Új hozzászólás Aktív témák

  • szazbolha

    addikt

    válasz Lite #36397 üzenetére

    Építettem több szobai hangfalat is autós hifi-ből. Főleg Hertz, Macrom, Audison közép kategóriás hangszórókból (30-80eFt / pár). Szinte kizárólag olyanokat használtam amelyekről a gyártó közölt T/S paramétereket. Ez könnyíti a tervezést.
    A tapasztalataim 20-40 m2 átlagos szobára, nappalira vonatkoznak. A félig nyitott teraszod kevesebb mélytartomány erősítést fog adni, de szerintem messze nem vet fel szabadtéri hangosításra vonatkozó problémákat.
    Az én célom ezekkel a hangszórókkal nem egy TOP hifi hangfal megépítése volt, hanem limitált költségvetéssel kellemes hallgatható hobby hangfal építése.

    Gondolom a te hangszóróidnak nincsenek részletes gyári adatai (T/S paraméterek és átviteli görbék) és nem is fogsz méricskélni. Nem fontos... mert azt gondolom teraszon nem hifi cucc a cél. Ennek megfelelően írom le a tapasztalataimat, hátha segít
    Alapvetően 2.0 (2.2) és 2.1 rendszerben gondolkodom.

    Gyári adatok: általában csak a teljesítményt és az alsó frekvenciát adják meg (meg az impedanciát - 4 ohmot preferálom). Ezek semmire sem jó adatok, max. a hangszórók egymás közti viszonyát határozza meg. Amire 150W-ot írnak valószínűleg jobban terhelhető, mint amire 50W-ot.
    Az alsó határfrekvencia lehet 28..33..40..48 Hz. Csak egy viszonyszám... mivel nem az általunk megszokott -3db -re adják meg, hanem gyártótól függően akár -20db-re.
    Ettől még egy közép-mély szólhat szépen.

    Sub: vagy gyárit vennék készen/használtan, vagy olyat amihez van gyári ajánlás.
    Ebből van gyárim (zárt) és építettem is (reflexet)

    Közép-magas: Elsősorban 2 utas a Coax-okat próbálgattam (16cm + 6x9), mert az volt az extra hobbista cél, hogy egy pontból sugározzon a hangfal.
    Ha jól értem neked hangváltós 2 komponensű szettjeid vannak. Ilyet is építettem.

    Röviden:
    A 80-100-(120?) Hz alatti tartományt a subnak kell vinnie, mert a 13-16 cm-sek nem mennek elég mélyre szobában vagy teraszon. Vagy külön dobozban (2.1) vagy álló hangfal aljába építve (2.2) érdemes elhelyezni a mély hangszórót. A sub(oknak) ajánlott a külön erősítő, mert jóval érzéketlenebbek mint a közép-magasak. A közepeknek elég lehet 10-40W, a suboknak akár ennek 5-10-szerese. A másik megoldás, hogy nagyon leszabályozod a közép magasat.

    Milyen doboza legyen a 16 cm-s középnek?
    Ha nem kell 80-100Hz alá mennie akkor megfelel egy zárt doboz. Akár 8-10 litertől, de kicsit öblösebben szól 20-30 literben. A magas közel elhelyezve a középhez, esetleg asszimetrikusan egyik oldalhoz közelebb. Zárt doboz méretezése nem kritikus.

    A reflex dobozt tervezni kéne, de nincs hozzá adat. 15-40 liter megfelelő lehet, a doboz hangolását kísérletezni kéne. Pl. csőhossz változtatásával. vagy lapos nyílásnál egyszerűen szűkíteni.
    Azt nem mondom, hogy majdnem mindegy mire hangoljuk az ilyen random méretezett dobozt, de sok különbség nem várható, ha a teraszon szól majd.. Az autóban sincs ilyesmire lehetőséged, adottak a méretek és a térfogatok és a doboz "szivárgásai".

    Nálam a zárt dobozban kicsit szebben szóltak a 16cm-sek, a reflex (35l) mélyebbre ment. De mint írtam kell a sub vagy álló dobozba integrált mély szekció.

    A gyári hangváltok sajátja, hogy a magas erős kiemelést kap. Ez coax-oknál fokozottabban jelentkezik, néha csak egy kondi van a magas elött és bántóan ordít. Ha lehet szabályozni a hangváltót akkor a legkisebb értékkel kell kezdeni a hangolást, vagy akár egy előtét ellenállást tenni a magas elé.

    Azonos márka/termékcsalád esetén 16cm-nél érezhetően teltebben, mélyebben szól a 6x9. Főleg a régiek.
    Az is lehet megoldás, hogy építesz egy kb. 20 literes reflex mintadarabot, kísérletezel a csővel vagy a nyílás méretével és ha nem tetszik zárttá alakítod. Ha kevés a hangnyomás,(hangerő) és az erősítőd 4 csatornás autóhifi, akkor a 4.1 is jó lehet, de nem tudom hogy érdemes elhelyezni ilyenkor a hangsugárzókat.
    Nagy csodák nincsenek ebben a céltartományban. Az igényeidnek megfelelő legegyszerűbb megoldást kell alkalmazni. A korábbi genius szettnél jobban és hangosabban kell megszólalnia. Szerintem ez a minimum.

Új hozzászólás Aktív témák