- Kitört a botrány az Amazonnál az irodai munka miatt
- A tenger alatti kábelek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az USA számára
- Geopolitikai kockázatok elől fut Tajvan legnagyobb chiptervezője, a MediaTek
- Úgy néz ki, hogy vizsgálatot indít az EU a Temu ellen
- Rohamosan nő Elon Musk AI-cégének az értéke
-
IT café
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dani_kp
addikt
válasz PROTRON #86500 üzenetére
Én annyira nem néztem meg tüzetesen meg jegyeztem meg minden gép minden specét, de általában nem az a jellemző, hogy az évek előrehaladtával olcsóbb legyen bármi is, főleg, hogy gazdaságilag is ott az infláció, illetve az átfolyam ingadozás.
[ Szerkesztve ]
https://ingatlan.com/33821564
-
PROTRON
addikt
válasz Dani_kp #86501 üzenetére
Kivéve amikor annyira megváltoztatják a gyártósort hogy tényleg látványosan olcsóbba kerül a gyártás. A fúró-kalapáccsal ez történt, radikálisan át dolgozták anyagminőség terén a dugattyúházat és a hajtóművet, amivel anyagköltséget spórolnak, így 200 grammal kisebb a tömege, de valszeg ugyanúgy melegszik mint ami nálam van (szerintem az túlzottan melegszik), szal lehet hogy az újabb széria hiába olcsóbb, ha hamarabb megadja magát, akkor hamarabb vehetsz újat, pl 2 évente az első generációs 4 évenkénti helyett...
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
imibogyo
veterán
Nincs valakinél véletlenül elfekvőben egy lábbal hajtós esztergához való nagy méretű lendkerék és/vagy tengely? Sajnos márkát/típust nem tudok, de olyat vadászok, mint ami a lenti képeken látható. Az első kép netes, egy Richter gépről készült (itt van egy másik szögből készült kép egy picit más verzióról) a második kép a saját gépemről készült. A lábak, a híd alatti tekerő és a lendkerék alakja, sőt a gépek mérete is így szemre mind-mind lényegében megegyezik szóval nagyon közeli rokonságú gépekről lehet szó. Képkeresővel egy "Gale" esztergát is találtam, ami szintén nagyon-nagyon hasonlít az enyémre és nekem is ugyanígy van a géphez fa és fémmegmunkáláshoz is külön szánom/feltétem... Bolond suhanc fejjel eladtam az akkor megörökölt esztergáról a teljes lábbal hajtós részt a motorizálást követően mondván minek az.... Mostanra, amikorra már belátom ennek a szerszámnak az eszmei értékét és szeretném visszaállítani eredeti állapotát, most már persze nem találok sehol hozzá alkatrészeket. Ha hihetek a fellelt internetes adatoknak és a bácsika elmondásának akié volt a gép (72 évig használta és ő is örökölte az apjától (!!!)), akkor most kb. 130-160 éves kor között lehet valahol a gép és még mindig használatban van. A Gale esztergák is 1830-1890 között készültek és a Richter gépek is 1870-1890 körül. Sajnos mivel még a pontos típusát sem tudom a gépemnek, semmilyen azonosító nem maradt rajta, így elég nehéz hatékonyan kutakodni, de hátha van valakinek egy bazinagy lendkereke elfekvőben. Már azzal is megbékélnék, ha nem tudok eredeti lendkereket szerezni, de legalább a mechanizmust vissza szeretném állítani eredetibe..
-
-
nagyúr
Sziasztok!
segítséget szeretnék kérni, 2 képet szeretnék falra akasztani, de mondom a buktatókat eddig: Vasbeton a fal. Az egyik szöget előfúrással majdnem teljesen sikerült beütni, de 1-2mm hiányzik még, de beljebb nem megy... A második már a fúrásnál elvérzett, a negyedéig sem sikerült eljutni, megáll a fúró, és mivel 2-essel akarom fúrni, nincs sok mozgásterem.
Most arra gondoltam, hogy lesz amekkora lesz - nem 5mx2m-es képet szeretnék akasztani - Lecsapom a szög végét csípővel addig amekkora kell, és feltölteném a lyukat valami erősen megkötő kitöltő anyaggal amibe belenyomom a szöget, hogy belekössön az is, és akasztás.
1. Szerintetek ez jó ötlet?
2. Ha nem (nembaj), milyen anyagot toljak a lyukba ehhez?
3. Az akasztani kívánt súly egy fehér IKEA KNOPPÄNG képkeret, pár deka
Előre is Köszönöm és Boldog, Barkácsolástól Zajos Karácsonyt Mindenkinek!Minél Több Embert Ismerek, Annál Jobban Szeretem A Cicáimat!
-
DeFranco
nagyúr
válasz Tsebacsi #86506 üzenetére
én vagy több kis szeget használnék (ha a vakolatot átviszi, már majdnem eléggé tart) 45 fokban beütve (pl. dupla szeges akasztóból kettő, az már 4 ponton tart) vagy ha nagyon fontos a kép és az előző megoldás nem megy, akkor 4-es vagy 6-os lyuk fúrókalapáccsal, abba fatipli, és abba már olyan szeget ütsz amilyet akarsz.
[ Szerkesztve ]
-
-igu-
addikt
válasz Tsebacsi #86508 üzenetére
A szöglevágós módszer is működik persze, főleg az első esetben. Lehet kapni kész vakolatot - nekem van egy kis vödörrel, mindenféle faljavításokra egyszerűbb azt elővennem, mint kikevergetni két teáskanálnyit minden alkalommal. Néhány óra alatt megszárad (mennyiségtől függően persze).
A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
-Alfstokes-
újonc
Ezt használom néhány éve: IKEA
Sima diszperzites falon atombiztos tapadás.
Kép áthelyezésénél az eltávolítása nyom nélkül sikerült.
Nézd meg a róla készült videot.
Lehet hozzá kapni kétoldalú ragasztót is, ami később lehet hasznos egy eltávolítás után: [Ragasztó] -
-igu-
addikt
válasz macilaci78 #86513 üzenetére
gondolom, a szög se sokkal vastagabb, csavar esetében is a tiplinek miatt kell a jóval nagyobb fúró
A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
PROTRON
addikt
Mivel fúrtad elő, ütvefúróval?
Mert kapni ugye Bosch Cyl9-es fúrót ütvefúróhoz ilyen jellegű betonfúráshoz, de ahhoz 80NM, vagy erősebb ütvefúró kell, egy sima régi 20-30 éves gép kevés ehhez.De vasbetonhoz inkább SDS fúró a javallott, ahogy macilaci78 írja, ott a legkisebb átmérő 4mm, ott már elég lesz a tipli és csavar a tömeg megtartásához, kellően betudod tekerni hogy ne álljon ki.
pl LIDL-ben szokott lenni 12-15k hufért aksis, 1J-os, ami nem rezegtetni meg annyira a falat hogy gondot okozzon.
A többi olcsó gép mind "erősebb" ami szétrezegtetheti a falat...Ezért jó az erősebb ütvefúró és a CYL9-es fúró.
[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
szabifotos
senior tag
válasz szabifotos #85958 üzenetére
Sziasztok!
Emlegettem a családban is a lapozós szerszámost és elkészült az első prototípus, varrónő segítséggel. A karácsonyfa alatt várt
Meglátjuk mennyire válik be. LINK -
PROTRON
addikt
válasz szabifotos #86517 üzenetére
Sounds like fun. Gratula a varrónőnek!
Gondolom a legutolsó sketchben látható "hátulsó" részen tudod majd elhelyezni a fúró-csavarbehajtót, a miniflexet, meg esetleg kisebb kardfűrészgépet.
Meg persze valahol az előre feltöltött aksikat, töltőre elvileg úgyse lesz a helyszínen szükséged hisz az már "nagymunkáhozkell".Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
PROTRON
addikt
Ez nagyon jó ilyen utolsó mondatnak amikor a "kis tömegű cucc" ráesett a gyerkőc fejére és mehettek a sürgősségire.
Vagy az először csak gagyi képet 2 év múlva egy komolyabb, keretes, 5-10 kg tömegű, százezres festményre cseréled és leeséskor megy a sírás...Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
-igu-
addikt
válasz macilaci78 #86518 üzenetére
személy szerint évek óta tartok hasonló képkereteket öntapadós kampókon szerte a lakásban
eddig egy esett le, de ahhoz az kellett, hogy a cserépkályha tetejéről lefelé jövet lépcsőnek használja egy bengáli kandúr
és igen, nagyobb tömeget nem lógatnék rá magam sem, például egy 5-10 kg tömegű, százezres festményt
azért azt megnézném szívesen, hogy mi történik, amikor egy néhány dekás (fautánzatú karton) képkeret nem tudja megállni, hogy ne essen le a parkettára és okozzon egy párszázezres kárt[ Szerkesztve ]
-
-igu-
addikt
válasz macilaci78 #86522 üzenetére
ez esetben ütvefúró a megoldás, nekem sincs jobb ötletem
-
nagyúr
Srácok köszi szépen a sok ötletet.
A fúrás bukó, van jó minőségű fúróm, egy dewalt még 2018-ból de igazából csak előfúrásra kellett. Mivel tényleg csak 2mm-es lyukat szerettem volna minden tiplis megoldás felejtős, feleslegesen nagy lyukat csinálna. Egy 20-30 dekás sima plexis képkeret az alany. Tényleg a ragasztás lenne az egyik legjobb megoldás, persze itt a festék minősége a döntő ami tartja de az rendben van. Viszont ahogy írtam bár mindkét cucc IKEA-s, a linkelt öntapadós tartó nem jó mert eláll vele a faltól a kép, méghozzá nagyon.
Szerintem az lesz, hogy a szeget megvágom és valamilyen erős 2 komponensűvel beragasztomRégen volt SDS fúróm, aldis talán, vagy 10 éve, na olyan szart még egyszer nem veszek. Plusz felesleges is, ami most van bőven elég, nem tervezek ementálit csinálni a lakásból. Bár utálom a szomszédot egy betonszöget beverni durva lenne
[ Szerkesztve ]
Minél Több Embert Ismerek, Annál Jobban Szeretem A Cicáimat!
-
PROTRON
addikt
válasz Tsebacsi #86524 üzenetére
Pedig azóta fejlődtek ezek a gépek is, de Te tudod.
Miért túl nagy a 4-6mm-es átmérőjű furat? Később bármikor kikenheted amikor kiköltöztök.De ja, van kifejezett beton födémbe történő furatos rögzítéshez ragasztós technika, csak meg kell találnod neten hogy melyik a jó a tiedhez, ugye gyárilag azokat arra tervezik hogy 4-es csomagban, mondjuk 20 kG-os led lámpát megtartson a sportcsarnokban, ezért az ára is ehhez mérten van belőve.
-
lemmy71
őstag
Szép jó estét mindenkinek🧑🎄
A karácsonyi hal és bejgli burkolás után lenne egy kérdésem. Az ünnepek közeledtével nekiálltam az utólagos kültéri lan kábelezésnek. Minden flottul ment, be is húztam három hálozatott, közel 100 méter Cat5e tyúkbéllel. De valamit elszurtam mért hibádzik 11 méter Nincs az az isten hogy azt a szálat újra húzzam, mivel a 3 szál bevezetése a switchig cirka 5 órába telt (nagy szop@cs) árán. Toldót nem tudok betenni mert az már nem fér el az új kábelcsatornában, azt meg megint csak nem cserélem le. Szóval mennyire lenne gáz ha forrasztással, toldanék be 11 méter Cat5e kábelt❓ Persze megsodornám mint gyárilag és zsugorcsövezném. Ez a szál egy régi Tp-link WR941ND routert hajtaná meg, ami lefedné a műhelyt és az udvart. Az elektrotanyán olvastam hogy a forrasztásos toldás akadást okozhat, de voltak olyan kommentek is ahol hibátlan működést írtak. Na akkor most, mi is van -
válasz lemmy71 #86526 üzenetére
Ha a végén tekernél rá némi ződsárgát, még topik hű is lenne.
Nekem volt forrasztott toldásom, szálanként zsugorcsövezve, és végül kivülről is zsugorcső volt ráhúzva. Működött, egy WRT54GL routerbe ment 💯 Megás lant, és 2,4 GHz-es wifit tudott, bő 15 évvel ezelőtt.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
lemmy71
őstag
válasz Essejó #86527 üzenetére
Szerintem is jónak kellene lenni a forrasztásnak. Nem értem miért nincs olyan egyszerű 100 forintos toldó, mint egy rj45 dugó, aminek mind a két oldalába bemegy a kábel és csak krimpelni kellene. Vannak kis toldók 6 - 7 ezer forintért, de az már vicces, hogy 100 méter kábel árával vetekszik
-
AssAssynn
őstag
Nem tudom ez-e a jó topik, de a kérdésem a következő:
adott egy nordmann fenyő, sarokba állítva, mellette az ablak, alatta a radiátor. Mennyire fontos, hogy a radiátor teljesen ki legyen kapcsolva? Ha hagyom melegíteni, akkor hamar tönkremegy a fenyő?
Köszi.
"Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)
-
válasz lemmy71 #86528 üzenetére
Talán azért nincs olyan mert nem tudnád a krimpelő fogót levenni róla. Bár szerszám nélkül szerelhetőben megoldható lenne. Egyébként van kis toldó olcsón link
[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
cinemazealot
addikt
válasz lemmy71 #86526 üzenetére
Szerintem ne aggódj emiatt, nyugodtan toldd meg! Ha nagyon biztosra akarsz menni, akkor arra figyelj, hogy az erek egymásra csavarodása nagyjából megmaradjon, mert az (és az árnyékolás) nem árt a zavarszűréshez.
De hogy topichű tartalomnak se legyek híján: korábban sógorom így oldotta meg a toldást, nem panaszkodott.
-
őstag
válasz AssAssynn #86529 üzenetére
Az a baj a kérdéssel, hogy nagyon sok múlik azon, hogy mióta van kivágva.
Tavaly-tavalyelőtt Budapesten tizenx ezerért vett normandok házbavitel közben is egy csomót elszórtak már. Tavaly összetört a vizes talp beleállítás közben, jelentősen jobban hullot a tűlevél nélküle már az első napon.Idén kaptam egy jó tippet, szülőfalum közelében egy tanyán 3000 Ft volt a 2m luc, 22-én lett kivágva, és 40 percen belül újra vízben volt itthon. Behozatalkor minimális tűlevél volt, utána vizes talpba került padlófűtéses előszobába (ugyanaz a hely ahol az előző kettő). Most a válasz kedvéért megráztam, egy darab tűlevél se hullott róla. Nagyon kíváncsi leszek, de az a tippem, hogy a korábbiak többet voltak kamionon/eladóhelyen kivágva víz nélkül, mint amennyit a házban töltöttek.
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
nagyúr
válasz PROTRON #86525 üzenetére
Értem én csak teljesen felesleges. Nem kerül rá soha még fél kg súlyú kép sem. Ágyúval lőnék verébre.
Kicsit szerintem túlgondolod ezt a helyzetet, és extra biztosítással akarod megoldani azt amit simán kis gányolással lehetne. De tényleg köszönöm szépen a segítő szándékot!Minél Több Embert Ismerek, Annál Jobban Szeretem A Cicáimat!
-
pjen
félisten
válasz cinemazealot #86533 üzenetére
+1, ez a megoldás a cégnél is működött évekig és a mini WAGÓ s is. Sima UTP kábelen nincsen árnyékolás.
-
válasz cinemazealot #86533 üzenetére
Azért ennek a látványa is fáj már. Bár tipikus villanyszerelő módszer.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
6030D
Ármester
válasz razorbenke92 #86534 üzenetére
Múlt héten mesélte egy fuvarozó, hogy november második felétől már hordták a fenyőket nyugatról kamion számra. Általában ezek vannak a barkács- és nagyáruházakban.
Merida Big.Nine 6000, Mitas Kratos/Scylla
-
A Zéé
addikt
Idén felénk, Zalában később kezdték kivágni, mint korábban...
De annyira, hogy fel is tűnt. Tavalyelőtt november elején már láttam fenyőfás teherautókat, idén Mikulás környékén láttam az elsőt.
De valóban, túl korán kivágják szerencsétlen fákat. Mi ezért vettünk egy (viszonylag drága,de szép) műfenyőt 3 éve, mert az utolsó 2 igazi fenyőfánk olyan hitványra sikerült sajnos, hogy az egyiket január elsején kellett leszednünk, de a másik sem érte meg a vízkeresztet. Mindezt 13-14k-ért/db, az egyik egy nagyobb kertészetből, a másik pedig egy nagybani eladótól...Just a simple Lineman...
-
PROTRON
addikt
válasz Tsebacsi #86535 üzenetére
Félreértettél, a beton furatba történő ragasztás az technológiailag eltér a téglától.
A sima gipsz sem tapad meg úgy ahogy téglánál.
Tehát nem mind1 milyen anyagot használsz. Sokszor van hogy úgy tűnik megtapadt, aztán első alkalommal ahogy helyezed fel a festményt, éppen csak megmozdul a szeged már is fordul ki mert valójában nem tapadt meg az adott anyag. A képed tömegétől teljesen függetlenül.A biztosan tartó, betonhoz való ragasztókat meg nagyobb kiszerelésben árulják, mert úgy vannak vele ahol 1 festményt fel akarsz rakni, ott tuti van még 100 db lámpa.
És nem is olcsó.
Csak erre akartam felhívni a figyelmet.[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
válasz macilaci78 #86532 üzenetére
Milyen betonba?
Mert nekem unokatesó 70-es évekbeli kemény beton falába sikerült 64NM-es Parkside aksis ütvefúró-csavabehajtó szerszámgéppel 4-es furatokat rakni, oldalfali lámpához. Akkor még nem volt kalapács fúrógépem...
Milyen fúrót használtál?
Mert én előfúrni 2-es vagy 3-as Bosch Cyl9-es fúróval dolgoztam, az vitte a betont, cserébe darabja 800 huf volt még 2018-ban.
Amilyen béna voltam a 3. furatnál félúton sikerült telibekapnom a vasat, szal előkellett vegyem az újat belőle a további lámpafurkáláshoz.Persze stabilan kell tartani, gyorsan dolgozni és ez a barkács Parkside gép azért szenvedős, a 80-as már valami, de most akarom kipróbálni 150-essel.
Persze az 1J-os szintén parkside kalapácsfúró géppel, SDS-el a legjobb a lámpázás, födémbe is, de ugye azt statikusok továbbra sem szeretik az extra rezgések miatt. Mármint nem cs..nek le ha csak 2 lámpához, meg ikea bútorhoz kell, de továbbra is a kalapács technológia azért az ütési energiájával akkor is lerezegtetheti a vasalatról a betonanyag kötését...Persze nem szólnak be, mert megértik hogy a szerelőnek haladni kell. Meg ha csak furat, akkor csak lokálisan okozol 5-10 cm sugarú körben problémát, ami nem tűnik jelentősnek...Csak nagyobb bútorokhoz használom, meg faláttöréshez. Persze ezutóbbinál feltétel a beton anyaga, mert a fizikát nem lehet átverni, 1J az 1J, komolyabb esetben kell a nagyobb, performanci 3J-os aksis fekete gép.
-
-
PROTRON
addikt
válasz macilaci78 #86545 üzenetére
Na a szerszámgép márka az jó, de mekkora az ereje?
Mert ugye 30NM-től 150-ig tartanak a vásárolhatóak a gépek.A hagyományos falfúró valóban kevés erre a feladatra, az téglához való.
Speckó betonhoz való kell bele, mint írtam pl a Bosch CYL-9 szériával már ütvefúróval is lehet betonba fúrni, csak erősen stabilan kell tartani.
Mert ez ehhez való.
Ellenben tényleg a 3-assal elő kell fúrni, amit szettben nem nagyon adnak, külön kell egyesével megvenni...mostanra meg a szett ára is felment...10k huf a 6 db-os? Ejj...régebben 4k volt...Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
Új hozzászólás Aktív témák
- LEGRAND 311063 KEOR SPE jó akksi, hosszú üzemidő szinuszos szünetmentes 2000 VA UPS
- ASUS ROG STRIX 850W GOLD Moduláris Tápegység
- Corsair RM850x Gold 850W White / Fehér Moduláris Tápegység
- APC Back-UPS PRO 900VA BR900G-GR - Dobozos, újszerű
- Enermax Revolution DFX 850W Gold Moduláris Tápegység PCIE 5 ATX 3 12VHPWR RGB Led
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest