Új hozzászólás Aktív témák

  • Gyurci97

    csendes tag

    Anyám megnézte a használt ELM-4621-et, de nem tetszett neki, így nem éltünk a lehetőséggel.

    Ezért mi végül az új Aldi-s FERREX [link] mellett döntöttünk. 44 cm vágási szélesség, 1800 W, 50 ezer Ft, 3 év garancia - elviekben elérhető javtószolgáltatás is.
    Dobozból kivéve, összeszerelve meglepően masszív kis szerkezetnek tűnt az eszköz. Persze műanyag minden, de nem a papírvékony fajta, nem spórolták ki belőle az anyagot. Szépen össze van illesztve mindenhol, nem lötyög, nem nyaklik össze, érzésre egyben van.
    A szár / vezetősín ugye fém, könnyen összehajtható, állítható és vannak hozzá kis kábelvezetők, ami szimpatikus. Persze ez szubjektív, de szerintem kimondottan pofás, dizájnos darab.

    Elsőre a fűgyűjtő kosár tűnt gyenge pontnak, azon már meg se lepődem, hogy szövet, de legalább van neki egy viszonylag masszív fém váza. Ami a kreténség benne, hogy a hozzá való fogantyút rá kell pattintani, de olyan kis felületen érintkezik a kosárral, hogy ha annál fogva üresen már egy nagyobbat rántok rajta, kiesik a helyéről. Viszont van rajta egy kis műanyag fityegő, ami jelzi ha tele van a kosár.

    A kerekek szépen gurulnak, a hátsó kettő csapágyas. A központi magasságállítás (20 - 70 mm 7 fokozatban) egyszerű és hasznos - nekem még sose volt állítható fűnyíróm, viszonylag sík a kert, de azért van benne egy-két bukkanós rész, amihez jól jön. Beindítva kicsit hangos, de kimondottan jó hangja van neki, süvít, mint egy gázturbina.

    Első használat alapján (kb. 2,5 óra) jelesre vizsgázott. Szépen megy, egy kézzel is könnyen lehet tolni alacsony tömege miatt (15 kg). Érződik, hogy van benne erő, még a jelentősen túlnőtt susnyást is jól vitte, főleg ha az ember nem telibe tolja keresztül rajta. A kert 1-2 homokosabb sarkában néha felült vagy kicsit megsüllyedt, ezen a magasságállítás segít. Szerencsére van egy szegélynyíróm, amivel a kicsit neccesebb helyekre utána be tudok nyúlni (Fieldmann, amúgy egy rakás sz*r), így nem erőltettem, igyekeztem nem leégetni a motort. Nem szeretem a szélsőségeket, így a legkisebbnél eggyel magasabb állításban toltam végig a kert 90%-át, így nagyon keveset akadt el.

    Sajnos kavicsot talált így is párat, egyik-másik nem is hangzott olyan szépen, de a műanyag ház nem sérült, ellenben a kés a művelet végére kapott bőven. Nem tudom mennyire van moslék fémből a kés, de nem is akarom a rovására írni, ez visszatérő probléma volt minden régebbi fűnyírónknál, majd leveszem és kikalapáltatom. Remélem fogok tudni venni hozzá pótkést is.
    Ha kicsit homokosabb, szárazabb talajra futottam vele, akkor képes irdatlan módon porolni és simán beteríti magát is retekkel. Ettől független kulturáltan jár. A kosarat nagyon szépen telerakja, annak még fullon is van tartása, de ahogy fentebb írtam, az utólag felpattintható fogantyú a kezedben marad ha le akarnád venni a teli kosarat. Szerencsére enélkül is megoldható az ürítés, a fém keretet fogva könnyű mozzanat, csak kevésbé elegáns. Nekem a kert + utca (sarokház) nyírása közben 6x kellett ürítenem. A 2,5 órás folyamatos igénybevétel után a műanyag ház a motornál átmelegedett, de nem lett forró, tartása megmaradt.

    Összesítve az első benyomás kimondottan szimpatikus. Miután előtte tologattam kicsit a Makitát is, ami ára újonnan ennek háromszorosa, nem éreztem azt, hogy ez annyival rosszabb minőséget képviselne. Kíváncsi vagyok meddig fogja bírni ez a kis szerkezet, bízom benne, hogy állni fogja a próbát, mert még vár rá egy valag fűnyírás a szezonban. A 3 év garancia persze ad egy megnyugvást, illetve az is, hogy nem szakadt bele a pénztárcánk szerencsére. Ha majd gyűlnek a tapasztalatok, írok még.

Új hozzászólás Aktív témák