Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #13855 üzenetére

    "Van egy kis szalagfűrészem, amit évek óta nem használok, mert venni kellene rá szalagot és beállítani, de nem jutok el Boronkayékhoz..."

    Tennap jártam az OBI-ban fűrésszalagot venni. (A baumax bejáratott nekem, de most ott is csak vastag, gyenge szalag volt készleten.) És nagyon eszembe jutottál, mert úgy emlékszem, hogy Neked egy Einhell van, aminek ha jól emlékszem, 1400 az optimális szalaghossza. (A Güdémre 1425, és ez az 1400 visítva, ügyeskedéssel, de felment rá.) S amiért eszembe jutottál, az épp ez a szalag. Mindössze kétezer forint volt, és acélos, tartósnak mutatkozó szénacél szalag.
    Hazahoztam, lázasan kipróbáltam.
    Használható, de elmarad attól a Güde szalagtól, amit használtam eddig rendszeresen. Miben?
    Amíg bejáratódik (50-100 méternyi keményfa vágás), addig barázdált a vágáskép eléggé. (Arról van szó, hogy néhány kilógó fognak, sorjáknak el kell kopnia.) Aztán elfogadhatóvá válik a vágáskép. 6mm szélesség helyett 6,5mm. Amíg a Güde 6-os szalagjával 1,5 - 2 cm rádiuszt tudtam vágni, addig emiatt a 0,5mm plusz miatt már csak kb 3 - 3,5 cm-t. A vágás sebessége lassabb, mint amit a Güde szalagjától megszoktam, de szerintem ennek Nálad nemigen lenne komolyabb jelentősége, hiszen nem ipari termelésre fognád ezt a kis gépet, mint én. Azonban hogy lassab, cserébe a vastagabb fát gyorsabban vágja, mint amit én megszoktam. Szép egyenesen fut.
    Túl nagyon nem teszteltem idő híján, de nem vettem le a gépről, el fogom tudni használni.

    Hanem, ha már így jártam, kipróbáltam a Makitát 6mm-es szalaggal. Hú, álmomban sem gondoltam ennyire jónak! Egy metabo szalag volt kéznél, azt tettem rá. Nagyon príma vele. Gyönyörű vágáskép, szélsebes vágás, és icipici rádiusz. Még szögbe is sikerült fordulnom vele. Már csak abban bízok, hogy éltartó lesz kellőképpen, ugyanis egy ilyen szalag ára közel nyolcezer forint. Remélem, sokára kell beszámolnom róla, hogy mennyit tudott vágni.

    A Güdének meghagyom azt az előnyt, hogy nagyon kicsi fogyasztású, és egy műanyag kerti székben ücsörögve szabhatom a fámat vele naphosszat.

    Tehát ha elmégy mostanában egy hozzád közeli OBI-ba, valószínűleg fogsz találni 1400mm hosszú, 0,38(!) vastag, és 6,5mm széles szalagot, aminek a fogosztása 6 fog collonként, a vágásvastagsága pedig kb 1,2 mm. S mindezt kétezer pénzért. (Nem találtam negyed óra keresgélés után sem, az eladót kértem, hogy segítene? Nálunk a kiállított Einhell szalagfűrész mellett stószolták fel, és nem zacskóban van, hanem szürke-narancssárga fájintos papírdobozban várja az új gazdáját.)

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák