- Kitört a botrány az Amazonnál az irodai munka miatt
- A tenger alatti kábelek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az USA számára
- Geopolitikai kockázatok elől fut Tajvan legnagyobb chiptervezője, a MediaTek
- Úgy néz ki, hogy vizsgálatot indít az EU a Temu ellen
- Rohamosan nő Elon Musk AI-cégének az értéke
- Kitört a botrány az Amazonnál az irodai munka miatt
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Milyen routert?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- ASUS routerek
- Windows 11
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mobilinternet
- Gépész 3D tervezőrendszerek
Aktív témák
-
escie
őstag
szasztok gentoosok!
szeretném én is kipróbálni, ezért kérem a segítségeteket.
szóval: hol kezdjem?
tegyük fel, hogy adott egy gép, pucér vinyóval...
mennyi idő, mire lesz egy minden igényemet kielégítő rendszerem? zene, mozi, net, esetleg iroda, ''szépésokos'' desktop? olyan max30k-val tudok letölteni. a bináris ati driverrel gondolom semmi gondom nem akadhat, mert arra is nagy szükségam lenne, sokat játszok....
(még csak infót gyűjtök, konkrét problémám nincs. nézelődtem a magenta-n, de nem lettem sokkal okosabb. esetleg link is, jó lenne, valami hogyanról, ha lehet magyar...)I'm back, baby!
-
escie
őstag
válasz eddie303 #1656 üzenetére
khmm...
''élők sora''?! mi ez a kirekesztő magatartás? van élet a gentoon túl is. sőt.
nos, az van, hogy van egy 32megás boot partícióm, bootflag belőve. van egy swap, bekapcsolva. van egy rút partícióm, rajta a kitömörített stage2. innen mit csináljak? a doksi azt írja emerge -p system ; emerge system;
hát nem nagyon van ilyen parancson, hogy emerge?
be kell bútolni a ezt a rendszert, vagy a livecdről kell emerge-elni?
kicsit kavarás van, mert van egy másik linux is a vinyón, és az a partíció bútol...
mindegy, beteszek egy másik vinyót a gépbe, csak a gentoonak, majd jelentkezem. addig írjatok jótanácsokat!I'm back, baby!
-
escie
őstag
tehát.
stage1-ről kezdtem. partícionálás, bemount: boot, swap, root. zsír eddig okés. bemount a /home is (külön patríció). kitömörítem a stage1-et. remek. megtörtént a chroot dolog is. jött az emerge sync...
szenved, megáll, újrapróbálja másik szerveren, majd egy idő után kiírjam hogy ez nem fog menni, csináljak emerge-websync-et. jó megteszem. itt le is tértem a howto útvonaláról, de gondoltam egyenértékű az emerge sync -kel. ezután jönne a bootstrap, de nem jön, mivel ilyen file a környékemen sincs, honnan kéne lennie, nem tudom.
a tököm az tele van, felraktam egy ideiglenes uhut. elég csúnya ismerkedés volt, q ideges vagyok.
segítsetek!I'm back, baby!
-
escie
őstag
na itt vagyok.
bocs, hogy nem reagáltam, csak a leutóbbi hsz óta bootstrap, emerege system, emerge gnome.
szóval sikerült a telepítés...
a gond annyi volt elsőre, hogy nem tudta sync-elni, vsz a szolgáltatómnak köszönhetetően. úgyhogy 25.-ei snapshot van fent.
de azt hiszem lesz még rengeteg kérdésem...I'm back, baby!
-
escie
őstag
első tapasztalatom:
nagyon ingadozó teljesítmény... amúgy gyors, de ha éppen fordít valamit, akkor kissé belassul. ez nem volt észrevehető az előző linuxom alatt. mi lehet a gond?
más:
- hogy tudom elérni, hogy automatikusan induljon a gdm, miután bebootolt? így elég macerás, hogy kézzel indítom, illetve olyananok is használnák a gépet, akik nem értenek linuxhoz...
- a kernelt hogy lehet ''elkussoltatni'' bootoláskor?I'm back, baby!
-
escie
őstag
''DISPLAYMANAGER=''gdm''
ennek ellenére nem töltödik be induláskor a gdm...
az ''elkussoltatáson'' azt értettem, hogy nem végigírja az üzeneteket, hanem csak ilyen pontokat nyom a képernyőre...
az uhunál így volt...
nekem rémlik valami kernelparaméter erre...I'm back, baby!
-
escie
őstag
persze, látom a különbséget a telepítések közt, én arra gondoltam, hogyha kernel fordítottam uhu alatt, nem lassult le pl. az egérkurzor. de mindegy is, most épp firefox fordul, és semmi akadás...
''Az ''rc-update add xdm default'' parancs beteszi a grafikus indítómenüt, hogy elinduljon bootnál.''
jól értem, hogy a rc.conf-ba beírt gdm ellenére, illetve mellett kell ez is?
hamarosan kipróbálom, csak most nincs lehetőségem rebootolni.
amúgy az x megy, nem az a gond, hanem csupán annyi, hogy azt szeretném, ha automatice startolna a gdm...
(azt jól sejtem, hogy a gentoolkit nevű cuccot fel kell tennem? )I'm back, baby!
-
escie
őstag
zsír, nincs hang...
emerge -k alsa-t csináltam, elszállt valami hibával.
esetleg a kernelben nincs támogatás. genkernellel csináltam.I'm back, baby!
-
escie
őstag
2.4-es gentoo kernel(r14), a genkernel csinálta.
nem tudom, én megszoktam, hogy _működik_ a linuxom, nem kell a lelkivilágát ápolgatni. egyre inkább elfelé húzok a gentootól, eddig még csak szívtam vele. a fb sem megy, a terminál minden második kilépéskor 100%-os prociterhelést csinál. (???)
3 nap telepítés után böngészni tudok, azt' ennyi. most kezdhetek neki 2.6-os kernelt fordítani, még egy délutánt eltapsolva ezzel. de gondolom én vagyok a hülye, vagy valamit nagyon rosszul csinálok...I'm back, baby!
-
escie
őstag
eddig tökéletesen ment vesafb+fglrx kombó. (radeon9100)
az mc is 100%-os prociterhelést csinál ha kilépek belőle, nonszensz.
a kernel meg nálam egy délután, mert nem szeretem elkapkodni a konfigurálást. (najó, néhány óra)
alszok rá egy párat, de lehet nem éri meg a 2005-öt nálam a gentoo. nem nőttem még fel ehhez, gondolom...I'm back, baby!
-
escie
őstag
''Ezesetben NEM neked való a gentoo''
erre már rájöttem. majd meglátjuk, hogy a gentoo megy, vagy én idomulok hozzá...
nem fogom lekaszálni, sok időm/munkám van benne.
''Csak azt nem tudom, hogy mi alapján álltál neki, ha ezzel nem voltál tisztában''
bocs, hogy kipróbáltam. az alapján álltam neki, hogy neki akartam állni.
esetleg ötlet, mi baja lehet az mc-nek?I'm back, baby!
-
escie
őstag
válasz eddie303 #1683 üzenetére
a firefoxnak már mindegy. lefordult.
nekem úgy rémlik, hogy valamit már mahináltam a hotpluggal, még a telepítés közben. (megnéztem fent is van, rc update is volt...)
coldplugot most tettem fel...
az alsat meg pont, hogy nem tudtam telepíteni.
DMA-t hogy lehet megnézni? hdparm?
(most elhúzok lazítani egy kicsit, majd este olvasom el, ha válaszoltok.)I'm back, baby!
-
escie
őstag
ezt adta a qpkg:
/var/db/pkg/app-misc/mc-4.6.0-r11/mc-4.6.0-r11.ebuild
GNU Midnight Commander cli-based file manager [ http://www.ibiblio.org/mc/ ]
Compiled with USE Flags: gpm nls -samba ncurses X -slang -unicode -debug
tehát nincs samba támogatás...
valami nekem azt sugallja, hogy a gpm-el lesz a gond...
Veron: például rpg-ből telepítettem már csomagot gentoora, de ez nem a járandó út. van sokkal jobb csomagrendszere...
(szerk.: megnéztem, van dma is...)
[Szerkesztve]I'm back, baby!
-
escie
őstag
ezzel mit csináljak?
Calculating dependencies
*** You need to adjust PORTDIR or PORTDIR_OVERLAY to emerge this package.
más: feltelepítettem a gentoolkitet, de hogy tudom elérni? nincs ilyen parancs...
-
escie
őstag
elolvastam, majd alkalmazom...
de most fontosabb lenne az alsat belőni...
mindent úgy csináltam, ahogy a howto írta a magentán.
alsaconf sem látja a hangkártyát...
amúgy az oss megy, de nem ez kéne.
vagy elégedjek meg az oss-sel, miben más ez? nem egy elavult dolog?
szerk.: a kernelből mindent szedjek ki, ami a sound szekcióban van? persze a snd card support-ot kivéve? amúgy a snd-via82xx modul hajtaná ezt a kártyát...
-
escie
őstag
-----
a hsz félrement, de tkp felfogható upnak.
-
escie
őstag
ilyenre fordult az mplayerem:
MMX supported but disabled
MMX2 supported but disabled
SSE supported but disabled
3DNow supported but disabled
3DNowExt supported but disabled
ez kapcsolatban lehet a use flagekkel?
a /etc/make.profile/make.defaults amúgy tök üres.I'm back, baby!
-
escie
őstag
jó, okés, úgy döntöttem, újratelepítem az egész kócerájt.
mostmár tapasztaltabb leszek...
és 2.6-os kernelt, és xorg-ot választok.
viszont olvastam a howtokat a USE-zal kapcsolatban, fel is fogtam nagyjából, de azt mondják az ''okosok, hogy még bootstrap előtt gondosan be kell ezeket állítani.
mégis, hogy?? nem látom át, miért is kell egyik, avagy másik flag bekapcsolva/kikapcsolva legyen. esetleg függőségeket lehet úgymond felülbírálni velük??
elmondaná valaki nagyon szemléletesen? megköszönném.I'm back, baby!
-
escie
őstag
kösz, úgy lesz.
bár most újratelepítettem az egész cuccot(ezért nem voltam pár napja ). már kicsit keményebb optimalizációval, és ésszerűbb use flagekkel.
az mplayer forgatás már holnapra marad.
huhh, 13:00 óta fordul a kde. szerintem még ma meg lesz...
az ati-drivers -hez nem értesz véletlen? nem akar működni a howtok ellenére. azt sejtem, hogy nem jól konfigoltam a kernelt. modulként fordítottam radeon modult, meg az agp_gart -ot is.jó ez így??
az fglrx modul mondjuk betöltődik, mégsincs 3d-m.I'm back, baby!
-
escie
őstag
válasz tierbatyo #3184 üzenetére
van valami eszköz arra, hogy egy partíciónak valót lecsippentsek egy partícióból? persze úgy, hogy adat ne vesszen el.
mert egy ilyet én is szeretnék megcsinálni, hasonló okok miatt így, mint emvy...
ha nincs, akkor kivárom, míg lesz egy pár szabad napom...I'm back, baby!
-
escie
őstag
fglrx lesz az, ha jol tudom.
--------
kozosbe:
--------
most fordul a kde-em, bar mar a kde-t futtatom. meg hatvan csomag hatra van, asszem ma sem leszek kesz. tobb mint 24 oraja kezdtem a telepitest, de meg lesz boven dolga a procimnak. amugy komplikaciok mentes a szules eddig, bar grub baratommmal voltak kisebb malorok... lesz ezer kerdesem, ugyhogy keszuljetek.
eszembe is jutott egy:
mi van, ha ujra szeretnem forditani cakk-puder az egesz rendszert? gondolom lehet ilyet csinalni, mert asszem nem a legmegfelelobben allitottam be a forditonak a dolgokat. ha mar itt jarunk, athlon-xp(barton)-m van, mit irjak a make.conf-ba? gondolom van valameikotoknek ilyen procija...
--
igy masodjara, nehany honap slaki utan hatarozottan kellemesebb elmenyekkel gazdagodom a gentoo kapcsan...I'm back, baby!
-
escie
őstag
koszi, atveszem!
igen, annak idejen, mikor eloszor gentooztam, a legdurvabb flagekkel nem akart fordulni az xorg...
most az elobb csinaltam egy olyat, hogy ctrl+c-vel megszakitottam az ''emerge kde'' -t. az ugy jo, hogy ismet beirtam: emerge kde? mert dolgozik tovabb, csak nem tudom, hogy nem kavart-e be ez a kis balhe...
--------
kozosbe:
--------
melyik mirrorokat hasznaljatok? mert en mar belefutottam olyanba, hogy 403-at dobott, vagy lehalt a kapcsolat...
-
escie
őstag
na, kesz a kde, es az altal dependelt(mondjuk pl xorg ) cuccok telepitese, de volna ismet par kerdesem.
hogyan tudom a terminalokat/kde-t magyarra tenni?
az alsamixert hogyan tudom feltenni?
ezekre nem nagyon birok rajonni. a fo gond, hogy nincs hangom, pedig a kernelbe jol forgattam a dolgokat, ahogy eddig barmikor. mar nagyon redorchestraznek, szoval legyszi mielobb segitsetek...
elore is koszi!
(epp most izzitom az nvidia modult, remelem semmi gubanc nem lesz...)I'm back, baby!
-
escie
őstag
koszi, a hang osszejott.
a lokalizacioval kesobb foglalkozok, mert ujabb problema jott elo, megpedig az nvidia-kernelmodullal. most megprobalom ujraforditani, hatha az a baja, ha nem, akkor gaz van, mert nem tudom mi a gaz. pedig mar letesztelt, mukodo xorg.conf-fal probaltam...I'm back, baby!
-
escie
őstag
hat ez az, a mirroselect az pingel, de letoltes kozben nem sokat erek a kicsi pinggel.
mindegy, talatam egy gyors szervert irorszagban.
mar csak annyi gondom tamadt, hogy nem megy az nvidia gyorsitas. a doksi szerint jartam el, es egy mar kiprobalt xorg.conf-fal. az eredmeny: marad az nvidialogo a hatterben, es felebe/harmadaba jeleniti meg a kde-t. mikor beleptem, akkor is ilyen kusza dolgok vannak, egyszoval hasznalhatatlan... \
valaki, otlet?
(a dri-t bele kell forgatni a kernelbe, ha akarom hasznalni a gyari nvidia modult?)I'm back, baby!
-
escie
őstag
nem jott be.
ha nincs xorg.conf az /etc/X11 konyvtarban akkor fut az X szepen, akkor van gond, ha az nvidia modult hasznalnam. letiltattam az nvidia logot, semmi haszna, most fekete felulet felett van egy osszeganyolt kde-m...
de asszem legalabb a glx megy, bar nem sokat erek vele, mert a graf felulet hasznavehetlen.
remelem nem kell ujraforgatnom az x-et...
legyszi segitsen valaki, mert igy megint nem lesz hosszu eletu a gentoom.I'm back, baby!
-
escie
őstag
a driver az nvidia, igen.
az agpgart az modulként megy.
lsmod > prohardver!
Module Size Used by
nvidia 3465756 0
agpgart 29384 1 nvidia
ez egyébként mindig így van, akkor is, ha nem az nvidia modul hajtja az x-et, mivel automatice tölti ez a modult.
-------------
xorg? most emergeltem néhány napja:
X Window System Version 6.8.2
Release Date: 9 February 2005
X Protocol Version 11, Revision 0, Release 6.8.2
Build Operating System: Linux 2.6.12-gentoo-r9 i686 [ELF]
Current Operating System: Linux localhost 2.6.12-gentoo-r9 #3 Tue Aug 23 02:27:53 CEST 2005 i686
Build Date: 22 August 2005
nvidia-kernel verziója:
1.0.6629-r4
legalábbis ez a verziószám, ha jól értem. tisztázzuk, hogy az adataimban még a régi kártyám szerepel, mielőtt még teljesen hülyének néztek.
az xorg logja semmi különöset nem mond, látszólag minden rendben, ez a legelszomorítóbb.
[Szerkesztve]
-
escie
őstag
válasz dr_strange #4037 üzenetére
opengl-update volt, igen, de talán nem is itt van a gond, mivel a glxgears elég szépen megy. eléggé használhatatlan a graf felület, ezért nem tudtam glxinfot nézni.
de mennie kell az openglnek, mert valami 2000 körüli értéket adott a glxgears...
más ablakkezelőt nem próbáltam, de a sima starx-re egy olyan x indul, hogy nyitva van pár xterm, és itt is rossz a kép...
sőt rosszab. a balfelső sarokban zizeg valami csík, azt' annyi...
az ominózus xorg.conf-ot felteszem mindjárt valahova, nem akarom bemásolni ide, meg részleteket sem akarok idetenni, mert az nem adna teljes képet...I'm back, baby!
-
escie
őstag
bocs, hogy floodolom a topikot, de volna egy újabb idevágó kérdésem:
honnan veszi a beállításokat az xorg, ha nincs xorg.conf az /etc/X11 kvtr alatt? mert ezek a beállítások nekem pont jók lennének, csak az nvidia driverrel...I'm back, baby!
-
escie
őstag
válasz dr_strange #4047 üzenetére
sima 80x20-as karakteres módban megy a konzol.
tudok emergelni frissebb nvidia-kernelt? vagy tegyem fel a nvidia féle csomagot, és nem a portage-ból?
egyáltalán, hogy tudok egy jó xorg.conf-ot létrehozni. nem vagyok nagyigényű, 1024x768 kéne, működő nvidia gyorsítással...
mindig is nagy mumusom volt ez a hülye x...I'm back, baby!
-
escie
őstag
válasz dr_strange #4050 üzenetére
ezek mire jók? ennek segítségével tudok újabb drivert beszerezni?
azt hiszem root jogok kellenének ehhez, de nem tudok su-t használni. hogy tudnam megcsinálni, hogy a júzerek tudjanak su-t hasznalni?
és kösz az xorg infókat is, felhasználom...
-
escie
őstag
jahh, most már végre tudom, mire jó a wheel csoport.
jó pap holtig.
köszi...
amúgy ez lett a kimenete annak, amit dr_strange írt:
localhost andris # emerge -pv nvidia-kernel nvidia-glx nvidia-settings
These are the packages that I would merge, in order:
Calculating dependencies ...done!
[ebuild R ] media-video/nvidia-kernel-1.0.6629-r4 0 kB
[ebuild R ] media-video/nvidia-glx-1.0.6629-r6 0 kB
[ebuild R ] media-video/nvidia-settings-1.0.6629 0 kB
Total size of downloads: 0 kB
-
escie
őstag
nem hozta létre a két file-t, hát létrehoztam magam, beleírtam, amit kellet, mostmár meg is látja a frissebb drivert, de ilyet ír:
-----------------------------------
Calculating dependencies \
!!! All ebuilds that could satisfy ''app-admin/eselect-opengl'' have been masked.
!!! One of the following masked packages is required to complete your request:
- app-admin/eselect-opengl-1.0.1 (masked by: ~x86 keyword)
For more information, see MASKED PACKAGES section in the emerge man page or
section 2.2 ''Software Availability'' in the Gentoo Handbook.
!!! (dependency required by ''media-video/nvidia-glx-1.0.7676-r1'' [ebuild])
-----------------------------------
unmaskolni kell ezt az eselect-opengl-1.0.1 -et is, ha jól értem?
-
escie
őstag
még az eselect nevű ebuildet is ki kell maskoljam.
innen már jónak tűnik:
----------------------
Calculating dependencies ...done!
[ebuild U ] media-video/nvidia-kernel-1.0.7676 [1.0.6629-r4] 5,499 kB
[ebuild N ] app-admin/eselect-0.9.6 -bash-completion -doc 76 kB
[ebuild N ] app-admin/eselect-opengl-1.0.1 41 kB
[ebuild U ] media-video/nvidia-glx-1.0.7676-r1 [1.0.6629-r6] -dlloader 0 kB
[ebuild U ] media-video/nvidia-settings-1.0.20050729 [1.0.6629] 1,032 kB
Total size of downloads: 6,649 kB
-
escie
őstag
azt hogyan tudom elérni, hogy bootolás után kdm fogadjon?
nézegettem az inittabot, meg olvastam itt Bővebben: link az initscriptekről, de nem lettem sokkal okosabb...I'm back, baby!
-
escie
őstag
dr_strange, tirebatyo, kösz, skierült a kde-t belőni, hogy induljon.
--
van még pár kérdés a tarsolyomban:
milyen betűtipust állítsak a konzolra, hogy magyar is legyen, az összes magyar karakterrel, illetve az mc és a többi ''grafikus'' programban is jó legyen. ezt még kifejtem. szóval az a gond, hogy az mc paneljeinek a fala nem egy egyenes vonal, hanem ilyen házikó alakú karakter. remélem érthetően írom le...
jelenleg a doksiban írt CONSOLEFONT=''iso02.16'' van beállítva.
--
a másik gondom csak esztétikai.
azt szeretném elérni, hogy a reiserfs partíciók felmoutolásakor ne írja az üzeneteket, amit szokott. azért kéne ez, mert így összepiszkítja a bootoláskor a szép sárga-kék sorokat.
meg lehet ez oldani?I'm back, baby!
-
escie
őstag
Aktív témák
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
- NOD32 / Internet Security / ESET termékek hivatalos forgalmazója
- GTA V komplett, eredeti PC verzió eladó
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest