Új hozzászólás Aktív témák

  • MaUser

    addikt

    Nemrég AV erősítő váltás kapcsán felmerült, hogy esetleg érdemes lenne mai új felső közép erősítő helyett valami régebbi csúcsgépet nézni. Ez azért jöhetett számításba mivel a kép egyből a megjelenítőbe megy az összes forrásról, ahogyan a flac->pcm átalakítást is elvégzi a htpc. Így az igények elég egyszerűek voltak: jó 5.1 DD és DTS és az elérhető legjobb kétcsatornás üzem.

    Némi netes túrás után kiderült, hogy gyakorlatilag nincs olyan oldal (vagy én vagyok béna), ahol összehasonlítják régi nagyágyúkat a mai kor szülötteivel. Amik fórumbejegyzést találtam az vagy arról szólt, hogy tartsd meg a régit, mert az újak biztos a közelében sincsenek, vagy hogy vegyél mindenképpen újat mert az biztos jobb. Konkrétum semmi. Így hát némi (illetve sok) szervezés után a kellő sörmennyiség beszerzése mellett ismerősökkel összenéztük a tulajdonolt régi nagy- és kiságyúkat (Sony STR-DB840QS, STR-DB930QS, TA-VA777ES, Yamaha DSP-A1) egy új frissen vásárolt és "mindent tudó" Onkyo 717-tel. (Ok, ez messze nem felső közép, de csak ebből tudtunk újat szerezni.) Stereo-ban mindenféle vakteszt nélkül hallható volt a difi a jól ismert szobában, az Onkyo talán-talán a 840-nel vette fel egyedül a versenyt. A két ősrégi nagyágyú meg teljesen más ligában játszott, de 930 is már köröket vert rá. (Mondjuk ez nem meglepő, mert gyakorlatilag egy ES szériába tartozó darab, ellenben a QS sorozat bármely más tagjával.)

    Mozi alatt (DTS és DD (sima 5.1)) picit változott a dolog, a 840 kb. ugyanazt a csilingerést/lelkesedést hozta, mint az Onkyo, de ettől függetlenül megszavaztuk az Onkyo-t jobbnak, mert sokkal jobban szeparálta a hangokat a térben míg a 840 valahogy összemosta picit. A 930 kicsit lágyabb volt (hallgathatóbb), a két nagyágyú megint teljesen más szint, ők háttérbe húzódtak és tökéletes atmoszférát teremtettek. Vaktesztes papírokat itt is gyorsan elraktuk, értelme nem lett volna használni itt sem.

    Ami érdekes, hogy a HDMI-nek hála a HDMI mentes v. elavult HDMI-vel szerelt gépek ára gyakorlatilag mélyrepül, a 840-930 megvan 30-50eFt között, a 777-es 100eFt körül van, az A1 pedig 120eFt körül. Ezzel szemben a 717 üzlettel is rendelkező boltból 215eFt, igaz, ő tud mindent mi szem szájnak ingere és legfőképpen van rá garancia is.

    Nyilván ez korántsem referencia és erősen rendszer/szoba/ízlés függő a dolog, de ennek kapcsán - kicsit késő megkésve ugyan - érdekelne, hogy hasonló összehasonlítást AV erősítők között csinált valaki és ha igen, milyen eredménnyel?

    (Végül a 777ES lett a vásárolt darab egyébként.)

    ''A file-cserélés öli meg a filmipart? Inkább a filmipar öli meg a file-cserélést. 2 hónapja nincsen semmi értelmes film, amit érdemes lenne letölteni...''

Új hozzászólás Aktív témák