Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #92251648

    törölt tag

    válasz fehér_ember #2505 üzenetére

    "97Hz alatt nem is fér bele semmi lecsengési idő a waterfall fülön az 500ms tartományba."

    Ezt nem értem. Mi nem fér be hova?

    80 Hz alatt nem sokat mond az utózengési idő, nem is nagyon szokták mérni. A RT egy átlagolt érték (1/1 vagy 1/3 okt), amin nagy mértékben tud módosítani egy módus, állóhullám és ezekből szinte minden szobában van néhány. Hogy éppen kiemelést, vagy beszakadást okoznak-e, az csak attól függ, hol ülsz és hol vannak a hangsugárzók a szobában, a +/- hiba mértéke pedig a falak visszaverő képességétől, azaz anyagától, szerkezetétől függ.

    "Vagy múltkor túl alacsony hangerővel mértem, vagy most túl magassal?"

    Egy mérés előtti kalibrálás és egyeztetett jelszint megoldaná ezt a problémádat. Célszerű 75 dB környékén mérni, mert ez felel meg a normál zenehallgatási hangerő átlagértékének, messze van a fájdalomszinttől és az alapzajszinttől is, meg itt még nem kell félteni a motyót sem.
    "Smoot-ból melyiket szokás választani?: 1/3;1/6;1/12;1/24;1/48"

    Nincs erre szokás, több módon is érdemes megnézni a görbéket. Az erősebb simítás (1/6 - 1/12) a tendenciákat mutatja meg, a gyenge simítás (1/24) pedig a problémás frekvenciákat. HiFi fórumokon szokás tökegyenesre simított görbékkel villogni, pedig ezek nagyjából semmit nem mondanak a nemiszerv méretén kívül.
    "Az RT60 fülön meg melyiket szokás meghagyni a négyből?: Topt; EDT; T20; T30"

    Leginkább T20 és T30, de az újabb REW verziókban több lehetőség is megjelent.

    * Hamarosan indul a témáról egy online kurzusom.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés