Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz Gelmi #7091 üzenetére

    Ezt csak vészmegoldásnak használd. A NT1-et nem véletlenül kapcsolták ki Win10-en, ransomwaretámadások miatt. Azt ne akard beszívni. Inkább állítsd át a NAS-on is az SMB2 megosztást. Épp úgy fog menni, csak a hálózati helyek felderítése nem megy, mert az SMB1 specifikus feature, de megint jót tesz a biztonságnak, hogy nincs.

    Az SMB1 egy 1992-es protokoll, már rég elavult, biztonságilag rég 0, de egészen a WannaCry ransomware támadáshullámig mindenki azt használta, különböző Windows-verziók, és alternatív OS-ek közötti kompatibilitás miatt. Most viszont 2020-ban, modern OS-ek között nem kéne erőltetni.

    És mielőtt mondanád, hogy NAS-ról és Linuxról van szó, csak mondanám, hogy a ransomware azokat a megosztásokat is támadja, egy szép napon arra ébredhetsz, hogy a megosztásban az összes fájl le van titkosítva. Azért, mert maga a protokoll sérülékeny, nem a Windows OS, így az, hogy Linuxot használsz, nem véd meg. Persze maga a ransomware Windowson fut csak le (Wine nem elég kompatibilis neki), de ahhoz bőven elég, ha valami windowsos gépre is fel van véve a megosztás, írási joggal, már kész a baj.

Új hozzászólás Aktív témák