Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Kobak77

  aktív tag

  No, sziasztok itt is :)!

  Nálam az automatizálás előreláthatólag nem fog ilyen (220V-os hálózatra gondolok) méreteket ölteni. Egyrészt nem házba költözünk, ''csak'' egy társasházi lakásba, ahol ráadásul az eladó aligha tolerálná, hogy újratervezem/-tetem az áramhálózatot. Feltételezem, eleve van már neki vmi építési terve jóváhagyva, nem valószínű, hogy a kedvemért ettől eltérne. Másrészről feleségem sem tolerálná ezt túlzottan (a rendszernek meg kell kapnia az ''Asszony Compatible'' logót :) ), meg egy lakásnál, ahol kerttel nem számolunk, garázzsal nem számolunk, nem sok vezérelhető marad.

  Amit szeretnék megvalósítani:

  1. UTP (illetve S-FTP) kábelezés, 20 végponttal. Ez úgy jön ki, hogy nappali kap 6 aljzatot, gyerekszoba, háló 4-4 aljzatot. Nappaliba kerül a HTPC és az asztali gép, a jövőben az IP alapú telefonkészülék is. Gyerekszobába semmi egyenlőre, tervezve van 2 gép, és 1 IP telefon. Háló: 1 telcsi + a laptopom, amikor épp nem rádiósan csatlakozik.
  Ezen kívül össz 4 aljzatot hagynék IP kamerára (amiből 1-et szeretnék már a legelején beüzemelni), és 2-t wireless AP-nek.
  Szeretném gigabites képességűre csinálni, hiszen egy switchet könnyen kicserél az ember egy másikra, de a falban futó kábeleket aligha cserélgetem 10 évnél hamarabb.
  Itt rögtön fel is merül a kérdés, hogy pontosan Cat5e-re, vagy Cat6-ra kéne csinálni? Állítólag megy a gigabit az 5e-n is, de a szabvány a Cat6-ot írja elő...

  2. Rack szekrény: ide futnak össze az UTP kábelek (az egyszerűség kedvéért maradjon ez, mégha nem is helyes kifejezés), és egy 24-es patch panelben végződnek.
  - APC rackbe szerelhető szünetmentes,
  - IBM X330-as szerver (2xPIII proci). Ahogy néztem, ezek keveset fogyasztanak (max 30W/db), de most döbbentem rá, hogy a Geode-val fogyasztásban nem fogja felvenni a versenyt :). Egyébként a doksija alapján terheletlenül (de már 2 procival!!!) 80W-ot fogyaszt, max terhelésen 210W-ot.
  - PoE-s switch, valószínűleg ez: [link]

  A switch és a szerver menne a szünetmentesről (najó, esetleg a net fogadásában részt vevő hw még). A PoE-s végpontokra pedig PoE képes IP kamerákat tervezek. Eddig csak ezt találtam, ami natívan támogatta volna: [link]
  Így nem kell a kamerákhoz tápot is kábelezni, főleg, hogy általában olyan bumszli trafós tápegységük szokott lenni. Nomeg így egy kellően gondos (értsd: először áramtalanítanak) betörés esetén is min. 4-5 percig veheti a szerver a videót, hogy épp ki mit csinál a lakásban.

  Esetleg még az AP-k is kaphatnak tápot utp-n, itt ugyan ez csupán esztétikai szempontokból történne.

  Amivel még nem vagyok tisztában: vmi riasztórendszer is kéne, ezt jó lenne az IP kamerák képességeivel (pl mozgásérzékelő) kombinálni, illetve az ip kameráknak is jó lenne vmi vezérlést kitalálnom, hogy pl ne vegyen mindig, akárhányszor hazajön vki :)

  Egyenlőre itt tartok, majd még gondolkodom, de azért a jó ötletek jöhetnek :DDD

 • Kobak77

  aktív tag

  válasz Nimrod #26 üzenetére

  és ez hogy működik? milyen kameránál láttad? Minden este riasztás lesz :D ?

 • Kobak77

  aktív tag

  válasz Nimrod #26 üzenetére

  mint írtam, NEM ház, csupán lakás... aköré meg nem igazán lehet vizesárkot készíteni... a kígyótól meg én is félek :DDD

  (csak hogy offtopic is legyek :DD )

 • Kobak77

  aktív tag

  válasz dabadab #72 üzenetére

  A kábel ügyben nemigazán az a kérdés, hogy 100 megabites kártyád van-e, vagy gigás, esetleg, hogy a nethez még a 10 mega is sok lenne. A kérdés az, hogy mennyi időre tervezel. Az AMP kábeleknél pl. 25 év garos is van, de a minimum az 5 év. Sőt, van 1200 MHz-et átvivő kábel is (a Cat5e-hez 100 MHz kell, a Cat6-hoz 250 MHz, a Cat7-hez 600...)

  Nem az a probléma, hogy most megy-e a gigabit az egyiken vagy a másikon, hanem hogy később, amikor kb mai áron 30e-ért kapnál mondjuk 10Gb-es 24-es patch panelt, akkor mennyi falazásba, és mennyi időbe-pénzbe lesz, míg a kábeleket is hozzáfejleszted!

 • Kobak77

  aktív tag

  válasz dabadab #76 üzenetére

  na igen, a fali csatlakozókat nem írtam, de úgysem részletes akartam lenni, csak példát hoztam... Fali csatlakozó még nekünk is hátravan, tényleg milyen árban vannak? (Legrand Valena kapcsolók lesznek a lakásban...)

 • Kobak77

  aktív tag

  válasz róland #80 üzenetére

  Ne szívass! Ennyibe kerül a fali csatlakozó??? Még nem néztem utána, de felére-kétharmadára saccoltam volna :(.

  A kábelt azt tudtam, hogy nem fog földhöz vágni...

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés