mérek mindkét beltérin, évek óta így mennek.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
draff
aktív tag
válasz moha21 #26676 üzenetére
Én nem értem, de legtöbbször szinte mindegyik olyan a több éves használat után.
És akkor persze ebbe fullad bele a távszabályzó azon szándéka, hogy neki működnie kéne.
Jaaa - és csak azt figyeld meg!
Az átlagember annál jobban nyomkodja a gombokat, amint az minnél jobban, de nem is akar igazán működni -érdekes ...
-
Lompos48
nagyúr
válasz CPT.Pirk #26679 üzenetére
mi nem parabolákat raktunk fel, hanem többnyire wifis cuccokat
Ott a veszély csak a lebarnulással van.
mindegyik valami matt bevonatot kap
Hogy matt vagy nem az gondolom nem oszt nem szoroz, mert ha fehér, akkor a spektrum minden komponensét visszaveri - ahogy tanultuk anno. Egyszerűen csak azért mert egy geometrikusan pontos parabolának megvan az a "rossz" tulajdonsága, hogy párhuzamosakat fókuszba vagy fókuszból párhuzamosakká. És ez érvényes az offset antennákra is, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy a konverter nincs a fókuszban. Mert ott van, csak másképp szabják a parabolát.
semmiféle oda való elosztó nem lett használva. Ez így mennyire normális?
Nem normális, de ha annyi a jel, hogy ömlik ki, akkor ilyen kis csiszlikségeket el lehet nézni. Valszín jó a kábel is. Egészséges lenne egy 75 ohmos splitter, akár barkácsolva is egy kis fémdobozba 3 ellenállásból.
-
-
draff
aktív tag
válasz Lompos48 #26678 üzenetére
Hát akkor az nem kerámiaszűrő, hanem csak egy kvarc. (én még ahányat szétszedtem, abban mind kicsi volt, sárga (vagy kék) kocka-alakú alkatrész volt és persze két lábbal ...
Akkor viszont mit tudom én micsoda? Gondolom ha kvarc, akkor az órajelet csinálja az IC-nekÁltalában valamilyen kapcsolatban van a szabályzókban található IC-vel, tehát ha szűrő, akkor gondolom az neki a dolga, hogy szelektáljon a kibocsájtott frekvenciában a csak saját készülékéhez.
Mert ha ilyen nem volna benne, akkor a világ összes távszabályozója távszabályozná a világ összes TV-jét, videóját, HiFi tornyát, műholdvevőjét ... és a többijét ...Az infrás távszabályzásnál amúgy sem a modulált jel és a ráültetett másik frekvenciájú valami szabályoz, hanem a jelcsomagok közötti szünetek ...
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
Ebből se fogsz doktorátust szerezni.
Akkor viszont mit tudom én micsoda?
Akkor ne javasolt te megoldást rá.
...kapcsolatban van a szabályzókban...
A szabályzó az egy egésze más "izé".
ha szűrő, akkor gondolom az neki a dolga, hogy szelektáljon a kibocsájtott frekvenciában a csak saját készülékéhez.
Nincs miből szelektálnia. Az infravörös távirányítók egy sorozat impulzus adnak ki (IR)fény formájában. Frekvenciák akkor voltak, amikor ezt még ultrahanggal "intézték" és lehet, hogy a szüleid sem voltak túl idősek ('50..'60-as évek).
...akkor a világ összes távszabályozója távszabályozná a világ összes TV-jét, videóját, HiFi tornyát, műholdvevőjét ... és a többijét ...
Ez sem a frekvenciák alapján megy, hanem a készülékspecifikus impulzussorozatok összetételéből következik.
Az infrás távszabályzásnál amúgy sem a modulált jel és a ráültetett másik frekvenciájú valami szabályoz, hanem a jelcsomagok közötti szünetek ...
Ebből annyit kellene megtartani, hogy az egész hóbelevanc egy impulzusokkal modulált fénysugár. Semmi másik frekvenciájú valami nincs sehová ültetve, a szünetek pedig az impulzussorozat jellemzői.
Még olvasgass, mielőtt kiselőadásokat tartanál. Vagy inkább kérdezz!
-
mezis
félisten
válasz CPT.Pirk #26670 üzenetére
Üdv.!
Ilyen parabólás energia koncentrációnak csak akkor van értelme, ha kevés a parabóla antennával azonos felületű napkollektorból kinyerhető meleg víz. Az is tud akár 130 C-Fok is lenni (nyomás alatt).
Meleg nyári napokon csak a földön, füvön kígyózó 30-40 m-es, 1 "-os fekete KPE csőből is ilyan meleg víz jön ki, hogy éppen tudok vele mosogatni.
mezis
-
And
veterán
válasz Lompos48 #26685 üzenetére
"Ebből annyit kellene megtartani, hogy az egész hóbelevanc egy impulzusokkal modulált fénysugár. Semmi másik frekvenciájú valami nincs sehová ültetve, a szünetek pedig az impulzussorozat jellemzői."
Na, azért mégis csak van ott valami (36, 38 kHz-es, de létezik még többféle is) segédvivő, amire az egész impulzussorozatot felmodulálják. Mivel a demodulátorból kijövő jelben ez már nincs benne, csak a bemeneti impulzusok, az egésznek annyi az értelme, hogy véletlenül se legyen érzékeny a rendszer a környezeti hatásokra, brummal 'modulált' lámpákra, fénycsövekre meg egyebekre.
Mod (ezt nem annyira neked szánva): ez természetesen nem azt jelenti, hogy minden egyes IR-távirányítónak eltérő segédvivője lenne, de az IR-vevő és demodulátor áramkörök egyik legfontosabb jellemzője, hogy milyen frekvenciájú vivőre érzékenyek. Azon a frekvencián, meg egy kicsit a környékén is érzékenyek, de azon belül bármilyen kódolású rendszert (ebből ugye 5..6 gyakori létezik: [link]) vesznek, a dekódolás már nem a vevőáramkör dolga: kiadja a demodulált impulzusokat, a proc pedig kezd velük, amit akar. A távirányítók kerámiaszűrője pedig valóban kvarcként funkcionál, AM-rádiók KF-szűrőjében használatos 455 kHz-es (és környéke) szűrők szoktak lenni. Ebből számítják az időzítéseket és állítják elő a vivőt.[ Szerkesztve ]
-
-
PHM
addikt
Annyit még hozzátennék, hogy legjobb tudomásom szerint tényleg
kerámia rezonátort szoktak használni a távirányítókban.
Egyszerűen azért, mert olcsóbb, mint a kvarc és mert nincsenek
olyan magas elvárások a frekvencia pontosságát illetően.A trutyiról annyit, hogy az esetek egy részében kiderült,
hogy üdítő/sör/kávé ömlött a távirányítóra.(#26692) hcl: Megelőztél.
[ Szerkesztve ]
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
And
veterán
"Egyszerűen azért, mert olcsóbb, mint a kvarc és mert nincsenek olyan magas elvárások a frekvencia pontosságát illetően."
Nem tudom, hogy az ár mennyire dominál, de manapság nem hiszem, hogy ez számítana. Egy 32kHz-es órakvarc kerül vagy 20-30 forintba, de a gyakori értékekből a MHz-es kristályok is hasonló árban vannak darabra, kiskerben (nagy tételben, gyártótól igazán filléres dolog lehet). Egy jó minőségű, keskenysávú kerámiaszűrő sem olcsó, mondjuk erre a célra természetesen nem olyanok kellenek. 100 kHz-es nagyságrendben ráadásul a kvarc nem túl gyakori. -
mezis
félisten
"egésznek annyi az értelme, hogy véletlenül se legyen érzékeny a rendszer a környezeti hatásokra, brummal 'modulált' lámpákra, fénycsövekre meg egyebekre"
Nálam kétszer is a véletlen műve lehetett az optikai távirányítóval működő autóm menet közbeni központi ajtózár működtetése. Napsütéses időben akácfákkal árnyékolt úton. Döcögős is volt az út, először arra gyanakodtunk. De sötétben, felhős időben soha nem fordult elő.
Talán volt még egy eset, amikor a ház mellett állt az autó, a fellegek igen gyors fényváltozásokat csináltak. De erre már nem biztos, hogy jól emlékszem. Sok éve annak már.
mezis
-
And
veterán
Nem írtam, hogy nem lehet ezt is hitvány módon megvalósítani, akár moduláció és ugrókód nélkül. A konzumer tévék és egyéb híradástechnikai eszközök IR-távkapcsolóinak mindegyike vivőfrekvenciás, az autódé lehet, hogy pont nem. Az mondjuk kifejezetten szomorú, hogy 'csak úgy' pont a nyitókódot demodulálta a vevő a környezeti fényekből: sehol az ugrókód, vagy legalább egy kellő hosszúsággal rendelkező kulcs? Nem lehet túl biztonságos, meglehetősen könnyű lehet felvenni és alkalomadtán visszajátszani . Abban viszont szinte biztos lehetsz, hogy ha egy ilyen távirányítóval működő kisméretű konzumer cuccot kiviszel a napfénybe, és akár meg is utaztatod, sosem fog hamis parancsot venni: a párszáz forintos 'háromlábú' demodulátor IC-k a konstans fényre teljesen érzéketlenek, annak a valószínűsége meg közel nulla, hogy 'véletlenül' éppen egy olyan 36 ±2 kHz-re ültetett jelet dekódolnak a villódzásból, ami jelent is valamit az értelmezésük szerint.
-
PHM
addikt
100 kHz-es nagyságrendben ráadásul a kvarc nem túl gyakori.
Lehet, hogy ez a fő ok. Fene tudja, nincs rálátásom.Tizenvalahány évvel ezelőtt megjelent egy cikk valamelyik újságban
(Hogy a HE, vagy a RT volt-e, nem tudom már.)
az ébresztős rádiókhoz készíthető kvarc időalapról.
3,2768 MHz-es kristály kellett hozzá.
Nem lehetett mindenhol kapni, s az ára közel 300 Ft volt.
6-7 normál kristály ára...Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
And
veterán
Lehet, hogy történelmileg valóban így alakult ki, és eredetileg ilyen KF-rezonátorokhoz fejlesztették ki ezeket az áramköröket, mivel ilyet rengeteget használtak, olcsók voltak mindig is. Anno (még 15-20 éve is) tényleg jóval drágábbak voltak a rezgőkvarcok, és kevesebb érték létezett belőlük, nem tagadható. Akkoriban ölni tudtak volna egy megfelelő csatornára való adó-vevő kvarcpárért, és még én is hangoltattam odébb kézileg szakemberrel rezgőkvarcot. De a mai Lomex-árlistán egy 3,2768 MHz-ek kvarc éppen nettó 32,5 forint, szóval ez manapság nem lehet indok. A decimálisan vagy binárisan kerek értékek meglehetősen gyakoriak, ezért olcsóbbak. A kommersz 455 kHz-es kerámia rezonátorok is hasonló árban vannak.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest