Új hozzászólás Aktív témák

  • AIex

    tag

    válasz ViktorSz #63412 üzenetére

    Én nem használtam őket, de lassan 1 éve a 2 gép bűvöletében vagyok, szintén döntésképtelenül,

    Szerintem nagyon sokban függ, hogy mire szeretnéd hasznáni,

    Ha mindenes gépet keresnél, akkor talán a domino jobb, főleg a tömörfa munkákra gondolok, illetve a Domino-hoz vannak olyan kötőelemek, amivel "lapraszerelt" bútort tudsz csinálni. Szerintem ez eléggé hasznos, és bár mocsok drága minden eleme, de van amikor életmentő tud lenni, vagy nem igazán tudod mivel kiváltani. Baromi hasznos az is, hogy 3 féle szélességű furatot / csaphelyet tudsz a géppel készinteni, igy ha nem vagy biztos a dolgodban, tudsze egy picivel szélesebb szerkezeti furatot késziteni, és ragasztáskor, szoritás előtt beállitani az alkatrészeket. Dominohoz van egy feltét is, amivel kör keresztmetszetű munkadarabba tudsz furatot csapfészket marni, szerintem az is baromi hasznos, és a Mafell erre nem ad alternativát. Azt hiszem @empd emlitette, hogy a DF500-ast korpuszra már nem is használja, mert drága a domino, és a vágófej is, a lami meg tele van szeméttel, ami eszi a vágófejet.

    DDF40
    Szerintem a DDF40 veri összeszerelésben a Domino-t. A gép talpán, és stellerén szinte minden felület mart, a Domino-nál sokkal több felület maradt megmunkálatlanul. A steller magasságát is 2 oszlopon tudod állitani, ami sokkal nagyobb felületen vezeti a stellert, mint a Domino-nál (DF700-asnál már szintén oszlopot használtak), a magasság állitáshoz vannak előre beállitott értékek, mint a Domino-nál, de ha köztes értékre lenne szükséged, akkor a fogas léces megoldásnak köszönhetően, tudsz végezni finomállitást is. 2 furat mélységet tudsz beállitani a gépen (Domino-n csak egyet) igy ha valamiért oda-vissza készitenél furatot lapba, és élbe, akkor nem kell állandóan állitgatni a gépet. Nagyobb a kapacitása is, a DDF40 40mm mély furatot tud késziteni, mig a DF500-as csak 28mm-est, ami szerintem néha vékony, főleg tömörfánál. Ezen felül, a DDF40-es fogad 12mm átmérőjű szerszámot, a Domino talán csak 8mm-est. Mielőtt tovább mennék, azt kiemelném, hogy a Domino egy tökéletesen preciz gép, ezzel nincsen semmi probléma, csupán, közel azonos áron, a Mafell többet ad. Nem tudom, hogy mennyire néztél utána, a DDF40-nek, de ez a gép főleg korpuszkészitéskor mutatja meg az előnyeit. Kezdjük az elején,a 2 fúrófej, 32mm-es távban lett elhelyezve a gép talpán, igy 32mm-es raszterben fogsz tudni dolgozni. Lehetővé teszi azt is, hogy a gép talpát beállitsd annyi mm-re, ahány mm-re szoktad rakni a pánttalpat a korpusz élétől, és a korpusz aljától, a gyári rugos pin segitségével végig tudod furatolni a korpusz oldalát, amibe nem csak a polctartó stiftet tudod berakni, hanem ugyan ezen furatokba tudod rögziteni a pánttalpat is. Szerintem a géphez tervezett "távtartó" is sokkal kifinomultabb, plusz adnak hozzá egy csomó műanyag stiftet, amivel szintén fix távokba tudod a gépet ütköztetni. Ezen felül, ami kiemelnék, hogy meglehet hozzá venni külön, az alu vezetőt, amivel akkor is nagy biztonsággal tudsz dolgozni, ha a lap széléről már nem tudod ütköztetni a gépet, és nem kell mindenféle alu profilt, vezetősint, meg vizmértéket szoritani a lapanyagra, meg visszaméregetni. A használatáról Alan Holtham-nak van egy elég jó informativ videója, a régi DDF40-es bemutatójában. Plusz, ha szoktál használni konfi csavart, akkor a feltudod jelölni a géppel a helyüket a korpuszon, mivel 5mm-es fúróval is működik. Bár teljes mélységű furatot nem készit, de olyan mélyet igen, hogy a sikot, és poziciót megadja. A Mafell YT csatornáján amúgy van egy videó sorozat, azt mindenképpen nézd meg, mert nagyon jól reprezentája, hogy mi mindent tud az új DDF40-es, viszont minden extra funkció, amiben több a Domino-nál, az leginkább korpuszkészitéskor jövedelmező, sima tömörfa munkáknál szerintem elveszik a gép előnye, és bejön az a tényező, hogy fix átmérőjű, és furattávú furatokat készit, szóval utólagos állitásra lehetőséged nincs, és emiatt hibázni sem hibázhatsz vele.

    Árról annyit, hogy a Paliszandert engedd el, vagy Novemberben térj vissza hozzájuk, mert akkor házivásár keretén belül, szoktak adni 15% kedvezményt, egyéb Iránt, Ausztriában van számos hivatalos, Mafell viszonteladó, BP-től kb 250-300Km-re, ott Brutto 1100EUR körül van a full set, ha nem akarsz utazgatni, akkor Dictum postáz Mo-ra, bár kissé borsos, de szintén hivatalos viszonteladók. Még annyi, hogy a DDF40-essel tudod használni a Hafele IxConnect kötőelemét, ami szintén egy bontható kötőelem, de sokkal kevésbé verzatilis, mint a Festool termékpalettája, programja, illetve asszem 50-70mm furat kell neki, igy a DDF40 nem készit elég mély furatot, mélyebbre kell fúrnod, egy hagyományos fúrószárral.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák