Új hozzászólás Aktív témák

  • Szten Márs

    nagyúr

    válasz Cyberpunk #7538 üzenetére

    Ez nem tudom miez, és linuxon most meg sem tudom nézni (igen, tudom, meg lehetne oldani :) ).
    Az ujjrend... hagyományosan a három vastag húrt (E, A és d húrok) a hüvelykujj uralja, a g úrt a mutató, a h húrt a középső, az e' húrt pedig a gyűrűsujj.

    Ez persze néha megbomlik. Leggyakrabban akkor, ha egy húrt többször egymás után kell megpendíteni. Mondjuk a legvéknyabb húrt, az e'-t akarod háromszor megpengetni, akkor nem gyűrűssel kalapálsz rá hármat, hanem alternálva pengeti a gyűrűs és középső ujj, így: gyűrűs, középső, gyűrűs. Ugyanígy a többi hűrnál. Mittomén van egy rész ahol a pengetendő húrok: kettő e', kettő g, akkor az ujjrend gyűrűs, középső, mutató, középső.
    De ez kényelmileg is így jön ki. Van ahol pedig (egyes embereknél) szokás megbontani a hüvelykujj uralmát is, szintén kényelmi okokból. Mittudomén A - d - g - h - A - d - g - h kényelmesebb és könnyebb hüvelyk - mutató - középső - gyűrűs - hüvelyk - mutató - középső - gyűrűs renddel, mint hüvelyk - hüvelyk - mutató - gyűrűs - hüvelyk - hüvelyk - mutató - gyűrűs renddel. (Mondjuk ez utóbbit csak óvatosan mondanám... legjobb, ha nézel minél több videót és lelesed az emberek kezéről, hogy mit is csinálnak. Vannak, akik a hüvelyk uralmát véletlen sem bontják meg...)

    Vannak oldalak, ahol írnak ujjrendet is. Ez az oldal ugyan inkább a fingerpickingre van kihegyezve, de van kezdő szintről fingerstyle leckesorozat is (érdemes ugrani időnként pár leckét szerintem, mert kissé egyhangú :DDD ): [link] és gyakorlódalok: [link]

    Én részemről igen gyakran oldwhtman oldalát szoktam nézegetni, mert abszolút viselhető nehézségű tabok vannak fent: [link] amiket el is játszik a youtube oldalán, szóval meghallgathatók/leleshetők: [link]
    Nem, nem vérprofi az öreg, de azért jól nyomja :)

    Ömm... és persze justinguitar, alap, hogy ott körülnézünk leckékért, tekintve, hogy a legjobb gitároktató oldal netszerte, meggyőződésem szerint :)
    Tessék, alapok: [link]
    alap, kettő: [link]

    Ja igen, még egy jó metódus: Ha vannak dalok, amiknek tudod az akkordmenetét, akkor érdemes négyujjas bontással szétszedni őket, és pengetgetni, Sokféleképp, próbálgatni mi hogy hangzik, mit hogy jó pengetni, kísérletezni és bele fogsz jönni abszolút :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák