Új hozzászólás Aktív témák

  • Teasüti

    nagyúr

    Hali,
    Kérhetnék némi tudást dinamikatartomány kapcsán xt3-hoz fotónál?
    Eddig abban a hitben éltem, hogy a DR/DR-P beállítások csak a jpeg motorra vannak hatással és nem foglalkoztam velük mivel csak raw-ban fényképezek.
    Most olvasom dpreview-n, hogy ez nagyon nem így működik, mert máshova teszi az expót a DR és az a raw-t is eltolja. Hitetlenkedve csináltam is gyorsan pár tesztképet full manuálban ugyanazzal az expóval, csak az egyik DR100 másik DR400 és csodák csodájára tényleg több részlet került elő a 400-asban. :Y
    Közben ismerkedek a technikai részletekkel is ebben a cikkben.
    Pontosabban az ISO/zaj és ISO/DR grafikonokkal.
    Nem áll össze nekem a kép, hogy akkor hogy is működik ez. Grafikon szerint ISO160-nál kapom a legnagyobb dinamikát.
    Ekkor DR100-ban vagyok fixen. Ha jól értem a DR úgy működik, hogy visszaveszi az ISO-t (DR200 -1 stop, DR400 -2 stop) és szoftveresen húzza fel az expo-t (mint extended ISO range esetén). Jól értem?
    Szóval elvileg DR100-on van "kikapcsolva" ez a funkció? És ha auto-n hagyom, hogy tegye a dolgát, akkor nekem szoftveresen húzza fel a képet, mint mondjuk post-ban az expo csúszkán +1-ről kezdenék (DR200)? Közben a hardver meg csökkentett ISO-val működik?
    Ez miért jó? Elvileg az ISO "szebben" dolgozik, mint az utólagos exposure csúszka, nem? Vagyis ajánlott mindig in-camera belőni az ISO-t, mert jobb eredményt ad, mintha mondjuk base iso-val lőnék mindent és posztban húznám fel.

    A technikai részletektől függetlenül: raw fotózásnál ISO160-on kapom a szenzor maximális dinamikatartományát, ugye?
    Elbizonytalanít a tény, hogy videónál meg iso 640-nél kezdődik a log. Viszont a DR400 is ott indul, szóval valójában log videónál is base iso-n megy a felvétel hardveresen és szoftveresen erősít?

    Szerk: mikor "szoftveresen húzza fel a képet" akkor lényegében másik tone map-et tol rá, ami lehet nem teljesen ugyanaz, mintha csak az expo csúszkát húzgálnám LR-ben, mert a vázban lévő LUT vagy a görbe bármit elrakhat bárhova... De a lényegi kérdésen nem változtat.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák