Új hozzászólás Aktív témák

  • pacman_123

    tag

    válasz hzsolee #57316 üzenetére

    "Ez valami asztalos babona?"

    "Fizikus" babona :)

    Ha egy "bütüre" szelt rönköt-karikát megpróbálsz összehasonlítani egy nem bütüre "szelt" (táblásított) ülőlappal - mindjárt megtudod a különbséget. Előbbihez nem kell "fándámmnak" lenned, hogy eltörd, a másik verzió sokkal tartósabb. De biztosan jobban ellenáll a törésnek.

    Vágj le egy 1 cm vastag karikát egy 20 centi átmérőjű fából. Jó eséllyel szabadkézzel eltöröd. Ugyanebből a fából ugyanúgy 1 centi vastagon, egy 20 centis ülőlapot gyártva, száliránnyal párhuzamosan gyártva az ülést - nem hinném hogy sikerül eltörnöd (hacsak nem balsafából csinálod).

    Sztem Generátoros erre gondolt. A bütüs (karikás) ülőlapok ráadásul sokkal könnyebben repedeznek meg sugárirányban - ami szintén az ülőlap töréséhez vezethet. Már ha az a karika nem nagy vastagságú (repedezni az is fog, csak eltörni nehezebb). Más az amikor egy rönkön ülsz évtizedekig - de az mondjuk nem is 1-2-5 cm vastag.

    "Nem mintha tudnám mi az a bütü."

    Ja, a bütü. Tessék :) szálirányra merőleges metszete a fának.

    Ezt pl pár éve a kolléganőmnek vágtam, tán meggy(?)fából, abból kreatívkodott. Ezek is bütüs karikák. Na, ezt elég könnyű eltörni, ilyen vastagságban. Majdnem mint egy ropit.

    Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

Új hozzászólás Aktív témák