Új hozzászólás Aktív témák

  • HSM

    félisten

    válasz CsigaGyilkos #20570 üzenetére

    Nem rosszak a ventik a Gigákon, csak a várható élettartamuk kisebb, mint mondjuk egy Sapphire Tri-X karin, amin kisebb fordulatú, de jobb minőségű ventik vannak.

    A nagy hőingadozás nem a kondiknak árt, hanem a forrasztásoknak, és ez tény. Ugyanakkor éppen ezért kell hőfokfüggő ventiszabályozás, ami nem hagyja hirtelen nagyon lehűlni a kártyát, hanem szépen lassan hűti vissza, egyre csökkenő ventilátor fordulatszámmal.

    A másik, ami az 5870-eket illeti, hogy a meleg részeken nem volt elektrolit kondenzátor, hanem a hőt sokkal jobban tűrő felületszerelt kondenzátorokat használtak. Ami volt elektrolit, azoknak meg ki volt vágva a platniból, és közvetlen a ventilátor alatt voltak, rendesen hűtve. Erről már írtam, javaslom megtekintésre: [link].

    A procikon amúgy ugyanez az SMD-s kondi van, nem elektrolitos. ;) Másfelől az elektrolit kondi sem a magas hőtől megy tönkre, hanem a hosszú idejű magas hőtől, a tipikus, tartós darabok pl. 105 fokon 5000 órát bírnak, mielőtt a gyári specifikációjuk alá gyengülnek. Elvileg az Asusokon valami szuperprémium van, ami 10 000 órás, de én azért nem játszanék a tűzzel, pláne, hogy a ramcsipek továbbra is 85 fokig jók. Ja, igen, amit még jó tudni, hogy az elektrolit kondiknál kb. 10 fokkal hűvösebb működés duplázza az élettartamot.

    Ami a gyakorlatot illeti, elég átlesni a 280X topikba, az Asus és Artifact szavakra rákeresve szerintem épp elég találat lesz, hogy az ember komolyan vegye a hűtést....

    (#20571) brumi1024: Arrúl nem is beszélve, hogy 200-300 fokon milyen rövid ideig tartják a kütyüt, éppen annyit, hogy megkössön a forrasztóanyag.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák