Új hozzászólás Aktív témák

  • pibácsi

    senior tag

    válasz Rapid136 #24681 üzenetére

    Igen, szerintem ez van ahogy írod. Csináltam kisérletet RAW-okkal. Mivel a RAW – mint tömörítetlen – ahogy írják közvetlenűl az érzékelő lapról adja ki a jelet, így az még hamisítatlanúl az optikáról bejutott képet kell hogy adja. Ezt dolgozza fel a digi gépünk és adja ki a Jpeg képet, ami megegyezik az általunk látott tárggyal, vagy amit éppen fényképezünk. Azt tapasztalom, hogy a RAW kép geometriája – tehát a rajta lévő dolgok síkbeli helyzete nem mindig egyezik meg a kivett Jpeg képpel, ha a kettőt összehasonlítom. A RAW képek (mármint a róluk kimentett Jpeg) vagy keskenyebbek a széleken, vagy mélyebben űl középen, vagy kicsit kidomborodik stb, lencse korrekciót igényel (hordó, párna). Gépenként, gyártóként változnak (vszínű ezt valahol meg is adják), nincs általános elfogadható. Lehet, hogy amit megadnak azt be lehet táplálni ebbe a programba és az helyrehozza gépenként a torzítást.
    Három digi gépnek néztem meg a RAW „torzítását” a RawTherapee programban.
    Az Olympus XZ-2 optika RAW felvétele (általában) megegyezik a fgépből kivett Jpeg képpel.
    Teljesen jó. A RawTherapee programban nem igényel Distortion Correction-t. Aut-ra állítva nem változik semmit a kép, a Distortion nem változik, nullán áll (vagy csak minimális a változás).
    Pana Lx7 optika RAW felvétele nem egyezik meg a fgépből kivett Jpeg képpel.
    A RawTherapee programban igényli Distortion Correction-t. Aut-ra állítva változik a kép, de nem tudja teljesen korrigálni, manuálisan utána kell húzni, de még így sem tökéletes.
    Canon S110 optika RAW felvétele nem egyezik meg a fgépből kivett Jpeg képpel.
    A RawTherapee programban igényli a Distortion Correction-t. Aut-ra állítva változik a kép, de nem tudja teljesen korrigálni, manuálisan utána kell állítni.
    Az általam használt más RAW programokkal is ez az eredmény (hacsak nem a bélyegképet adja ki). Az az érzésem, hogy az elkészített, szerkesztett RAW képekre nem lehet teljesen jól számítani geometriailag. Az optikák átmennek némileg halszem optikába és ezt szoftveresen korrigálják a gépen belűl a gyártók, hogy olyan képet kapjunk, ami a természetes. Ha csak önállóan nézem a RAW-ból átalakított képet, akkor jónak látszanak, sikerélményt okoznak.
    Érdekes. Lehet, hogy csak nekem tűnik így? Lassan kiábrándulok a RAW képekkel való foglalatosságból.
    Pedig a "nagyok" a RAW-ot részesítik előnybe.
    Üdv.- Pibácsi

Új hozzászólás Aktív témák