Új hozzászólás Aktív témák

  • blakey

    titán

    Asus ROG GT-AX6000 vs. Asus TUF AX4200

    2022 nyarán úgy döntöttem, hogy bevállalok egy komolyabb routert, ami minden igényt kielégít (kivéve, hogy ronda), így lett a GT-AX6000. Paraméterek alapján egy erős routerről van szó. Első bekapcsolás után Merlin FW-t kapott és a beállítások után jött a 1,5 évnyi használat. Mint önálló router hozta a maximumot, tényleg jobb sebességeket kaptam minden téren, a távolabbi pontokon is stabilabb volt a jel, ezáltal a sebesség is kielégítő volt. A lakás és a fő router elhelyezése miatt mindig is szükségét éreztem még egy routernek, de valahogy nem voltak olyan körülmények, ami miatt ezt meglépjem. A sebességek tényleg jók voltak. Idén január végén úgy döntöttem, hogy bevállalok egy Mediatek alapokra helyezett TUF-AX42000-ast (GT-AX6000 lecserélésével), annak reményében, hogy OpenWrt-vel használva egy stabil eszköz születik, de első bekapcsolás és konfigurálás után a gyári firmware is nagyon stabilnak és jónak tűnt, ezért a szokásos helyszíneken méréseket végeztem. Mindkét frekvencián, a 2,4 GHz-en es az 5GHz-en is. Az eszközök egy 2,4GHz-re (N) képes Androidos telefon, egy AX-re képes iPhone, 1-2 lejátszó, TV-k és egy Windows, illetve Mac laptop volt. 2,4GHz-es telefonnal mérve, a routerrel egy légtérben szinte azonos eredményeket tudott a két router, mintha a TUF-AX4200-as előnyben lenne, de ez már csak játék a számokkal. Egy szobával odébb az AX4200-as 3-4 Mbps-sel többet hozott, egy harmadik szobában, ahol már a jel is -68dBm környékén mozgott, lett izgalmasabb, mert az AX4200-as stabilabban biztosította a kapcsolatot és rendre jobb értékeket tudott. 5GHz-en egy picit kiegyenlítettebb volt a verseny, de a távoli szobában a már az AX4200-as hamarabb dobta a kapcsolatot, viszont, ahol értékelhető volt a jel, ott jobb sebességet tudott. Terhelés szempontjából mindkét router jól teljesített, MacBook Pro-ról Synology NAS-ra való másolás mindig vezetéken történt, ilyenkor a GT-AX6000 stabilan hozta a 116,3-116,5 MB/s-t, a TUF-AX4200 viszont 116,7-117,1 MB/s-t tudott, plusz kevésbé érződött rajta a “munka”, Mediatekhez méltó viselkedés volt. Mindkét router esetében nagyon hasonló volt a memóriaigény aránya, mindkettő 47-50%-kos foglaltságot jelzett, Mediateken a CPU-k kevésbé voltak igénybe véve, egy sebességmérés sem tudja leterhelni, míg Broadcom esetében van egy kis “mozgolódás”. NAS funkciók tekintetében a GT-AX6000-es erőssége érezhető, sokkal jobb sebességekre képes.
    Jó és használható középkategóriás router az AX4200-as, néhol még jobb, értékelhetőbb eredményekre képes, mint drágább társai, de csodákra ez sem képes, ezért ez is lecserélésére került. Az utód egy EBM68-as szett (mert nem szeretnék kábel behúzni, nem szeretném felezni a kapcsolati sebességet, stb), amivel már minden zugban maximális sebességet kapok mindegyik frekvencián. Ennél a párosnál tapasztalok olyat, mint a korábbi 20 routereim esetében szinte soha, a memória igénybevételének aránya 25%-os, azaz ugyanazokkal a beállításokkal plusz ráadásként 2 VLAN hálózattal kevesebb RAM-ot “eszik”. Maga a szett nagyon jó, a szoftverre még ráfér egy kis javítgatás, de összeségében stabil, nagyon jó sebességre képes szett, 1 nap után nem fogott el az az érzés, hogy felesleges volt ilyenbe beruházni, egyelőre használható, jó MESH szett.

    *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

Új hozzászólás Aktív témák