Új hozzászólás Aktív témák

  • LZs?!

    aktív tag

    válasz LZs?! #4873 üzenetére

    Némi update a #4873-hoz..

    Levezetésként a hosszú hétvéghez, tegnap este nekiálltam 'éles állapotba' hozni a Vasat; háromkor feküdtem le, de (spoiler alert) addigra már megnéztem a GoT legújabb részeit is a Vas utáni domain-ben...

    Az OS-t még egy röpke órámban feldobtam hétvégén, aztán ott hagytam frissíteni.

    Szóval, S2k8R2 fent, minden gyors és mesés; természetesen az eszközök felét nem ismerte fel, így jött a driver-ek utáni kutakodás. Két órám ment el vele, mivel az USB3 illesztőjét sehogyan sem sikerült lenyomnom az OS torkán; úgyhogy feladtam és inkább a BIOS-ban is lelőttem, csak hogy tiszta legyen az Eszközkezelő. USB2 azért van.

    Időközben az idle fogyasztást sikerült 25W-ra (!) levinni a beállításokkal hangolásával. Ekkor jött megvilágosodás, hogy márpedig ebből 24/7 lesz.

    Még dobtam bele egy Gb NIC-et (TP Link), hogy meglegyen a WAN/LAN interface - vicces, hogy ugyanaz a Realtek chip ül mind az alaplapon, mind a kártyán...

    Role/Feature közül elsőnek Network and Access, majd AC/DC és DNS, utána DHCP, plusz a csinglingi (Fileserver, Network policy, etc.). Utána sorrendben domain konfigurálása, DNS konfigurálása, majd DHCP beröffentése. Az internet egyelőre sima átemelésse megy WAN és LAN között (NPS, IAS, RRAS, whatever...).

    Adja magát a kérdés, hogy minek Active Directory és Domain, amire a nyílvánvaló racionális válaszok: 1) "Mert lehet" és 2) "Ha már lehet, miért ne?". Ezeken túl azért még akad pár PC és egyéb eszköz itthon, amiken jó lesz beállítani a megfelelő viselkedést és kontrollt, és azok egymáshoz való viszonyát.

    Ami egyelőre furcsa, hogy a szerverről némileg gyengébb az internet 'minősége', mint a mögé kötött kliensről: picit nagyobb latency és 10%-kal keskenyebb sávszélesség. Kliensről megvan a nominális 500Mbps, szerverről pedig kb. 450Mbps; latency 8 vs 11. A outbound DNS-t egyelőre áttettem a Google Public DNS-re a UPC beállításokról.

    Ami egy kicsit aggasztó, hogy tartós magas terhelésnél a passzívan tartott CPU (túl)melegszik, és zárt térben egy valamivel rosszabb is lesz; a mókolások idejére mellé tettem egy ventilátort. Ugyanakkor szinte minden rutin jellegű terhelést takaréklángon ketyegve abszolvál (hálózati forgalom, lemezműveletek, etc.), így igazából nem aggódom, és maradok a passzív koncepciónál.

    Fogyasztás összképe, becsült tipikus érték felfelé kerekítve:

    Home server: 30W
    TP Link Gb switch: 5W
    UPC CB: 5W (modem módban, egyébként ~12W)

    Összesen: 40Wh

    A fenti HS becslésben már benne van adott a Linux distro-k folyamatos redisztribúciója torrenten át. Mondjuk, nagy terveim ilyen irányba nincsnek, de ha mégis marad a 24/7 torrent, akkor lehet, hogy megérné átrakni SSD-ről HDD-re a teljes telepítést, és a rendszerlemezt használni mindenesnek...

    Alternatív infrastruktúra: UPC CB 5W, Switch 5W, Router 8W, stand-by NAS 5W; összesen 23Wh.

    Szerintem azt a ~20Wh külömbözet átlagban megéri, hogy mindig minden online, abszolút testreszabott és kontrollált legyen. :)

    EDIT: A benchmark a HP N40L és N36L microserver-ek voltak; szerintem annál sikerült egy potensebb dolgot kihozni a jelenlegi felállásból.

    [ Szerkesztve ]

    Nevermind...

Új hozzászólás Aktív témák