Új hozzászólás Aktív témák

  • cocka

    veterán

    válasz dave93 #6068 üzenetére

    A vaterán már régóta fenn vagyok,ahhoz képest mi a különbség?

    Sok. Pl. utánvét mint fizetési lehetőség nincs, meg nagyon a személyes átvétel sem játszik. Leszámítva egy-két német és osztrák terméklapot, ahol feltüntetik hogy Barzahlung bei der Abholung des Produktes vagy vmi hasonló. Nyilván ezzel elsősorban a német vevőkörre gondolnak, nyilván nem te leszel az, aki x km-t utazik a termékért hogy aztán euróban kifizethesse a helyszínen.

    Különbség van abban is, hogy sok nemzetnek saját ebay-es oldal is van. Egy regisztrációval, bármelyiken bejelentkezhetsz, de nyilván a későbbi kommunikáció azon a nyelven fog történni, amely oldalon beregisztráltál, tehát ha ebay.de-n regisztrálsz a hivatalos levelek németül érkeznek az e-mailedre.

    Különbség van pl. a licitlépcsőben is. Vaterán ugyebár megadható tetszőleges nagyságú licitlépcső, ebayen nem tudok ilyenről, a licitlépcsőket megnézheted a helpben, nyilván összegtől függően nő.

    Nem tudom mennyire általános a vaterán, hogy ha vki az utolsó 5 percen belül licitál, akkor kitolódik a licit vége 5 perccel. Ez ebayen nincs, akár az utolsó 5 másodpercben is tehetsz tétet. Az eladónak lehetnek különböző elvárásai a licitálóval szemben pl. x feedback pont alatt nem licitálhat vagy csak a UK-ban vagy USA-ban regisztráltak licitálhatnak stb..

    Ami a minimál árat illeti, onnan fogod tudni, hogy van, hogy ha nem érték még el, akkor felül: reserve not met yet szöveg jelenik meg. Ha elérték, akkor a current bid automatikusan a minimálár + az adott összegintervallumnak megfelelő licitlépcsőre növekszik. A minimálárat soha nem látod. Vaterán megteheted, hogy kiíratod.

    Az eladóknak fizetni kell a listázásért is, nyilván a díjak eltérhetnek más-más ebay oldalakon.

    Kapsz pénzvisszafizetési garanciát ha paypallal fizetsz. A paypal lehetővé teszi, hogy úgy tudj fizetni, mintha kártyával vásároltál volna a neten. Ilyen a vaterán nincs.

    A vaterán az eladók és esetleges vevők közti kommunikáció nyilvános, minden látható. Ebayen csak egy része, de inkább csak az első kérdés-válasz, a többi privát.

    Elrejthetőek a feedbackek. Az eladó a vevőknek csak pozitívot adhat. Kölcsönösen elállhatnak a feedbackadástól.

    Ami a liciteket illeti: Nem tudom vaterán hogy van, de ha egy cucc licittel és buy it now-val is meg van hirdetve, akkor mihelyst vki licitál, a buy it now azonnal eltűnik.

    Van alku lehetőség: Best offer, ilyen vaterán nincs. Ennek 3 féle kimenetele lehet, lásd ebay help.

    Az eladó e-mailjét, kapcsolatfelvételi adatait akármikor lekérheted, persze csak akkor, ha már licitáltál vmijére. A vaterán ezen infókat visszatartják egész addig, míg meg nem nyered az aukciót.

    Van dispute console ahol a vitatott ügyeket beszélheted meg az eladóval.

    Ja a feedback pontok után ugyanúgy járnak csillagok, mint a vaterán, csak itt jóval nehezebb akár a 3. vagy 4. csillagig eljutni, mint vaterán.

    A vaterán levelet kell írni, ha vissza akarod vonni a licited, itt van erre egy külön form is, amit csupán 3 indokkal tölthetsz ki, egyéb esetben akár az eladó is törölheti a licitedet vagy az ebay.

    Hogy elküldi-e valahová azt célszerű a belső üzenőrendszeren keresztül megkérdezni vagy rajta van a terméklapon. Ha worldwide akkor nagy valószínűséggel küldi, ennek egyedül a confirmed cím szabhat gátat.

    Hát így hirtelen ennyi.

Új hozzászólás Aktív témák