-
IT café
Autóhifi
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lite
őstag
válasz gyenesmartin #76701 üzenetére
Ha fix a dolog, kérek majd egy részletes útmutatót. Egy ilyen után a külső DSP dolgozna csak.
A sebességfüggő hangerőillesztést is kilőtted? -
Marchello19
tag
Első hangszórók ugye egy KSS-6704 komponens szett, ez egy Focal AP-4340-ről van hajtva. A mélynyomó egy 30cm-es Kicker 300/600W 4Ohm, gyári reflex ládában. Ez egy Audio System Carbon 500.1D-ről megy.
A fejegységen van beállítva az első szettre egy 80Hz 12db/oktáv HPF, a mélynyomóra pedig ugyan így 80Hz 12db/oktáv LPF. A Focalon ki is van kapcsolva a vágás, a mono erősítőn viszont ezt nem lehet, így az 150Hz-re van állítva. Phase 0, subsonic filter 30Hz-en van, illetve a bass boost +6db-re van állítva. Próbáltam azt, hogy leveszem 0-ra a bass boostot - így hátul elfogadhatóbb a helyzet, viszont elől kevésnek érzem. -
Lite
őstag
válasz gyenesmartin #76703 üzenetére
Azt tudom, de pl. annak bekapcsolása módosítja ezeket a paramétereket? (csak kérdezem, nekem is ki van minden ilyen xar kapcsolva)
-
Lite
őstag
válasz Marchello19 #76704 üzenetére
Elég jó szett, nem gondolom, hogy ilyen problémádnak kellene lennie.
Ami a kérdés:- milyen polaritással vannak bekötve a front hangszórók?
- milyen polaritással van bekötve a szub?
- mire van hangolva gyárilag a szub?
- próbáltad a szub frekijét lejjebb, vagy a frontot feljebb venni? Ha igen, mi az eredmény?
- a bass boost még nem ölte meg rendszert?Amit célszerű figyelembe venni:
- hátul sosem lesz elég jó a hang, ha a szub dörmög a csomagtartóban (én pl. ha a gyerekek beülnek hátra, és kell hallgatni az Úristent , akkor lekapcsolom a szubot, elől viszont ráengedem fullban a mélyet)
- ha a láda gyárilag más frekire van hangolva, mint ahol boost-olod, akkor olyan dologra kényszeríted a szubot, amire nincs igazán tervezve, abból nem lesz szép hang
- van olyan, hogy az adott reflex konstrukció hangolása egyszerűen nem passzol a kocsi akusztikájához, xarul fog szólni,
- a keresztváltási pontnál, ha azonos frekiken vágsz, durva összeszólás lehet, ami, ha jó a fázis, kiemel, de ha nem (és általában nem), akkor kiolt (lehet, ezt kínzod a boost-al)
- a fenti miatt általában szokás a váltásnál egy kis távolságot (1 oktáv) tartani. Ilyen lassú vásá esetén pláne (de vigyázat, a vágás meredeksége tolja a fázist!) Jelen helyzetben a szubot max 63 Hz-en vágnám meg, a kick pedig 80-tól halkuljon.
- a szub tényleg az alsó frekik megszólaltatására kell, 80 Hz, laza vágással már elárulhatja a helyét, belép az irányhallás. A kick-tartományt nem váltja ki. Próbálkozz a vágásokkal, meglesz az (100/60, 80/60, 80/50, 60/50)
- ez a nehéz a refis szubnál, a zárt előnye itt jön ki, hogy nincs ilyen púp, talán egyszerűbb hangolni -
Marchello19
tag
Minden normál polaritással van bekötve, nincs fordított bekötésem.
A szubot elég sokszor kezdtem el felkutatni, de valahogy sosem (ahogy most se) sikerült semmi érdemleges információt találnom róla, egyébként egy régi Comp-C.Bár amúgy meglehet, hogy már alapból szar, mert elég régi - amit eddig is tudtam, de most egy fórumot olvasva már 2012-ben is réginek írják (ott is éppen ki akarták deríteni, hogy mi lehet ez). Én pár hónapja használom, előtte évekig lábtartóként funkcionált egy ismerősömnél.
A napokban amikor lesz rá időm próbálkozom majd a beállításokkal azok alapján, amiket írtál. -
Lite
őstag
válasz Marchello19 #76708 üzenetére
A polaritás forgatásával próbálkozz. Sok esetben a magas és a szub fordított polaritással adja ki, ha a mélyközép normálon van.
Az egy nagyon-nagyon alap szub. Tényleg régi, ez az utolsó verziója: 2017 - de kiindulási alapnak jó.
-
dave0825
őstag
válasz troll81 #76714 üzenetére
A jelenlegit ismerve (Mac Audio MPX Box 112 + Ground Zero GZIA 2075HPX) ez jobb lenne dinamikában, tisztább, mélyebb hangzásban?
Találtam csak ezt az erősítőt is külön, tőlünk nem messze, ha a mostani ládához már jobb lenne az is. Mondjuk elég régi erősítő már...
A fönti Sony-ra amúgy 1x500W-ot írnak, az kamu lehet, vagy az nem folyamatos teljesítmény?[ Szerkesztve ]
Huawei P30 // Suzuki DL650XT '15 <-- Kawasaki Z750 '07 <-- Aprilia RS 125 '99
-
-
Marchello19
tag
Na még tegnap állítgattam a vágásokat: végleges beállítás 100/60 mindkettő 18db/oktávon, valóban jobb lett.
A magasat jelen pillanatban nem tudom fordítva kötni, mert keresztváltóról megy a mélyközéppel együtt - na de majd egyszer, ha aktívra kötöm (csak még a kábelezést ki kell sakkoznom, mert így is alig megy vissza a küszöb borítása).
Szubból viszont lehet, hogy valamikor beújítanék, ha egy zárt ládával könnyebb az ember dolga. Ezekről a dupla slim kivitelű ládákról mi a véleményed, van értelme ennyi pénzért? Ha vennék egy újat, ragaszkodnék a márkához. -
Lite
őstag
válasz Marchello19 #76717 üzenetére
A magasat a keresztváltó után fordítsd meg.
A zárttal rosszul nem jársz, az tuti. Viszont ezek a slim-ek nagyon a használhatóság minimumára vannak kalibrálva. Csodát ne várj tőlük.A régebbi Kicker slim sugárzók jók voltak, de becsapósak. Nekem is van egy, de a ládát az optimális térfogathoz gyártattam (tervezővel lett kiszámolva, mi a megfelelő térfogat). Na, az csinálta a bugit, amíg a kocsiban volt, és szét sem kellett hajtani....
(Közben lesápadtam, milyen drágák lettek a Kicker cuccok... Én meg majdnem eladtam gombokért... )
-
-
dave0825
őstag
válasz troll81 #76716 üzenetére
Nézegettem több erősítőt a korábbi ajánlásod alapján (4 Ohm-on minél több W-ot, ami árban még nem lenne túlzás nekem), ezeket találtam.
Használható valamelyik a ládámmal, vagy tényleg felejtsem el őket, mert egyik sem lenne jobb a mostani Ground Zero erősítőmnél ezzel a ládával?
Audio System Carbon 130.2
Spectron SP-N2107
Alpine MRP-M450
Kicx rts 2.60
Concord CA200.2Ezekből az utolsó 2 nem a környéken van, így csak házhoz szállítással tudnám megvenni, tehát kipróbálni nem tudnám, csak biztosra menve venném meg.
-
Lite
őstag
válasz dave0825 #76720 üzenetére
Bocs, hogy belevau, de:
- a jelenlegi cuccodhoz képes ezek sajnos nem hoznak sokat
- miért ragaszkodsz szub hajtása esetében 2 csatornás erősítőkhöz?Szubra a monoblokk a legjobb megoldás, azokat direkt ilyenre tervezik. Sokkal jobb a damping-juk, ami több csatorna hídba kötése esetén feleződik, az amúgy is kicsit alacsonyabb értékből (a több csatornásak közül azért a legjobbak tudják a nagy damping-ot, azok fel is vannak készítve a szubra is, a többiek inkább csak papíron remekelnek).
Ráadásul neked reflexes mélyládád van, ahol a láda zártsága sem fékezi a sugárzót, azaz még jobban küzdhet az erősítő.
Nem mondom, hogy soha nem lesz ilyen gagyi alkatrészekből elfogadható mélyed, de miért szívatnád magad?
Egyszer vegyél egy rendes monoblokkot, jó áramellátással és utána meg fogsz lepődni, hogy mekkora különbség lesz szub és szub között, milyen durván jól szól, vagy tesz hozzá a zenéhez.AS Carbon 500.1
Kicx ST1000
Kicx AP-1000
Gladen RC600 C1Ezek csak az alapok, mégis brutális különbséget fogsz érzékelni. Csak áram legyen..
[ Szerkesztve ]
-
Lite
őstag
válasz Marchello19 #76719 üzenetére
Ha nem akarsz forrasztani, csinálj fillérekből egy csúszósaru adaptert. Pár centi kábel és 4 saru. Van vagy 200 Ft összesen... A teszthez elég. Ha bejön, majd mókolsz alaposabban...
-
Honda567
junior tag
-
fecke78
senior tag
Használt autó hifinek van piaca? vagy nem érdemes vele szórakozni , Autó lassan eladó sorba kerül , megéri -e kiszereltetni a cuccot ?
-
dobobazsy
őstag
ki hogy mérné a távolságokat az időkorrekcióhoz ha kézzel kell megadni a fejegységnek?
passzív rendszer, tehát a szett 1-1 csatorna, plusz a láda -
dave0825
őstag
Ez jó lehet? Gladen audio 1200 c1 Ilyesmi, amit te linkeltél is, csak ez új árához képest sokkal kevesebb. Csak futárral tudnám megvenni.
A reflex láda helyett tudnál ajánlani valamit, ami nem 100.000 Ft, de jobb, viszont méretben ugyanez? A méret eléggé lényeg itt, mert kevés a hely nagyon.[ Szerkesztve ]
-
gyenesmartin
őstag
válasz dobobazsy #76728 üzenetére
Én mérőszalaggal. Attól a ponttól ahol a füled is van, a hangszórókig. Ha passzív kétcsatornád van akkor én átlagot vonnék.
Jut eszembe, azoknál a dsp-nél ahol nem távolságot hanem ms-t kell megadni ott hogyan szoktátok?
Az az idő amit a hang megtesz, vagy kiszámoljátok a legtávolabbi hangszórót azt venni 0ms-nek, majd ahogy közeledik felém, úgy növelni? Tehát a legtávolabbik kiad egy hangot, azt a közelebbik később adja ki, hogy egy időben érjenek hozzám. -
Ear001
addikt
válasz gyenesmartin #76730 üzenetére
Fülre. Úgy kell a centisnél is, ott a távolság legfeljebb kezdeti segítséget ad, de be is tud vinni a bokorba.
-
dobobazsy
őstag
a bal fülemtől mértem a bal mélyközép és a magas közé kb félúton, a jobb oldalt ugyanígy a jobb fülemhez. a ládát meg legutóbb úgy csináltam, hogy hozzáadtam a reflexnyílás és a csomi hátulja közti távot is hozzáadtam. így azt vettem észre, hogy nem kell megfordítani a polaritását a fejben, normalon a jó. csak nem tudom melyik a legjobb megoldás
-
koboldozat
senior tag
Sziasztok,
Lenne egy ilyen jelszint átalakítóm.
A bekötésében tudnátok tanácsot adni pontosan melyik kábelt hova? Erősítőhöz.
Valamennyi fogalmam van róla csak megerősítés kellene hogy biztosan jól gondoltam-e. 8db. kábel kivezetés van rajta.Köszönöm
The my Best phone: SE K750i, SE C905, Nokia 808 PV White, Samsung K Zoom Black, Nokia Lumia 1020 White, Huawei P20 Pro Twilight, Huawei P30 Pro Ice Crystal blue, Honor Magic 5 Pro
-
Lite
őstag
Ms-os fejet rég nem láttam, de ahogy Ear is írja, fülre. Ott annyi a gáz, hogy a szubhoz kell igazítani, az a legkésőbb odaérő hang, a többinek később kell megszólalnia, hogy mindenki egyszerre legyen a hallgatási pontban.
A centis rendszereknél a mérőszalag egy viszonylagos kiindulási pont, ott először a közepekkel kell színpadot csinálni, arra rátenni a magast, majd ha minden kész, aláilleszteni a szubot. -
Lite
őstag
válasz dave0825 #76729 üzenetére
Ha ez jó, nem buherált, akkor tökéletes választás. Csak ennek kell ám áram... De ez mindenre is elég lesz. Egyszer építed be rendesen...
Tápnak és testnek ilyen kábelt használj minimum: 25-ös réz hegesztő80A-re biztosítékolva.
4mm2-s hangszóróvezetéket használj majd!
Tudok, ha használt is szóba jöhet. Vagy csak új?
-
Lite
őstag
válasz koboldozat #76733 üzenetére
Ha 8 drót lóg ki belőle (ami a bemenete az eszköznek!), akkor arra 4 hangszóró + és - ágait kell kötni, a fejből, erősített jelként.
Ez a kijövő, hangszóróknak szánt jelet konvertálja le sztereó vonalszintűre, amit vihetsz erősítő(k)re.Arra figyelj, hogy a fader megszűnik létezni, nem lesz első-hátsó hangszóró! vagy minden rákötsz (inkább ne), vagy csak az első ajtókban lévőket hajtod az erősítőről.
[ Szerkesztve ]
-
dave0825
őstag
Megkérdem, volt-e már szétszedve, vagy hasonló.
Kábelt megoldom, van ismerősöm ilyen téren.
Szerinted ezzel egy átlag ember számára is hallható lesz a különbség a mostani ládámmal?
Néztem ezt a ládát (Phoenix Gold Xenon x10d2), hátha jobb lenne a mostaninál. Vagy nem sokkal? Bár ez is csak futáros dolog lenne.Köszi.
[ Szerkesztve ]
-
koboldozat
senior tag
Arra lennék kiváncsi ha ennek a 12v vezetékét az erősítőbe kötöm abból meg megy az erősítő tápkábele az akksihoz, akkor megfelelően működik-e?
The my Best phone: SE K750i, SE C905, Nokia 808 PV White, Samsung K Zoom Black, Nokia Lumia 1020 White, Huawei P20 Pro Twilight, Huawei P30 Pro Ice Crystal blue, Honor Magic 5 Pro
-
Lite
őstag
válasz dave0825 #76739 üzenetére
A szub tartomány ég és föld lesz... Magabiztosan, erőlködés nélkül fogja hajtani.
Mekkora helyed van a csomagtartóban? Ahhoz mérten kellene az "élményt" keresni.(Amit linkeltél, az elég furi egy szerzet, réginek tűnik, a láda meg, hááát... Nehéz elhinnem, hogy az hozzá való.)
-
Lite
őstag
válasz koboldozat #76740 üzenetére
Szerintem nem, ez ugyanis fix 12V-ot kér a működéshez (ez a sárga szál). Az erősítőnél a remote szál 12V-ja kapcsolja be, és ide is kell remote 12V is (ez a kék szál)!
Ehhez kb. a fejtől kellene fix 12V.
Ja, és csak most nézem, 2 csatornát kezel. -
dave0825
őstag
Pedig a ládát már majdnem megrendeltem. Magáról a hangszóróról jó paramétereket láttam, 2 Ohm, 450W.
Akkor a ládát hagyjam egyelőre a mostanit szerinted? Ilyen 40 körül nem láttál mostanában, amire megérné cserélni szerinted a mostani MPX Box 112-t?
A csomagtartóban épp elfér a szerszámok mellett a mostani láda, mérve 40*40*45cm (szé*mé*ma) a hely.Huawei P30 // Suzuki DL650XT '15 <-- Kawasaki Z750 '07 <-- Aprilia RS 125 '99
-
Lite
őstag
válasz dave0825 #76743 üzenetére
A ládát röhögve kihajtja az a végfok, és rá fogsz jönni, hogy mennyi sok lehetőség van még, a mélyet erőben ÉS minőségben is fejleszteni.
Ja, az a sugárzó a 83 dB-es érzékenységével kb. egy erőművet kíván maga mögé, nyugodtan áttérhetünk a 35-üs hegesztőkábelre és a 125A generátor / 70-90Ah akksik világára...
[ Szerkesztve ]
-
Crow
tag
Sziasztok!
15 éves autós (Panda 100HP), gyári hangrendszeremet (1-1db magascsipogó + 1-1db 6,5" középsugárzó az első ajtóban, 1-1db whizzer cone-os 5,25" szélessávú(?) a hátsókban + 1db 5" mélynyomó az anyósülés alatt) szeretném felújítani. A cél nem a továbbfejlesztés, hanem az állapotmegőrzés / szinten tartás: Nem vagyok egy vájtfülű alkat, így a hangminősége nekem midig is bőven elegendő volt. Viszont mostanra elöregedett, részben elporladt a hátsó hangszórók és a mélynyomó pereme, így valamit kezdenem kell velük.
Mit javasoltok? Opciók, amik felmerültek:
1) Szakemberre bírni a peremezést.
Probléma: nem ismerek megbízható szakit. -> Javaslat?
2) Megcsinálom magam a peremezést (van hozzá kézügyességem, szeretek ilyenekkel szöszölni).
Probléma: alapanyag: Az itthon beszerezhető 125-130mm körüli habszélek nem passzolnak egyik hangszóróhoz sem - rápróbáltam őket élőben. Kínából útban van egy a mélynyomóhoz, ami - ha valós a specifikációja - akkor jó lesz a mélynyomóhoz. Persze ez sosem 100%: tudjátok, az Alis árusok milyen toleranciákkal dolgoznak.... EU-ból rendelve sokkal nagyobb a választék, talán a tolerancia is szűkebb, cserébe egy teljes szett, tartalékkal, ragasztóval, postával lenne egy 10-es kb. De ha több mértet is rendelek mindhárom hangszóróhoz, hogy vmelyik tuti jó legyen, akkor nyugodtan számolhatom a dupláját is...
Kifejezetten hangszórókhoz szánt ragasztók nem beszerezhetők itthon. Fórumokon azt olvastam, hogy PVA alapanyagú ragasztók (pl. Pattex faragasztó) alkalmas a papírtölcsér-habszél ragasztására. A habszél-kosár rögzítéshez pedig jó a sima mezei Palmatex. Vélemény?
3) Ha már úgy is ennyit rá kéne költeni, akkor inkább menjek biztosra, hagyjam a fenébe a felújítást, dobjam ki a meglévő hangsugárzókat (akár a jelenleg hibátlan elsőket is, ha már így belejöttünk, ki tudja meddig bírnák azok is...), és vegyek újakat. Ehhez minden (keretek, csatlakozók, hangsugárzók) beszerezhető akár itthonról is, Ebayen pedig kompelett, altó-specifikus szetteket is árulnak az olaszok. Belépőszintű, márkás szettekkel számolva mindkét estben 40-50k környékén jönnék ki (6,5" os keretek és hangsugárzók előre és hátra is, ez a max). Ennél többet nem is szánnék a projektre.
Ebay-es szettek: Pioneer TS-G170C + TS-G1720f, Alpine SXE-1750S + SXE-1725S, Hertz K165 + X165 -> Javaslat?
Probléma: megtérülés: lesz vajon legalább olyan jó hangzásuk mint a gyári szettnek?
Probléma #2: a mélysugárzó annyira spéci (pici, 5"-os, és 2x2 Ohm-os dupla tekercses), hogy nem tudom pótolni, így ezt mindenképp muszáj leszek javítani. -> Ti esetleg ismertek ilyen modellt?
Köszi a tanácsokat![ Szerkesztve ]
Crow
-
Lite
őstag
válasz gyenesmartin #76745 üzenetére
Azta....!
-
gyenesmartin
őstag
Még mindig kell a 010 editor amibe vissza beírom a megváltoztatott értékeket, hogy tudjon egy checksum-ot generálni. Meg visszaellenőrizni. De úgy tűnik lehetséges flat jelet kinyerni belőle.
Low shelf szűrőt használva 0,01dB-el 20Hz-re beállítva most már ténylegesen flat jelet adna ki.
Mostmár csak egy mérőmikrofon kellene kölcsönben.
Nem én csináltam a webes felületet én csak használom.
[link][ Szerkesztve ]
-
dmad
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
● A topikban TILOS hirdetni!
● Az összefoglaló elolvasása kötelező, a legtöbb kérdésre választ kapsz.
● Az összefoglalóban megtalálható kérdésekre NEM válaszolunk.
- Milyen monitort vegyek?
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Bluetooth hangszórók
- Ukrajnai háború
- TCL LCD és LED TV-k
- Wise (ex-TransferWise)
- Elektromos cigaretta 🔞
- Autós topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest