Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lord Gabor
csendes tag
Nekem Pop!_OS alatt volt hasonló gondom, gnome extension weboldala nem működött például. Ami megjavította, az a hálókártya MTU értékének az átállítása volt (talán 1200-ra állítottam be). Itt lehet beállítani: Network -> Wired (ha a vezetékes nettel csinálja) -> Network options -> Identity -> MTU: automatic-ról fix értékre állítani.
Most Fedorán nem csinálja nekem ezt a hibát amúgy, nem is állítgattam most, de azért bedobtam az infót, hátha. -
válasz
urandom0 #7101 üzenetére
Nekem még az jutott eszembe, hogy ki kéne üríteni a DNS gyorsítótárat (
resolvectl flush-caches
), és parancssorban figyelni, hogy a resolved milyen DNS kéréseket küld, és mit kap vissza (resolvectl monitor
). Közben böngésszél, nyiss meg pár oldalt, és majd másold be a végeredményt. -
NIncs kicsúszva/elszakadva a kábel? Valamelyik szimpatikus hálózat monitor profit futtasd a háttérben, hátha kiderül valami. Esetleg a kernel üzenetek között keress rá a hálózati csatlakozás felépítésére/eldobására.
Plus a resolv.conf-ba tegyél egy új sort kedvenc dns szervered címével: 9.9.9.9
-
Pedig ez tipikus DNS hibának hangzik.
Másik DNS-t beállítva sem működik?Esetleg nézd meg ezeket:
https://discussion.fedoraproject.org/t/dns-resolving-strange/150473
https://discussion.fedoraproject.org/t/dns-issue-on-first-update-of-fedora-38/85204/12
https://www.reddit.com/r/Fedora/comments/1k1sfh1/f42_network_problem/
https://www.reddit.com/r/Fedora/comments/sd9x3s/comment/huf9kdo/?utm_source=share&utm_medium=web2x&context=3A systemd-resolved logjait lenne érdemes visszanézned:
journalctl -ru systemd-resolved
---
Viszont most a szemem sarkabol lattam egy uzenetet, hogy "Helyre allt az internet kapcsolat." Szoval valamiert szakadozik. Van errol log valahol?
Ez nem a kapcsolat szakadozását jelenti. A Fedora (meg a Windows, meg kb. az összes létező rendszer) úgy állapítja meg, hogy van-e internet, hogy megpróbál csatlakozni egy külső webcímhez (Fedora esetén ez a a cím a
http://fedoraproject.org/static/hotspot.txt
, és ez a/usr/lib/NetworkManager/conf.d/20-connectivity-fedora.conf
fájlban van konfigolva).
DE ha a névfeloldás nem működik rendesen, akkor a rendszer nem fog tudni csatlakozni a címhez, így azt fogja hinni, hogy nincs internet, miközben van.
Szerintem ennek a logja is a systemd-resolved-ben lesz. -
tvamos
nagyúr
válasz
urandom0 #7099 üzenetére
Teljesen veletlenszerunek latszik. A youtube pl megy akadas nelkul. De van, amikor logout.hu nem jon be, masik ablakban meg az aliexpress bejon. Utana meg google nem jon be, 2-3 percig, de a video akadas nelkul megy.
Kozben 17:22:48-ota nincs bejegyzes a NetworkManager-ben.
-
-
Logok:
journalctl -ru NetworkManager
Próbáld ki, mi van akkor, ha kitörlöd a routing táblát, és újraindítod a hálózatot:
ip route flush table main
systemctl restart NetworkManagerÉs ideiglenesen meg lehetne próbálni átállítani a DNS címét automatikusról a Quad9 címére (9.9.9.9) vagy a LibreDNS-re (116.202.176.26), legvégső esetben a Google DNS címére (8.8.8.8), vagy a CloudFlarre (1.1.1.1).
Ja, és ha van tűzfal a gépen, azt kapcsold ki ideiglenesen, lehet, hogy ott lett beállítva valami tiltás (
sudo systemctl stop firewalld
). -
-
tvamos
nagyúr
Vezetekes. Nem telepitettem semmit. Abszolut semmit. Csak frissites volt mostanaban. Dinamikus IP, alapertelmezes szerinti DNS kiszolgalo. A ping folyamatos, 3ms alatt van.
dmesg-nek van itt valami hasfajasa
[ 2.801590] hub 6-0:1.0: USB hub found
[ 2.801595] hub 6-0:1.0: config failed, hub doesn't have any ports! (err -19)
[ 7.413159] usbcore: registered new interface driver uvcvideo
[ 7.416160] usb 3-1.1: 1:1: cannot get freq at ep 0x1
[ 7.480220] usb 3-1.1: 1:2: cannot get freq at ep 0x1
[ 7.544150] usb 3-1.1: 2:1: cannot get freq at ep 0x82
De en nem latom ezeket problemanak.
avahi-daemon.service:
● avahi-daemon.service - Avahi mDNS/DNS-SD Stack
Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/avahi-daemon.service; enabled; preset: enabled)
Drop-In: /usr/lib/systemd/system/service.d
└─10-timeout-abort.conf, 50-keep-warm.conf
Active: active (running) since Mon 2025-04-28 19:02:01 CEST; 3h 37min ago
Invocation: 66c71cbafb2e4607ac5dd0b9c04e15d9
TriggeredBy: ● avahi-daemon.socket
Main PID: 1030 (avahi-daemon)
Status: "avahi-daemon 0.8 starting up."
Tasks: 2 (limit: 37797)
Memory: 1.4M (peak: 1.8M)
CPU: 597ms
CGroup: /system.slice/avahi-daemon.service
├─1030 "avahi-daemon: running [fedora.local]"
└─1105 "avahi-daemon: chroot helper"
Jut is eszembe, utoljara picoscope-ot akartam telepiteni. Megszivatott. De ez mar regebben volt, nem azota rossz amugy.
-
Pontosan milyen a hálózat? Vezetékes vagy WiFi? Nem telepítettél, valami biztonsági/reklámszűrő programot? A router milyen DNS beállításokkal fut?
A ping folyamatos? Ha megy 1-2 percig, nem dobálja a csomagokat?
Az nagyon érdekes, hogy már a localhoston futó mDNS-el sem hajlandó kommunikálni.
A sudo systemctl status avahi-daemon.service nem panaszkodik (esetleg maga a kernel -» dmesg) -
tvamos
nagyúr
válasz
urandom0 #7090 üzenetére
Ez most nagyon gyorsan lefutott, egy pillanat alatt.
dig @192.168.0.1 bix.hu
; <<>> DiG 9.18.33 <<>> @192.168.0.1 bix.hu
; (1 server found)
;; global options: +cmd
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 36141
;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 1, AUTHORITY: 0, ADDITIONAL: 1
;; OPT PSEUDOSECTION:
; EDNS: version: 0, flags:; udp: 1232
; COOKIE: a00208ce5cd69a3601000000680fc3734183e74b7fb6cbe6 (good)
;; QUESTION SECTION:
;bix.hu. IN A
;; ANSWER SECTION:
bix.hu. 86400 IN A 193.41.47.210
;; Query time: 77 msec
;; SERVER: 192.168.0.1#53(192.168.0.1) (UDP)
;; WHEN: Mon Apr 28 20:05:39 CEST 2025
;; MSG SIZE rcvd: 79
Ez is nagyon gyors volt most:
dig @8.8.8.8 google.com
; <<>> DiG 9.18.33 <<>> @8.8.8.8 google.com
; (1 server found)
;; global options: +cmd
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 24968
;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 1, AUTHORITY: 0, ADDITIONAL: 1
;; OPT PSEUDOSECTION:
; EDNS: version: 0, flags:; udp: 512
;; QUESTION SECTION:
;google.com. IN A
;; ANSWER SECTION:
google.com. 286 IN A 142.250.74.142
;; Query time: 8 msec
;; SERVER: 8.8.8.8#53(8.8.8.8) (UDP)
;; WHEN: Mon Apr 28 20:06:41 CEST 2025
;; MSG SIZE rcvd: 55
Ez is most egy pillanat alatt lefutott: [link]
Igen, az az IP a routeremm cime.
Ugy tunik, hogy Windows-zal tudok netezni. De hat csak jo lenne, ha menne a Linux is...
-
dig @192.168.0.1 bix.hu
parancs mit ad vissza? És adig @8.8.8.8 google.com
parancs? És mennyi idő alatt futnak le?Ezt is nézzük meg:
curl -Iv https://google.com
Itt is azt kell figyelni, hogy gyorsan lefut-e, vagy csak lassan. Többször is lefuttathatod.Esetleg lehetne frissíteni a CA tanúsítványokat, bár nem hiszem, hogy ez lesz a hiba:
sudo dnf reinstall ca-certificates
sudo update-ca-trustA resolvectl jónak tűnik. Gondolom, a 192.168.0.1 a routered címe, igaz?
cigam által írt parancs a dnf4-re vonatkozik, dnf5-ön elméletileg így kell letiltanod a repót:
dnf5 config-manager setopt *shiftkey*.enabled=0
Amit még esetleg megpróbálhatsz, hogy kiírsz pendrive-re egy Linuxot, bebootolsz vele, és megpróbálsz megnyitni pár oldalt a böngészőben, hogy lássuk, esetleg nem hardverhiba-e.
-
tvamos
nagyúr
válasz
urandom0 #7086 üzenetére
Ezt csinalja:
sudo resolvectl status
Global
Protocols: LLMNR=resolve -mDNS -DNSOverTLS DNSSEC=no/unsupported
resolv.conf mode: stub
Link 2 (enp7s0)
Current Scopes: DNS LLMNR/IPv4 LLMNR/IPv6
Protocols: +DefaultRoute LLMNR=resolve -mDNS -DNSOverTLS DNSSEC=no/unsupported
Current DNS Server: 192.168.0.1
DNS Servers: 192.168.0.1
nslookup bix.hu
;; communications error to 127.0.0.53#53: timed out
;; no servers could be reached
Raadasul nem bizgaltam most semmit...
Olyan, hogy az egyik oldal nem tetszik neki, azt nem tolti be, kozben a masik oldal mukodik, youtube lejatszik, mintha minden rendben menne. Ugyan az az oldal, ami a gepen nem jon be, az meg telefonon, ugyan akkor bejon.
sudo dnf config-manager --set-disabled '*shiftkey*'
Unknown argument "--set-disabled" for command "config-manager". Add "--help" for more information about the arguments.
Nem sikerult.
-
-
-
-
tvamos
nagyúr
Olyan problema jott elo, hogy nem tolt be oldalakat a browser, (chrome is, meg a firefox is ezt csinalja,) azt irja, hogy azz oldal nem elerheto. (pl. google.com-ra is irogatja.) Ha rafrissitek parszor, egy ido utan bejonnek az oldalak, de van, hogy pl. a kepeket akkor sem tolti be, es az oldal szetesik. Ugyan ekkor, ugyan az az oldal, telefonon, laptopon meg teljesen jo. Kb. egy hete frissiteskor jott ez elo, es azota ezt csinalja. Remeltem, hogy megoldodik egy ujabb frissitessel, de nem. Amugy, ha sikerul neki betolteni a speedtest-et, akkor 500/500-at ir, es 1ms pinget, ami szerintem eleg jo. Hogy tudnek a vegere jarni, mi a gyikja? (Fedora 41, kabeles csatlakozas.)
Ami meg fura, hogy ez a dnfdragona allandoan lefagy ha elinditom, siman bezarni sem hagyja magat. Ha parancssorbol inditom az update-et, akkor meg ezt csinalja:Updating and loading repositories:
GitHub Desktop ???% | 0.0 B/s | 0.0 B | 00m00s
>>> Curl error (60): SSL peer certificate or SSH remote key was not OK for https://rpm.packages.shiftkey.dev/rpm/repodata/repomd.xml [SSL: no alternative certificate subject name matches target hostname 'rpm.packages.shiftkey.dev'] - https://rpm.packages.shiftkey.dev/rpm/repodata/repomd.xml - repomd.xml
>>> Curl error (60): SSL peer certificate or SSH remote key was not OK for https://rpm.packages.shiftkey.dev/rpm/repodata/repomd.xml [SSL: no alternative certificate subject name matches target hostname 'rpm.packages.shiftkey.dev'] - https://rpm.packages.shiftkey.dev/rpm/repodata/repomd.xml - repomd.xml
>>> Librepo error: Cannot download repomd.xml: Cannot download repodata/repomd.xml: All mirrors were tried
Kosz a segitseget! -
Annyira azért nem fura, mert az appimage nem igazán egy portable formátum. A legtöbb appimage program persze elindul mindenféle extra varázslás nélkül, de sok másik definiál függőségeket az oprendszer felé, és ha ezért nincsenek teljesítve, akkor nem fog elindulni.
Többek közt ezért is használok flatpakot inkább. -
tvamos
nagyúr
Sziasztok!
Hasznal valaki FreeCAD-et, esetleg Curat Fedoran? Azzal szorakoztat, hogy nem indul el egyik program sem. Probaltam frissiteni az OS-t, de ugy sem lett jo. Letoltottem most a legujabb FreeCAD appimage-t, de az sem indul el. En semmit nem tudtam kihamozni a logbol.De nem is ertek hozza.
Most, hogy piszkalom a gepet, ezt is talaltam:
~$ dnf search update
Updating and loading repositories:
GitHub Desktop 100% | 25.7 KiB/s | 3.2 KiB | 00m00s
>>> Librepo error: repomd.xml GPG signature verification error: Signing key not found
GitHub Desktop 100% | 29.7 KiB/s | 3.2 KiB | 00m00s
>>> Librepo error: repomd.xml GPG signature verification error: Signing key not found
TeamViewer - x86_64 100% | 124.4 KiB/s | 3.5 KiB | 00m00s
Repositories loaded.
-
zoli62
addikt
Köszönöm. Én nem kerestem az altarnatív letöltések között. Egyébként minden rendben a telepítés, frissítés után. Utoljára akkor használtam, amikor Red Hat 8 volt, és még éppen nem volt Fedora. Ez volt az első Linux disztribúció, amivel valaha is találkoztam, egy gatewayen desktop nélkül futott.
-
https://alt.fedoraproject.org/alt/
A refresh után kell még a
sudo dnf system-upgrade download --releasever=40
[link] -
zoli62
addikt
Fedora 40 ARM verzióból nincs telepítő ISO, vagy csak én nem láttam? Fedora 38-hoz találtam hithű ON ISO-t majd frissítettem a Szoftvertelepítőben Fedora 40-re. Ezzel kapcsolatban lenne még egy kérdésem. Parancssorban a sudo dnf upgrade —refresh parancsra miért nem talált frissebb kiadást?
-
törölt tag
Ha véletlenül valaki Fedora 39-et btrfsre szeretne telepíteni: a rendszer hibával tölt btrfsről, mindenképp kell neki egy ext4 /boot partíció. Az esetlegesen előre létrehozott btrfs partícióra nem hajlandó települni, és a telepítő újra formázni sem képes, csak új partícióként létrehozva a telepítőből fut le rendesen. Természetesen csatolási opciókat sem lehet állítani... Gratula a Fedora csapatnak, ügyes...
Ha végre felment, első boot után rögtön szerkesszük az fstabot (főleg ha tömöríteni szeretnénk a rootfst), hogy a frissítések már a normálisan felcsatolt kötetre kerüljenek.
Ha végig szenvedtük a folyamatot, onnan már müxik rendesen... -
Fú de pörög ez a topik.
-
brugo
aktív tag
A vasarnapi kernel frisitessel elment a hang.
Tudnatok segiteni ? -
törölt tag
Sziasztok!
Tudtok valami okosságot, hogy merre induljak a következő kis probléma ügyében?
Van egy FC36-om telepítve, természetesen GDM-mel. Arra húztam egy Cinnamon-t, de a GDM-et szeretem, tetszik, nem akarom lecserélni.
Annyi a bibi, hogy a notimat egy elsődleges nagyobb monitorral használom. Hol lehet a GDM-et arra bíztatni, hogy a bejelentkező képernyőt már a monitorra tegye ki?
LightDM-et valamennyire konfigoltam már, de GDM-hez még nem kellett nyúlnom.
Példának erre tudom hozni az MX Linux-ot, ami LightDM-et használ Xfce-vel és semmilyen hozzányúlás nélkül kiteszi az elsődleges monitorra a login screen-t.
Nem, nem akarok Xfce-t és LightDM-et, tök jó a Cinnamon a GDM-el. -
törölt tag
Sziasztok!
Csak egy általános kérdést szeretnék feltenni, hogy a Fedora miként áll az SSD-k trimmeléséhez?
Mi a default beállítás SATA SSD, M.2-SATA, M.2-NVME meghajtók esetében?
Ütemezetttrimm.service
vagydiscard
kapcsoló azfstab-ban
?
Hagyományos HDD-re már sikerült átmigrálnom Fedora-ra, de megyek tovább SSD-re és fő rendszernek a Fedora lesz egy jó ideig.
Köszi előre is. -
válasz
#63718632 #7059 üzenetére
Arra is ott a megoldás: Using the GRUB2 boot prompt
ls-el kilistázod a partíciókat, aztán a megfelelőt behelyettesítve
set root=(hd0,3)
linux (hd0,1)/vmlinuz-3.0.0-1.fc16.i686 root=/dev/sda3 rhgb quiet selinux=0
initrd (hd0,1)/initramfs-3.0.0-1.fc16.i686.img
boot
De ott szépen le van írva minden.Persze az is opció amit linkeltél, hogy chroottal kelted életre.
-
törölt tag
Sziasztok! Segítsetek légyszi.
Szűz Fedora user vagyok, más rendszereken már viszonylag jártas vagyok Grub újra telepítésben, de itt egy kicsit elakadtam.
Ez a tényállás. [link] Nem szabványos telepítés, azzal nincs bajom.
Jól gondolom, hogy újra kéne húzni a Grub-ot? -
Örömhír! Az új Fedora 36 telepítőjébe (Anaconda), végre visszatért a magyar nyelv támogatás.
-
leviske
veterán
Mióta rázták ennyire rendbe a KDE Spint? Most disztróhoppoltam a napokban és iszonyat stabilnak érződik (pedig előtte raktam fel Tumbleweed KDE-t próbára, szóval ez nem kizárólag a KDE érdeme). Bár a Wayland session még mindig nem az igazi, de X11-en brutális. Nagyon kellemesen csalódtam most.
-
Vladi
nagyúr
válasz
3psilon #7052 üzenetére
Utoljára mikor néztem úgy ment a fejlesztés, hogy mindent begórnak egy helyre. Van egy végdátum, amikor már nem lehet ész nélkül minden őrültséget beletenni, na akkor válok le a következő kiadás fejlesztése.
Persze a ökörségek bedoblálása folytatódik, de már egy másik helyre. Ez a rawhide. Ami folyamatosan frissül és omlik is össze.
Amikor ez a szétválasztás megtörténik új feature már nem kerülhet kiadásba, ergó ilyen alfa és béta kiadások jönnek. Ezek elvben már használhatóak, persze összezuhanás előfordul. Beta után már ritka.Én magamnak így tolom ki támogatását 13-15 hónapról, majdnem 2 évre.
mod: jah igen, alfa - beta -rc - végleges. így frissülget.
-
-
3psilon
aktív tag
Fedora 35 megerkezett! Ti mar frissitettetek?
-
joecontra
addikt
Sziasztok!
Nemrég tettem fel a Fedora 34 XFCE spint, mint korábban írtam. A leírtakon kívül újabb "problémába" ütköztem. Igaz a rendszer működését nem érinti de nekem fontos lenne.
A legtöbb program felvette és alkalmazza a XFCE ablakkezelő beállításait, míg néhány alkalmazás (pl. Mousepad, Képernyőképkészítő) tipikusan GNOME-os címsorral szerepelnek és az XFCE ablakkezelő beállításait nem követik (szín, betűméret, cím pozíciója stb.).
Erre egyszer valamikor találtam egy környezeti változós megoldást de most bárhogy keresem, nem találom. Ha ebben tud valaki segíteni azt megköszönöm.
Üdv,
J -
whbear
senior tag
Próbálgattam a Silverblue-t. Nagyon ígéretesnek tűnik, minden rendben volt vele. Kicsit szokni kell az állandó újraindítást de nagyon gyors, stabil. Viszont ami miatt mennie kellett az a gnome. Nem is tudom kiknek tervezték ezt a förtelmet. Lesz KDE spin is. Most is van ilyen farigcsálás Kinoite néven, de nem volt türelmem megvárni amíg felmászik. Én, mint masszív KDE fan biztosan teszek vele egy próbát amint hivatalosan is megjelenik.
-
joecontra
addikt
Sziasztok!
Ma felraktam a Fedora 34 XFCE spin változatot. Több észrevételem is lenne.
1) Be kellett állítanom a
nomodeset
kapcsolót a telepítésnél, máskülönben mindig kirakott.
2) Amíg nem tettem fel a zárt nvidia drivert és nem takarítottam le a nyíltat, random kifagyott.
3) A paneleknek szoktam átlátszóságot beállítani. Itt is megpróbáltam, de elég darabos.
4) Be szoktam állítani hogy az asztalon egy ikon se legyen (csak az amit oda töltök le persze). Ahome
mappa almappáit viszontAsztal Dokumentumok Képek Letöltések Nyilvános Sablonok Videók Zenék
nem sikerül eltávolítani.A befejezetlen magyar fordítást nem említem mert a 33-as kiadást angolul használtam így nem annyira zavaró.
Ha valaki tud nekem segíteni ezekkel kapcsolatban, azt megköszönöm.
Szerk.:
4. pont kipipálva, auser-dirs.dirs
fájlt kellett szerkeszteni.Üdv,
J -
whbear
senior tag
Sziasztok!
Hétköznapi mindenes notebookra Fedorát fogok ismét feltenni vagy 10 év után. Ha már a szerverek CentOS-en mennek, maradjon az rpm-es vonal. Mi most az ajánlott file system SSD-hez? Lehet az ext4-et el kellene hagynom. Kell valamit állítani vagy alapból kezeli majd az SSD-t? -
csendes
addikt
Igen, ott van az utolsó hivatkozáson, hogy már egy napja elindították az igényt:
firefox-89.0-1.fc34 created by stransky a day ago for Fedora 34 pending->stable -
brugo
aktív tag
válasz
csendes #7034 üzenetére
Fedora 34 firefox-88.0.1-1.fc34 - re várom .
-
csendes
addikt
Hová nem jött meg?
Release Stable version
Fedora 35 firefox-89.0-1.fc35
Fedora 34 firefox-88.0.1-1.fc34
Fedora 33 firefox-88.0.1-1.fc33
Még itt is vannak mindenféle tűzróka kölykök: [link]
De ne add fel a reményt, mert jön már: [link] -
brugo
aktív tag
Még mindig nem jött meg a Firefox 89 -re a frissítés mi lehet az oka ?
-
drsanya
aktív tag
Apró sikerélmény, de meg kell osszam
Adott a bankolós, ÁNYK-zós VM, ami 32-nél megragadt. 33 nem akart menni az ÁNYK, mint utólag kiderült az OpenJDK11 miatt. Nem erőltettem a dolgot, fogalmam se nem volt mit kezdjek vele.
Ma este volt egy kis időm, úgyhogy frissítettem 34-re, ott is a 11 openJDK. Letöltöttem a java.com tar.gz, kicsomagol, kiválaszt terminalban, hogy azt használja, és az ÁNYK újra működik
Örömbódottá'
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
alfa-béta-stabil-másodlagos útvonalon egyre csökken a frissíthetnékje. Na jó, de utána mit teszel fel? Nekem tökéletes megoldás volt a centos 7, amíg ki nem nyírták és már sose készül el a normális 8.
Szóval merre tovább? Kísérleteztem a freebsd-vel, mert az 5 éves ciklust használ, de eddig nem sezrettük meg egymást. -
kovaax
őstag
Szerintem én ki fogom hagyni...A laptopozásnál lett lokális megvilágosodásom, mert rengeteget frissít a Fedora, és mivel a laptopot gyakorlatilag böngészésre használom, és mindent (=amit lehet) memóriában tartok, ezért a frissítések írják a lemezt leginkább. Két ünnep között összevetettem a csomagok verzióit a Debian testinggel, és mivel nagyjából egyeznek, le is cseréltem rá. És kevesebbet frissít a D testing, mint az stabil F33!!! A torrentezős gépen marad a Fedora, de megnézem, hogy mennyit frissít ha már nem ő az aktuális stabil.
-
-
Vladi
nagyúr
Ezt most komoly?
ipewire as default sound daemon
Sírok... ki emlékszik még a pulseaudio micsoda vitákat kavart? Aztán szépen beállt a sorba. Most gyorsancseréljüklemertcsak.
-
-
kovaax
őstag
Már túl vagyok rajta, mint üveges tót a hanyattesésen, de azért köszönöm!
-
drsanya
aktív tag
Tegnap este jött velem szembe egy írás (Google ajánlat, biztos nem követnek és figyelik mit keresek...
), hogy melyek a legjobb Red Hat alapú rendszerek.
CentOS hardcore felhasználóknak való, pillanatra belenéztem a topikjába, olyan dolgokat láttam, még az EP képviselőink is belepirulnának, kösz nem inkább
Na mondom akkor megnézem az Oracle Linuxot. Regisztráljak a letöltéshez. Akkor köszi, nem nézem meg...
ClearOS-ről életemben nem hallottam még, egy pillantást majd vetek rá azért, bár gyanítom, hogy a Community ugyanúgy bétateszt, mint a Fedora a RHEL-nek. Ebből a listából egyedül a Fedorát láttam eddig élőben. -
kovaax
őstag
Más: Hogyan lehet a laptopom biosát frissíteni Fedora alól, ha a gyártó win10-es progit ad? Csinált már valaki ilyet? Lenovo Ideapad 3-14ADA05-ről van szó.
-
kovaax
őstag
válasz
drsanya #7010 üzenetére
Ma reggel azt gondolnám így a Fedorás laptopom előtt ülgögélve, hogy ha deszktopnak használod és nem zavar az állandó frissítgetés, akkor inkább a Fedorára szavazok, mert a Gnome ezen van a legjobban összerakva. Ha szervernek, vagy zavar az állandó frissítgetés (és/vagy hajlamos vagy aggódni az ssd-d élettartama miatt), akkor Debian. Ha Redhat vizsgára készülsz, akkor Centos (Redhat/Centos kernelben nincs benne egy rakat driver mindenféle hibrid csipszetekhez, meg ilyenek, lehet velük szopni rendesen, de egy idő után belejön az ember). Ha KDE-t szeretnél, akkor még lehet mindig inkább openSUSE-t kéne, csak azt elég kevesen használnak felénk, így lehet többet kell magadnak szüttyögni (külföldiűl nem tudom mennyire vannak jó fórumok rája).
-
drsanya
aktív tag
Jó persze ebben is van igazság, de amikor keresgéltem a lehetőségek között, ez tűnt a "legtisztábbnak". Nem akartam egy olyan rendszert, ami valaminek a leszármazottjának a forkjának az újragondolt, de régi alapokon új mindentreisjóésbetonstabilbombabiztos változatának a leegyszerűsített 0.1-es usernek is jó új kiadását használni.
Szerintetek használjak valami mást? (gondolkodómosolygószmájli) -
csendes
addikt
válasz
Dißnäëß #7005 üzenetére
Így van, az új dolgokat lehet rajta tesztelgetni, meg van aki nosztalgiából
. Nem utolsósorban, ha valaki RHEL bizonyítványt akar megszerezni, akkor gyakorláshoz: [link]
Én még a tapétákat is szoktam szeretni, mondjuk pont a 32-nek nagyon ronda volt. És a legszebb dolog volt a világon, amikor a solar plymouth-tal elindult a Fedora 10. -
kovaax
őstag
válasz
drsanya #7006 üzenetére
"Paranoiás vagyok kicsit IT biztonság terén, úgyhogy én örülök hogy ilyen gyakran frissül."
Nem azért frissül gyakran, mert a Fedorások f@szább gyerekek és jobban ügyelnek a biztonságra, hanem mert újabbak a programok, és ezért tele vannak hibákkal. Szóval ha nagyobb biztonságra vágysz, akkor Debian stabil, vagy Centos (mindkettőben régebbi a kernel szerk: kernel is és a programok is). Én az itthoni "fő" gépemen Debian stabilt használok, most lett egy laptopom, arra viszont Fedorát raktam.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
drsanya #7006 üzenetére
Paranoiás vagyok kicsit IT biztonság terén, úgyhogy én örülök hogy ilyen gyakran frissül.
Én is, dettó. Csak Debian Stable-nél a kernel öreg (ugat az edac valami logban, hogy korrupt a bios-om ? ECC RAM-ok kapcsán..- Ryzen 5 3600.. kiderült, hogy neeem, csak kernel nem látja a memóriavezérlőmet, ollé).. Debian Testing meg jó lenne, csak oda meg nem mennek security update-ek, a Debil oldala szerint (tegnap olvasgattam át). Unstable meg cutting edge lenne minden szempontból, mint egy Fedora kb, na de ott aztán törik minden mindenfele, sokkal jobban, mint egy Fedora esetén szerintem, mert más a tesztelési és release stratégia.
Úgyhogy .. lehet kivárok kicsit még Debian-stable KDE alatt, aztán .. vagy Fedora 33, vagy Mint. Mint lényegében egy jó stabil Ubuntu, annak hülyeségei nélkül. Se snap, se telemetria és Debian szemmel nézve sem esett messze az alma a fától.
A leghülyébb érv, amiért a Fedora-ra esett a választásom ezen feladatok ellátására pedig az, hogy állítólag Linus is ezt használja
Akkor már ketten vagyunkde üröm az örömben, hogy ő valszeg jobban ért hozzá..
Köszönöm (mindenkinek).
-
drsanya
aktív tag
válasz
Dißnäëß #7005 üzenetére
Így igaz, szépen össze lett foglalva. Nálam pl. pont a frissítések gyakorisága miatt esett erre a választásom egy hordozós virtuális gépnek, amin a feleségem tudja nyomni az ÁNYK-t, meg intézi a bankolást. Másra nem használom (még). Viszont az átállás 32-33-ra elcseszett valamit a Java-val, úgyhogy maradtam 32-n inkább. Paranoiás vagyok kicsit IT biztonság terén, úgyhogy én örülök hogy ilyen gyakran frissül.
A leghülyébb érv, amiért a Fedora-ra esett a választásom ezen feladatok ellátására pedig az, hogy állítólag Linus is ezt használja
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
csendes #7004 üzenetére
Nem tudom, van-e ember a ph-n, aki szebben és érthetőbben össze tudta volna ezt foglalni nekem, nagy köszönet az erőfeszítésért.
Azt hiszem, így messziről képbe is kerültem Fedora-val kapcs. és pont ez kellett most nekem.
Akik itt vannak, miért használják ? Tesztautózgatnak ?
-
csendes
addikt
válasz
Dißnäëß #7003 üzenetére
Ööö, tulajdonképpen mit szeretnél? Persze, alkalmas a Fedora Desktop-nak, csak egy új kiadásra kb. 2-3 hónappal a megjelenés után érdemes váltani, mert addigra a bug-okat kivasalják, de csak összesen kb. 13 hónapig van támogatás. Vagyis mégiscsak hat havonta kell új kiadásra frissíteni, 2 hónappal eltolva a megjelenéshez képest. Ez egyszerűen túl macerás.
Ha valaki csak linux-ot akar használni, akkor Ubuntu LTS vagy Mint. Van hozzájuk minden, a normál Ubuntu túl bugos és macerás félévente frissíteni. Ha elég ügyes valaki, akkor esetleg Arch Linuxot használhat LTS kernellel, mert a normál kernel kb. béta minőségű: vagy elindul a frissítés után vagy nem.Az arch-announce-request@archlinux.org levelezőlistára célszerű feliratkozni, mert ott figyelmeztetnek, ha valami trükkösebb frissítés jön.
Fedora jelenleg egyfajta preview, mint egy tanulmányautó az autószalonban. Egy rakás újdonság, áramvonalas design, de nem szokás munkába járásra vagy bevásárláshoz használni. Aztán pár dolgot majd beépítenek az iparilag gyártott modellekbe belőle, vagyis a RHEL-be. CentOS kb. = RHEL támogatás nélkül, szervernek tök jó, desktopnak kicsit maradi. -
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok.
Felhasználó vagyok, Debian ivadék.
Ne üssetek. Thx.Viccet félre, eddig még csak olvastam a Fedora-ról, most pedig már egy 33-as Live-ról pötyögök. Egyelőre. Barátkozós.
Idehaza desktop-minilab-nak használom a gépem, néha megy napokat, néha leállítom, mikor hogy vagyok épp itthon, vagy ilyesmi.
Ilyen használat mellett gondoltam, rápróbálok a Fedora-ra, szippantsunk egy kis friss levegőt. Mintha kijönnék a dobozból (aztán majd kiderül, illúzió-e).. Debian stable branch nekem nagyon "öreg", a testing-ben pedig vannak kardinális bibik, pl. egy upgrade során úgy elcseszte az NVIDIA DKMS-akármimet, hogy hajam téptem, végül ledúrtam.
Alkalmas a Fedora egy általános desktop használatra, vagy viszonylag gyakran fosikálja össze magát itt valami ? Nincs kényszeres upgrade mániám egyébként, de ha kell, kell.
- KVM/QEMU (pár virtuális gép, fejlesztgetek is + 1db W10)
- böngészés
- VLC (video)
- zfs (3 pool-on az életem)
- Wine (jópár motyót futtatok alatta)Kábé. Esetleg aki hasonló utat bejárt: mire számítsak, ha véglegesre felrakom ? Fogok sokat anyázni ? Nem szeretnék sem Ubuntut - nem jó az irány snap-el és a telemetriával szvsz - sem Mint-et, se mást, most kifejezetten érdekel ez a világ.
Esetleg egy CentOS fele tudnék még elhajolni itthonra, ha annak volna értelme. De ez a Live bevallom őszintén, elképesztően gyönyörűre szabott Gnome. Mikor bejött, "wow", ennyit tudtam kinyögni
(Szeretek elmélyedni egy linuxban, de azt is szeretem, amikor kinéz normálisan, ha desktop disztró).
Köszi minden tanácsot. Akár lebeszélést is. Rá is. Bármit. Próbálom megtalálni az arany középutat a hardcore mókolós Arch és a csecsemőbarát MX Linux között félúton valahol. Ubuntu alatt azért, ő már nekem "túlautomatizált" sok.
Azért nem az általános linuxosba mentem, mert Ti már jó ideje Fedora-n ültök.
-
leviske
veterán
Sziasztok!
Én szúrok el valamit, amiért a saját Qt-s alkalmazásomat nem tudom az alap wayland környezetben elindítani?
A hibaüzenet:
QWaylandGLContext: failed to create EGLContext, error=3009
Eddig azt hittem, hogy a Qt5.15-el fordított alkalmazások már 'gond nélkül' futtathatók waylanddel és a Tumbleweeden wayland/gnome környezetben nincs is gondom. Viszont most, hogy felraktam a gépre a Fedora 33-at, a 5.15-ös verzió ellenére is problémába ütköztem. Ha
--platform xcb
paranccsal futtatom, akkor ezen is fut hiba nélkül.Van valami rituálé, amit még el kell végezni a Fedora 33 qt5-ös fejlesztői csomagjain, amitől wayland kompatibilis alkalmazásokat enged megszületni? Vagy csak nem elegendő, hogy a
qt5-qtbase-devel
ésqt5-qtwayland-devel
csomagokat felraktam a függőségeikkel? -
drsanya
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Eredeti játékok OFF topik
- RoadCraft - Akár négyen is játszhatunk a teljes változattal
- ZIDOO médialejátszók
- Milyen autót vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Fujifilm X
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Diablo 3 Collector's Edition
- Motorola E40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI PRO Z690 i7 14700K 64GB DDR4 2TB SSD RTX 3070Ti 8GB Fractal Design Meshify C CM 750W
- Apple Pencil 2.gen, Új, Dobozával 12 hónap garanciával
- Motorola G72 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest