- Tömeges letartóztatás volt Dél-Koreában az ország legnagyobb kriptocsalása miatt
- Bitcoin, Tesla: az egeken a befektetők reményei, Musk a Trump-kormányba kerül
- Trump és az AI miatt 4 éves mélypontra került a Samsung
- Összerakja az AI-t és az 5G-t az NVIDIA
- Más reklámokat nézhetnek a Facebookon az európaiak
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 11
- Egy vagyont költött a kriptoipar az amerikai választásokra, kilőtt a bitcoin
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- Windows 10
- Milyen routert?
- Manjaro Linux
- AliExpress tapasztalatok
- Mesterséges intelligencia topik
- Ubiquiti hálózati eszközök
-
IT café
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
arabus
addikt
válasz _DiEGO_ #74801 üzenetére
Az érdemi infó az hogy egyedül az asus csinál olyan bios-okat amiket nem lehet downgradelni.
Új biost az új procikhoz irják persze támogatja a régit is de hogy mennyire sosem tudni.
Minden egyes bios között vannak különbségek,egyik jobb másik rosszabb.
Bármely más lapnál azt mondtam volna próbáld ki ha nem jó vissza a régi.
Csak itt nem biztos hogy vissza a régi.
Ha kevéske a lehet akkor meg próbáld ki.
Egy biztos a régi bios nem fog visszamenni.
Attól hogy arrogánsra váltottál semmi nem lesz másabb!Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
imotrepus
aktív tag
válasz _DiEGO_ #74801 üzenetére
Csatlakozom arabus-hoz!
Én amióta egy BIOS frissítés után nem mentek a VGA-k Crossfire-ben,
és éjszakákat szarakodtam vele mire újra a "régi" lett a rendszer, csak
akkor frissítek Asus Bios-t, ha nagyon-nagyon muszáj, de azzal is várok
néhány hónapot és elolvasgatok jó pár véleményt arról, hogy kit mivel
szivatott meg egy ilyen "friss" termék a szabad agyi kapacitású fejlesztő
mérnökök tollából! Akiket nyilván nyomnak felülről is és a létjogosultságuk
igazolására is produkálniuk kell valamit!
Én ebben a teljesítmény javításban amúgy sem hiszek!! Lehet, hogy ami
az egyik rendszeren javít, a másikban más hardver környezetben, más igények,
más beállítások mellett, hanem is ront feltétlenül, de lehet, hogy nem javít semmit!
Az ASRock oldalán konkrétan az van leírva, hogy a BIOS frissítés egy jól működő
rendszer esetében nem javasolt és csak saját felelősségre végezendő!Regisztrált 2012-02-12 21:53
-
rita7107
aktív tag
Sziasztok.
Van egy Asus ROG B360G alaplapom.
A Bios-ban hol lehet beállítani, vagy melyik gombbal tudom úgy elindítani a pc-t hogy indítaskor megjelenjen a választható boot hdd lista.
2 rendszert (win/linus) szeretnék üzemeltetni 2 külön hdd-ről, de nem találom a választási lehetőséget. -
nagyúr
válasz imotrepus #74803 üzenetére
Az Asrock jól írja. Ha valami jól működik, és egyéb hiányosság nincsen, én sem firtatnám a BIOS frissítését.
Asrock Z270m-ITX/ac lapomat eredetileg G4560 Pentium CPU + 2*8 GB DDR4 3000CL15 G.Skill Rip Jaws V párossal építettem össze, 240 GB-os Kingston A1000 NVMe SSD-vel és Gigabyte Windforce OC RX 460 4 GB VGA-val.
A lapon a megvásárláskori legfrissebb BIOS volt, ment is minden flottul.
Aztán G4560 csere i3-7350k-ra, jött a meglepi, nem látta az x16-os slotba dugott VGA-t (3 félével is próbáltam, BIOS szinten is üresnek mutatta a slotot).
Ezt az akkor BÉTA BIOS felrakása orvosolta (előtte CPU/lap keresztbe tesztelve másik lap/G4560 párossal).
Nemrég cseréltem az RX 460-at RX 550-re, detto nem látta a VGA-t.
Ezt a legutolsó nem BÉTA BIOS felrakása helyretette.[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
nagyúr
válasz rita7107 #74804 üzenetére
Üdv !
Lapod esetében F8 a boot-manager előhívó gombja (manual 54. oldal), ezt a BIOS POST után rögtön nyomni kell (ahogy ad képet már lehet nyomogatni), ha később sikerül, jó eséllyel a WINDOWS választó menüje fog előjönni.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
rita7107
aktív tag
válasz jokeph #74807 üzenetére
Még egy kérdés merült fel egy másik alaplappal kapcsolatban.
Adott egy ASUS PRIME A320M-K alaplap, ehhez az Asus oldalán a processzor listában szerepel a Phenom X4 970 (nekem BlackEdition van) processzor. Tudtommal ez AM3 foglalatos, viszont az alaplap AM4. Most akkor hogy is van ez? Merjem meg venni ezt az alaplapot ehhez a procihoz? -
Doki16
addikt
9 év után most akarok először gépet újítani. Azóta sokat fejlődött minden így kicsit elvagyok veszve
Ezt a lapot akarom majd megvenni. [link] Az lenne a kérdésem, hogy ez a lap tud fogadni NVMe SSD-t?
A Tyrannosaurus Rex legközelebbi ma is élő rokona: a csirke.
-
rita7107
aktív tag
válasz Istvan2020 #74811 üzenetére
Ezen az oladlon a legutolsó processzor:
-
Attila2019
tag
válasz wassabi11 #74797 üzenetére
14 napon belül elálltam a vásárlástól vissza adtam a Saturnba persze le írtam a hibát meg hogy miért adom vissza de ha 14 napon belül vissza adod nem foglalkoznak vele h miért adtad vissza persze mivel én rá írtam h hibás valószínűleg ment vissza az asusnak de azóta nem szóltak h mi volt a baja
Igen nekem is azt írta hibának h nincs lan hardver .
"A driver Nem találja a lan eszközt".stb. -
rita7107
aktív tag
válasz Istvan2020 #74815 üzenetére
Köszönöm!
Igen azóta megtaláltam, hogy az Athlon, az enyém pedig Phenom... -
wassabi11
aktív tag
válasz Attila2019 #74814 üzenetére
Nekem meg oldotta ez a win verzio, most happy van
-
arabus
addikt
válasz wassabi11 #74817 üzenetére
Örülök hogy sikerült.Érdekes nem is gondolná az ember hogy az os a ludas.
Régen rá tudtad kényszeriteni a drivert a hardware-ra ezt manapság már nem nagyon lehet megtenni.Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
addikt
Sziasztok! Mióta megvettem (kb 1 éve) szenvedek az MSI Gaming B450 Pro Carbon AC alaplapom idióta bugja miatt és megelégeltem. Ha nincs megoldás rá lecserélem. Remélem nektek mond valami a hiba.
Ha bármilyen USB-s tárolót dugok rá, telefon, pendrive, ssd, hdd és arra másolni szeretnék adatot másolni vagy akár néha videó megnyitásakor is szinte kivétel nélkül eldobja az USB-t. Néha csak az adattárolót, néha minden USB-t.
Olvastam hogy az 500-as szériáknál valami ilyesmi a gond szintén és hogy orvosolja az AMD. De ez B450-es, tehát gondolom itt valami más, de nagyon hasonló a probléma. Próbáltam már Win10-et és drivereket, BIOS-t is upgradelni sikertelenül bár ez hónapok óta történt, lehet már vannak frissebbek.
A kegyelemdöfést mai nap megadtam neki mikor BIOS-t akartam megint upgradelni. El sem indul a BIOS flashelő alkalmazás a BIOS-ból. Kiválasztom hogy indítsa, de csak fekete kép fogad és nem bootol be a flashelőbe. Az egérmutató látszik, de az sem mozog. Ha úgy hagyom idővel újraindul a gép.Valaki találkozott már ilyen USB eldobós hibával?
There's a device that I've been using called a whoop.
-
harry
veterán
Hello, kerdes egy MSI Z490-A-PRO alaplaprol, most neztem csak, hogy a 8tus CPU tap mellett van egy extra 4-es csatlakozo is, viszont mivel koltozes miatt nincs nalam (meg par honapig) a modularis tap tobbi kabele, igy csak a 8ast tudnam ratenni. A proci egy i5 10400F lesz benne, a tap Seasonic M12 II EVO 520 W + 2*16GB ram, RX580 vga, SATA SSD.
Jelentene ez gondot?
Ha jol tudom a mostani Ascrock B85M Pro4 + i5 4570 meg tobbet is fogyaszt (84W TDP, vs uj 65W), ezert talan nem problema, igaz?
[ Szerkesztve ]
Theoretically, this damn thing oughta work now.
-
-
attiati
veterán
MSI B450 Tomahawk Max alaplapon melyik az USB 3.1 gen2 port?
kézikönyv szerint 2 db van rajta, de hol van a második?
A 9-es jelölésnél mit jelent a "USB 3.2 Gen2 Type A+C"? Úgy kell érteni, hogy az alsó a type C a felette levő a type A?
[ Szerkesztve ]
-
klepto
addikt
Sziasztok!
Mit érdemes tudni az [ASUS PRO ] alaplapokról?
Mennyivel jobb, vagy rosszabb a sima lapokhoz képest, általános felhasználásra?Ha magányosnak érzed magad, indíts el egy horror filmet és kapcsold le a villanyt. Egyből nem érzed majd magad egyedül ;)
-
harry
veterán
válasz attiati #74825 üzenetére
Ja most nezem a szoveges, leirast, tehat 4db osszesen Ami nincs a hatlapra kivezetve, az az alaplapon levo tuskesor szokott lenni, amire pl. a gephaz elolapjan levo aljzatokat lehet csatlakoztatni.
Hasonloan az USB2-nel, 2db van hatul, es ezek szerint +4 a lapon.
A kepen alul latszanak is, ra is van irva, hogy USB: link
Ezen megjobban latszik: linkTehat akkor
- 2 x USB 3.2(Gen2), mindketto hatulra kivezetve, egy A es egy C tipusu
- 4 x USB 3.2(Gen1), ket A tipus hatlapra kivezetve es ketto (egy tuskesor) a lapon
- 6 x USB 2.0, ket A tipus a hatlapra kivezetve es 2*2 az alaplapon[ Szerkesztve ]
-
Darko_addict
őstag
Sziasztok!
Van egy veterán ASRock Z77 Pro4 alaplapom, aminek szörnyű USB2.0 és USB3.0 teljesítménye van. Előbbi kis túlzássa USB1.0 teljesítményt nyújt, utóbbi pedig kapirgálja az USB2.0-t. Ugyanolyan Samsung pendrive-ot vettünk barátommal és konkrétan nevetséges volt, hogy a kettőnk írási teljesítménye között mekkora a különbség. Utána megkértem, hogy tegyen be egy gagyibb USB2.0-t és másoljon azzal, hát még az is jobb lett.
Viszont USB2.0 külső házas 2,5" HDD-vel nagyon jó a teljesményem.Új gépet nem akarok építeni, inkább összerakok egy külső USB házas NVME meghajtót pendrive-nak, de azért csalódni nem nagyon akarok. Szóval a kérdések kérdése... miért másol sokkal jobban USB HDD-re, mint USB Pendrive-ra (holott utóbbi is képes eszköz!), illetve számíthatok-e arra, hogy NVME-nél nem hagy cserben?
Köszi!
Don't give up your dreams. Keep sleeping.
-
attiati
veterán
válasz Darko_addict #74830 üzenetére
Akkor lenne értelme az összehasonlításnak, ha ugyanazt a pendrive-ot tesztelnétek az ismerősöddel (és nem csak ugyanolyat). Lehet minőségi szórás is a két pendrive között. Illetve jó lenne látni, hogy mennyi az annyi?
Egyébként USB 3.0 esetén az NMVE (SSD?) teljesítményének jó részét nem tudod kihozni, mert az USB lesz a szűk keresztmetszet. Lehet elég lesz oda egy Sata SSD-s pendrive megoldás is.
Pont most érdeklődtem a napokban a pendrive topikban. Nézd meg innentől a beszélgetést, (és esetleg párat hszt-t visszaolvasva onnantól).
-
Darko_addict
őstag
válasz attiati #74831 üzenetére
Köszi a hsz-t!
Elég, ha annyit mondok, hogy nálam általános USB2 pendrive 5-7MB/s, USB3 15-22?
Az USB3-asom egy Samsung Bar Plus 128GB.
Tele vagyok terákkal és ki fog rajtam, mikor USB-re kell másolni vacak 20-60GB-ot...
Láttam, hogy top hardveren ezek az NVME USB-k akár 400MB/s-kel is tudnak másolni Windows-on, de nekem elég 50-80MB/s és mondom ezt hasraütésszerűen, mert ennyi szenvedés után már ez a piti 50MB/s is megváltás lenne.
Szóval vajon alaplap miért kezeli jobban az USB HDD-t, mint az USB pendrive-ot?Don't give up your dreams. Keep sleeping.
-
hobizoli
nagyúr
válasz Darko_addict #74832 üzenetére
en a SD memkartyat is 80-90MB/sec-l tudom masolni USB3.0-n
annal tobbet nem tud az SD kartyatöbb drón kell ;P
-
attiati
veterán
válasz Darko_addict #74832 üzenetére
Szóval vajon alaplap miért kezeli jobban az USB HDD-t, mint az USB pendrive-ot
Nem tudom, erre majd egy hozzáértőbb válaszol.Az a kérdés, hogy konkrétan a te samsung bar plusod tud e annál gyorsabban írni?
(Nem az ismerősödé, hanem a tiéd! Lehet, hogy hibás?)Egyébként nálam egy 3.0-s Transcend 20-25MB/s körül ír, top alaplapban. Igaz, hogy nálam a pendrive a szűk keresztmetszet. De egy átlag usb 3 pendrive kb ennyit tud.
Láttam, hogy top hardveren ezek az NVME USB-k akár 400MB/s-kel is tudnak másolni
Tudnak azok 1500 MB/s felett is, de a gépedben a törekékével fog menni, ha 3.0-s portjaid vannak. Elég lesz egy sata ssd-s pendrive is az usb 3 portodhoz, az is hozza majd a 400 körüli sebességet. -
Darko_addict
őstag
válasz attiati #74834 üzenetére
Holnap kipróbálom a pendrive-ot másik USB3-as gépben is. De tutkó-mutkó, hogy száguldani fog, meglásd! A Samsung amúgy 3.1-es.
Isten adja, hogy 1500MB/s töredékével menjen! Elfogadok 95%-os veszteséget.
Egyébként most olvasom, hogy az NVMe-t tán nem lehet USB-n formázni, szóval visszakacsintgatok az M.2 SATA felé. 2.5"-öt nem akarok venni, mert akkor ott jár a fejemben, hogy a 256GB-osomat befognám erre a célra és helyette vennék 1TB-osat, de az már drágább "pendrive" projekt lenne.Köszi az inputot.
[ Szerkesztve ]
Don't give up your dreams. Keep sleeping.
-
Forestgreen
aktív tag
Sziasztok,
Nem biztos , hogy jó a topic, de kaptam olyan választ, ami ide vezetett.
Mióta alapvető hardvercsere nem történt , sokat bajlódok a kontrollerrel, kontrollerekkel, játéktól függetlenül. Azt veszem észre, néha hatalmas az input lag, máskor meg tökéletes minden. Aztán néha erőből kell nyomnom a gombokat, hogy történjen valami (a klasszikus lemerült távirányító hozzáállás) , máskor meg csak akkor működnek a kontrollerek, ha receiver / kábel kihúz, visszadug.
Kivezetett és alaplap hátoldali portokat is végigpróbáltam, de mindenhol ugyanez a probléma és nem az első win, amin jelentkezik.
Valaki azt mondta, hogy a tápegység feszültségingadozása is okozhat ilyent, de akár alaplap probléma is lehet?A válaszokat előre is köszi.
ASROCK Z790 Riptide WiFi + Core i5-12600K+MAG Coreliquid E360, Gainward GeForce RTX 3070 Ti Phoenix, 1 TB SSD, CORSAIR 32GB Vengeance RGB DDR5 6000MHz + Corsair 6500X
-
harry
veterán
válasz attiati #74829 üzenetére
Miert csak a hatlapi jatszik? Azt irod van a hazon USB3, ezt pont ra tudod kotni az alaplapi csatlakozora (masik alaplap de a lenyeg ugyanaz): link
De a te lapodon is ott az USB3 csatlakozo a lap aljan, felirat is latszik: linkgen2: Igen. Fent LAN csati, alatta USB-A, az alatt USB-C.
-
harry
veterán
válasz Forestgreen #74836 üzenetére
Ha semmi valtozas nincs csak rosszabb a kontroller, akkor talan inkabb azzal lehet gond...? Vagy tobbel is ezt csinalja? Masik gepen nezted a kontrollereket?
Fesz gond: engem azert meglepne. Nem tudsz egy kulso tapos USB hubot kolcsonkerni / kiprobalni? Pl. monitorban van usb aljzat? (Gondolom az a monitorrol kap tapot).Illetve ha 'receiver / kabel', akkor most van egy vezetekes, megy egy nelkuli is, es mindketto ugyanazt produkalja?
[ Szerkesztve ]
-
-
Krisz0418
őstag
Sziasztok.
Rgb csati hiányában mit lehet tenni? Ocsem vett egy silentiumpc argb led szalagot, de a lapjan (b450m a pro max) nincsen semmilyen rgb csatlakozó. Erre van megoldás?
AMD RYZEN 5900X || GIGABYTE AORUS LIQUID 280MM || MSI TOMAHAWK B550 || CRUCIAL BALLISTIX 2x16GB 3600cl15 || CM V1200 PLATINUM || XFX MERC 6800XT ||
-
harry
veterán
válasz attiati #74842 üzenetére
Ja, hogy 3.0 vs 3.2 gen1 a kerdes. Ezt sajnos passzolom, fogalmam sincs igazabol, hogy a csatlakozo fizikai kialakitasaban van-e kulonbseg, vagy csak az alaplapi vezerlo oldalon, en kb ott megragadtam, hogy van usb3, nem kovettem a generaciokat.
Amugy mihez / miben fontos a gen2? Marmint gondolom adatatvitel, de mennyire szamit ez a gyakorlatban, milyen alkalmazasnal?
-
Kekmen
senior tag
válasz attiati #74844 üzenetére
Igen az, amit berajzoltál. Van egy A és egy C típusú csatlakozó. Egyébként alaplapi alatt azt értik, hogy közvetlen az alaplap USB kivezetésére dugod rá, ez esetben nincs semmiféle korlát. Egyébként ha "sima" 3.0-ra kötöd, vagy 3.2-re, nem fogod az elméleti sebességkülönbséget érezni, már mondom.
"Orlando day dawning, One more Sunday morning, If this is heaven, I'm not afraid of hell."
-
-
harry
veterán
Megjott az uj alaplap (MSI Z490-A-PRO), proci, ram, ossze is raktam, a BIOS latja is az 500as Samsung SATA SSD-t (AHCI mode-ban van), ellenben nem bootol. F11-et nyomkodva a boot listaban valoban nem mutatja mar.
A BIOS-ban a boot listaban konkretan a Samsung nev nem is szerepel, csak ilyen altalanos elnevezeskent 'UEFI Hard Disk'.
Rakeresva azt talaltam, hogy ha meg MBR particio van rajta, akkor az lehet a gond (itt BIOSban nem is latok semmi legacy boot opciot).
A megoldas az lenne, hogy tegyem at egy masik gepbe es nyomjak ra egy mbr2gpt -t?
Új hozzászólás Aktív témák
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Lightyear - befektetési app
- Sorozatok
- Milyen monitort vegyek?
- Windows 11
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Egy vagyont költött a kriptoipar az amerikai választásokra, kilőtt a bitcoin
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest