-
IT café
Specifikációjához képest meglepően olcsó router, ami AC1200-as Wifi-t és gyári firmware-val is több hasznos szolgáltatást ígér (fájlmegosztás, dlna, nyomtató megosztás, stb.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
vargalex
félisten
Az 5 GHz-es wifi-vel soha nem volt gond LEDE alatt sem.
A NAT sebességnek viszont meg kellene lennie, volt olyan kolléga, aki Digi 1000-el mért úgy, hogy a router építette fel a PPPoE kapcsolatot. De igazából a kolléga nem NAT sebességet mért, hanem a router által elérhető letöltési sebességet. Ettől függetlenül elképzelhető, hogy a topictársnál a Digi 1000 ennyit tud. Láttunk már ilyet...[ Szerkesztve ]
Alex
-
Tyrel
őstag
válasz vargalex #701 üzenetére
Hát én nem régóta vagyok itt, #665 és #667-ből jött nekem az le hogy LEDE-vel sz*r a WiFi, illetve #686-ból jött le az hogy tényleg valós lehet a probléma, ha épp a gyári WiFi drivert próbálják bele haxxolni a LEDE-be...
Most akkor mi van?
A NAT sebesség számomra eddig(??) egyenlő volt a netem sebességével, lévén az RT-N16-al annak a CPU-ján voltam bottleneck-elve, de amúgy persze értem, hogy miről beszélt csocsoszán, csak az nem tiszta számomra, hogy valamelyik hálózati eszköze ütközik limitbe és attól ilyen "lassú", vagy a DIGI sáros.
@woodworm:
Áh nem kevés a 944 Mbps, vigyorgok én ezerrel, csak úgy értettem hogy a Star Citizen Launcher 115 MB/sec P2P letöltéséhez képest lassú...[ Szerkesztve ]
Turenkarn
-
woodworm
veterán
A 944 Mbps nagyjából a fizikai korlátja a gigabitnek, ennél több csak valamilyen mérési anomália esetén lesz (közbeékelődő cache stb.) vagy ha valaki játszik az mtu értékekkel. Hosszútávú eredménye utóbbinak sem lesz, ha a digi nem támogatja a jumbo frameket.
Ha átváltod a 115 MBps-t Mbitre, még kevesebbet is kapsz, mint a speedtest eredménye. -
Tyrel
őstag
válasz woodworm #704 üzenetére
jah, jogos, csak még nem vagyok hozzászokva ezekhez a nagy számokhoz ill. ahhoz hogy ebben a régióban már túl nagy a pontatlansága a régi "jól bevált" módszerekhez képest...
Annak idején még LAN-ra ugye az volt a mondás hogy a 10 Mbit-es 1 MBps-t tud, a 100-as meg 10-et 'oszt jóvan, ezt a logikát követve meg nem passzolt annyira a 944 Mbps a 115 MBps-hez... de így utánaszámolva tényleg kb. egyenlőek, vagy legalább is elhanyagolható az eltérés.My bad...
Oh well, akkor ennyit tud a DIR-860L gyári fw-vel, vagy talán még inkább a Telekom Netmánia 1000 vidéken (fyi Szentlőrinc).
Turenkarn
-
vargalex
félisten
A NAT sebességnek valóban a neted sebességével kell egyenlőnek lennie, ha a router bírja a tempót. A DIR-860L bírja alternatív firmware-val is. Viszont, még egyszer írom, hogy a topictárs nem a NAT sebességet mérte, hanem a router letöltési sebességét. Hogy értsd a különbséget: van egy gigabites neted. Tegyük fel, hogy a routered tud gigabitet NAT-olni. De, ha a speedtest-et egy olyan PC-n indítod, amiben mondjuk egy 1 magos atom processzor van, akkor soha az életben nem fogja megmérni a gigabitet.
A 944 Mbps kevés témához: ahogy a topictárs is írta, 115 MB/s = 115*8 Mbps = 920 Mbps.
Szerk:
(#705) Tyrel: szerintem soha nem volt az a mondás a LAN-ra sem...
És nem a DIR-860L, vagy a Telekom gigabit tud 944 Mbps-t, hanem egyszerűen a hálózati forgalom overhead-je (keretezés, stb.) viszi el a többit. A szolgáltató mindig a teljes ethernet keretre vonatkozó sebességet adja meg, nem a hasznos adatokét.[ Szerkesztve ]
Alex
-
csocsoszán
őstag
-
vargalex
félisten
válasz csocsoszán #707 üzenetére
A Speedtest sem csúcsot mér, de valóban teljesen más a módszer. A leglényegesebb különbség az az, hogy a Speedtest szeletel és a legrosszabb 30%-ot, valamint a legjobb 10%-ot eldobja és úgy átlagol.
De még egyszer mondom, hogy nem ez adja a legfőbb különbséget. Egyszerűen az, hogy a Speedtest-et jellemzően egy sok magos nagy teljesítményű x86 architechtúrájú CPU-n futtatjuk több szálon, míg a fenti letöltés egy 880 MHz-es mips SoC-on fut 1 szálon.Anno Suste-nak készítettem egy speedtest mérés módszertanát követő kis C-s alkalmazást, amit többek között a DIR-860L-re is lefordítottam.
[ Szerkesztve ]
Alex
-
markussandor
senior tag
Két napja visszaraktam az aktuális LEDE-t, számomra kellemes meglepetés volt, hogy az 5GHz-es AC sebesség teljesen utolérte a gyárit, ugyanazoknál a mérési pontoknál.
Kb 3m-re ülök most a routertől a nappaliban, és ezt mérem le/fel: 267/105 iperf3-al.
Ha a router közelébe megyek, akkor lazán megvan a 300Mb/s download!Download:
Connecting to host nas, port 5201
Reverse mode, remote host nas is sending
[ 4] local 192.168.5.240 port 40130 connected to 192.168.5.250 port 5201
[ ID] Interval Transfer Bandwidth
[ 4] 0.00-1.00 sec 31.9 MBytes 267 Mbits/sec
[ 4] 1.00-2.00 sec 31.8 MBytes 267 Mbits/sec
[ 4] 2.00-3.00 sec 31.8 MBytes 267 Mbits/sec
[ 4] 3.00-4.00 sec 31.8 MBytes 267 Mbits/sec
[ 4] 4.00-5.00 sec 31.5 MBytes 264 Mbits/sec
[ 4] 5.00-6.00 sec 31.3 MBytes 262 Mbits/sec
[ 4] 6.00-7.00 sec 33.7 MBytes 282 Mbits/sec
[ 4] 7.00-8.00 sec 31.7 MBytes 266 Mbits/sec
[ 4] 8.00-9.00 sec 29.7 MBytes 249 Mbits/sec
[ 4] 9.00-10.00 sec 32.1 MBytes 270 Mbits/sec
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
[ ID] Interval Transfer Bandwidth Retr
[ 4] 0.00-10.00 sec 318 MBytes 267 Mbits/sec 51 sender
[ 4] 0.00-10.00 sec 317 MBytes 266 Mbits/sec receiveriperf Done.
Upload:
Connecting to host nas, port 5201
[ 4] local 192.168.5.240 port 40880 connected to 192.168.5.250 port 5201
[ ID] Interval Transfer Bandwidth Retr Cwnd
[ 4] 0.00-1.00 sec 11.6 MBytes 96.9 Mbits/sec 0 130 KBytes
[ 4] 1.00-2.00 sec 13.4 MBytes 113 Mbits/sec 0 173 KBytes
[ 4] 2.00-3.00 sec 12.3 MBytes 103 Mbits/sec 0 173 KBytes
[ 4] 3.00-4.00 sec 13.0 MBytes 109 Mbits/sec 0 173 KBytes
[ 4] 4.00-5.00 sec 12.4 MBytes 104 Mbits/sec 0 173 KBytes
[ 4] 5.00-6.00 sec 12.2 MBytes 102 Mbits/sec 0 182 KBytes
[ 4] 6.00-7.00 sec 11.3 MBytes 94.9 Mbits/sec 0 182 KBytes
[ 4] 7.00-8.00 sec 13.5 MBytes 113 Mbits/sec 0 198 KBytes
[ 4] 8.00-9.00 sec 13.7 MBytes 115 Mbits/sec 0 198 KBytes
[ 4] 9.00-10.00 sec 11.6 MBytes 97.0 Mbits/sec 0 280 KBytes
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
[ ID] Interval Transfer Bandwidth Retr
[ 4] 0.00-10.00 sec 125 MBytes 105 Mbits/sec 0 sender
[ 4] 0.00-10.00 sec 123 MBytes 104 Mbits/sec receiveriperf Done.
-
woodworm
veterán
válasz vargalex #637 üzenetére
Kipróbáltam mindkét elérhető fw-ddel a visszatérést, de az mtd2-es partíció írásakor a többiek által is kapott hibaüzenet jelentkezett.
root@LEDE:~# mtd write /tmp/mtd2_radio.backup radio
Unlocking radio ...
Writing from /tmp/mtd2_radio.backup to radio ... [e]Failed to erase blockPadavan alatt az eredeti partíciók egyesítésével és felírásával sikerült az írás, tehát most sem lehetetlen küldetés a gyári állapot visszaállítása.
-
xabolcs
őstag
-
woodworm
veterán
Nem akartam a padavan eltérő felosztásával többet foglalkozni, mivel egyes partíciókat egyesíteni, míg a maradékot darabolni kellene, hogy egy lede alatt készített mentést visszarakj. Hogy a csavar teljes legyen, ha az átmeneti fw felületén mentettél, ugyanazt kapod vissza.
Tehát egyesítettem a lede alatt mentett következő három partíciót:u-boot-env.backup
radio.backup
factory.backupA létrejött fájlt felírtam a defaults.backup partícióval egyetemben, az írás végeztével áramtalanítottam a routert és recovery módban indítottam, raktam rá a kívánt fw-t.
-
xabolcs
őstag
Koszonom!
Akkor majd ha beernek a LEDE / OpenWRT -be a HW-NAT meg jo minosegu WiFi driver fejlesztesek, akkor majd visszater a router Padavan-rol.
aláírás1: csocsó-vesztes vagyok, főleg a Bog és Bocha páros ellen, aláírás2: van mobilarénáskulcstartóm! :D
-
csocsoszán
őstag
válasz vargalex #708 üzenetére
Betelefonáltam digiékhez ha a 300 Mbit megvan akkor legnagyobb sajnálatukra, de nem tudnak hibát felvenni!
Szerintem itt sosem lesz 997, méricskélem mikor eszembe jut,
de 504 még csak egyszer volt. Ennyit a Digi 1000Mbit-jéről. (Mondjuk én meg nem hamis pénzel fizetek.)Eladó Sennheiser Hd800 és egy B&W füles!
-
woodworm
veterán
válasz csocsoszán #717 üzenetére
De mértél a router mögött egy megfelelően erős géppel is, vagy csak wifis és a router mérései vannak? Egy kicsit visszább vargalex elmagyarázta, hogy a router hardvere korlátozza az azon mérhető sebességet.
@vargalex
Igen, korábban beszéltünk a padavan és a lede eltérő partíciókezeléséről, azokat a hozzászólásokat kerestem most is vissza, plusz a logban ott vannak a konkrét értékek.
Annak idején amikor kipróbáltam a padavant, radmir hozzászólása alapján először egy random ddwrt-vel próbálkoztam, ott volt hasonló hibaüzenetem íráskor. Pedig a megjegyzése alapján ott is írhatónak kellene lennie a partícióknak. -
Tyrel
őstag
Erről a HW-NAT-os, új WiFi driveres LEDE-ről majd írtok ide?
Vagy mi ennek a (branchnek??) a pontos neve, hol lehet nyomon követni a fejlődését?@csocsoszán:
Azt végül is nézted hogy nem ütközik-e valamelyik ~router CPU limitbe? (bár a huawei-n nem tudom hogyan lehetne)
Amúgy igen, a digi jóval olcsóbb mint mások, de mint tudjuk olcsó húsnak... Telekom drága és amúgy egy istentelen balfasz banda, sokszor akasztottak már ki (csak így vidékiként nincs más szolgáltató itt, max. még Invitel...), de eddigi tapasztalataim és ismerőseimnél látottak szerint ők jellemzően azt, vagy közel azt adják amiért fizettél nekik. Amúgy egy fejetlen idióta banda, a szoftveres részlegük is béna, de netem 56k modem óta (még Axelero-nak hívták őket) végig tőlük van, és sosem volt vele gond... Ill. egyszer sok éve két napig nem volt net, mert valami részeg vadbarmok május fát állítottak a fő telefon vezetékbe, de hát arról nem a Telekom tehet... (amúgy utána hetekig ezen röhögött a város, konkrétan ott volt a május fa mellett kidöntve a fűben a telefonvezetéket jelölő tábla... biztos nem tudták mi lehet az...)Turenkarn
-
csocsoszán
őstag
válasz woodworm #718 üzenetére
Azért én nem vagyok profi mint ti! Van egy lenovo think padom. Olyan 4 év körüli modell I5 processzoros. Van egy himedia q10pro média lejátszom, meg a router. Most cseréltem ki minden kábelt cat5E-re. Lehet, hogy ezek fékek? De az biztos , hogy a Tplink 4300 és Bananapi kombóval nem tudtam kábelen, 3D iso-t nézni a hálózatban szaggatás nélkül. Most meg megy! (Van a dlinkre ráakasztva egy pár winyó.) Úgyhogy előrébb jutottam! Köszönet Suste mesternek! Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
Eladó Sennheiser Hd800 és egy B&W füles!
-
woodworm
veterán
válasz csocsoszán #720 üzenetére
A laptopot kábelen csatlakoztatva és böngészőben egy speedtestet futtatva sem sikerült nagyobb sebességet mérni? Akár a régi, akár a béta oldalon.
-
vargalex
félisten
-
Multibit
nagyúr
válasz csocsoszán #722 üzenetére
Lehet, az I5 régi, és fék sajnos.
Milyen i5? Nem hinném, hogy az a szűk keresztmetszet. Egy i5-2520M-mel mennie kell, ez biztos. -
dchard
veterán
Ennél sokkal érdekesebb a helyzet NAT ügyileg. Úgy tűnik, hogy nem kell majd a HW NAT-tal szórakozni, mert éppen születőben van egy gyors, de nem hardware függő megoldás: a Shortcut Forwarding Engine, vagy SFE röviden. Vargalex és többen már tesztelték, elég látványos 2-3 szorors gyorsulást lehet vele elérni, de láttunk már 3-4-szereset is. És ez generikus megoldás, ha végre betolják LEDE- alá, akkor az összes router profitál majd belőle.
Itt tudsz olvasni róla:
https://forum.lede-project.org/t/qualcomm-fast-path-for-lede/4582
Elég jól állnak már. Ne tévesszen meg a név, nem Qualcomm specifikus, csak a kód egy része tőlük származik.
Nem mintha a 860L ne tudná most is kinyomni LEDE alatt a gigabitet, de sosem baj ha marad processzor idő másra is
Dchard
A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]
-
Dadan01
senior tag
Találkozott már ilyennel vki?
Sat Aug 19 11:00:24 2017 kern.info kernel: [254423.570000]
Sat Aug 19 11:00:24 2017 kern.info kernel: [254423.570000] do_page_fault(): sending SIGSEGV to minidlna for invalid write access to 772e93d4
Sat Aug 19 11:00:24 2017 kern.info kernel: [254423.590000] epc = 0040ea21 in minidlna[400000+29000]
Sat Aug 19 11:00:24 2017 kern.info kernel: [254423.600000] ra = 00410821 in minidlna[400000+29000]
Sat Aug 19 11:00:24 2017 kern.info kernel: [254423.610000]Már másodszor 24 órán belül. Filmet néztem dlna-n keresztül, épp végzett egy torrent a háttérben, dlna folyamat leáll és nyekk. Ha újra is indítom, az friss cucc nem kerül be az adatbázisba, törölni és újra kell generálni. Hadd ne mondjam, 3 év alatt 1x sem volt ilyen a wdr3600-al
Ötlet? -
xabolcs
őstag
Igen, ismerem en is azt, es varom mar, hogy hivatalosan is kiadjak.
En a hardveres megoldast reszesitem elonyben, ha van szoftveres es hardveres megoldas is ugyanarra a problemara (ertsd: gyorsabb/hatekonyabb NAT-olas).
Ahogy irod, ennek a routernek szerencsere nincs egetoen szuksege ra.
aláírás1: csocsó-vesztes vagyok, főleg a Bog és Bocha páros ellen, aláírás2: van mobilarénáskulcstartóm! :D
-
dchard
veterán
Akkor igazad is lenne, ha a HW NAT pontosan ugyanazt a feladatot csinálná meg hardveres gyorsítással. A probléma az, hogy ez nem így van. A HW NAT az esetek többségében egy csalás, ráadásul megtöri a kompatibilitást a linux kernel hálózati stack-jével, ebből számos limitáció és probléma fakad. Van olyan népszerű implementáció, amely például nem gyorsítja a forwardolt portokat. Tehát baromi jón néz ki a speedtest-es gigabites mérés, de amikor a NAS-ra torrenteznél, vagy FTP-znél, már nem működik a "HW NAT". Egyéb probléma még a késleltetés: például kis méretű csomagokat lassabban tol át magán, mint a normál software stack, különösen terhelés alatt. Vagy hogy mást ne mondjak: egyetlen jól működő QoS motorral sem működnek a jelenlegi HW NAT megoldások, ellenben az SFE működni fog velük.
Tehát bőven van limitáció a HW NAT-ban. Arról nem beszélve, hogy milyen nehéz implementálni driver szinten a különböző gyártók eltérő megoldásait a ki nem adott specifikációk miatt. Ennél sokkal jobb döntés volt az SFE generikus kódja, és az ebbe fektetett munka, amiből viszont mindenki profitál. Nem is emlékszem az elmúlt évekből hasonlóan széles réteget érintő, ennyire látványos méretű előrelépésre, ami egyetlen OWRT/LEDE fejlesztéshez köthető.
Hogy visszatérjek a saját házunk tájára ebből a szempontból továbbra is a Wifi drivereket kéne tovább reszelni, de ahogy nézem eléggé leült az aktivitás az mt76 repóban.
Dchard
-
woodworm
veterán
Ezt a nevet kapja a lede keresztségben a technológia? Az a srác már a 1043v1-es idők óta hajszolja a sebességet, mindig talált valami kiskaput.
@xabolcs
A hwnat és a wifi gyári drivereinek a beépítése amennyi hasznot hozna, annyi hátulütője is lenne. Most lelkes a közösség, de ez az elkészülte után lanyhulna és hamar ott tartanánk, hogy nincs használható csomag a rendszer folyamatos frissen tartásához vagy egyedi feladatok megoldásához.
A padavan jelenleg is megkapja sokszor a topikban, hogy nem bővíthető rugalmasan, de egy egyedi build is hamar erre a sorsra jutna. A hasonló mediatek chipsetet használó xiaomi eszközeinél is ez volt a tapasztalat. -
xabolcs
őstag
woodworm, dchard!
Koszi a valaszaitokat!aláírás1: csocsó-vesztes vagyok, főleg a Bog és Bocha páros ellen, aláírás2: van mobilarénáskulcstartóm! :D
-
woodworm
veterán
Mi a nonszensz?
Hogy sejteni vélem mi lesz egy hasonló fórumos egyedi build végeredménye? Nem tudom vannak-e itt, akik a xiaomi minivel végigjátszották már ezt, de ott is ez történt. Jött egy project, belerakta a gyári wifi drivert, készített egy luci oldalt az egyedi wifi beállításoknak, forgatott néhány csomagot és agyő, hónapokra eltűnt.
Jött egy másik, továbbvitte a vonalat újabb openwrt kiadással, leforgatott csomagok nélkül.
Értem én, hogy rengeteg energiát belefeccöltek, de ha valamilyen akadályba ütköztél, akkor ott álltál a sivatagban víz nélkül.
Köszönöm szépen, fejlesszék az SFE-t és az mt76-ot, azok legalább egységes megoldások. Ha a készülék nem általános router célra kell, akkor úgy is azt fogom használni. Ahogy a minivel is visszatértem a szalonnasütős zene miatt. -
Tyrel
őstag
válasz woodworm #733 üzenetére
De amúgy akinek nincsenek ilyen igényei hogy egyedi package-ket telepítsen még pluszba meg hasonlók, csak egy "sima" LEDE kell neki jobb NAT-al meg jobb WiFi-vel, annak teljesen jó lehet az a firmware nem? Mármint, még akkor is ha nem fejlesztik tovább.
Vagy ez úgy van hogy amit ilyenkor összeraknak az csak egy tök szűz LEDE és ha pl. én akarok bele egy Transmission-t vagy egy miniDLNA-t akkor azt nekem kell külön telepíteni és ha nincs ahhoz a konkrét buildhez való akkor ráb*sztam?
AIO buildet csinálnak alapból, nem?
[ Szerkesztve ]
Turenkarn
-
dchard
veterán
válasz woodworm #733 üzenetére
Nem kell ezt offba rakni, szorosan ide kapcsolódik
Azt kell mondjam, hogy ebben a kérdésben veled értek egyet. Túl sok munka ezeket egyeséével belepakolni ahhoz, hogy ne egy egységes megoldáson, de minimum egy nyílt forrású megoldáson dolgozzanak, amit bárki bármikor tovább tud fejleszteni, karban tud tartani. Az SFE annyira általános megoldásnak tűnik, hogy azon sem lepődnék meg, ha előbb-utóbb egy átdolgozott változatát beemelnék a hivatalos kernelbe is.
Amiről inkább beszélnünk kéne az pont a WiFi. Mikor anno a Qualcomm felvásárolta az Atherost, mind be voltunk csokizva, hogy a viszonylagos nyílt világnak majd vége lesz, korábban számos példa volt rá, a QC általános hozzáállása is ezt tükrözte. Szerencsére sikerült megtalálni a középutat: az igazán értékes részt a digitális jelfeldogozással kapcsolatban egy jól védett csak binárisan elérhető mikrokódba rakták, amit alkalmasint frissítenek, a driver az inicializáláskor automaikusan betölti, az implementáláshoz szükséges részt pedig kinyitották. Ezért van ma a legjobb elérhető nyílt forrású támogatása a QCA chippel szerelt routereknek.
Nem érzi a Mediatek, hogy lépéshátrányba kerül a riválisával szemben, ha nem változtat a hozzáállásán?
Dchard
-
woodworm
veterán
Sajnálatosan hasonló különben a padavan helyzete is. Eredetileg elég szűk megkötésekkel használhatják a kódot és különböző drivereket, nem is nagyon készítenek buildet az asus termékein kívül. A szürke zónában létezik a prometheus, ami több készülékre kibővíti a támogatás és foltozza az eredeti környezetet.
A 860l-be valamilyen okból beletört a bicskájuk és bár az oldalon a támogatott eszközök között szerepel, de már nem töltődik le hozzá a board beállítás. Radmir pedig nem oszt meg beállításokat, csak kész fw-ket.Tényleg örvendetes lenne, ha legalább a wifi környékén történne valami. Mióta a 1043-as kiöregedett és a wdr3600-as került a helyére nem fedi olyan szépen a lakást. Amint játszok a dlinkkel rögtön jönnek, hogy nem jó a wifi, csináljak már valamit. Ha rendeződne végre lede-n a helyzet, menne nyugdíjba a 3600-as is.
@Tyrel
A mini olyan triviális feladaton bukott meg, hogy wifi kliensként szerettem volna csatlakozni vele a hálózatra úgy, hogy lássák a kliensek egymást és a megosztásokat.
- a xiaomi bár openwrt-t használ, de egyedi felülettel. Kliensként csak úgy csatlakozik, hogy a másik frekvenciát használja továbbszórásra.
- két egyedi build volt elérhető rá, egyikkel sem volt elérhető az opció, mert fordításkor elfelejtették bekapcsolni.
- az openwrt/lede wifije pedig nem volt kielégítő. -
woodworm
veterán
Első lépésként a már előbb említett partíciómentéseket egyesíteni kell. Én a Total Commandert használom ilyen célra. A lényeg, hogy azonos nevűek legyenek és sorszámot tartalmazzanak. Fontos a sorrend!
u-boot-env.backup >> 01.backup
radio.backup >> 02.backup
factory.backup >> 03.backupAz első fájl kijelölése után, a tc menüben a fájl egyesítést kiválasztva a program végzi is a dolgát. A kapott fájlt át lehet nevezni mtd1.bin-re, hogy később is tudni lehessen miről van szó.
Ha nem lenne bekapcsolva, az ssh-t engedélyezni kell a padavan adminfelületén. Párhuzamosan használtam winscp és ssh kapcsolatot, de meg lehet oldani máshogy is a másolást. Winscp-vel felmásoltam a router /tmp könyvtárába a létrejött mtd1.bin-t és a lede alatt mentett defaults.backup-ot.
SSH-n belépve a következő parancsokat kell kiadni.cd /tmp
mtd_write write mtd1.bin "Config"
mtd_write write defaults.backup "Factory"
Mivel nekem működő routernél nyomva tartott reset gombbal nem jött be a recovery menü az újraindulás után és az utolsó parancsnál esetlegesen megadott reboot opció sem járható út, mert a padavan a boot során rögtön módosítja a partíciókat. Ezért a két partíció felírása után áramtalanítottam a routert, majd recovery üzemmódban indítottam el. Reset lenyomva tartása mellett áramot adtam neki, a gépen fix ip-adtam meg (192.168.0.2) és a böngészőben megadtam a 192.168.0.1-es címet.
Innentől mehet rá gyári/openwrt/lede is.[ Szerkesztve ]
-
vargalex
félisten
válasz vargalex #712 üzenetére
Nos, megnéztem a flash chip adatlapját, illetve ismételten a partíciók felosztását.
Az adatlapból az látszik, hogy a flash 64 KB-os blokkméretet használ. Viszont a radio partíció 0x34000-nél kezdődik, ami: 0x34000 = 212992. 212992 / 1024 = 208. 208/64 = 3,25. Azaz nem blokk határon kezdődik a partíció. Ugyan így igaz ez a factory partícióra is: 0x38000 = 229376, 229378/1024/64=3,5. Csak gondolom a factory partíció írásáig senki nem jutott el.
Az u-boot-env partíció blokk határon kezdődik: 0x30000 = 196608, 196608/1024/64=3. Tehát annak sikeres az írása.
Így azt találtam ki megoldásnak, hogy build-elek egy olyan LEDE firmware-t, amiben definiálok egy új partíciót (mondjuk backup néven), ami az u-boot-env+radio+factory+defaults partíciók összessége lesz. Ez ugye blokk határon fog kezdődni, összesen 128KB, azaz 2 blokk.
Ezzel a megoldással a korábban készített mentés is visszaírható majd, csak össze kell másolni egybe a korábbi mentéseket:
cat u-boot-env.backup radio.backup factory.backup defaults.backup > backup.backup
majd fel is lehet írni:
mtd -r /tmp/backup.backup backup
Ha minden jól megy, még ma build-elek.
Szerk.: Padavan alatt azért sikerült visszaírni, mert ott a Config és a Factory partíció is blokkhatáron kezdődik, illetve a mértük is a blokkméret többszöröse.
[ Módosította: Intruder2k5 ]
Alex
-
woodworm
veterán
válasz vargalex #739 üzenetére
Érdekes módon a factory írásakor nem reklamált és visszaellenőrizve végre is hajtotta.
root@LEDE:~# mtd write /tmp/mtd2_radio.backup radio
Unlocking radio ...
Writing from /tmp/mtd2_radio.backup to radio ... [e]Failed to erase block
root@LEDE:~# mtd write /tmp/mtd3_factory.backup factory
Unlocking factory ...
Writing from /tmp/mtd3_factory.backup to factory ...
root@LEDE:~# mtd -r write /tmp/mtd4_defaults.backup defaults
Unlocking defaults ...
Writing from /tmp/mtd4_defaults.backup to defaults ...
Rebooting ... -
dh66e
veterán
Sziasztok!
Ezt a Dlink AC-s topikot találtam remélem nem gond hogy itt kérek segítséget.Ajándékba vennék egy ilyet ha ajánlott ennyiért. -
Tyrel
őstag
Engem pont egy ilyennel dobott meg a Telekom a gigabites net mellé, de kb. 10 percig ha használtam... Rettentően buta / korlátozott a gyári szoftvere, kb. kizárólag csak arra jó hogy legyen vezetékes LAN meg 5GHz WiFi hozzá - gyakorlatilag épphogy netezni lehet rajta és ezzel vége.
Ha ennyi elég biztos jó... Sajnos tényleg nem használtam többet.
Turenkarn
-
Lipigab
tag
válasz woodworm #738 üzenetére
Örök hála!
Ha nem sikerül megoldanom a transmission napi leállásait, akkor hamarosan megy vissza OpenWrt rá. Csak ott meg az USB3 bekavart a 2.4-es Wifibe.
Arra van ötletetek, hogy azt, hogyan lehetne "lebutitani" USB 2-re? A külső vinyó is pont USB 3-as...[ Szerkesztve ]
-
amulet
senior tag
sziasztok
Szeretnék egy fenti routert vásárolni, D-Link DIR-860L
sokan azt mondják, hogy gyenge a jele mert belső antennás.
jelenleg egy archer c2 van ami tényleg gyenge (de külső antennás)
Szerintetek ez erősebben sugároz majd? Most a kertben kb 1-2 mb a net sebessége, várható, hogy ezzel gyorsabb lesz?
Mik a tapasztalatok a szakadás, lefagyás tekintetében?
A gyári soft helyett érdemes a külsős softvert felrakni?üdv
-
Zirowe
nagyúr
válasz csocsoszán #748 üzenetére
Nekem is dobálta az elején, a végén már kb 20-30 percenként.
Hdd újracsatolás előtt futtattam egy e2fsck-et, utána nem jelentkezett, illetve rá egy hétre visszatértem a sambás lejátszáshoz, szóval nem biztos végleg megoldódott.We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!
-
krealon
veterán
illetve
5 dolog, ami javithatja a wifi-d sebesseget
A DIR-860L-t padavan firmware-rel hasznalva, problemamentes a wifi.
A lefedettseg pedig a fenti video tanacsainak megszivlelesevel javithato.
Új hozzászólás Aktív témák
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Építő/felújító topik
- NVIDIA® driverek topikja
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Monitor hiba topik
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- POSZTER NYOMTATÁS - NAGYFORMÁTUMÚ FÉNYKÉP / FOTÓ NYOMTATÁS
- Canon A-1
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro R50-C - i3-5G I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro A40-D: i5-7GEN I 8GB I 256SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Toshiba Tecra Z40-C: i5-6GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest