Új hozzászólás Aktív témák

  • liszi70

    nagyúr

    Születésnap - Festen (1998)

    Már rég terveztem megnézni. Egyrészt hatásos a kézikamerás, naturális, természetesség-hajhászó stílus, másrészt ettől kicsit izzadtságszagú is lett. Erőltetetten MÁS, nagyon művészi akar lenni. A kézikamerás rázkódó közeliktől szinte már szédülök néha. De el tudom fogadni, pláne, hogy a film legelején mutatják a bizonyítványt, hogy a film megfelel a Dogma95 szabályrendszerének. Tök jó mozgalom, persze nem véletlen, hogy nem lett hosszú életű.
    A film nagyon érdekes, és próbálom 1998-as szemmel figyelni, úgy még érdekesebb. Azóta a téma sokkal kivesézettebb lett, se szeri, se száma a múltban történt zaklatásos, szexuális abúzusos, megerőszakolásos esetek feltárásának. Ez manapság szinte már uncsi, de 98-ban még nem volt ennyire az, így ez komoly értéke a filmnek. Tehát van egy erős történés, ami olyan erős, hogy bőven elég lenne egy drámára, de az alkotóknak ez kevés volt. Sajnos. Ízesítették némi kis rasszizmussal, de csak úgy tessék-lássék módon ábrázolva. Aztán egy csipetnyi házasságtörés, némi elvetetett gyermek, és meg is kaptuk azt a túlfűszerezett hatásvadászatot, amit pont el kellene kerülni az ilyen típusú filmeknek. Émelyegtem ennyi drámától, pont ezért kicsit el is távolodtam tőle. Na mondom, ha lesz még egy pohárköszöntő, és valaki bejelenti, hogy meleg, akkor hasba szúrom magamat. :D Szóval tipikus példája a "kevesebb több" örökérvényű igazságának. Nem is beszélve a végéről, ami amatőrfilmes felfogású, a kliséket elvileg kilométerekkel elkerülő filmtől igen váratlan volt, hogy szinte happy end lett. A botrányt kirobbantó, pszichés zavaroktól szenvedő "főhős" végre összejön élete szerelmével, és az apa pedig (aki a múltban azokat a csúnyaságokat elkövette), a reggelire is ott maradt vendégsereg előtt nyilvánosan megbánja bűneit. Ja. :)
    Mindezekkel együtt is mindenképp érdemes megnézni, kiváló színészi alakítások, formabontó kivitelezés. Felirattal néztem, de van szinkron is hozzá.

Új hozzászólás Aktív témák