Új hozzászólás Aktív témák

  • Dzsekó

    addikt

    válasz icons #12444 üzenetére

    Na, hogy tápos kérdésben tisztán láss. Ez szól mindenkinek.
    A tényleges fogyasztás az a táp által a hálózatból felvett W-os teljesítmény.
    Ez két dologból adódik össze:
    1. A konfigod tényleges fogyasztása, ami konfigonként változik, de 1 konfigon belül állandó.

    2. A tápod vesztesége, ami hővé alakul. Ezt a veszteséget egy viszonyszámmal szokták jellemezni, a hatásfokkal. Minél nagyobb a hatásfok, annál kevesebb a táp vesztesége, és annál kevésbbé melegszik.

    Egy mai minőségi táp az minimum 80%-os hatásfokú, ami azt jelenti, hogy a konfigod által felvett teljesítmény az a hálózatból felvett összteljesítmény 80%-át alkotja, a többi része hővé alakul, jelen esetben ez 20%. Tehát ha 150W-ot eszik a konfigod, akkor a tápod a hálózatból 187,5W-ot fog felvenni, és ebből 37,5W alakul hővé.

    A mai best tápok, amik teszem hozzá baromi drágák, éppen elérik a 90% hatásfokot, de inkább elmondható, hogy 85% felett van.

    Viszonyításképpen az én Corsair VX450-es tápom hatásfoka 82-83%, a gagyi tápok hatásfoka, mint pl. a Codegen, Q-tec, stb. kb. 50-65% között mozog. Azért érzed, hogy milyen gáz, ha a felvett teljesítmény közel fele simán hővé alkul. :)

    Továbbá táp vásárlásnál nem szabad törekedni a legnagyobb teljesítményű táp megvételére.
    Ugyanis minden táp a legjobb hatásfokot ~50%-os leterhelésnél produkálja. Tehát egy játék közbeni 200W fogyasztású konfighoz legjobban illik a 400-450W-os 80% hatásfok feletti táp. Ezt Wattmérővel lehet lemérni. Egy 1 videókártyás konfig nem igazán szokott 200W fölé menni. PH videókártya teszteknél nézelődhetsz a teljes rendszer fogyasztása grafikonok között, ott a konfigot is leírják, hogy miből áll össze.
    Remélem, segítettem.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák