Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz Kacsasült #110719 üzenetére

    Ha csak betolsz egy hangszórót a sarokba, azonnal vastagabb lesz. Ez nagyon relatív. Ha ugyanazt értjük vastagon. :D ;)

    Ha egymás mellé kellene összenézni őket, melyik vastag és melyik nem, ahhoz sincs korrelációja annak, hogy hol váltják.

    Na jó, egy kicsi. Nagyobb kilengésre képes, és/vagy nagyobb méretű mélysugárzók nem mennek annyira magasra kétutas esetén középtartomány tetején, így több eséllyel lesznek ők az alacsonyan váltottak, mintsem a magasabban váltottak. Többnyire.

    Ének, nos, fogj egy Foobar2000-et, tedd alá a Musical Spectrum plugin-t, tedd be a kedvenc dalospacsirta számaidat és nézd meg, hol emel ki, hova esnek ezek főleg.

    Szóval - kérdésedre a válasz: majdnem mindegy emberi hang szempontból, hol van egy kétutas váltva, nagyon extrém eset, ahol már 1000Hz-nél jön a magassugárzó, többnyire váltással 1500Hz alá nem mennek és ez is többnyire másodfokú minimum, így egy oktávval lentebb, 750Hz-en már 12dB-vel csillapított a középsugárzóra jutó hang, ide viszont még fel-fel érnek szopránok, kórus.. én énekhangba nagyon nem szeretek beleváltani úgymond, legalábbis vagy csak meredekebb szűrővel mennék 1500-ig le, vagy közepes-lágy szűrővel jóval fentebb váltanám, mondjuk 2-3k-n, de ökölszabályként felejtsd is el amit írok, ez teljesen hangszóró függő, melyik mit bír és abból mi sül ki.

    Máshogy fogalmazok: egy kétutasban a mélyközép sugárzó általában lefedi az emberi torokhangok 100%-át és a szájban keltett hangok egy részét. Sziszegésekhez már kell magassugárzó, de például egy nyitott szájjal "áááááiáiáiáiáiáiái" szoprán vibrato-hoz nem kell magas se, egyszerűen nem ér fel humán hang a keresztezési freki/2 (-1 oktáv) -ig. Erre elég lenne önmagában egy mélyközép, szigorúan véve. (A mássalhangzók és szájhangok miatt nyilván nem, de érted).

    Továbbra is mondom, kétutasnál nem ezen múlik a természetessége a hangnak, hogy hol keresztezik őket a magassal.

    Háromutasnál nagyjából hasonló szitu, de ott alul is érdemes figyelni, hogy a mély férfihangok meddig menjenek le, mert pillanatok alatt "lecsúsznak" a legmélyebb hangsugárzóra is, amit én spec nem szeretek, másnak belefér, ez ízlés dolga, ha jó az összkép, azzal él mindenki, ami neki a legjobb.

    Továbbra sincs keresztezési frekiből levont direkt korreláció szerintem az emberi hanggal. Egyszerűen a legfelsőbb hangjaink is a közép lekeverés indításáig, épphogy felérnek. Többnyire. Kivétel meg mindig akad, de ott nagyon tudják, mit csinálnak (vagy nagyon nem) :D

    Lapos (kis meredekségű) váltás, pl. 3KHz többé-kevésbé ekvivalens egy lentebb indított, mondjuk 1.5K-s kicsit meredekebbel, ilyen szempontból, bár a lapos átviteli görbe szélesebb tartományra hat ki, még ha csendesedve is... két tök eltérő karakterű hangszóró szól együtt sokáig, én ezért utálom az elsőfokúkat + mire szép komótosan fordul a fázis egy 90˚-ot, ráadásul csak 90-et, áhh. De ez is ízlés dolga. A fentebbre tett, erősebb meredekségű váltás, mondjuk 2.4K negyedfokúval, már tuti nem játszik bele a torokhangokba szignifikánsan, mert a felénél, 1200Hz-en is már 24dB-vel lentebb "énekel" nem énekel az illető, lényegében csak halványan lentebbiek felharmonikusait (de kétlem), meg már (a magasról) mássalhangzókat hallunk. Kórust, szopránt úgy 800-1000Hz körül maxolják (C6-F6 bele-bele ugorva ha nagyon olyan, de ez már Olimpiai limit környéke).

    A normál, hifis meg minden értelemben vett énekhang esetén kétutasnál nem töprengenék a keresztezési frekin, el kell menni és meghallgatni. Ugye az sem mindegy, üvegpalotában ülsz-e a cuccal, vagy könyvár olvasószobájában, mert nem mindegy, milyen formájú-alakú nyaláb alakul ki adott frekin-frekiken, ezekre kihat nem csak a hangszóró, hanem a tömérdek reflexió is, szóval jól meg van lőve az ember az okoskodásban. Meg még sokminden nem mindegy.

    Nincs ökölszabály, bármennyire is keresed.

    Ribbont: persze. :) Semmi akadálya. Nem kell hozzá hígend. (Bármit is jelentsen ez is). Mivel megszólalásuk nagyon hogyismondjam, érdekes, nagyon markánsan behatárolt és emiatt nagyon kényesek elég sokmindenre, ritkán áll össze az a koherencia, amit amúgy elvárna az ember egy reprodukciós rendszertől, miszerint ami a médiumon van, azt minél jobban közelítsük (és akkor a keverés, mastering még mindig kérdőjel, optimalizálva van-e és mire vajon, ergo megvezet-e bennünket egy mondjuk "dóm vs. ribbon" harcban - aminek szvsz semmi értelme, pont említett ok miatt).

    A ribbonok kicsit olyanok, mint a szupersportkocsik, nem tehetsz alájuk akármilyen gumit, nem tehetsz bele akármilyen olajat, nem vezetheti csak úgy a 70-éves anyám, ha beül. Vagy tudsz velük bánni és tudod mit csinálsz, vagy inkább hozzá se nyúlj. Gyártóknál azért ez a felismerés vélhetően megtörtént (óhatatlanul) és jók az implementációk velük, eddig kettőt hallottam gyári ribbon-os dobozt, DIY-ban többet.. zongora esetén vállvonás, semmi eltérés, átlag zene esetén sem hall az ember semmi különöset elsőre (bár gyakorlott fül szerintem itt is tetten érheti őket).

    Akusztikus gitárnál, egy komoly anyagnál felmossák a padlót bármivel, nekem nagyon tetszik. De ha csellót veszünk, annak a zizgős felhangjai, vagy rezes fúvósok mikor kieresztik magukat és nincs fent a tompító, de akár fa is és a fának a hangja, meg ahogy fújja, hát az mennyei, ami nüanszok kijönnek egy jó felvételen.

    Szar anyagnál meg úgy viselkednek, mint amikor egy lambót végigkergetsz a Hungária -> Róbert Károlyon Árpád híd irányába 100-al a külsőben és szikrákat hány az alja az M3 bevezető alatt. Szuboptimális. :D Tök jó lenne, ha annak a rendberakásával kampányolnának politikusaink, mert a Youtube-ra költött reklámhadjárat és lejárató mocsok árából szerintem 1x kijönne odavissza egy teljes körút újraaszfaltozás.

    Szóval én annak ellenére, hogy építgetek, nem mernék vakon, paraméterek mentén a katalógust lapozgatva választani és rábökni, hogy "na ez természetes énekhangokat hoz, ez kell". Így soha nem választanék. Neked sem ajánlom, meg senkinek sem. Meg kell hallgatni.

    Szerk.: passzív váltót vettem default-nak a sztoriban.

    [ Szerkesztve ]

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

Új hozzászólás Aktív témák