Új hozzászólás Aktív témák

  • Csabroncka

    Topikgazda

    válasz mzso #27345 üzenetére

    Van némi rálátásom a dolgokra, tehát nyugodtan keress utána ha érdekel a neten:

    Valóban igazad van, hogy önmagában a lakás levegője tiszta, de ugye szellőztet az ember ;]

    Szóval önmagában a házi por jelentős része ruhaszövet, emberi bőr, atka és atka ürülék, ebből utóbbi kettő erősen allergizál.

    Ami kintről jön és mérgező (szilárd anyagról beszélünk) az a szálló és ülepedő por. Na itt minden van a 2,5 - 10 mikorméterestől az egészen nagyig. Na azt képzeld el, hogy ebben minden van: égésből származó korom, fékbetétből, katalizátorokból származó nehézfémeket tartalmazó por, gumi, műanyag, és minden olyan szutykos cucc amik ezeknek az un. aeroszol részecskék felületén megtapadt (savak, PAH, benzol és sorolhatnám) anyag.

    A szilárd szennyezők ellen a lakásban szűréssel lehet védekezni.

    A szálló és ülepedő por nagyobb, látható része zsákkal jól szűrhető. Különösen jól teljesítenek a szintetikus zsákok, amik még a nagyobb polleneket, bőrdarabokat, atkaürüléket is megszűrik, de nagyságrendben legalább 2 nagyságrenddel nagyobbat szűrnek csak, minta az EPA vagy HEPA. Ez azt is jelenti, hogy a lakásban található PM10 szűrése is indokolt, mert ez önmagában mérgezőbb hatású mint a nagyobb, jellemezően kiülepedő és látható por. Sokunk tapasztalta azt, hogy a HEPA cserénél a szűrők belső oldala erősen fekete. Ennek pontosan az az oka, hogy a HEPA visszatartja a PM10 jelentős részét, ami a közlekedésből, szilárd tüzelésből jön.

    De nem csak a szilárd anyagok miatt kell aggódni. A fóliázott bútorok csurig vannak formaldehid maradékkal, + még ami kintről jön NOx...és egyéb kémiai szennyező anyagok ellen legjobbak a növények.

    "in medias res"

Új hozzászólás Aktív témák