Új hozzászólás Aktív témák

  • sutszi

    veterán

    válasz Essejó #3579 üzenetére

    Egy kovász készítés 1 hétig tart. Onnantól használható. Kvázi felnőtt. Bár láttam hosszabb készítési periódust is...Az már kicsit sznob. A lényeg, hogy ha megfelelően van kondicionálva akkor 1 hét. Nincs "de" meg "ha". 0-ról indítva a hét végére olyan izmos volta a kovászom, hogy leteszed a hajad. Volt olyan, hogy majdnem kicsomagolta magát a behajtogatott kelesztésre félretett tészta. Így elég nehezen értelmezhető 'szaporításból kivett gyengécske kovász'. Az mi a f.?

    Némi ellentmondás a 5 fokon kelesztés 24 órán át majd panaszkodás a 17-18 fokra. Nem világos, hogy meleged van vagy fázol?

    Őseink ugyan korszaktól függően nem ismerték mindig a gramm fogalmát, de máshogy viszonyítottak. Meg utólag könnyű bedobni egy ilyet. Viszont nem láttad azt a sok tíz vagy száz próbálkozást mire megfigyelték, hogy adott arány megváltoztatása hogyan hat a végeredményre... Mai szemmel nézve tudományterületek is így működnek. Szóval gramm ugyan nem volt, de a siker sem volt gyakori úgy mint most amikor elég kiforrott sok dolog.

    Idézlek:
    a kovászhoz annyi lisztet raktam amit felvett
    Hát ember legyen a talpán aki ebből kihámozza az autolízist vagy a mennyiséget. Ez leírásnak nemhogy pontatlan, de még f. is.
    Szóval ha volt autolízis, akkor írd ki érthetően elsőre is. Viszont ha ezen átlendülünk akkor továbbra sem lehet értelmezni az "amit felvett" mennyiséget. Bár tudom, hogy régen nem volt gramm, de így 2020-ban, azért akad. A pontos receptúrák meg azért vannak, hogy próbáljuk közelíteni a sikeres eredmény maximumot. Tehát jó esetben minél kevesebb esetben sikerüljön úgy a kenyér mint neked, és inkább úgy mint ahogy itt a topikban néhány embernek...

    Szerintem ha valamit nem jól csinálsz( finoman fogalmaztam) akkor a kritikát alázattal kellene fogadni és nem arcoskodni... Meg elfogadni olyan észrevételeket amiknek az alapja jóval több mint a "Tessék belenyugodni, hogy utána olvastam."

    Szerintem...

    Én is neveznék el rólad kovászt, de nem túl potens az essejó b.meg. ;] :P

    [ Szerkesztve ]

    Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

Új hozzászólás Aktív témák