Új hozzászólás Aktív témák

  • FoxiestFox

    félisten

    Freaks (1932)

    Ez a cucc ősidők óta a megnézendőim között volt, most sort kerítettem rá. Egy darabig azért tologattam, mert ez a buta IMDb a drama/horror kombóval jelöli, utóbbitól pedig nagyjából egyedüli műfajként igen erősen vonakodom.

    Abszolút sablonszerű történetről van szó, melyben a tipikus "házasodjunk be a vagyonoshoz, majd tegyük el láb alól az örökség megkaparintásához" c. manővert igyekszik elkövetni két gonosztevőnk...
    A film egy utazó cirkusz mindennapjaiban játszódik, viszont az előadásokról, szereplőink számairól nem tudunk meg semmit, nem látjuk őket, annyit tudunk csak, amire a jelmezek alapján következtethetünk, maguk a szereplők azonban.. nem mindennapiak. Ez adja a cirkusz apropóját is, ez az, ami a fő műsorszámot jelenti: a címben sugallt szörnyszülöttek.
    Ők pedig valódi emberek, valódi fogyatékosságokkal, testi/szellemi hibákkal, leginkább olyanokkal, amikkel én eddig el sem tudtam képzelni, hogy élhet valaki kórházon kívüli életet, holott persze tudtam, hogy a cirkuszok régen igen gyakran adtak otthont és megélhetést különleges fogyatékkal élőknek, akik megjelenése vagy tudománya elég közönségcsalogatónak bizonyult.
    Itt viszont minden van. Férfi végtagok nélkül (csak szájjal simán elővesz/meggyújt egy cigit), nő karok nélkül (lábaival minden gond nélkül kiszolgálja magát), férfi alsó végtagok nélkül, férfi, aki alig vastagabb egy csontváznál...
    Én kísérletező, felfedező alkatnak tartom magam szinte az összes általam érdekesnek talált művészeti ágazatban, de ez a film általuk még nekem is mutatott olyat, amit nem láttam ezelőtt. Persze, láttam/láttunk már testi/szellemi fogyatékkal élő színészeket vásznon, viszont így, hogy túlnyomórészt rajtuk alapult a mű, nagyon különbözik mindentől, amit láttam.
    Ami meglepett, hogy azon belül, amit a történet engedett neki, (az amúgy igen rövid, egy órás) film működött.
    Meglepő (a maga korában gondolom sokkoló) volt, ahol akart, vicces volt, ahol kellett, krimiszerű, ahogy sikerült, és horroros.. hát, az nem nagyon, bár a végén megpróbálkoztak a sötétben előkúszó-mászó színészekkel, úgyhogy fogjuk rá.
    Nem éreztem azt, hogy a film azzal az egy céllal jött létre, hogy mutogassa ezeket az embereket, ha így is volt, nem igazán szembetűnő, mert az egymásra adott reakcióik, jeleneteik elég jól egyben vannak ahhoz, hogy keretbe foglalják az alapfelállást.
    Úgy olvastam, van egy némileg erőszakosabb befejezése is, (melyben Herculest kasztrálják a felé pengékkel-késekkel közeledő szörnyszülöttek) azt viszont nem sikerült fellelnem. :(

    A sors fintora, hogy a rendezőt el az alkotás villámgyorsan le is penderítette a pályáról, pedig nem tett mást, mint egy átlagos történetet a többség látókörén kívül eső szereplőkkel játszatott el.

    Leila Hyams pedig imádni való volt végig. :D

    Ennyire régi filmet hülyeség lenne pontozni, annyira más, mint bármi manapság. Érdekes volt, örülök, hogy megnéztem.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák