- Kitört a botrány az Amazonnál az irodai munka miatt
- A tenger alatti kábelek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az USA számára
- Geopolitikai kockázatok elől fut Tajvan legnagyobb chiptervezője, a MediaTek
- Úgy néz ki, hogy vizsgálatot indít az EU a Temu ellen
- Rohamosan nő Elon Musk AI-cégének az értéke
- Kitört a botrány az Amazonnál az irodai munka miatt
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Milyen routert?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- ASUS routerek
- Windows 11
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mobilinternet
- Gépész 3D tervezőrendszerek
Aktív témák
-
PWR
aktív tag
bocs a csúnyaságért, még mindig uazzal a projekttel kinlódok...
nem volt idöm megnézni a kioslaves problémát, asszem skippelem a jövö hétre. Az ivman volt eddig csak azért nem szeretem, mert a kde nem teszi ki a device ikont a desktopra (legalábbis az usb-s cuccokét nem), és ezért ''bonyolultabb'' az umount, ezért szeretnék mást.Üdv
-
mr.geeZ
aktív tag
válasz dr_strange #4851 üzenetére
Ez a poén, hogy rootként tudja használni azt a portot, userként viszont nem. Milyen jogot kéne adnom a useremnek, hogy aktív tudjak lenni?
Bass is a strong instrument, you can't allow yourself to play it weakly, with no authority.
-
escie
őstag
magas alkoholszinttel őszinte az ember.
megfogadom a tanácsot, ami egyben tierbatyo tanácsa is.
de érted a problémám? elég kicsi hangszórók ezek, és ha nem szól a mély, akkor szokolrádió(talán ezt kikérik maguknak a szokolrádiók. ), hallgathatatlan.
az kéne, hogy akár a mono jelet is szétkavarja hat csatornára.
a hangkártyához adott wines mixerprogiban volt ilyen lehetőség, hogy folyamatosan minden hangszóró szólt, akár sztereó, akár 5.1 hangról volt szó...
bár már játszogattam több órát az alsamixerrel(közel három éve szenvedek ezzel a kártyával), de nem adom fel, próbálkozok még, mert globálisan kéne elérni ezt a dolgot.
ha alkalmazásszinten kell vele pöcsölnöm, megette a fene az egészet...
jahh, és tényleg van ilyen háromállású kapcsoló az alsamixeremben: 2ch, 4ch, 6ch...
mellesleg hidd el, mindent kipróbáltam, utánaolvastam, de annál többet nem tudtam elérni, hogy duplicate front-tal működjön a rear, és a front...I'm back, baby!
-
Sipi
addikt
Valami ilyesmit magyarázok én is.
A duplicate front egyes kártyák esetében a frontot másolja a rearre. De a középsőkre nem.
Az alsamixerben lehet, hogy van még némi spéci beállítás, neke pl. van valami Sigmatel 4 speaker (ami semmit sem csinál). Az alsamixerben a TAB-bal lehet váltogatni, hogy minden eszköz, csak lejátszási, csak felvételi látszódjon. Érdemes megnézni más módokban is, mik vannak!
Ez a szétkeverés pedig elsősorban alkalmazás-szintű. Milyen kártya ez? Esetleg küldhetnél pár screenshotot az alsamixer elemeiről.
Egy próba: játssz le egy WAV-ot az aplay-jel, kimeneti eszköznek a front, rear, centerlfe-t megadva! Ha mind szól, a driver jó.
Ezután jöhet az alsamixer-játék, de ennek kicsi a valsége.
Inkább a lejátszókban kell megadni más kimeneti eszközt.
Az XMMS nekem most emlékeim szerint surround40-t használ, és szól minden hangszóróm. A default mostanában mintha csak sztereó lett volna. Minden ALSA-t használó programnak meg lehet adni a lejátszási eszközt!
Megoldás lehet még, hogy a /etc/asound.conf (remélem, ez a neve) file-ban csinálsz mappingeket meg tükrözéseket, de macerás.
Ja. Azért mondom a külső alsa-driver csomagot, mert: a kerneles nem frissül olyan gyakran, vagy ha igen, a hang miatt mindig új kernelt is kell fordítanod. Ha BELEfordítod, sok helyen olvastam, hogy gondok vannak, szarabb a hangminőség, meg macera van a centerlfe-vel. De ha modulba teszed a kernelbe zárt változatot, akkor is sokszor olvastam hangminőség-problémákat.
Ezek nagy része ''meggyógyult'' csupán attól, hogy az alsa-driver és tsai módra tértek át. (USE=oss emerge alsa-driver, emerge alsa-lib alsa-utils alsa-tools alsa-oss
Sipi
[Szerkesztve]Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!
-
escie
őstag
na, kernelből kiszedtem az alsa-t, csak a támogatás maradt.
felmentek az alsa cuccok, és ugyanott vagyok, mint eddig.
itt a mixerem:
Bővebben: link
Bővebben: link
[l]http://escie.atw.hu/pic/alsa/mixer3.png[l/]
aplay -L, hátha van benne releváns infó... úgysejtem, a végén van, csak azt tudnám, mit kezdjek vele.
andris@gentoo /home/andris $ aplay -L
PCM list:
hw {
@args.0 CARD
@args.1 DEV
@args.2 SUBDEV
@args.CARD {
type string
default {
@func getenv
vars {
0 ALSA_PCM_CARD
1 ALSA_CARD
}
default {
@func refer
name 'defaults.pcm.card'
}
}
}
@args.DEV {
type integer
default {
@func igetenv
vars {
0 ALSA_PCM_DEVICE
}
default {
@func refer
name 'defaults.pcm.device'
}
}
}
@args.SUBDEV {
type integer
default {
@func refer
name 'defaults.pcm.subdevice'
}
}
type hw
card $CARD
device $DEV
subdevice $SUBDEV
}
plughw {
@args.0 CARD
@args.1 DEV
@args.2 SUBDEV
@args.CARD {
type string
default {
@func getenv
vars {
0 ALSA_PCM_CARD
1 ALSA_CARD
}
default {
@func refer
name 'defaults.pcm.card'
}
}
}
@args.DEV {
type integer
default {
@func igetenv
vars {
0 ALSA_PCM_DEVICE
}
default {
@func refer
name 'defaults.pcm.device'
}
}
}
@args.SUBDEV {
type integer
default {
@func refer
name 'defaults.pcm.subdevice'
}
}
type plug
slave.pcm {
type hw
card $CARD
device $DEV
subdevice $SUBDEV
}
}
plug {
@args.0 SLAVE
@args.SLAVE {
type string
}
type plug
slave.pcm $SLAVE
}
shm {
@args.0 SOCKET
@args.1 PCM
@args.SOCKET {
type string
}
@args.PCM {
type string
}
type shm
server $SOCKET
pcm $PCM
}
tee {
@args.0 SLAVE
@args.1 FILE
@args.2 FORMAT
@args.SLAVE {
type string
}
@args.FILE {
type string
}
@args.FORMAT {
type string
default raw
}
type file
slave.pcm $SLAVE
file $FILE
format $FORMAT
}
file {
@args.0 FILE
@args.1 FORMAT
@args.FILE {
type string
}
@args.FORMAT {
type string
default raw
}
type file
slave.pcm null
file $FILE
format $FORMAT
}
null {
type null
}
cards 'cards.pcm'
front 'cards.pcm.front'
rear 'cards.pcm.rear'
center_lfe 'cards.pcm.center_lfe'
side 'cards.pcm.side'
surround40 'cards.pcm.surround40'
surround41 'cards.pcm.surround41'
surround50 'cards.pcm.surround50'
surround51 'cards.pcm.surround51'
surround71 'cards.pcm.surround71'
iec958 'cards.pcm.iec958'
spdif 'cards.pcm.iec958'
modem 'cards.pcm.modem'
default 'cards.pcm.default'
dmix 'cards.pcm.dmix'
dsnoop 'cards.pcm.dsnoop'
[Szerkesztve]I'm back, baby!
-
Sipi
addikt
Igen, az aplay -L-nek a vége kell csak.
Szuper, a képeken pont a neve nem látszik az eszközöknek.
Használsz digitális kimenetet? Mert ha nem, az IEC-cuccokat nem árt mute-olni. Kettes kép, jobb szél, analog t mi lenne? Amit nem használsz, érdemes mute-olni (phone, video). Az első képen a 3D eszközöknek mi a teljes neve? (Három darab.) Mi a surroundnál annak a kapcsolónak a neve? meg mellette, ami shared? Úgy emlékszem, ez lenne valami olyasmi, hogy a hangfalakra hogyan keverje rá a surround hangot. A Center/L mi lenne? (Az ilyeneknél a nevét kérdem.) A 3. képen az Input izék mik? És az External?
Ezek tűnnek lényegesnek.
SipiMont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!
-
escie
őstag
a kérdések sorrendjében:
analog to iec958 output
-3d control - center
-3d control - depth (ennek van vagy 10 állása, anno a wines feületen ezek úgy jelentek meg, mint előre elkészített ''sémák'': barlang-, katedrális-, kis terem- sound, szóval ilyen szép csecsebecsék, amik semmire nem jók.)
-3d control - switch
-surround down mix
-surround jack mode ( ha shared, akkor szól a hátsó, ha independent állapotban van, akkor nem)
-center/lfe down mix
többi:
-exchange center/lfe
-external amplifier
-input source select
-input source select 1
-swap surround slot
próbálom buzerálni az alsamixert, esküszöm, mindent kipróbáltam már, de nem, nem és nem...
win alatt be kellet állítani egy üres sémát, amilyet már fentebb említettem, tehát olyan volt, mintha a 3d control depth állásai közül az elsőn úgy szólna, ahogy szeretném. de nem így van...
-
Sipi
addikt
- analog to iec958 output: szerintem ez legyen mute
(3d - mindegy, min van, szerintem kapcsold ki, mert rohadtul elcseszi a hangzást, főleg, ha nem sztereóval nyomod)
-surround down mix - ez mi a szösz?!?
-surround jack mode ( ha shared, akkor szól a hátsó, ha independent állapotban van, akkor nem) - úgy emlékszem, ezzel kellene szórakozni. mintha a line-out dugókat vezérelné. erre keress rá, emlékszem, ugyanerre a kapcsolóra valami topikból!
-center/lfe down mix - ?!?
többi:
-exchange center/lfe - ja, ez nem szükséges, max. ha nagyon rosszul szól pl. a basszus
-external amplifier - mute
-input source select - ?
-input source select 1 - ?
-swap surround slot - ez mi lehet?
Ja, és az ÖSSZES IEC akármit mute-old, mert ha nem használsz digikimenetet, és bekapcsolod, van, hogy lekapcsolja az analóg cuccokat!
Sipi
[Szerkesztve]Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!
-
escie
őstag
ezeket megcsináltam.
amikre kérdőjelet írtál, az mind ''hatástalan'', tehát nem történik semmi érzékelhető, ha változtatom.
a surround jack mode-dal sokat nem tudok szórakozni, csak ez a két állása van, és ez egyiken szól a rear, a másikon nem. ennyi, sajna.
már futottam pár kört amúgy régebben egy másik topikban ezzel, de azóta ugrottunk egypár verziót...I'm back, baby!
-
escie
őstag
aplay -L végén:
dmix 'cards.pcm.dmix'
ez mi? rengeteg helyen olvastam már a dmix-ről, és nekem gyanús, hogy ennek köze lehet a megoldáshoz...I'm back, baby!
-
Sipi
addikt
Ha a kártya vagy a driver nem tud hardveres keverést (egyszerre több hang is szóljon), akkor ezt is megadhatod kimenetnek. Ez összekeveri a hangforrásokat, így egyszerre szólhat a Doom3, a Kopete értesítő meg az XMMS a háttérben.
Kipróbálhatod, mert lehet, hogy van benne pár routing is (az ALSA-t programozhatod úgy, hogy megadsz egy mátrixot, melyik csatornát hova küldje ki, akár több helyre is. De baromi bonyolult.)
-
escie
őstag
de pl az xmms-nek csak a default, a hw0, és a hw1 adható meg, eszköznek.
az mplayer például ismeri a surround51-et is, de hiába állítom be neki, ugyanúgy négy csatornán szól..., viszont ilyenkor nem engedi átkapcsolni 6ch-ről az alsamixert.
nmetom, kifogytam az ötletekből, a múltkor is eddig jutottam, amit írtál, hogy valahogy össze lehet linkelgetni a csatornákat, de ez már nekem nagyon magas...
hogy tudm megadni ezt a dmixet?
ha van még egyéb ötlet, szeretettel várom, de én most mentem sörözni, center ide, sub oda.
ui.: ezek a modulok mennek most, miután külső alsa-t használok, tehát megy az snd_via82xx is...
snd_pcm_oss 47328 0
snd_mixer_oss 17024 1 snd_pcm_oss
snd_seq_oss 34112 0
snd_seq_midi_event 5888 1 snd_seq_oss
snd_seq 50192 4 snd_seq_oss,snd_seq_midi_event
snd_via82xx 23136 0
snd_ac97_codec 81404 1 snd_via82xx
snd_pcm 81800 3 snd_pcm_oss,snd_via82xx,snd_ac97_codec
snd_timer 21700 2 snd_seq,snd_pcm
snd_page_alloc 7620 2 snd_via82xx,snd_pcm
snd_mpu401_uart 6400 1 snd_via82xx
snd_rawmidi 20832 1 snd_mpu401_uart
snd_seq_device 7180 3 snd_seq_oss,snd_seq,snd_rawmidi
snd 48100 11 snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_seq_oss,snd_seq,snd_via82xx,
snd_ac97_codec,snd_pcm,snd_timer,snd_mpu401_uart,snd_rawmidi,
snd_seq_device
-
CsY
aktív tag
kérdés...
elkezdtem gentoo installt stage 2 böl.. ismi azt tanacsolta h emerge --sync elött legyen emerge python vmi bug miatt..de ezzel megall...
error x11-base/xorg-x11-6.8.2-r6 failed
function build line 975 exitcode 2
make world failed
ez vajon mi?
thx ;) -
mr.geeZ
aktív tag
válasz dr_strange #4854 üzenetére
Lehet, hogy az volt a baja, hogy 1024 alatti portot használtam, lehet, hogy a dialout is kellett a sikerhez, de a lényeg, hogy megy, köszönöm.
Bass is a strong instrument, you can't allow yourself to play it weakly, with no authority.
-
CsY
aktív tag
nah elvileg ibm laptopomon mar csak a grubot kell belőni (jövő hétvége)
hp laptopomon me kész, csak holnap személyesen akarom ujraindítani, mert kötsög módon ssh-n keresztül lett megcsinálva egy élő ubuntu alatt..
készüljetek a gondjaimra majd -
Yom
aktív tag
jelenleg veszpremben vagyok, a gentoom meg fenn pesten. holnap este felerek es megnezem az alsam. ha jol emlexem, akkor a melynomo, es a center is szol, tehat jo az 5.1. de azert nem tennem ra az eletem
en dmix-et hasznalok, es tokeletesen kever.
alsamixerben megadtam a 6ch-t, es xmms, gaim, mplayer dmix-re van iranyitva. gentoo-wiki-n vagy 1 alsa, dmix howto. az alapjan csinaltam, es nalam minden rendben a hanggal. es sztem szol olyan szepen az alsa, mint a windowsos driver. vagy nekem gyenge hallasomI came. I saw. I lagged out.
-
PGee
tag
Hi!
A napokban behalt a router-em (garancia stb... még 2 hét...), szal most a modem az usb porton van. A livecd-vel automatikusan van net, azonban a telepítette gentoo-n nincs... Na ezt hogyan oldjam meg -
Yom
aktív tag
en a dmix-re gyanaxom. nekem se volt tokeletes az 5.1, de miota az nforce-s dmix-et hasznalom ugy vettem eszre, h jo. (ellenorzom holnap ha felertem pestre). nforce4-es gepen szol az 5.1? ha igen, akkor probalgass kulonbozo dmix filekat a via-s gepen, hatha vmelyik jo a hangkaridhoz (szol az 5.1). esetleg dmix nelkul van vmelyik progiban 5.1? korabban irta Sipi, milyen progit, hogy hivj meg, h 5.1-et hasznaljon.
I came. I saw. I lagged out.
-
CsY
aktív tag
nah guruk
előjött az első problémám... uj kernellel (2.6.13) generált és saját kernellel is bootkor:
PCI: cannot allocate resource region 7 of bridge 0000:00:1c.1
ezt 8,9 el is irja, és nem megy tovább...
A gép egy HP nc6220
kösziii -
Sipi
addikt
Szerintem még egy driver is kell magához a modemhez. az USB Net csak az USB-n keresztüli hálózati eszközkezelést végzi, magát a hardvert nem ismeri.
Én minden kernelem úgy forgatom, hogy az ÖSSZES létező USB-s dolgot modulba teszem, így sosem ér meglepi. Az eix-szel keress rá a modemed típusára, hátha nem kerneles, hanem külső meghajtós.
(Esetleg eix -S string, ez többet talál.)
-
Sipi
addikt
Mert ott a kernelben MINDEN modulba van téve, így ha van kerneldriver, akkor megtalálja. Esetleg egy-két fontosabb külső driver is rajta van, így automatikusan behúzza, ha kell.
De a kész rendszeren az van, amit Te felteszel.
eix: emerge eix. Gyorsan lehet vele csomagokat keresni. Csak időnként az update-eix-szel frissíteni kell a keresési adatbázisát.
-
PGee
tag
Nah modulok megvannak, net nincs...
DE!
ifconfig -a
És valószínűleg valamit felismert... Mert, van egy eth0, és egy eth1 (van egy lo is...)
Az egyik a haálókari, a másik csak a modem lehet, mert a wlan-t még nem raktam fel, meg az iwconfignál azt írja hogy egyik sem wireless...
Nah, ilyenkor mi a helyzet!!!
Jah és az eddigiekért is köszi mindenkinek mindent!!!
[Szerkesztve] -
escie
őstag
ha megy a modem, akkor már olyan nagy baj nem lehet.
már csak be kell állítani, gondolom.
ez adsl, amúgy? hogyhogy automatice ment a livecd-veL csak volt ne és kész? semmi beállítás nem kellett?
(amúgy, tudományom elfogyott, rég volt modemem, az sem usb, linux alatt. )
-
escie
őstag
akkor elvileg egy ethX eszközt látsz az ifconfiggal, ugye?
már csak azt kell beállítani, hogy kérjen a dhcp-től beállításokat.
át kéne nézned az /etc/conf.d/net és ugyanitt a net.example fileokat. az első adja meg, mely eszköz milyen ip-t, és hogyan kapjon, a második példákat ír.
azt írja /etc/conf.d/net, hogy ha üresen hagyod, akkor minden /etc/init.d/net.ethX dhcpről fog kérdezni... (tehát a modemhez tartozó eth eszköznek ne írj semmit, és akkor dhcp-ről fog dolgozni...)
ha minden megvan, akkor az /etc/init.d alatt hozz létre egy szimlinket, ami a net.lo-ra mutat, és az a neve, ami az eszközödnek. tehát, ha az eth1 a modemed, akkor /etc/init.d/net.eth1 mutasson /etc/init.d/net.lo -ra.
ha minden megvan, és okés, akkor próba: ''/etc/init.d/net.eth1 start''
(azt eth1 csak példa, persze...)
(remélem érthető, és működik, mert nem volt még ilyen rendszerem, de mennie kell. viszont ha mégsem, akkor bocs. )
ha működik, kap ip-t/dns-t, van net, akkor ''rc-update add net.eth(szám) default'', hogy minden induláskor beindítsa a netet.
-
PGee
tag
Nah, a helyzet:
init.d-ben nincsen csak net.eth0, az mutat net.lo-ra, amiben egy script van, net.eth1, nincs, csak az ifconfig írja ki. Az elsővel a net nem megy (sőt valami hibát ír, asszem vmi dhcp-vel kapcsolatos dolgot hiányol)... a másik (net.eth1) szimlinket nem tom a megadott módon létrehozni:
ln -s /etc/init.d/net.lo /etc/init.d/net.eth1
eredmény: net.eth1 -> nem találja a könyvtárat...
[Szerkesztve] -
escie
őstag
van egyéb hálókártya is gépben?
elmondom általánosan, hátha többre jutsz vele.
nos, az /etc/conf.d/net-ben lehet béállítani, hogy mely eszköz honnan/milyen ip-t kapjon...
ha megy a modul, megy a modem, akkor annak nyoma van valahol, nézz szét a dmesg-ben. (esetleg dmesg | grep eth)
nem értek a modemekhez, de ha tényleg eth eszközként jelenik meg, akkor már csak initszkriptet kell neki csinálni, a nevétől függően az /etc/init.d/net.[eszköz neve] formában. (ez a szimlink, ami az /etc/init.d/net.lo-ra mutat)
ha nem talál ehhez az eszközhöz az /etc/conf.d/net-ben beállítást, akkor dhcp-n próbálkozik.
mutatnál egy ''dmesg | grep eth'' és ''ifconfig -a'' kimenetet?
/etc/init.d/net.lo létezik egyáltalán??I'm back, baby!
-
escie
őstag
válasz dr_strange #4897 üzenetére
noigen.
mondom én, hogy semmi rálátásom a témára. nekem fix ip-m van.
amúgy a többi nem hibádzik?I'm back, baby!
-
warn!ng
tag
Ahoi mesterek!
Az volna a kérdésem, h próbálgattam belőni a magyar ékezetes console fontokat linux alatt (slackware... de ez lényegében lényegtelen ) ...de az mc keretrendszere annyira elcsesződik, hogy az leírhatatlan. ki milyen fontokat használ? vagy van erre valamilyen megoldás?
Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest