Új hozzászólás Aktív témák

  • proci985

    MODERÁTOR

    eXistenZ (1999)

    Furcsa film. Nagyon furcsa.

    A sztori okos, alapvetően egy virtuális játékról, illetve annak designeréről szól, legalábbis ennyi kiderül az ajánló alapján is. A rendező Cronenberg, szóval az organikus és a gép, az ember szimbiózisa jelen esetben a géppel illetve a játékkal valamennyire várható. Nagyon jól össze van rakva, érdekes és részletes: Ugyanakkor érdekes, hogy a film 15 éves, viszont a virtuális valóság és az immerzió hatása még mindig mennyire aktuális (ld Oculus VR, kutatási területen eléggé forró topik; a gép-ember interakció szintén), így a film is meglepően hot topic. Bár kérdés, hogy a film erről szól-e igazából.

    Alapvetően az effektek néhol picit furák, de nem igazán öregedett. Cronenberghez képest nagyon visszafogott a film: Ugyan van benne bőven furcsaság, de se explicit szex, se nagyon explicit erőszak nem volt. Nézőként pedig sokkal egyszerűbben befogadható, mint mondjuk szintén a rendezőtől a Crash, ami után fél óráig néztem, hogy mégis mi a fenét láttam.

    8,5/10

    Hasonló filmek, bár ha nem láttad még, akkor ez itt enyhe spoiler is lehet:
    Magyarországon a valóság díszdobozban jelent meg jópár éve a Matrix és a 13. emelet mellett. A Mátrix egy akciófilm némi filozófiai háttérrel, de csak két szintje van (ha láttad a filmet úgyis tudod miről van szó): Ha tetszett a Mátrix, ez nem fog feltétlenül. A 13. emelet már picit jobban hasonlít, de szvsz annak a filmnek az utolsó fél órájában szétesik a logikai váz: Érdekes, de végeredményben annyira nem jó. Ami hasonló és jó, az a Paprika, az ajánlott. Inception állítólag szintén hasonló, de azt még nem láttam.

    #értékelés

    [ Szerkesztve ]

    Don't dream it, be it. // Lagom amount.

Új hozzászólás Aktív témák