Új hozzászólás Aktív témák

  • iguana

    őstag

    válasz santhacsa87 #30523 üzenetére

    annyit tennék hozzá, amit TeeJay írt:
    (és véletlenül sem ökölszabályként írom, meg hogy így kell)

    nálam a Kapcsolat->Engedélyezett protokoll csak TCP. nekem ez vált be "ingadozás, nagy kiugrások" ellen, továbbá a Kapcsolatok maximális száma torrentenként "csak" 60-ra(!) van állítva.
    azt tapasztaltam, ha 100-200 felett állítok be, az totálisan_kontraproduktív lesz. értsd:
    a hdd-m a sok kapcsolatból (be)jövő adat miatt hamarabb elfogy szuszban.
    egy gyors torrent esetén, ez a 60 kapcsolat is bőven, de bőőőven elég, hogy 500 Mbps felett töltsön folyamatosan 1 Gbps kapcsolat mellett. természetesen kábelen.

    a Speciális beállítások->Lemez cache mérete 512MB általánosan jó.
    ha van "felesleges" memóriád lehet 1GB-ot, sőt én 2GB-ot is szoktam adni, főleg nagy >20 GB torrent méret esetén azért, hogy a hdd-m (tovább) bírja a tempót.
    ezt jól láthatod, ha aktív letöltés közben a Nézet->Statisztika ablakban az Írási gyorsítótár túlterheltsége
    hogyan változik.
    amikor tele lesz a gyorsítótár (bármekkora méretű is) akkor 70-80-90% is lehet/lesz, mert a rendszer próbálja kitolni az adatokat a cache-ből a hdd-re.
    ilyenkor kezd el "darálni" durván a hdd, mert próbálja utolérni magát és ezért esik be a letöltés sebessége.(nagy ingadozás, tüskésedés a grafikonon.)

    igazából ezzel a cache méret növelésével azt az intervallumot tudod kijjebb tolni, amikor a hdd már az írási sebességének a határához ért.

    persze egyáltalán nem kötelező 512 MB-nál nagyobbat beállítani, sőt 256 MB is elég, mert lejön, amikor lejön, elketyeg és kész, végez, amikor végez :)
    max 1-2 percet nyersz a nagyobb mérettel, de ha zavar, hogy gyakran belassul a letöltés, és kifogy alóla a hdd, akkor érdemes (lehet) nagyobbat adni :)

    ami még nagyon fontos az a hdd töredezettsége és hogy mennyire van tele a hdd.
    ha töredezett, akkor drasztikusan csökken a kiírási sebesség. ez_a_legfontosabb.
    én bekapcsolva használom a fájl helyének lefoglálását előre, mert így nem ökörhugyozásként fogja teleírni a hdd-t, ergo az írás ÉS olvasás is gyorsabb lesz. (Letöltések menü->Minden fájl helyének lefoglalása előre pipa)
    nagyon sokat számít.
    vannak, akiknél ezt használva (főleg nagyobb torrent méretnél) sokáig szöszöl, amíg lefoglalja és elindul a letöltés, de én tényleg nem tapasztaltam ilyet, és szinte rögtön elkezdi a letöltést. 1-2 mp. talán és elkezdi egy 2TB-os 7200-es "sima" hdd mellett. külön erre a célra van, tehát nem ezen van a rendszerem.

    jah és persze az is nagyon_fontos, hogy mekkora méretű a letöltendő torrent! (de még mennyire)

    1-2GB esetén valószínűleg bírni fogja szuflával a hdd végig, de 10GB+-nál már be fog lassulni és tüskésedni, nem tudsz mit csinálni.

    1Gbps-os digi nálam ilyen tájban ~850/70 Mbps-ot produkál max-ban a speedtest.

    így néz ki egy ~18GB-os torrent 85 feltöltővel, 60 maximális kapcsolattal a kliensemben, 2GB cache-sel, minden más leállítva, tehát nincs feltöltés, más művelet az előbb említett hdd-n:

    jól látható, hogy az első harmadban végig a netem maximumával muzsikál, majd ahogy elfogy a cache, veszettül elkezdi/elkezdené kiírni hdd-re és utána végig 50-90%-os marad a Nézet->Statisztika ablakban az Írási gyorsítótár túlterheltsége. ezért ilyen tüskés az első harmad után.

    ugyanez 4GB cache-sel:

    jól látható, hogy kb. a feléig bírta (~9GB) kilengés nélkül. szóval az ilyen nagy cache méret sem csodaszer egy szem hdd mellet. itt is a hdd a szűk keresztmetszet. javítani hdd raid vagy ssd-re történő letöltéssel tudsz.

    ugyanez 2GB cache-sel, SSD-re:

    bírta.

    kisebb, pl. egy 4,4GB torrent esetén ugyanúgy hdd-re, 2GB cache-sel:

    látszik, hogy ezt a méretet (még) szépen végig viszi max-on egy sima hdd így.

    [ Szerkesztve ]

    14 pár márkás bokazokni. (fícsör:antistatic, 100% pamut, jól szellőző, húzva térdig ér)

Új hozzászólás Aktív témák