- Windows 11
- Crypto Trade
- Egy vagyont költött a kriptoipar az amerikai választásokra, kilőtt a bitcoin
- Önfenntartásra rendezkedik be a kínai chipszektor
- Microsoft Excel topic
- MinDig TV
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- AliExpress tapasztalatok
- Milyen NAS-t vegyek?
- Linux Mint
-
IT café
Autóhifi
Új hozzászólás Aktív témák
-
Adonimus
senior tag
Üdv Mindenki.
Mit gondoltok a téli autóhifizésről? Tavaly télire én kivettem a cuccaimat de most nem szeretnék rászánni 1 napot a kikötésre és a gyári visszakötésére. Érdemes kivenni vagy ezzel senki nem foglalkozik?adonimus felhasználónak 41 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! - http://www.phmegbizhatosag.atw.hu
-
Peti66
senior tag
válasz kavics325i #32049 üzenetére
Szia! Jól rálátsz a dolgokra Itt volnának "valamik"...gondoltam, hátha érdekel(-nek)[link]
Pio 99r ,Alpi 3539,,,+mrv f407,,, 5' Focal acces,,Hivi dmo 50 közép dóm, Dayton rs 28 f- 4 reference magas...
-
Joe fiú
senior tag
Az MX szetthez képest kevésbé érzem kontrolláltnak, de ugyanakkor kontrolállatnak sem érzem, jó lenne összehasonlítani a 4 ohmos verzióval, mondjuk bő két hónap után most jutottam el addig, hogy nagyjából tetszik a jelenlegi rendszer, de még van benne tartalék...
Most az Alpi erősítő van benn, nagyon minimális különbséget vettem észre a Steghez képest, talán az Alpine kicsit természetesebb hangú, míg a Steg hangzásvilága sterilebb, de egetverő különbséget nem vettem észre, se dinamikában, se térérzetben. -
kavics325i
őstag
válasz Peti66 #32055 üzenetére
Köszönöm a linket elmentettem,
De nem a zenei stílusomon szeretnék változtatni hanem csak fel szerettem volna hívni egy apró,de annál fontosabb részletre.
Színpad!
Ilyenkor az ember behunyja a szemét és elmereng. Mi is az???Nyilván mindenki látott már színpadot legalább is jobb esetben. A színpadnak van szélessége;magassága;és mélysége. Ezáltal mivel ez fizikálisan is valaminek a képlete ezt térnek hívjuk. Ha teljesen a két szélén halassz valamit akkor az a széle,de effektíve nem lehet 90-100 foknál kintebb----ezalatt azt értem,hogy az ülés pozíciónál a színpad két széle és a hallgató által bezárt szög. Pontos szöget nem tudok,de nem is lényeges----- szóval nagyobb nem lehet,mert vagy a hallgatói pozícióm nem megfelelő---túl közel ülök a színpad elejéhez vagy azok a zenészek le lógnak a színpadról és máshol muzsikálnak. Én régen gyerekkoromban hallottam egy hifi-s képletet miszerint a két hangdobozt arányaiban nézve egymástól pont 3 méterre helyezzük el akkor a két doboz közötti vonalra és annak közepéből merőlegesen 2,6 méter távolságra kell legyen az hallgatói pozíció.
Na mármost a múltkor voltam az egyik "legelismertebb" hi-fi építő műhelyben. Egyébként ott borult ki bennem a bili amikor az ő rendszerükön hallgatunk meg zenei "műveket". Mi közben magyarázta a levegősséget teret stb.
Én rákérdeztem a régi gyerekkorom-i hifi-s képletre és azt mondta egyből"szinte rá vágva",hogy hülyeség. Hozzátette,hogy a két doboz közötti távolságnak és az üléspozíciónak egyenlő szárú háromszöget kell be zárni.
Hát rohadjak meg kimértem---veszünk 3 méter vonalat és annak a közepétől tehát egyötventől egy merőleges vonalat húzunk pont 2,6 métert akkor a három végpontot összekötve egy egyenlő szárú háromszöget kapunk. Ugye milyen furcsa ez a mértan. ÉS HOGY AZ "ISTENEK" MELYEN OKOSAK.....
Szóval ha én be tartom a fizikai színpad tulajdonságait a hallgatóság pozíciójának betartásával és be hunyom a szemem akkor az úgy és ott van ahol leírtam.
De ha nem,akkor vagy én vagyok süket és hülye az egészhez avagy rosszul van rögzítve a felvétel. Mivel én olyan zenét nem hallgatok ahol a dobos egy helyen van ergó bele van nyúlva a hangba így leszarom a jobb térleképzést és a többi. Mivel pont nincs annyira jelentősége mint hogy a mértani számítást sem ismerik isteneink." A fantáziát kárpótlásul kaptuk mindazért, amik nem vagyunk, a humorérzéket pedig vigaszképpen azért amik vagyunk.” ( Széchenyi Zsigmond )
-
gaben75
tag
Sziasztok,
Öcsémnek kéne egy Renault Master-ba komponens szett.
Az ajtókba 16,5-es hely van a műszerfalon 10-es hely.
Egy komponens szettet szeretne bele mit tudtok ajánlani ár-érték arányban?
Ja és csak egy sima Sony cd-s rádió fogja hajtani 4*45W.köszönöm.
Intel i5-3570 @3,4 GHz,8 GB DDR3 MEMORY,SHUTTLE XPC, SAMSUNG 840 120 GB SSD, SAMSUNG HD103SJ SATA, HKC 24"
-
footy
addikt
Az egyik ismeros tervezi, hogy KicX 6020 Pro-t vesz. Mennyire igenyli az erot ez a szett? Meg nem dolt el hogy aktiv vagy passziv rendszer lesz ugyhogy mindket esetben erdekelne az eroigeny.
-
Peti66
senior tag
válasz kavics325i #32058 üzenetére
Ez, már csak természetes
A másik topicban volt egy"beszólás"... "Usánkában zenét hallgatni"
de,amúgy nálam normál hangerő felett nem sokkal, kétoldalas lesz az egész...
Hogy ez most, a visszaverődések következtében kialakuló fázistolás miatt van-e vagy nem..ezzel kell együtt élnem.. De, dolgozom rajta...Azt tudom,hogy hiába írja a HUMMA szabályzat elő,hogy az A oszlop síkjából csak max. 4cm-re állhat ki a magas felső síkjával határolt..tudom,hogy ez adabszordum...Vezetés biztonsági
okból,lehet ez a jó,de mivel ez a HUMMA-s ajánlás már be is határolja tulajdonképen az üveg távolságát,vagy inkább közelségét..És,hiába hogy nem az üvegre van direktíve ráforgatva a magas,pontszerű jellegéből adódóan
visszatalál a szélvédőre Van valami ellenszere...igaz én nem próbáltam még ki.. Öntapadós takarót alkalmaznak a műszerfal teljes széllességében....
De,hogy legyen már egy kis technicista oldala is...bárkinek, aki fogékony az ilyesmire íme egy link ami nem túl kesze-kusza.. [link]Pio 99r ,Alpi 3539,,,+mrv f407,,, 5' Focal acces,,Hivi dmo 50 közép dóm, Dayton rs 28 f- 4 reference magas...
-
Peti66
senior tag
válasz gaben75 #32059 üzenetére
Van.."állítólag" valami Ódijóóó szisztem mx névre hallgató szóró...ez manapság a favorit
A 10-es rács alatt elfér a magasa+lehet még a váltó is.Kell hozzá viszont egy 2-3mm-es pvc beültető sík panel
De,ezt nem nagy ügy"kifaragni"...És a rács rá pattan kényelmesen ...Pio 99r ,Alpi 3539,,,+mrv f407,,, 5' Focal acces,,Hivi dmo 50 közép dóm, Dayton rs 28 f- 4 reference magas...
-
gaben75
tag
válasz Peti66 #32062 üzenetére
Köszönöm,
Meglesem a cuccot + egyeztetek öcsémmel hogy pontosan mennyit is szán rá.
(Igen ahogy elnéztem a műszerfalnál elfér a magas, de lehet még a hangváltó is)Esetleg olcsóbban valami vagy azzal már nem érdemes foglalkozni?
Intel i5-3570 @3,4 GHz,8 GB DDR3 MEMORY,SHUTTLE XPC, SAMSUNG 840 120 GB SSD, SAMSUNG HD103SJ SATA, HKC 24"
-
kavics325i
őstag
válasz Peti66 #32061 üzenetére
Egy üvegbe is csak annyi vizet tudsz bele tölteni amennyi bele fér. A hangnak is meg van az útja vagyis egy csík vagy mi amin közlekedik vagyis van és ha még nem fogyott el és ott a következő akkor ott katyvasz van. Ettől két oldalas. Nem tudja a hang kifutni magát. Általában vezetés közben viszonylag hangosan hallgatom a zenét,de ha igazán zenét akarok hallgatni akkor beülök a középső ülésre és minden 0-án kivéve a hangerő és akkor hallgatom csak magamnak. Ott a hangerő már másodlagos. Viszont én nem a hummának építettem a zenémet és nem is emléxem,hogy adott volna bele egy árva petákot is így pont úgy van minden ahogy nekem teccik. Teccik érteni?
" A fantáziát kárpótlásul kaptuk mindazért, amik nem vagyunk, a humorérzéket pedig vigaszképpen azért amik vagyunk.” ( Széchenyi Zsigmond )
-
Peti66
senior tag
válasz gaben75 #32064 üzenetére
...Van egy ilyen nevezetű,hogy Sinustech...én ugyan nem kerültem vele kontaktusba,de egy pár Német
oldalon jónak tartják..a basszust emelték ki..legalábbis a felhasználók hozzászólásai alapján...
Mondjuk ez már annyira"olcsó" itthon is(autohifioutlet)..hogy az már fáj.. De, nyilván senki nem akar rizikózni még kevéssel sem..Az AS mx biztos támpont,úgy ár,mint minőség szempontjából..
Arról nem is beszélve,hogy a Sony végfoka hajtaná.Ez, mondhatni erre van "kitalálva"Pio 99r ,Alpi 3539,,,+mrv f407,,, 5' Focal acces,,Hivi dmo 50 közép dóm, Dayton rs 28 f- 4 reference magas...
-
Peti66
senior tag
válasz kavics325i #32065 üzenetére
Értem én,már hogyne érteném... Nem tudom,hogy Te vagy az itt jelenlevő fórmozók tapasztaltak-e már olyat,
hogy ha két első ablak(nem téllen)le van engedve kb. 3-4 cm-t, mennyit változik a hangzás.
Én...mondom én..észrevettem ..és lehet,tényleg ahogy írod,hogy van köze a víz "háztartáshoz"
hogy így jobban belegondolokPio 99r ,Alpi 3539,,,+mrv f407,,, 5' Focal acces,,Hivi dmo 50 közép dóm, Dayton rs 28 f- 4 reference magas...
-
Peti66
senior tag
válasz opeter70 #32067 üzenetére
Hááát azt a Sony-t nem igazán ismerem,de "olcsó-nak" van mondva.gondolom nem aktív-os..Vagy arra gondolsz,hogy későbbiekben 1 plussz 4 csatornást akasztana rá...
Pio 99r ,Alpi 3539,,,+mrv f407,,, 5' Focal acces,,Hivi dmo 50 közép dóm, Dayton rs 28 f- 4 reference magas...
-
Peti66
senior tag
válasz kavics325i #32066 üzenetére
[link]
45101...Pio 99r ,Alpi 3539,,,+mrv f407,,, 5' Focal acces,,Hivi dmo 50 közép dóm, Dayton rs 28 f- 4 reference magas...
-
kavics325i
őstag
-
chosa921
tag
Áruljátok már el nekem mi a szerepe az equalaser-nek és az erősítőnek mint tárgyaknak? az EQ az "színezi" szebbé teszi a hangot?
Üdv.:Peti
-
gabber01
addikt
válasz kavics325i #32078 üzenetére
120W nem elég?? Na ne csináljátok már.
Man proposes, god disposes. Dum spiro, spero.
-
Peti66
senior tag
Jó a kérdésed... Ez így kb. egal De,ha engem kérdezel,szerintem igen...
De...és szerintem elsősorban a csatorna szétválasztás és másodkörben a mit kavics is mond...a sávszélesség
ami az erősítő oldalról áteresztő képességét korlátozhatja..vagyis korlátozza is.és a többi stb.
Eleddig, az erősítő oldalról..második körben a hsz.-ok érzékenysége.Érdekességképpen az én 13-as Focal
Access hsz.-om,papíron 91dB-es értékkel"büszkélkedik"..a valósságban meg bezony 86dB-t mutat..
Nem mintha x@r volna..sőőt , Na de, az ős öreg erő az old skhull..na.az megregulázza... (Sunnyi 5540), nem jelent ez gondot neki,no de ezt nem hídban teszi..
a maradék 2 csatiról vannak etetve a Rainbow cal 26-ok...Pio 99r ,Alpi 3539,,,+mrv f407,,, 5' Focal acces,,Hivi dmo 50 közép dóm, Dayton rs 28 f- 4 reference magas...
-
gabber01
addikt
válasz kavics325i #32081 üzenetére
Volt/van konkrétan ilyen szetted?
Más:
Több nyomós rendszerekkel nincs közvetlen tapasztalatom. Kérdés, hogy ha adott erő X Ohmon Y teljesítményt képes leadni, akkor Z számú nyomóra egyenként ennek az Y teljesítménynek mekkora része jut?Man proposes, god disposes. Dum spiro, spero.
-
kavics325i
őstag
válasz gabber01 #32084 üzenetére
Egy példa. Egy erő jelen esetben a régi rendszerem tudott 4 ohm 200w rms-t 2 ohmon 300w rms-t. A 2 ohmot úgy értem el,hogy 2db 4 ohmos nyomót kötöttem rá párhuzamosan 2 ohm-on.Így a mélyek fejenként közel 300w rms-t kaptak. Azért közel,mert teljesen kitekerve nem hallgatunk erősítőt.
Szóval párhuzamban mindig annyit kap minden mint az erő tud,végül is sorosan is csak akkor feleződik az erő teljesítménye.4 ohmból kiindulva" A fantáziát kárpótlásul kaptuk mindazért, amik nem vagyunk, a humorérzéket pedig vigaszképpen azért amik vagyunk.” ( Széchenyi Zsigmond )
-
gabber01
addikt
válasz kavics325i #32086 üzenetére
Az Ohm-os részét eddig is értettem, azt nem tudtam eddig, hogy mindegyik nyomó ezekszerint megkapja ugyanazt az "eredő" teljesítményt. Nem tanultam sajnos villanytant, de ez így józan paraszti ésszel furcsa . Mert ha teszem azt van egy X keresztmetszetű slaggom, aminek van adott vízhozama, amit ha kettéosztok az feleződik, feltéve persze, hogy a két vég legalább ugyanakkora keresztmetszetű. Szóval ez nekem így elektromosságügyileg furcsa, kérem alássan.
-
Joe fiú
senior tag
Elég, egykori fórumtárs Steg 75.4-gyel hajtotta félaktívan a Kicx-et még kupát is nyert ezzel a felállással, elég lesz.
Többiekem kapja ugyanazt a teljesítményt..eltérő a teljesítmény..ha most megtalálnám a villanytan füzetem abba le vannak írva a képletek, de a lényeg az, hogy ha párhuzamban kötsz valamit akkor nem kapják ugyanazt az eredő teljesítményt meg.
[ Szerkesztve ]
-
cOxeR
Ármester
Én még kapkodom a fejem, továbbra is, mi minden megy itt.
Mi van a 3 Ohm-os első szettekkel?
Azt mivel célszerű hajtani, és hogyan? -
_seth_
veterán
Kicx ICQ 6.2-es szettet jelenleg egy JBL GT5-A604 4 csatornás 320W-os erősítőről hajtok úgy, hogy a hátsó ajtókban lévő hangszórók is erről az erősítőről mennek. Elgondolkoztam azon, hogy mi lenne ha az erősítő csak az első szetteket hajtaná hídban, bírná a Kicx vagy még jobban is szólna?
60W-ot ad le jelenleg csatornánként és ez menne fel 120W-ig ha hídba kötném.
[ Szerkesztve ]
Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Gigabyte C301 RGB Black - Arctic Liquid Freezer III 360 RGB Black - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN
-
Joe fiú
senior tag
válasz _seth_ #32091 üzenetére
Próbáld ki, nem nagy művelet és észreveszed a különbséget, aztán majd meglátod, hogy van-e lényegi javulás vagy nincs.
coxer: a 3ohmos szetteket is ugyanúgy tudod bármilyen erősítővel hajtani, könnyebben meghajtja az erősítő, ennyi, ma hallgattam kicsit hosszabb távon az xiont, és egyáltalán nem volt kontrollálatlan, persze kell hozzá jó erősítő is.
[ Szerkesztve ]
-
opeter70
senior tag
válasz gabber01 #32087 üzenetére
+1
Biztos vagyok benne, hogy megoszlik a teljesítmény a kettő között, tehát feleződik.
Ha 1x300W-ból tudnék csinálni 2x300W-ot, akkor feltaláltam a perpetuum mobile-t
Ennyi erővel a paksi atomerőműnek is elég lenne csak 1 háztartásra elegendő energiát termelnie, a másik kétmillió úgyis megkapja ugyanazt.[ Szerkesztve ]
-
gabber01
addikt
Nos, akkor erősítő teljesítmény megoszlásról. (lap alja)
"How Much Power is Going to Each Speaker?
If all of the loads are initially the same, then the power is spread equally across all loads. For example, if you have 2 speakers wired in Series, both rated at 8 ohms, and you apply 100 Watts to the load, then the power is equally distributed among the 2 speakers - in this case, each will absorb 50 watts of power. The same holds true for speakers wired in Parallel - if the loads are the same, then the power will be distributed equally - 2 speakers wired in Parallel with 100 watts of power applied to them will have 50 watts applied to each individual speaker driver.The same holds true for 4 speakers wired in Series, Parallel or Series/Parallel.
If the different speakers have a different impedance, the lower impedance load will have more power delivered to it. Its a good idea to make certain that any given driver can handle the power you plan to apply to it. I suggest that you build or buy your systems where all of the cabinets have the same impedance (it will greatly simplify dealing with them if you suddenly scale up the number of cabinets that you use). "
Lényegében, azonos ellenállású hangszórók között egyenlően oszlik meg a teljesítmény, eltérő ellenállúsúak között proporcionálisan. Tehát logikusan pl. 500W összerőből 2 nyomóra fejenként 250W megy. (ez soros és párhuzamos bekötésre is igaz)
-
ThodEE
őstag
válasz kavics325i #32086 üzenetére
Ha sorbakötöd akkor a feszültség oszlik és az áram azonos, ha párhuzamosan akkor fesz ugyan az és az áram oszlk az ellenállások fügvényében
http://picasaweb.google.com/116647084346941867867/1155?authuser=0&feat=directlink
-
kavics325i
őstag
válasz ThodEE #32095 üzenetére
Erre írtam,hogy figyelembe kell venni,hogy az erősítő teljesítménye is változik.
Ugyanis az erősítő szempontjából mindegy,hogy 2db 4ohmos hsz-t illesztesz 2 ohmra vagy 1db 2 ohmos hsz-t kötsz rá. A teljesítménye adottan emelkedni fog jelen esetben 200w-ról fel megy 300w-ra és hiába van 2db nyomó akkor is többet kapnak fejenként mintha 4 ohmon terhelnéd csak egyel.
Nem tudom érthető e,de párhuzamban vagy soros kötésnél nem változik az erősítő viselkedése,másképpen mintha ugyanazt az ellenállást egy hsz produkálná.
Még érthetőbben jó pofa dolgok ezek a leírások,ha ugyanazon erősítőre csak egy 4 ohmos hsz-t kötök,nincs úgy kihajtva mintha 2db-ot kötnék párhuzamosan. Mivel tudom,hogy fejenként jobban-hangosabban szólnak együtt mintha 1 lenne bekötve.Fejenként nem összesen." A fantáziát kárpótlásul kaptuk mindazért, amik nem vagyunk, a humorérzéket pedig vigaszképpen azért amik vagyunk.” ( Széchenyi Zsigmond )
-
opeter70
senior tag
válasz kavics325i #32097 üzenetére
Még mindig nem érted.
Ez így nem igaz: "...hiába van 2db nyomó akkor is többet kapnak fejenként mintha 4 ohmon terhelnéd csak egyel."Itt a példa (egyébként ebből indult ki az egész "vita"):
Nekem van egy erősítőm, ami 4 ohmon 160W-ot ad le.
Tehát ha egy 4 ohmos mélynyomót kötök rá akkor max 160W-al tudja hajtani.
2 ohmon viszont már 240W-ot tud leadni az erősítő, de mivel a 2 ohmos terhelést 2 db 4 ohmos mélynyomó párhozamosításával érem el, a 2 db sub összesen 240W-ot fog felvenni.
De mivel előttem tanult kollégáim leírták, az a 240W megoszlik a két mélynyomó között, ergo egy darabra csak 120W teljesítmény jut.Tehát összegezve az én esetemben:
4 ohmon 1 db 160W teljesítményt vesz fel, 2 ohmon 2db 120W-ot darabja.
Tehát kisebb teljesítménnyel lesznek meghajtva.[ Szerkesztve ]
-
kavics325i
őstag
válasz opeter70 #32098 üzenetére
Lehet,hogy nem értem(amit kizárnék,mert ha nem értettem volna akkor nem válaszolok hanem vissza kérdezek),de mint mondottam nekem volt 2db mélyem és meg tudtam itélni,hogy 1db-ként 4-ohmon kapott tételezzük fel 175w rms-t amikor meg kettő volt be kötve akkor meg darabonként kaptak nagyon max. 135w rms-t akkor egyes eset és kettes eset között mi a különbség. Ugye te is el tudod képzelni,hogy azt a kitoszott 40w rms-t meg tudom különböztetni és nem hallom csak "úgy"hangosabbnak-erősebbnek még véletlenül sem a 135-öt a 175 ellenében....Na
" A fantáziát kárpótlásul kaptuk mindazért, amik nem vagyunk, a humorérzéket pedig vigaszképpen azért amik vagyunk.” ( Széchenyi Zsigmond )
-
opeter70
senior tag
válasz kavics325i #32099 üzenetére
Értem amit mondasz, de itt nem hallás beli különbségről beszélünk, hanem puszta fizikáról, illetve egzakt fizikai számításokról.
Az természetes, hogy hangosabbnak hallod a 2 mélynyomót, hiszen 2x akkora membránfelületed van, mint 1-nél. Még akor is hangosabb lesz, ha azok a mélynyomók darabonként kisebb teljesítményt vesznek fel.
Esetemben a hasznos membránfelület a 2 mélynyomó által 100%-al nőtt, viszont a rájuk jutó teljesítmény csak 25%-al csökkent darabonként (160W vs. 120W), tehát összességében jóval nagyobb hangnyomást fog produkálni a dupla subos rendszer. És ez a lényeg.
De fizikai számítások alapján akkor is kevesebb teljesítményt vesznek fel darabonként, mint 1 esetén.
Új hozzászólás Aktív témák
● A topikban TILOS hirdetni!
● Az összefoglaló elolvasása kötelező, a legtöbb kérdésre választ kapsz.
● Az összefoglalóban megtalálható kérdésekre NEM válaszolunk.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest