- Biztonsági aggályok miatt késik a Microsoft hatalmas AI-újítása
- Kíváncsi az EU, milyen online védelmet adnak a pornóplatformok a kiskorúaknak
- Panaszt tettek a Google ellen, mert követi a felhasználókat a böngészője
- Rengeteg áram kell az adatközpontoknak, erre válasz a geotermikus energia
- Az AI megmondja, hogy van-e fájdalma a macskának
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- DIGI internet
- Microsoft Excel topic
- Milyen routert?
- Synology NAS
- Béta iOS-t használók topikja
- Videó stream letöltése
- YouTube
- Kíváncsi az EU, milyen online védelmet adnak a pornóplatformok a kiskorúaknak
-
IT café
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
konzumpro
Topikgazda
Az én értelmezésemben rövidebb espresso. Az espresso 25ml +/- 5 ml, a ristretto meg 15ml körül van, szóval egy dupla ristretto 30ml körül van, a profi kávésok legtöbbször 2:1 ristretto arányban főzik a kávét, ami nem a legoptimálisabb ha kiegyensúlyozott kávéról lenne szó, mindig alulextraktált, savanyú lesz.
-
konzumpro
Topikgazda
Úgy látszik megint kavicsot kapott szegény Philipsem, de volt egy másik félig jó darálóm, még az előző kavics rágcsálásból, így két darálóból lett egy jó, teljes nagytakarítás után mindent gyári állapotába állítottam vissza, vagyis eredeti nyomásfokozó, őrlő szépen fokozatosan minimumra állítva, a presszó gyárilag 40ml, a hosszú kávé minimumon 100ml körüli, és ami a lényeg, finom, kiegyensúlyozott ízű. 25ml-en kiegyensúlyozott a presszó is közepes aromával. Még egy főzőegység karbantartás hátra van, kíváncsi leszek milyen lesz ha mindent rendeltetésszerűen használok utána, mint egy laikus, vagyis csak akkor takarítom ha jelez, stb.
-
konzumpro
Topikgazda
válasz Dr. Szilikát #3076 üzenetére
Azóta töröltem ami nem volt fontos, bocsi, a zaccpogácsák lekvárosodásáról volt szó, igen.
Karbantartáshoz, az se evidens, hogyan kell (ha kell) a zsíroldó tablettát használni.
Philips 2200 LatteGo - Útmutató a karbantartáshoz és tisztításhoz | Philips Magyarország - YouTubeIdegesítően vontatott a modell mozgása, valakinek bizonyára ez is egyfajta vizuális ASMR, de azért ha nehezen is, látszik a lényeg:
Őrölt módban kávé nélkül lefőzünk egy tablettát de félúton áramtalanítjuk a gépet.
Nekem bevált, sok lerakódás kijött a csőből. Régi puffertartályos kifolyóval lennének kételyeim, hogy mi marad benne, a kávésár és a tabletta elegyéből.Vízkőmentesítés előtt szoktam csinálni, hogy még az is átmossa a gépet a lúgos tabletta után.
Egyébként rohadt sok a zeg-zug a Saeco főzőegységekben belül, cserébe kevesebb anyag kell hozzá. A Jurában lecsorog a víz, ahol itt lerakódik a kis bordákon, belül.
-
konzumpro
Topikgazda
-
konzumpro
Topikgazda
válasz konzumpro #3086 üzenetére
Találtam egy videót ahol solenoidot cserélnek, hátha másnak is jól jön. Csak legyen otthon menetrögzítő (Loxeal).
PL41 – PL042: How to change the solenoid valve – LELIT 50s Line - YouTube
-
konzumpro
Topikgazda
A szivárgást leszámítva, most igazán jó kávékat főz a Philips, nem tudom minek köszönhető a változás, de újkorában nem volt ilyen jó. Talán rossz irányba próbáltam változtatni, úgy tűnik tényleg nem szabad a presszó szabályt követni ennél a főzési módnál.
Abszolút gyors a lefolyás, 25ml kevesebb mint 10 másodperc alatt, vékony de tartós világosbarna crema, mindez közepes hőfok, közepes aroma, legszorosabb őrlő mellett, és eddig a legtöbb illat, íz jön át, se nem fanyar, se nem keserű, a 99%-os étcsokira rá kell készülni, erre nem annyira, teljesen élvezhető, finom kávét főz. Nem is tudom, akarnék-e ennél töményebb, ristretto sűrűségű főzetet. Szerintem jó így, ami megnyugtató, hogy szerencsés esetben egy gyári Philips kávégép minden különösebb erőfeszítés nélkül képes hozni ezt a színvonalat.
Gyanús, hogy az őrlő kezdetektől fogva rosszul volt beállítva, vagy már az elején sérült volt az egyik őrlőtárcsa amit később észrevettem. A zaccpogácsák most jobban egyben vannak, még az is lehet, hogy mégis lehet következtetni belőle ha valami nem optimális a rendszerben. -
konzumpro
Topikgazda
válasz inkubator #3093 üzenetére
Lidl Pilos piros 2.8%, Spar 3.5%, piros 2.8% Mizo amik nálam beváltak, mondjuk én mindig arra törekszem, hogy minél inkább önthető legyen latte arthoz, sűrű, nagy viszkozitású, mikrobuborékos krémszerű tejhab kell hozzá, vigyázni kell hogy ne robbanjon bele túl sok levegő, hogy ne legyenek nagy buborékok a tejben, mert azt örvényléssel sem lehet kihajtani belőle.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
válasz WaterWawe #3105 üzenetére
Mik vannak...
Most már ki kell próbálnom egy kakaót, manuális habosítóval... Tchibo tejhabosítóval egész jó habos kakaót lehet csinálni, ami elvileg a lehetetlen határát súrolja, mégis sikerül, kitartó keveréssel. Anélkül a finom por szétcsapja a buborékokat. Na így sincs olyan sok, de azért habos.Régebben voltak fent Frei cafés receptek, a marrokkói tejeskávét megcsináltam párszor onnan, a lényeg hogy ráhinted a kakaót a presszó tetejére (a crema benedvesíti de fent tartja), és magasról, 20-25 centiről öntöd rá a gőzölt tejet. Szerintem finom. Csak egy árnyalatnyit kakaós beütésű, semmi túlzás. Leopárd vagy inkább hiénamintás lesz tőle a latte teteje.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
válasz Dr. Szilikát #3110 üzenetére
Az RO víz jó, vannak barista víz receptek, szódabikarbóna éa magnézium hozzáadásával, azokból a keverékekből is kicsapódhatnak ásványi anyagok, a kávégép nem örül neki, az ízeket illetően nincs konkrét összehasonlítási tapasztalatom, elfogadtam, hogy kell ásványi anyag a vízbe, hogy fel tudjon venni szárazanyagokat a kávéból, de el tudom képzelni, hogy a nyers desztvíz/RO víz is jó, majd a kávéból kerül bele annyi ásványi anyag, amennyi kell...
-
konzumpro
Topikgazda
-
konzumpro
Topikgazda
válasz dethroner #3141 üzenetére
Bekapcsoláskor gőzölök egyet, ez átmelegíti a kazánt, ha öblít is utána, stabilabb marad a hőfok.
Őrölt módban, kávé nélkül, üresen átfőzéssel a főzőegységet melegítheted át.
Nyomásfokozó változtatással lehet lassítani a lefolyáson, de fanyarabb lehet tőle a kávé.
Vizes szűrőpapír korongot a főzőegység fém filterére felcsapva szintén lassulhat a lefolyás, ráadásul kiszűri a keserűséget okozó kis szemcséket, egy fokkal tisztább ízeket ad, de macerás minden főzet előtt felrakni. -
konzumpro
Topikgazda
Delonghinál legalább ki lehet kapcsolni az energiatakarékosságot, talán ez is egy különbség, de az is gond szokott lenni, hogy másképpen viselkedik egy éppen öblített gép mint ami melegen állt, fel kell töltenie az előáztatáshoz újra a vízrendszert, kevesebb szokott lenni a lefőzött adag ha csak úgy ácsorog egy ideig, mint ha át van öblítve vagy épp be van kapcsolva.
De azért nem rossz így sem a Philips, ha hagyom hogy szóljon amikor kell, a legrosszabb esetben három cappuccinoból a másodiknál szól, hogy ürítsem a zacctartályt vagy elfogyott a víz. A gyári 40ml-es presszóval viszont nem tudok megbarátkozni, maradtam a 25-nél, legfinomabb őrleménybeállítás mellett. -
konzumpro
Topikgazda
válasz dethroner #3149 üzenetére
Nem éri meg mikrózgatni, a tesco-s mikrónk nem bírta a kiképzést, nem hiszem hogy a kávé hevítgetéstől, de lehet hogy közrejátszott. Egy perceket próbáltam 100 grammonként, elég forró tud lenni, vigyázni kell mert kigyulladhat. Inkább normális kávé kell. Sötétebb pörkölésekkel édesebbeket főz, a savasok jók lattéhoz.
Mire megszoknám a Bialetti Milano-t, el is fogy 250 g, a zacskó fele. Ez egy sötét, füstös pörkölés, a Buono-tól, egyszer ki lehet próbálni, de nekem jobban bejön a Lidl Bellarom Crema, tejjel. Meg mindig van valami egyszer kapható kis szériás cucc, olcsón meg lehet úszni így a kávézást.
És nekem még mindig erős ez a majdnem-presszó is, pedig leggyengébb aromán 25ml, 150ml tejjel indul a reggel. Lehet durvábbra kéne venni az őrleményt, akkor is ha nulla lesz a crema. Tejjel mindegy, mokkából is működik a cappuccino.
Dallmayrrel nekem nem volt jó élményem, karossal más, úgy megjön a crema ia, ha friss, elég jó kávé.[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
válasz Palesztin994 #3151 üzenetére
Szabad, erre van tervezve.
-
konzumpro
Topikgazda
válasz viktorhu #3180 üzenetére
Nálam kicsit jobb lett tőle a Bellarom Bio, de azóta nem próbáltam így feltámasztani döglött kávét, csak amikor fél évig egyfolytában ugyanaz a pörkölési dátumú volt csak elérhető, szerintem a készlet negyedét én hordtam el. Aztán jöttek a saját pörkölések, a Crema, meg mikor mi került előtérbe.
-
konzumpro
Topikgazda
válasz Dr. Szilikát #3198 üzenetére
És ott van még az Oscar párna, ami nálam nem annyira vált be, mert vízköves maradt mellette a gép. Nátriumos vagy talán kevert gyantás lehet, mert nem lehet regenerálni. Persze van aki a kevertet is szétválogatja sóoldattal és úgy regenerálja...
-
konzumpro
Topikgazda
válasz dethroner #3203 üzenetére
Igazából ezek a kancsók ha elhanyagoljuk a karbantartásukat, kellemetlen problémákat okozhatnak, bakteriális fertőzés, elégtelen vagy egyoldalú ásványianyag bevitel...
Nálunk a csapvíz aránylag tiszta, sok benne az ásványi só, a magnézium mellett kalcium, több, mint sok palackozásra méltó ásványvízben. Csak a kávégép iszik szűrt, lágyított vizet.
A szomorú kávé topikban mostanában volt téma az olcsó hálózati vízszűrés, ki lehet vezetni kétutas külön csapra a szénszűrt vizet, meg a lágyítottat. Egyik inni, másik gépekbe. Fenntartani is olcsóbb elvileg, de még nem számoltam ki pontosan mi mennyi. -
konzumpro
Topikgazda
válasz Dr. Szilikát #3222 üzenetére
Igen, ez a pontos megfogalmazás, nálam pattant már el kerámia őrlő hirtelen megszorulás miatt, ezért gondolom fontosnak a figyelmeztetést. Inkább fogyjon három kávényi adag, mint hogy megint kést kelljen cserélni.
-
konzumpro
Topikgazda
válasz sesshou #3231 üzenetére
Poemiához őrölted a kávét? Lehet hogy ez nem lesz jobb, automatával, gyengébb a nyomásfokozójuk mint egy Poemiának, vagy akár kis karos Delonghinak.
Kávéban én csak a világosabbakat használom automatához, mert cappuccinohoz finomabbnak érzem, sötét pörkölésből az amúgy kotyogóshoz ajánlott IKEA kávék erőteljes ízűek automatában főzve. -
konzumpro
Topikgazda
válasz Dr. Szilikát #3306 üzenetére
Nálam gyárilag a fekete van, nem hiányos, van benne kis rugó, amin egy gumis dugó támaszkodik a belső bajonettes részbe.
Volt még az Xsmall-hoz egy másik konstrukció, az jobb volt, bele lehetett tekerni egy fúvókát, megfelelő tömítéssel, jól lehetett vele csökkenteni a vízhozamot. -
konzumpro
Topikgazda
válasz Dr. Szilikát #3311 üzenetére
Ilyen:
A belső darabban van egy furat, a két tömítés között, ott megy be a víz.
Az ellendarab ami a főzőegységben van, néha nem illeszkedik precízen, ilyenkor hallani a betöltés végén ha megszorul, ha pedig túl lazán illeszkedik akkor meg elengedi a nyomást, néha segít ezeken a problémákon a tömítéscsere és a kenés. Ha gyári hibás akkor a csere.
A vízkő szeret megtelepedni a kis gumidugó környékén, ha beszorul egy vízkő morzsa, gőzölés után szivárog a víz a tálcába, ez kivett főzőegységnél látszik.[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
-
konzumpro
Topikgazda
válasz Hzsolt11 #3327 üzenetére
Nekem EP3510/00 van, rövid gőzcsővel, pannarello nélkül latte artra is alkalmas tejet gőzöl, lehet hogy a 2200 sorozat gőzcsöve is jó erre a célra, de mivel nem lehet elfordítani a gőzcsövet, nem lehet könnyű forgásba hozni a tejet vele. Ha elég a habos tej, pannarelloval, akkor tökéletes bármelyik a két Philips közül.
Célszerűbb a 2200-as sorozatból választani, mert az 1200-as mintha le lenne butítva, korlátozva szoftveresen, bár nagy variációkra nincs szükség, csak minimalizált kávéhosszra, azt hiszem az 1200-ason 40ml a minimum, a 2200-ason 20 körül, emiatt számomra az 1200-as kiesett.http://101coffeemachines.info/philips/ep1200-ep2000-ep3200/
Itt azt írják az összes le van korlátozva minimum 40 ml-re, de persze kézzel le lehet állítani bármelyik fajta főzést, így elvileg megoldható a ristretto mennyiség főzése, ami igazán kellemessé tudja tenni a tejes italokat, nem az a túlfőzött keserű lé tejjel, hanem könnyű, gyümölcsös, virágos ízek, amihez alulkivonatolt, rövid kávé kell.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
válasz konzumpro #3326 üzenetére
Egyenletesebb és lassabb a pörkölés így, a végeredmény magáért beszél, könnyű elcsípni az első reccsenés kezdetét, folyamatosabb a babok forgása is, még a ragacsos mosott kávéval is ami végre elfogyott, a harmadik pörkölés etióp, végig szépen mozgott, egyenletesen pörkölődött, időben kb. 8 perc az eddigi 7-hez képest, világosabb összességében az elért szín. Vannak jobb pörkölők drágábban, Gene 170e, Behmor 180e, de így az Imex se rossz.
-
konzumpro
Topikgazda
Friss pörkölés után jó kis Bellarom brazil-kolumbiai keverékkel etetem az automatikát, erre nem megszaladt 22-ről 28-ra a kalibrált mennyiség? Újra kellett állítani, 20.5 lett, így egész jó, még sava is lett ahogy kicsit hűl. Szóval érdemes időről időre kalibrálni a mennyiséget, nálam nem az a cél, hogy minél több sötét levet facsarjak ki az egységnyi kávépogácsából, hanem hogy egy könnyed, aromás, sűrű viszkozitású, krémes, kissé (nem nagyon!) savanyú, gyümölcsös magvas utóízű italt kapjak. Többnyire szokott sikerülni.
-
konzumpro
Topikgazda
Az őrlemény nálam most a legfinomabb, miután egy tégla koffeinmentest megvizsgálva szinte porszerű állagot tapasztaltam, pedig mokkához való. Előtte addig durvítottam amíg már nem volt zavaró a keserűsége minden nélkül, ennek természetesen egyfajta fanyarság lett az eredménye. Most inkább vállalom a keserűség veszélyét, ami cukorral ellensúlyozható, viszont magát a kávét annyira rövidre főzöm, hogy kb. 1:3 arány legyen, 7 grammból max 21 g főzet. Így értem a kalibrálást.
-
konzumpro
Topikgazda
-
konzumpro
Topikgazda
A biztonsági kupakot csavaráskor nyomja le. A használat előtt olvassa el a háztartási gép használati útmutatóját. Amennyiben más ajánlás nincs:
Kávéfőző/kávéautomata: 50 ml (1 beosztás a flakon oldalán) vízkőoldót keverjen el 500 ml vízzel és öntse a készülékbe, majd kapcsolja be a kávéfőzőt és folyassa át. Végezetül öblítse át a készüléket kétszer tiszta vízzel. Erős vízkőlerakódás esetén növelje a vízkőoldó mennyiségét 75-150 ml-re (1,5-3 beosztás a flakon oldalán).
-
konzumpro
Topikgazda
Philipsnél is azt írja: Ürítse ki a víztartályt, és öntse bele a teljes flakon Philips vízkőmentesítő folyadékot. Adjon vizet a vízkőmentesítő folyadékhoz a víztartály Calc / Clean jelzéséig, majd tegye vissza a helyére.
Szóval keveri. Nem is tudom mennyi a mennyiség a jelzésig. Talán úgy 1,2 liter.
Philips 20% vs Denkmit 10%~15%~30% ajánlások, ha ugyanaz a kiinduló töménység.(Persze ki kéne vonni az 1,2-ből a 0.25-öt)
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
válasz WaterWawe #3403 üzenetére
Kávéfüggő is, mennyi lesz az adag, friss pörkölések, fajták megváltoztathatják a lefolyás sebességét, de elvileg a volumetrikus adagolás precízen tartja az adagot, ha mégis, vagy azért mert szivárog valahol, tömíteni és kenni kell, vagy durvábbra kell venni az őrleményt és úgy már tuti átfolyik.
-
konzumpro
Topikgazda
válasz WaterWawe #3405 üzenetére
Igen, vannak olajosabb babok amik akár be is tudják fullasztani, bár igyekeznek ezt elkerülni - sajnos. Azért sajnos, mert ha olyan finomra lehetne őrölni, amihez már nem kell nyomásfokozó, igazi presszót lehetne főzni a géppel.
Bár ahogy mostanában olvasom a profi topikban, elég a 4 bar is a jó presszóhoz, sok mindenben át lehet tehát lépni a hivatalos presszó paraméterek határait... -
konzumpro
Topikgazda
Ma kedvet kaptam és vízkőmentesítettem az EP3510*-et. Így is sistereg bekapcsoláskor a termoblokk egyszer, de mintha nem lőne túl a hőfokon a második főzésnél sem, mérni kéne, az mindennek az alapja.
Maradt még a kolumbiai-brazil barátságosból, durvábbra kellett vennem az őrleményt, mert nagyon markáns íze van, ami több mint ami kellemes, még legkisebb aroma állásban is (kávémennyiség). Másik kávéval (Crema) mehet finomabbra.
*Ez a gép most 130e körül kapható (még), drágábban van csak hasonló a Minuto sorozatból, ahol nem kell a víztartályt kivenni az utántöltéshez és a főzőegység kivételéhez. Igaz csak kétféle adagot tud és a hosszú minimum 90ml, de ezt lehet manuális hosszúsághoz használni, a rövidebbet meg risztretto hosszra beállítva. Nem indult zökkenőmentesen, kapott egy plusz nyomásfokozót, járt már benne másik ULKA pumpa is, ami végülis mindegy volt, le is lett cserélve egy karos Sage gépre, aztán visszakerült a pultra, mert ez a legjobb.
Közvetlen összehasonlításon tejet jobb gőzölni ezzel, kávét pedig a nyomásfokozó miatt akár bolti szemesből is jó állagút főz. Friss pörkölésből ugyanolyan jót mint karossal. Megérdemelne még pár tuningot, talán lehetne jobb helyen a hőelem, kaphatna egy szilikonhab szigetelést a termoblokk, egy szűkítőt az ULKA után, ahogy a nagyok. Meg új szálcsiszolt csepptálcát, egy sötétített film előtétet a kijelző, hogy csak a fényes pixelek legyenek láthatóak, esetleg egy arduino modot hogy telefonról is lehessen kávét főzni. Meg egy finomabbra állítható őrlőt még a régi Xsmall sorozatból. És egy rugócsere sem ártana, kerámia helyett a boroszilikát golyóval a nyomásfokozóban. Más nagyon nincs amit lehetne rajta javítani. Igazából gyári állapotában is tökéletes. -
konzumpro
Topikgazda
válasz tomszli11 #3412 üzenetére
Itt coolabácsi ír arról hogy tuningolta a 2200-asát.
Egy plusz nyomásfokozó is segíthet a gyári helyett ha túl gyors a lefolyás. Fanyarabb lehet tőle a kávé, de nálam friss pörkölésekkel ezzel a megoldással áll legközelebb a karos géppel főzhető minőségéhez.
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó-Kiadó ingatlan táblák , hogy sikeres legyen az eladás! PH tagoknak 30% kedvezménnyel!
- Traktor és kamion matricák széles választékban! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Rowenta RH6751WO Dual Force Cyclonic akkus Rúdporszívó, 48W, 2 sebesség, 45 perces üzemidő
- ELADÓ ANENG DT9205A vadonatúj multiméter
- Motormatrica szinte minden motorra! PH tagoknak 30% kedvezmény!