Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz liszi70 #26180 üzenetére

    "de szerintem ez meg nagyon kevés szorítási idő."

    A szorítási idő elég. Az a baj, hogy továbbmunkálja.

    Aki pontosan kíváncsi a ragasztója működésére, próbát csinál.Általában negyed óra elteltével kézzel már nem lehet szétszedni a ragasztást, ha meg mégis, akkor már nem a ragasztó fog "szakadni", azaz nem ott fog elválni, hanem tépi a rostot - még ilyen kevés idő után is.
    Az erőt, amivel adott ragasztás "széthúzható", lehet mérni, mitöbb, esetenként kézzel is érezhető a különbség.
    A préselés lényege szerintem az, hogy a ragasztót minél mélyebben benyomjuk a felszín alá. Miután az meghúzott (általában 20-30 perc), már nincs értelme a szorításnak. Nem befolyásol semmit, hiszem már a ragasztó szilárd, csak még nem keményedett végleges állapotúra.

    Amikor a ragasztó kiserkent, érezhetjük az idő haladtával a keményedési folyamatot. Azon nyomban visszatörölhető, fél órán belül még viszonylag jól lekaparható, másnap viszont már csak csiszolóval, sniccerrel, vésővel lehet leszedni - akkor is úgy, hogy többnyire sérül a fa körülötte, ha nem vagyunk pontosak, vagy nincs jó eszközünk.

    Gyakori, hogy fa pálcikával kenem fel a ragasztót. És teszem ezt órákon, néha napokon át. Ugyanazt a pálcikát szoktam használni többnyire, és ezt időnként tisztítanom kell a ragasztótól. No, ezen pontosan érzékelem, hogy mennyi idő után mit ér a ragasztó.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák