-
IT café
Új hozzászólás Aktív témák
-
s4tch
veterán
válasz szaki58 #103751 üzenetére
A platform maga kitűnő. Stabil, a minivel is gyors az app, folyamatosan fejlesztik, talán a legtöbb szolgáltatást ez támogatja (Apple Music kivételével a nagyobb szolgáltatók benne vannak). Részemről a mini is ajánlott, korrekt hangja van optikán. A Prót még nem hallottam (holnap veszem át az enyémet), csak annyit fogadok el tapasztaltabb kollégának, hogy külső dac mellé elég a Pro, a Pro+ csak akkor kell, ha a belső dacot használná az ember. Állítólag a lineáris tápot meghálálják; a minit bármire lehet dugni, egyformán szól. Mindenesetre annyira olcsó holmik ezek, hogy képtelenség rosszul járni velük.
-
szaki58
aktív tag
válasz s4tch #103752 üzenetére
Köszönöm. Továbbítom neki.
Pro + lesz, és alapból a belső DAC-ot fogja használni. A táp meg van, ha nem is lineáris. A Zen DAC-hoz vett egy iFi iPowe X 5V-os tápot. Nekem is ez van (illetve a 9V-os) a Neo Streamerhez. Aki eladta, meglehetősen hozzáértő ember volt a barátom szerint. Azt mondta, hogy csak azért tartja meg a kétszáz ezres tápot, mert mintha... egy picivel. Nem csak Ő, hanem a hasonlóan villamos mérnök haverjai is azt mondták, hogy az iPower X brutál jó táp. Ez a fehér színű.
Én is meghirdettem az enyémet, hogy lecserélem analógra, de levettem a hirdetést. -
szaki58
aktív tag
-
RetepNyaraB
veterán
válasz szaki58 #103754 üzenetére
Wifin és kékfogon is képes. Amelyiket választod.
Elég gyenge a beépített vevője,azt figyelembe kell venni. Ahol teló még örül, ő panaszkodik az 5ghz vételre. Megy, de mindig panaszkodik. Váltani pedig a pro-n nem lehet, legalábbis nekem reset után is ragaszkodott a legelsőként beállított hálózathoz az ostoba. Ha volna felesleges zsinórom, lanra kötném.[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
nobela
senior tag
Szolgálati közlemény (annak akit érint):
Megérkezett NODE-ra a Tidal Connect HiRes
Gyönyörűen tolja koaxon a 24/192 FLAC-ot
EGYEDI AJÁNLAT !!! Sennheiser HD 650 (szinte teljesen új) magyar garanciával, KáCsa ezüstözött szimmetrikus kábellel eladó 119.900.- Ft
-
bitrograde
senior tag
Az első próbálkozások a Violectric V280-nal az asztali rendszerben is igen jó irányba mutatnak. Ami már nagyjából látszik: a négy fokozatban, jumperekkel állítható előerősítés (-6dB-től +12dB-ig) eléggé hallatszik a hangon: a Hifiman HE6SE +6dB környékén érzi jól magát, fölötte "sok", alatta "kevés", értve ez alatt a dinamikát és a hangerőszabályozás lehetőségét. Ráadásul alacsony állásban "melegebb" a hangja, legfelső állásban pedig meglehetősen "harsány". Ugyan nem próbáltam még más fülhallgatóval, de úgy tűnik, ezzel a különböző igényekhez és fülhallgatókhoz is igazítható. Mindemellett nem okoz neki semmiféle gondot a HE6SE meghajtásához szükséges erő (és megfelelő tartalék) rendelkezésre bocsátása. És hogy befejezzem a "technikai" leírást: érzékeny némileg a tápkábelre. A szokásos "kutyarágta" (Ericsson távközlésű kábelből konfekcionált) kábellel részletesebb, finomabb a kapott hang, mint a SAEC-6000-essel. Ez az USB-re is igaz: érdekes módon az előlapi USB 3.0-ás bejáratot a DAC valahogy jobban szereti. (itt kihagy egy olcsó poént) Mivel egyelőre még csak a Concero HD-vel próbáltam (a Sokerisszel csak futólag a főrendszerben) ezért a szimmetrikus képességeiről nem igazán tudok beszámolni (ez lesz a házi feladat: DAC-ot találni hozzá).
Egy szó mint száz: ügyes kis masina, valószínűleg valami családtagot próbálok majd beszerezni mellé. -
fehér_ember
addikt
válasz bitrograde #103757 üzenetére
Próbáltuk s4tch HD53N-jével is, azon is már pl. sok volt a high gain a HE6se-hez.
-
Atomizer
tag
MFA 2-es verziójú tulajok figyelmébe: Bertalan vállal kétpólusúvá alakítást (ha a tiéd még nem olyan), én azt mondom megéri ráfordítani azt a kis pluszt.
-
fehér_ember
addikt
válasz RetepNyaraB #103760 üzenetére
[ Szerkesztve ]
-
s4tch
veterán
válasz fehér_ember #103758 üzenetére
Tényleg, erről nem is írtunk, pedig érdekes élmény volt. HE6SE és néhány fejhallgató erősítő, nagyrészt Airist R2R dac mögött, vagy fehér_ember-féle balanced, vagy MrCollector-féle balanced/unbalanced kábellel, címszavakban:
- CEC HD53n: többféle hangzás egy dobozban. Van itt balanced és unbalanced, alacsony és magas impedancia a két kimeneten, valamint low és high gain. A high gain mihez kell ezen az erősítőn? Meghajt mindent low gainen is, és ahogy írod, a HE6SE-nek is elég volt. Szerintem remek páros low gainen, felső polcos hang volt, csak a Focal-féle hirtelen hangindulások hiányoztak belőle. Odafigyelős és háttérzenére is tudnám élni.
- Kenwood KA-9100: ezt nem ilyen fejeshez találták ki, pedig nem is rossz. Végtelenül erős, nem torzít, sima, kicsit laid back hang, dinamikában és mélyekben azért a CEC többet tud. De a szép magasai ugyanúgy kijönnek az erősítőnek, mint hangfallal. Nekem ez volt a legnagyobb meglepetés. Többet fogom fejessel hallgatni, amíg nálam lesz, mert egész jó a Focallal és a P1-gyel is. Analizálás helyett csak hallgattatja magát.
- Centrance DacMini: ezt te a kis kábelem kontakthibája miatt nem tudtad rendesen meghallgatni. Olyasmi iskola, mint a CEC, csak teljesítményben a ~harmada. A hang itt is tiszta, dinamikus, a CEC mellett enyhén prezenszes, de ha valaki bőven 100dB fölötti, fülsiketítő dinamikacsúcsokat szeretne, akkor a 1,5W fölé kell lőnie ehhez a fejeshez. (Gyorsan hozzáteszem, a HD6SE messze a legnehezebben hajtható fejes azok közül, ami akár nálam járt, akár amit máshol próbáltam. Az, hogy a DacMini ezt is meghajtja abszolút élvezhető szinten, számomra döbbenet volt. Illetve ezt a Lotoo S1 mögé kötöttem, mert már nem fért el annyi minden az Airist környékén.)
- MFA (nem tudom, melyik verzió): nekem ez kicsit sötét, ahogy korábban is megjegyeztem, mindenesetre az erő egyszerűen lehengerlő, megfelelő a dinamika és a részletesség is. Minőségi hang, másik opával nekem is bőven megfelelne. Egy világosabb fejeshez vagy egy eltérő ízléshez ez is végállomás lehet.
- Futottak még: TMP Ant (meg se mutattam neked, szerintem nem passzolt egymáshoz a két karakter, pedig az Ananda jó volt az Antról), a hordozható cuccaim (Lotoo PAW S1, AK SB10, Meizu HiFi Pro, VE Abigail; ezek erőben sehol sincsenek, halk és dinamikátlan velük a fejes, pedig egyébként fülhallgatókhoz, "normálisan" hajtható fejeshez remek holmik). Jó lett volna kipróbálni a Powerdac v2-vel is, de ehhez kellett volna egy 2,5mm balanced drót.Köszi itt is a kölcsön HE6SE-t, értékes tapasztalat volt.
-
Ba cy lus
addikt
válasz fehér_ember #103758 üzenetére
Nem értem, hogy lehet sok a gain egy HE6-osnak. A HE560 low gain-en nagyon sokat esik vissza az A70 Próval. Pl. itt ezen a Dead Can Dance számon. Az énekesnő teste megszűnik, vékonyka lesz, a dob érdektelenné, dinamikátlanná válik. Mintha egy kategóriát visszaesne a hang: HE560-nal A70 Próról nincs előnye a low gainnek semelyik tartományban, semmilyen tekintetben. Noha még ennél a - nem agyonkompresszált - zenénél is "csak" -13 dB körüli értékre veszem a hangerőt low gainen.
[ Szerkesztve ]
-
Ba cy lus
addikt
válasz bitrograde #103765 üzenetére
Akkor mire találták ki a high gain-t, ha abból egy hírhedten nehezen hajtható fejhallgató nem profitál?
-
bitrograde
senior tag
válasz Ba cy lus #103766 üzenetére
Gondolom, a kérdés retorikai akart lenni.
A helyzet az, hogy egészen biztosan vannak a kapcsolásból következő karakterisztikák. A Jotunheim esetében a 600Ohmos Sennek szerették a high gaint, jobban is szóltak úgy, de a HE6SE ott is inkább low gain 2 óra állásnál szólt szebben. Ez a tapasztalat, a hozzáértők majd elmagyarázzák, miért.
Még az is lehet, hogy a fejes nem illeszkedik vmiért. -
bkercso
nagyúr
válasz bitrograde #103767 üzenetére
High gainen kisebb a fesz. a bemeneten, így kisebb a varicap-torzítás (közös módusú torzítás), low gain-en viszont nagyobb a torzításkioltás. Erősen induktív fejesekhez jobb lehet az utóbbi...
(Azért is jó a kompozit erősítő, mert a gaint el lehet kérni a végfoktól, így a torzításkioltó OPA mindkét előnyt élvezheti.)[ Szerkesztve ]
kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
emiki6
veterán
válasz Ba cy lus #103766 üzenetére
Arra találták ki a high gain-t, hogyha érzéketlen a fejes (halk), akkor tudd megfelelő hangerőn hallgatni, ne 80-100% között kelljen tekergetned. Ennyi.
Gain kapcsoló, nem "erőtartalék" kapcsoló.A megfelelő kihajtáshoz szerintem nem nagy teljesítményű amp kell, hanem olyan ami ha kell, akkor pillanatnyilag meg tudja adni a nagy teljesítményt, azaz ami a dinamikus terhelésnél nem hasal el (kompresszál), hanem lépést tud tartani.
Retep amúgy mondta, hogy hangosan hallgatsz zenét, simán lehet, hogy nálad a nagyobb gain azért optimálisabb.
Ha lenne a ha-501-en gain kapcsoló, akkor lejjebb kapcsolnám, hogy ne kelljen preampon halkítanom. De nincs. No, akkor mi van?
[ Szerkesztve ]
"De hát ez a demokrácia, ugye, hogy sok különböző érdekcsoport, hosszas egyeztetés után megállapodik abban, hogy érdemi változás azért mégsem lesz."
-
Ba cy lus
addikt
válasz emiki6 #103772 üzenetére
Írtam: azzal a nem kifejezetten hangos felvétellel -13 dB-lel elvagyok low gainen is, akkor szerinted hangerő hiány van? Nem, dinamika hiány van, hangminőség hiány van relatíve. Más kategóriában játszik. Ezért találták ki a high gain-t, ezért ad le akkora teljesítményt, mert az olyan fejhallgatók, mint a HE560, profitálnak belőle. Nem hangerőt, hangminőséget.
Egyébként ez a "méréspártiak" nézete, amit most hangoztatsz, a "halláspártiak" nem így hallják, hogy egy erősítő-fejhallgató párosítás esetén a megfelelő hangerő és a hangminőség kéz a kézben jár.
[ Szerkesztve ]
-
emiki6
veterán
válasz Ba cy lus #103773 üzenetére
Szerintem nem azért találták ki, az csak járulékos hatás, hogy az 560 ettől épp jobb.
Az ampokat mérnökök fejlesztik, nem halnokok, de majd bkercso talán kisegít minket, hogy a gain kapcsoló eredeti funkciója mi is volt.
A szakmában a gain poti a bejövő jel normalizálására van, hogy ne legyen túl halk, ne clippeljen, ne gerjedjen olyan könnyen (a mikrofon) stb. Keverőkön is, DI boxon is szokott lenni néha pl -20 dB kapcsoló.[ Szerkesztve ]
"De hát ez a demokrácia, ugye, hogy sok különböző érdekcsoport, hosszas egyeztetés után megállapodik abban, hogy érdemi változás azért mégsem lesz."
-
emiki6
veterán
válasz emiki6 #103774 üzenetére
Mi több, mérnöki szemmel kudarc, ha a hangerőszabályzás, gain kapcsolás befolyásolja a hangminőséget és nem csak a hangerőt, nem?
-
emiki6
veterán
válasz -NoVa- #103777 üzenetére
A hangerőtől (és gaintől) függetlenül kellene illeszkednie a különféle karakterisztikájú eszközök igényeihez. Legalábbis nekem így logikus. (Persze ez is csak ideál.)
-
bkercso
nagyúr
válasz emiki6 #103772 üzenetére
Hú van itt zavar rendesen... Bocs!
Szóval a gain kapcsoló nem csak ennyi, ahogyan fentebb leírtam, illetve kompresszálni nem szoktak az erősítők, csak klippelni, de az már csúnya torzítás. nagy teljesítményen tudnak mosottan szólni a vackabbak, de dinamikát nem kompresszálnak.Ba cy lus: nem tudom. Meg kell hallgatni, melyik mennyire érzékeny rá, ha nagyobb a gain-el lerontjuk az elektromos dampingot.
kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
emiki6
veterán
válasz bkercso #103781 üzenetére
Ha nem "kompresszál", akkor hogy lehet erőtlen? Vagy csak túl nagy stretch volt a részemről az elhasalást, ami a dinamikát csökkenti kompressziónak hívni?
-
Dorien
veterán
válasz emiki6 #103776 üzenetére
Nem tudom, hogy kudarc-e, de a kisimpedanciás Denon és HiFiMan fejeseim sokkal teltebben, feszesebben, nagyobb dinamikával, erősebb szubbasszus tartománnyal szólnak az erősítő high gain állásában. Hihetőbb, élőbb, tapinthatóbb az egész produkció.
CompositeAmp, Schiit Magni 3+, Topping A30 Pro - mindnél ezt tapasztaltam.
Wherever you go - go with all your heart.
-
s4tch
veterán
válasz Dorien #103785 üzenetére
Korábban én is a legtöbb erősítő esetében ezt tapasztaltam. A CEC szerintem is jobb low gainen a Hifimannel. Érdekes, hogy eddig kétféle hangfallal próbáltam, a saját 90 dB érzékenységű dobozaimmal low gainen nagyot megy, cimboránál szintén 90 dB-s dobozokkal kell a high gain.
-
bitrograde
senior tag
válasz emiki6 #103778 üzenetére
Szerintem ez beláthatóan irreális elvárás, nagyjából az "egy erősítő mind felett" téveszméjeként fogalmazható meg. Ha valaki hallott már ilyet, szóljon. (küldök orvost! )
Azt írja a V280 kézikönyve:Too loud ? Too soft ? The PRE-GAIN method
The V280 is specially designed to drive headphones. Headphones
however can present load impedances from 8 to 2000 ohms and
efficiency ratios from 85 to 115dB per milliwatt. Thus it can be quite
tricky to fulfil all demands, since...
… owners of high-effectivity headphones will rarely set the volume
control higher than 9 o'clock in order to exclude hearing damage, while
... the maximum setting may still be too soft for low-efficiency
headphones, but
… all users expect highest quality at lowest noise and distortion.
Thus, the circuitry must adapt itself as the headphone won't !
WE CALL THE SOLUTION TO THIS PROBLEM PRE-GAIN
The alignment between amplifier and headphone is provided by the
preamp stage, which can boost or attenuate the input signal in four
steps of 6dB each. For this purpose, two switching devices are located
on the rear panel for left and right channel individually.A lényeget kiemeltem, ha kell, le is fordítom. A tapasztalatokkal némileg egybehangzóan (becsszó, hogy csak utána néztem meg!) azt írják, hogy a hangzás és a hangerő megváltoztatása érdekében vezették be a jumperes megoldást az előerősítésnél, mert a különböző fejhallgatók más és más igényeket támasztanak az erősítővel szemben, miközben a tulajdonosok elvárásai ugyanazok. A fejhallgató nem tud alkalmazkodni (lévén passzív eszköz), ezért bizonyos határok között az erősítőnek kell.
Szerintem eléggé működik a dolog a V280 esetében. De majd kipróbálom: van még itthon két elég normális fejes.
Addig is adjatok tippeket, milyen DAC-ot lenne érdemes mellé szerződtetni! Tipródok épp. Nem szoktam (ennyire). Fájdalomküszöb 1K EUR környékén. Jó lenne szimmetrikus, kabalából - meg legyen sodró lendületű, zenei, de ne fukarkodjon a részletekkel sem. A Soekris 1541-et nagyon szeretem, legyen még egy? Vagy?[ Szerkesztve ]
-
s4tch
veterán
válasz bitrograde #103788 üzenetére
Ezért is véleményes crinacle rangsora: ugyanaz az erősítő, amivel mindent tesztel, eleve alkalmatlan arra, hogy mindent kihajtson.
Musician Pegasus nekem nagyon tetszett. Teljesen más, mint a Soekris, hiába létrás az is. Szellős, mint egy jobb AK dap, de nem vékony. Egyáltalán nem maszatol. A support rossz híre a nagy kérdőjel, ennek a kockázatát érdemes felmérni.
-
fehér_ember
addikt
Én is gondolkodtam nemrég ilyeneken hogy lidemann auio limetree network II, zidoo eversolo dac-z8, soekris 1541, m2tech young mkiii
-
fehér_ember
addikt
A limetree otthon meghallgatható. Ez a musical fidelity MX DAC egész jó áron van.
Vagy veszel egy Chord Qutest-et ... -
emiki6
veterán
A lényege az írásnak,hogy az eltérő hatékonyságok (és impedanciák) miatt van a kapcsoló. A hangerő normalizálásához. Ha egyforma hatékonyak lennének a fejeset és mindenki egyformán jól hallana, akkor nem lenne rajta, mert nem lenne indokolt.
Minőség szabályzásra más kapcsolókat tennének, nem gaint, ami elsősorban a hangerőt hivatott illeszteni. Aztán hogy van egyéb hatása is...De javítsatok ki, ha hibás a logikám.
[ Szerkesztve ]
-
SunMount3r
nagyúr
A Zen DAC Air-en vajon a "Power match" Gain kapcsoló hatással van a hátsó RCA kimenetekre is?
-
s4tch
veterán
válasz SunMount3r #103795 üzenetére
Kézikönyv mit ír?
-
bkercso
nagyúr
válasz Ba cy lus #103798 üzenetére
A minőség akkor függ erősen a max. teljesítménytől, ha nincs elég torzításkioltó-képesség (=erősítéstartalék). Sokszor nincs: ilyenkor a nagyobb pufferkondikat meghallani. De a gain-kapcsolótól ezek értéke ugye nem függ.
Emellett, amit írsz, az nagyimp. fejesekre igaz, mert low gain-en nem vezérelhető ki (feszültségben) az erősítő teljesen, és a nagyimp. fejesek teléjesítményét a fesz. határolja be. Kisimp-ekét meg az áram, így ezekkel könnyen egyezhet a max. telj. a kétféle gain állásban.kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
Új hozzászólás Aktív témák
Hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
A topikban terméket, munkát, szolgáltatást hirdetni tilos!
- Elemzés Erősítők tápellátása 2.
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Anime filmek és sorozatok
- DIGI kábel TV
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Házimozi belépő szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- BestBuy topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest