- Kitört a botrány az Amazonnál az irodai munka miatt
- A tenger alatti kábelek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az USA számára
- Geopolitikai kockázatok elől fut Tajvan legnagyobb chiptervezője, a MediaTek
- Úgy néz ki, hogy vizsgálatot indít az EU a Temu ellen
- Rohamosan nő Elon Musk AI-cégének az értéke
Aktív témák
-
tuxika
csendes tag
köszi a gyors reagálást
Budapest lenne , 900as AMD konfig, tehát 32bites.
karbantartás , frissítés annyira nem fontos. -
tuxika
csendes tag
jham az kimaradt hogy otthoni célre kellene, netezés tulajdonképpen..
-
tuxika
csendes tag
ha esetleg valaki válana ilyet az mailban is írhatna. ha ide nem tenné meg.
köszönöm. -
Sipi
addikt
E héten már nem érek rá, a jövő hetem még cinkes. Autóm nincs.
Na most nem tudom, mennyire ismered a Gentoo-t, de nem valószínű, hogy egy használható desktop rendszert egy nap alatt fel lehet rá tenni. Sőt, hasonló gépem van, tutira nem. Pár nap. Ehhez valószínűleg nálam kellene hagynod a gépedet (mert én meg nem fogok Nálad aludni ).
Ja, és mivel a Gentoo eszement mértékben egyénre szabható, nem árt majd egy-két órában tisztázni, nem csak azt, hogy milyen programokat akarsz, hanem azt is, milyen támogatással.
És egy szende kérdés: anyagilag hogy gondoltad?
SipiMont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!
-
dr_strange
senior tag
''karbantartás , frissítés annyira nem fontos.''
hát, az egész Gentoo lényege tkp a folyamatos frissítés és karbantartás (na jó, ez túlzás, persze elvan az úgy is, ha egy évig hozzá sem nyúlsz, de akkor minek forrásalapú rendszer?)JRR Tolkien nyelvei - aglardh.middangeard.org.uk
-
tuxika
csendes tag
azzal nem lenne gond, hogy otthagyjam a gépem megtudok lenni nélküle azt hiszem, azt hogy milyen progik kellenének rá azt persze lelehet beszélni, ha odaáig jutna a dolog.
az anyagi dolgát meg rádbíznám, annyit tudok mondani, hogy debiant 3-4Eért telepítenek fel ahol láttam, szóval ebböl kiiundulva valahogy én is ennyiben gondoltam, ha a lehetöség adott.
én úgy értettem, hogyha felrakja valaki a Gentoot, utána azt magam is tudom szerintem frissíteni, karbantartani, és ehez nem kell már az aki felrakta
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
Te, ha utána magad karbantartod, fel is tudod rakni!
Hát, nem akarok pénzéhes dögnek látszani, de mivel ezzel több NAPI meló lenne, a 3-4k nem túl kifizetődő. Annyiba csak a villanyszámla ellesz.
De én úgy látom, ha ennyire elszánt vagy, a telepítés lazán menni fog egyedül is. Igazság szerint az a legkönnyebb rész, ugyanis marha jól dokumentálva van. Pont a későbbi beállítás (mit akarsz, hogyan akarod) a macerásabb.
De ahhoz meg még ebben a topikban is vannak jó leírások. Sőt, a Gentoo fórumán a documentation, tips, tricks nagytopikban egy tonna.
-
Yom
aktív tag
Na vegre itthon
asszem megvan a kiszemelt. nemsokara kiderul, hogy be tudja e szerezni a ceg (ahol melozok), vagy sem. Hauppauge WinTV PCI-FM, ahogy neztem ez Bt878 chip-es. Hauppage taviranyitoval is lehet vezerelni a gepet? ilyenre gondolok, hogy progamozzni a gombokat, egerkent hasznalni (elinditani az xmms-t az agybol) stb... pinnacle taviranyitoja soros portra m1, es azt lehet hasznalni egerkent.
mod: melyik topikra gondoltal pontosan a gentoo forumon? en rakerestem a tv tuner szora, de nem talaltam olyan topikot, ahol azt targyaljak kinek mi van, es hogy m1
[Szerkesztve]I came. I saw. I lagged out.
-
tuxika
csendes tag
elszántság az van persze.. az ember mindig az ha új dolog elé néz föleg egy windoz után ezt a karbantartást azért, mert írni, mert gondotlam nem olyan bonyi ez , de lehet tévedtem. lehet hogy az ember feltudná telepíteni doksikkal együtt, csak szerintem az a tuti , ha egy hozzértö ''profi'' teszi... igaz ekkor meg én nem fogom megtanulni, és ugyanolyan sötét leszek hozzá , mint most
hát mai világban tényleg nem olcsó a villany
olvasgattam már a topicot, és neten is néztem már kicsit, hogy mi merre van.. netes telepítéssel lenne már az elején gondok, mert otthon nincsen sajna még netem, igy valami mást kéne kitalálni ehez. láttam, hogy lehet cdröl is telepíteni, de utána nem árta ha az ember frissíti a rendszert, azt meg gondolom net nélkül elég lehetetlen vállalkozás
most igy megfogtál, hogy miteveö legyek, voltak már utamban pár ''linux'' diskek (suse,uhu) csak az mégse az igazi , legalábbis nekem nem jöttek be
erröl meg a pepecseléstöl eltekintve csak jót hallottam -
Sipi
addikt
Nekem ilyen tunerem van.
Jól megy, a távirányítós kérdés pedig nem értelmes Linux alatt.
(A lirc kezeli, az meg azt vezérel, amit beleírsz a konfigjába. Vagy aminek direkt lirc támogatása van. Az egérhasználatot úgy emlékszem, a lircmd démon csinálná, de sosem használtam.)
Pontosan arra a topikra, amelyikben ezt tárgyalják.
Nem tudom, mert sosem néztem bele, csak rémlik valami topik, ahol ilyet tárgyaltak. Lehet, hogy már törölték?
-
-
tierbatyo
senior tag
-
Sipi
addikt
válasz tierbatyo #4657 üzenetére
Nem tudok általános megoldást kiagyalni, ami minden ablakkezelő alatt megy. Ha csak egyhez kell, akkor pl. a Desktop/Autostart folderbe teheted, az minden loginnál lefut. De nem jó, mert le is kell állítani, ha kilépsz. Akkor vizsgálni is kellene, hogy csak ha nem fut, akkor menjen...
Vagy átírod a startup sessiont a /etc/X11/Sessions-ben, a végére biggyeszted ezt is.
-
Yom
aktív tag
Sipi: Hauppage Wintv PCI-FM nek milyen taviranyitoja van?
ilyen Bővebben: link vagy ilyen Bővebben: link?I came. I saw. I lagged out.
-
Yom
aktív tag
hogy kell ebuild-ot kesziteni a 0-rol? gentoo-wiki n csak ebuild update van. a gentoo.org on levo doksi jobb, de igazabol meg most sem erzem magam kesznek arra, h megirjak 1 ebuild-ot a 0rol pl: fuggoseget honnan tudom meg? honnan tudom, hogy hogy kell megadni azt, hogy 1 plugint beleforditson? stb...
tuxcmd -hez kene ebuild. ami van ebuild az csak binaris valtozat, es nincs benne a gnome-vfs csomag, es igy nem tud ftp-t hasznalni, tomoritett allomanyokba belenezni stb...I came. I saw. I lagged out.
-
Sipi
addikt
Nulláról elég bonyolult, ha meg akarod tanulni, mert a Portage-nak rengeteg python-függvénye van, meg inherit package-ok, stb.
Egyszerűbb, ha egy létező ebuildet fogsz, átmásolod és szerkeszted. Lehetőleg bonyolultat, hogy lásd, miket lehet csinálni. (Annál úgyis sokkal többet.)
-
Yom
aktív tag
van 1 regi (0.4.10) ebuildom tuxcmd-hez ami forrasbol telepit, de ott meg rengeteg mas fuggoseg is van hozza, ami a mostanihoz nem kell, es abban nincs benne a vfs plugin.
van 0.5.70-es (legujabb verzio) ''binaris ebuildom'' is (0.5.39et atneveztem, es mukodik), de ebbol is hianyzik a vfs plugin. ez a 0.4.10-hez kepest sokkal kevesebb sort tartalmaz.
tuxcmd ebuild eleg 1xu. csak gtk2 a fuggosege. szted ebbol (0.5.70) induljak ki, es probaljam beletenni a fuggoseghez a gnome-vfs-t? gondolom ha mar fennvan a gnome-vfs, akkor mikor fordul a tuxcmd, biztos eszreveszi, es bekapcsolja. vagy tevedek?I came. I saw. I lagged out.
-
Yom
aktív tag
most talaltam:
Bővebben: link
ezen belul: tuxcmd_0.5.39-1.1_i386.uhu (381138 byte)
''A jelenlegi változatban már van VFS, dev állapotban, azaz
van ftp és smb lehetőség. A Setting>Preferences:Experimental-on
a jelölőnégyzetek kipipálandók, az ftp/smb a Plugins>Testplugins
alatt érhetők el.''
nalam az experimenteltalban nincs VFS. gondolom a 0.5.70 ben mar kikerult innen. megneztem a testplugins-t. ha belepek azt irja: Test VFS Plugin. ezalatt csak 1 plugint tudok valasztani, a Null Plugin-t. alatta meg van command, user, password sor, illetve 1 jelolo negyzet, ami anonym vfs-t kapcsol, es ekkor usert es passt nem kell beirni. a command sor ures. ez a gyari beallitas. de nem mukodik a VFS plugin.
arra gondoltam, hogy ha forrasbol fordul gnome-vfs-sel, akkor talan itt null plugin helyett ki tudom valasztani a gnome-vfs-t is, es akkor mukodne.
-
Yom
aktív tag
olvasgattam amit talaltam es google-n, majd megneztem a konyvtart.
ls -l /usr/lib/tuxcmd/
összesen 32
-rw-r--r-- 1 root root 21440 sze 20 14:06 libgnome_vfs.so
-rw-r--r-- 1 root root 7248 sze 20 14:06 libnull_plugin.so
a libgnome_vfs.so is fenn van. csak nem tudom kivalasztani mint plugin. ez mitol lehet? rossz volt az ebuild? vagy lehet h nem a legjobb a tuxcmd-nek ez a valtozata?I came. I saw. I lagged out.
-
Yom
aktív tag
válasz tierbatyo #4665 üzenetére
felraktam en is a lineakd-t.
annyira nem vagyok tole elajulva, mert nincs a billemhez config benne. most a general-t hasznalom, es probalom a maradek par gombot meg beizzatani.
nalam tokeletesen indul az X-el 1utt. csak annyit csinaltam (ahogy Sipi is mondta), hogy a ~/Desktop/Autostart/ -ban hozzaadtam a start.sh parancsfileomhoz a lieakd parancsot. igy miutan elindult az X betolti a lineakd-t is.
-
Sipi
addikt
Bináris ebuildet nem használhatsz forrásosra, mivel abban semmiféle config, make, make install nincs. És függőség sem nagyon.
Indulj ki a forrásosból, nevezd át a megfelelő verzióra. Szedd ki az iuse-ból, ami nem kell, tedd bele, ami igen. A későbbi részben látni fogod, hogyan kell megadni egy use függőségnél, mit és hogyan fordítson. Valamelyik, már nem kellő függőséget nevezd át gnomevfs-re.
-
Yom
aktív tag
ezt az 1 nem binaris ebuild-t talaltam (0.4.101): Bővebben: link. tobbi ebuild: Bővebben: link.
akkor most nezzen igy ki az ebuild?
# Copyright 1999-2004 Gentoo Technologies, Inc.
# Distributed under the terms of the GNU General Public License v2
# $Header: $
P=`echo ${P} | sed 's,\(-.*\)\(-.*\),\2\1,g'`
DESCRIPTION=''Tux Commander - Fast and Small filemanager using GTK2''
HOMEPAGE=''http:/tuxcmd.sourceforge.net/''
SRC_URI=''mirror://sourceforge/tuxcmd/${P}.tar.bz2''
SLOT=''0''
IUSE=''''
LICENSE=''GPL-2''
KEYWORDS=''~x86''
DEPEND=''>=x11-libs/gtk+-2
sys-fs/gnomevfs-mount''
RDEPEND=''>=x11-libs/gtk+-2''
src_install () {
dobin tuxcmd || die
dodoc COPYING README
}
az a gaz, h egyik ebuildban sincs igazan olyan resz, amit tudnek hasznositani. a nem binaris valtozatban sincs make, make install stb.
vegre veszprembe is bekotottek ujra a netet 3 hetet kellett ra varni na most lepek, mert melo van, majd leszek kesobb
-
PGee
tag
Van valami különbség a két módszer között? Ha igen, akkor pontosan mi?
make menuconfig
make && make modules_install
és a másik:
genkernel --menuconfig all -
maniac
senior tag
Az elsonel annyi, hogy te csinalod meg a kernel forgatasahoz szukseges parancsokat. make menuconfig ugye a menus kernel konfigolas, aztan make-el leforditod, make modules_installal meg a modulokat forgatod le. a genkernel --menuconfig all pedig fogja. megcsinalja a make menuconfig parancsot, aztan megcsinalja a kernelforgatast, de pluszban a liloba, v grubba is beleteszi azt amit kell, meg ilyenek. en a genkernelt ajanlom gyorsabb, es kenyelmesebb
remelem annyira nag yhulyeseget nem mondtam -
Yom
aktív tag
lehet, hogy gyorsabb, de nem tudod, hogy mit csinalt a genkernel. ha meg utolag nezed meg, hogy mit allitott, akkor meg uott vagy, mintha kezzel konfiguraltad volna
nalam pl, nem mukodott az ati opengl+framebuffer 1utt, mikor genkernelt hasznaltam. kezi kernel configgal mukodott. (nem tudom, mit rakott bele a genkernel amitol nem ment, de nem is akartam megkeresni)
amugy ha kiadod a make install-t, az a helyere masolja a kernelt. ha grubot hasznalsz, akkor mas dolgod nincs is (persze, ha jol beallitottad mar korabban a grub.conf-ot). lilonal meg /etc/lilo.conf szerkesztese, es lilo parancs kiadasa.
-
pampika
őstag
hello topic
Én is nekiálltam telepíteni a gentoo-t.Egy ibm t41es notin próbálkozom,de sajna elakadtam
Addig minden okés,hogy a livecd indul,rájöttem,hogy kell installálni a gépre Beállítgattam a partíciókat,van rajtuk file rendszer.A kernelt kézzel állítgattam be(támogatja a pentium m-es procit jól) és le is fordult.Viszont innentől elakadtam.
Gondolom a partícionálás/boot beállítások miatt,de a win már el sem indul,szal a linuxot kéne de nagyon életre kelteni.Azonban a leírásban sokszor használná az 'emerge' parancsot,de nekem azt írja ki,hogy nem ismeri ezt a parancsot
És ez kéne a grubhoz is...
Szóval most a gépem megy live cdről,de amúgy seképsehang.A netet nem tudtam rá összehozni parancssor alatt,szal offline módban a cd-ről kéne valahogy életet lehelni bele.
Segítsetek lécci
Köszi előre is! -
Sipi
addikt
válasz pampika #4685 üzenetére
Ööö, a telepítési doksi alapján csinálod?
Internetről install: Bővebben: link
Netmentes install: Bővebben: link
Valami lépést tutira kihagytál... Ha az útmutatót követed, tutira menni fog. Telepítés közben net is van, és emerge-nek pedig lennie kell, különben nem is telepítetted fel.
-
Sipi
addikt
Alapnak jó lesz, csak ne terjeszd
(Most nincs benne USE flaggel kikapcsolható módon a gnome-vfs, de Neked ez most megfelel, mert úgyis van fent Gnome-od.)
Szerintem menni fog. A lokális portage fában (ahova tetted) csináld meg a megfelelő könyvtárát, másold oda, ebuild tuxcmd.ebuild digest, majd próba.
-
pampika
őstag
Amit linkeltél offline útmtató,azt használtam végig.
És mindent úgy csináltam,ahogy írták.Minden parancsot,amit írtak,kiadtam neki és le is futott rendesen.
A kernel is lefordult elég gyorsan (cca. fél óra.vagy lehet több,mert éjszaka volt és párszor bealudtam közben )
Ezzel az emerge-el van baja,nem találja...kezdjem előről az egészet?
Mert végülis az is megoldható,úgyis már szinte minden parancs megy fejből,annyit próbáltam
Nekem nem akkora gond,ha nincs net install közben.Azt is csinálgattam,de nem jött össze.Egy routerünk van,ami dhcp-vel osztja az ip-ket,de hiába írtam neki be a leírásban levő dhcpcd parancsot,azt írta,hogy már be van állítva,de mégsem akart kimenni a netre.
szerk:hmmm,most látom az online doksiban,hogy
''Warning: The stage3-athlon-xp-2005.1.tar.bz2, stage3-pentium3-2005.1.tar.bz2 and stage3-pentium4-2005.1.tar.bz2 files have a serious permission error. After extracting any of these, run chmod 0755 /mnt/gentoo to fix the error before continuing with the installation.
''
Lehet,ez kavart be neki...az offline doksiban amúgy több helyen is van elírás,pl. könyvtárnevekben.Azokat kézzel kellett megkeresni,de aztán már ment
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
válasz pampika #4689 üzenetére
Az emerge vagy a stage része, vagy a bootstrap során kerül fel. Lennie kell, mert a Portage része, ha nincs Portage, Gentoo sincs.
Ezt a bugot nézd meg, hátha ez okozta a gondot.
Az alább linkelt doksit nézd meg. A netnél mi a hiba? ifconfig kiírja a kártyát, az IP számot? Mert lehet, hogy csak rossz a dhcp szerver, és nem ad pl. DNS szervert. Akkor kézzel kell beállítani.
-
Sipi
addikt
válasz pampika #4691 üzenetére
Ha látja, akkor az útmutatóban leírt valamelyik módon mennie kellene. Ha nem, akkor a routernek lesz valami gondja...
A telepítésnél lehet ''automatikusan'', illetve kézzel is csinálni a hálóbeállítást. A kézinél le van írva minden, mit hogyan kell megadni - ha már a DHCP nem oszt ki semmit...
-
pampika
őstag
No,újra itt,szobatársam gépéről
A netes dolog továbbra sem megy,de mindgey.Majd ha felállt a rendszer,majd összejön...
Most mindent újrakezdtem,valszeg nem csak a hozzáférési jogokkal volt gond,hanem menetközben többször újra kellett indítanom tegnap,így valszeg vmi elveszett,amit igényelt volna.
Most minden ment szépen,van emerge is Most ott hibádzik a dolog,hogy nem akar elindulni a make menuconfig.Az alap softlink a kernelre persze nem volt jó,megkerestem a kernelt,most odamutat a link,de nem megy.
Ezt írja ki:no rule to make target 'menuconfig'.Stop.
Szal erre kéne vmit kitalálni.Köszi -
Sipi
addikt
válasz pampika #4693 üzenetére
Net: mi a hiba? Mit csináltál, ami után még mindig nem megy?
Furcsa, mert telepítés során egyetlen egyszer kell újraindítani, miután elkészült a kerneled, fent van az alaprendszer, a bootloader. Ekkor reboot, hogy a friss-ropogós Gentoo éledjen fel, ne a chrootolt környezetben matass.
Ha no rule to make menuconfig, akkor vagy nem kernel az a kernel, vagy nemtudommi, de még symlink nélkül is mennie kell. Csak be kell lépni a kernelfába, ott kell kiadni a parancsot.
-
Yom
aktív tag
vegre ujra pesten a gentoomnal
a tuxcmd vel meg nem volt idom foglalkozni, de hamarosan nekilatok.
megvan a tv tuner. sikerult szerezni pctv stereo t megis. most fogok nekilatni. sztem hamarosan jovok is a hibakkal. most futom meg vegig a korabbi hozzaszolasokat.I came. I saw. I lagged out.
-
Yom
aktív tag
hogy tudom a leg1xubben megnezni, hogy a kartyan milyen tunerchip van? most akarok majd nekiallni, de a dobozon, es leirasban nincs benne a tuner tipusa.
I came. I saw. I lagged out.
-
Sipi
addikt
Ha PCI-os, az lspci talán kiírja...
Ha meg nem, fordíts le minden értelmes video4linux modult a kernelben, és modprobe-old.
A dmesg majd kiírja, melyik volt sikeres, és mit talált.
Vagy google, ha a kártyán látható FEC, vagy milyen azonosítóra keresel, mindent leír róla.
-
pampika
őstag
Netnél nem tudom,mi a hiba.Ami benne volt a leírásban,megcsináltam mindent,beállítottam az átjárót,ip-t,de mégsem megy.
Viszont multkor se volt netem és akkor a kernel lefordult
Viszont egy olyan dolgot észrevettem,hogy amikor keresgettem a kernelt és vmi annak látszó dolgot találtam és belenéztem cat-tal,akkor vmelyiket megmutizta rendesen,de volt olyan,hogy csak értelmetlen karaktereket kezdett sorolni végtelenségig,mint a file tartalma és ha kiléptem belőle ctrl+c-vel,onnantól a parancssorban is ezeket a karaktereket írta a kisbetűk helyett.Ha nagybetűkkel gépeltem,úgy rendesen bejöttek a karakterek,csak akkor meg nem fogadta el a parancsokat.
Aztán csinált olyan mókát is,hogy amit egyik terminal alatt láttam könyvtárfát,azt másik terminal alatt nem,vagyis hinyoztak bizonyos könyvtárak,file-ok.Erre se tudtam rájönni,miért
Az emerge az vmi netes dolgot csinál,nem?Ha megtalálom a kernelt vmelyik könyvtárban,akkor azt nem tudná kezelni net nélkül?Mert megtaláltam(tuti az,mert pont azt a nevű filet akarta netről is leszedni),de akkor se volt hajlandó elindítani a kernel config progit
Aktív témák
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
- GTA V komplett, eredeti PC verzió eladó
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
- PC játékok, csere on
- Pc játékok (szép állapotban)
- Xbox Game Pass Ultimate / Core / PC előfizetés 1-36 hónap AZONNALI KÉZBESÍTÉSSEL!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN licenckulcsok - kedvezményes ajánlatok (frissítve: 2024. 10. 01.)
- Windows 10, 11 Professional, Home, Enterprise licenckulcsok 64, 32 bit - MEGA Akció!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest