Új hozzászólás Aktív témák

  • zetor2000

    senior tag

    válasz Jahno #144713 üzenetére

    Ismerős anyukájának a lakását akarta kifestetni. Lakótelepi ~40-50nm, de nem kellett mindent, csak 1-2 szobát. Olyan 3 éve mesélte, hogy 1M a munkadíj, anyag semmi, azt vegyék meg, de annyira, hogy ecset / henger, teleszkóp, festéklehúzó... kábé minden legyen, az ember "csak jön" és fest. Ja, nem glettel, nem csiszol, nem csinál semmit, csak legurítja a falat, 2x, max 3x.
    Na, ezt haver is képes volt megcsinálni. Akkor azt mondta, hogy 4 kiló a tanfolyam, és ez a kezdő(k (parasztok))nek van, akik meg akarnak tanulni szobafesteni. Szóval ha elvégzi a tanfolyamot, akkor lesz egy új szakmája, és még úgy is fog 600K-t.

    Sütő:
    Nekem az IKEA gyártotta a konyhaszekrényem, én raktam össze. A sütőhöz való bútorváz nekem egy magasszekrény (236 cm), alul lábazat. Ezt kábé úgy variálhatod, ahogy szeretnéd, csak sokat kell klikkelni a honlapon, de a végén akár olyan is lehet, amit az IKEA sosem tesz fel a honlapjára, mert így is van elég sok kombináció, ami az esetek nagy %ra jó lehet. A lényeg, hogy nekem a főzőlap és a sütő nem a klasszik elrendezés szerint egymás alatt van, hanem külön, a sütő ajtó ha le van nyitva, akkor az ~derékmagasságban van, így nem kell hajolgatni a tepsi sütihez, hanem ha csak ránézel, akkor is rendesen látod, mennyire van kész.
    Én kezdetben egy TEKA (HA-835 volt, asszem) valamit vettem, nem volt nagyon drága, és sokat sem tudott. A nagy kunsztokat másik termékek nyújtották, a legnagyobb potenciálja a kihúzható fém izé, amin a tepsi/rács volt. Alsó, felső sütés, grill, légkeverés, ennyi. Ja, meg egy sütőóra, ami a kiáramló gőztől 5 évente kábé tönkremegy. A gombjairól a fólia elkezdett leperegni 4 év után, az Aliexpressről kapott 2000ért fém gombokat, azok nem pattogtak tovább. Az előlapon volt valami bevonat, az 6-7 év után levált foltokban (mint a kocsikon, amikor a lakk lepereg). Egy fél napig kellett takarítani, mire lejött teljesen. Közben a tepsifogó rácsot rögzítő csavar berohadt, az anya meg kiszakadt a sütő oldalából, amikor ki akartam szedni. A teleszkópos sín, ami a tepsit tartja, berozsdált... :) Na, ezt váltotta tavaly karácsonyra egy Samsung valami.
    Ezen kicsit kevesebb a gomb, mert ami van, az érintőfelület, egy bazi tekerő van, amit lehet nyomogatni is, de a kijelző egyben érintős is, ott ils lehet macerálni. Emellett van benne wifi, amin pár dolgot el lehet intézni, de én nem az vagyok, aki a buszról hazafelé jövet indítja a programot a sütéshez... Ha lejárt a sütőórája, akkor azért szól, hogy nézzek rá, meg ha bemelegedett, akkor is. Ez már pirolitikus, de ez meg olyan, hogy 2.5 órát meg maxon, és ezen idő alatt kinyithatatlan.
    Ennek vannak olyan képességei, amit szerintem én nagyon ritkán vagy egyáltalán nem fogok használni, de a kettészedhető sütőteret már használtam. Van egy elválasztó lemez, amit ha beteszel, akkor azt érzékeli és az alsó-felső rész külön állítgatható, persze van, ami ilyenkor nem, vagy nem úgy működik, mint normál esetben. Pl. alul nem fogsz grillezni, mert ott nincs fűtőszál. A tepsitartó ebben is kihúzható, meg van valami gőzölős okosság is, hogy párolt ételeket csinálj benne, vagy egyes ételek alá gőzt tudj juttatni. A TEKA sütőhöz képest előny, hogy nem 2 üveglapja van, hanem 4, az előlap ezért majdnem jéghideg, de persze azért átmelegedik.
    Bekötni elvileg annyi, hogy bedugod a konnektorba, sima villásdugó volt a végén, de én ezt lecseréltem egy hosszabb vezetékre a szerelhetőség végett.
    Mivel ez a sütő gyári csomagban sérülésmentesen ~450-600E lett volna, inkább megnéztem a szépséghibás cucokat is áruló GRX-et. Nem mentem el, de az eladó felhívott, hogy ő akkor körbefotózza, és ha úgy is akarom, akkor küldi. Kaptam róla egy marék fotót, a hibás részekről külön, többet is. Hát, ami van, azzal azért együtt lehet élni. A fogantyún volt egy helyen lepattanva a festék, meg kicit be is horppadt, meg a gőzölős tartály kicsit ergya, de nem repedt, nem csepeg, csak nem szép. De betolva a helyére egyáltalán nem látszik, szóval tudom, hogy ilyen, de letojom. Így volt asszem 300, házhozhozva, a régit elvive. Abból a tepsit megmentettem, az ebbe pont befér, a színét leszámítva ugyanolyan.
    Szóval érdemesebb kicsit magasabbra tenni a lécet, mint a legalja, és rendesen körbenézni, mert sokat meg tudsz spórolni, ha együtt tudsz élni egy ennyire sérült valamivel.
    A fogantyú horpadása egy csepp Trinát mestertapasszal elmúlt, kapott egy réteg festékszalagot, meg egy darab fasza zsugorcsövet, meg nem mondod, hogy nem gyári.

    Ez a dal a lelkünk közötti híd kövei között a malter közötti szeretetet átitató áldás közötti békesség.

Új hozzászólás Aktív témák